Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_rekom_byudzhetne_pravo_1_kurs_magistri.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
224.26 Кб
Скачать

41

Міністерство внутрішніх справ україни

НаціональнА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Навчально-науковий інститут права та психології

Кафедра господарсько-правових дисциплін

Навчально-методичні матеріали

з дисципліни

БЮДЖЕТНЕ ПРАВО

1 курс магістри

Для напряму/спеціальності «Право» / «Правознавство»

Автори:

Котирло Оксана Олександрівна

доцент кафедри

господарсько-правових

дисциплін ННІПП НАВС

кандидат економічних наук, доцент

КИЇВ 2013

1. Опис дисципліни

6.1. Опис дисципліни

Робоча програма навчальної дисципліни «Бюджетного право» укладається профільною кафедрою для користування науково-педагогічними працівниками і містить загальний опис дисципліни, прогнозовані цілі та результати навчання, структуру навчальної діяльності студента, засоби діагностики (критерії, методи і шкалу оцінювання); перелік методичного й інформаційного забезпечення.

Навчальна дисципліна «Бюджетне право» викладається в ННІПП для студентів-правознавців 1-го курсу освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» в обсязі 72 години, відповідно до затверджених керівництвом академії навчальних, робочих та тематичних планів.

Важливість потреби правового регулювання відносин, що виникають у бюджетній сфері, потребує розуміння глибоких закономірностей, здатності добре орієнтуватись у правових актах – тобто всього того, що необхідно сьогодні фахівцеві-юристу.

Метою цього навчального курсу є формування нової генерації фахівців правового спрямування, здатних розв'язувати складні господарсько-правові проблеми розвитку елементів господарювання ринкового середовища взагалі. Це призведе до становлення України як високорозвинутої, правової, цивілізованої європейської держави з соціальною стабільністю, високим рівнем життя, та забезпечить її партнерство в Європі та у світі загалом.

Завдання навчальної дисципліни полягає у формуванні студентам-юристам суми знань про поняття, категорії та галузь бюджетного права, організацію бюджетного процесу, систему бюджетного законодавства і практику його застосування.

У результаті вивчення цієї дисципліни студенти повинні:

  • розуміти закономірності, характер і тенденції розвитку бюджетного права;

  • засвоїти основні положення бюджетного законодавства;

  • сформувати уміння тлумачити бюджетне законодавство та обґрунтовувати і захищати свою позиції з питань бюджетного процесу;

  • виробити навички практичної роботи з нормативним матеріалом, аналізу конкретних випадків з практики застосування бюджетного законодавства і змодельованих ситуацій.

Формування бюджетного права як підгалузі фінансового права постало можливим завдяки наступним обставинам: бюджетне право регулює доволі широке коло суспільних відносин; активізувалося бюджетне нормотворення; визначена нова, адекватна ринковим відносинам бюджетна система; відбулася кодифікація бюджетного законодавства.

Бюджетне право як підгалузь фінансового права має свій предмет правового регулювання: бюджетні відносини. Відносини, що складають предмет бюджетного права, поділяються на наступні групи:

1) відносини, що виникають з приводу бюджетного устрою і бюджетної системи, принципів її побудови;

2) відносини, що виникають з приводу визначення структури доходів і видатків бюджетної системи і розподілу їх між окремими ланками бюджетної системи;

3) міжбюджетні відносини, що виникають між державою, Авто­номною Республікою Крим та місцевим самоврядуванням, а також їх уповноваженими органами щодо за­безпечення відповідних бюджетів фінансовими ресурсами, необхідними для виконання функцій, передбачених Конституцією України, законами України та актами органів місцевого самоврядування;

4) відносини, що визначають роль і компетенцію суб’єктів бюджетних відносин (повноваження держави і органів місцевого самоврядування);

5) відносини, що виникають з приводу бюджетного процесу;

6) відносини, що виникають з приводу контролю за виконанням бюджетів і застосування заходів відповідальності за порушення бюджетного законодавства.

Запропоновані для вивчення програма та плани семінарських занять з курсу «Бюджетне право» охоплюють актуальні проблеми, характеристики основних ланок бюджетної системи, а також розкривають специфіку механізму формування та використання бюджету.

Обов'язковою умовою успішного засвоєння змісту основних положень дисципліни є вивчення базових нормативних актів та літературних джерел відповідно рекомендацій до кожного заняття.

Дисципліна «Бюджетне право» включає такі види занять як лекції, семінарські, практичні, самостійні, індивідуальні заняття та модульний контроль.

Вивчення дисципліни рекомендується почати з ознайомлення з тематичним планом, який містить структуру курсу, зпланами семінарських та практичних занять тазавданнями для самостійної роботи. В результаті студент отримує уяву про завдання, що має виконати під час вивчення курсу«Бюджетне право», а також методичні рекомендації для самостійного опрацювання матеріалу та підготовки до семінарських занять з метою засвоєння основних, сформульованих на основі останніх досягнень науки, теоретичних положень і новітнього законодавства України. Особливу увагу при цьому слід приділити тим темам, при вивченні яких не передбачена лекція.

Лекційні заняття з дисципліни являють собою найбільш економічний спосіб передачі й засвоєння навчальної інформації, зокрема щодо розуміння найсуттєвіших чи проблемних питань теорії та чинного законодавства, вони проводяться з використанням мультимедійного проектора, що підвищує ефективність засвоєння матеріалу, робить його доступнішим, сприяє активізації студентів.

На семінарські заняття виносяться найбільш складні проблеми, які націлюють студентів на всебічне і дискусійне обговорення тем.

Для повного оволодіння теоретичним і нормативним матеріалом з відповідного розділу (теми) необхідно опрацювати матеріали з бюджетного права, які публікуються в періодичних виданнях, зявляються на відповідних сайтах Інтернету, та слідкувати за змінами в законодавстві України.

При підготовці до семінарських та практичних занять студенти можуть скористатися консультацією науково-педагогічних працівників кафедри, які викладають дисципліну «Бюджетне право» під час їх чергування на кафедрі, згідно з відповідним графіком. Крім того, ознайомитися з кафедральними дидактичними матеріалами та методичними розробками, а також з навчальною та науковою літературою, яка є в наявності в бібліотеці академії та інших бібліотеках м. Києва та України в цілому.

До кожної теми семінарського заняття наведено ряд ключових понять, якідоречнозаконспектувати в окремому зошиті (або розділі робочого зошиту) у формі словника.

Сформульовані в навчально-методичному комплексі питання для самоконтролюдо кожного семінарського та практичного заняття доцільно постійно використовувати для самоконтролю стану готовності до рубіжного модульного контролю.

Практичні заняття мають на меті закріпити матеріал з дисципліни у ході розв’язання практичних завдань, ситуацій, дискусій, вирішення проблемних питань. Тематика, коло питань, що висвітлюються на практичних заняттях приділена темам, що стали актуальними у зв’язку з євроінтеграційними процесами та змінами в законодавстві у галузі біржового права тощо.

Самостійна роботає індивідуальним видом роботи кожного студента над першоджерелами та навчальними посібниками і оцінюється лектором або викладачем за результатами виступів на семінарах, конференціях та при проведенні практичних занять. Контроль за виконанням завдань на самостійну роботу викладачем здійснюється регулярно (під час опитування на семінарських заняттях, під час кожного рубіжного модульного контролю, у тому числі шляхом перевірки записів у робочих зошитах).

Теми рефератів та доповідейвідображені для заволікання студентів до наукової роботи. Студент має право, керуючись списком рекомендованих тем рефератів, що містить навчально-методичний комплекс, обрати одну з них та, після узгодження її з викладачем, підготувати один реферат протягом всього періоду вивчення дисципліни.

Індивідуальна робота проводиться зі студентами з метою виявлення рівня їх підготовки, проблемних питань у навчанні та засвоєнні матеріалу, а також з метою виправлення незадовільних оцінок, отриманих під час семінарських і практичних занять.

Модульнорейтинговий контроль.Кожний студент, відповідно до програми курсу, після завершення вивчення кожного модуля зобов’язаний здати модульний контроль (в письмовій формі) і отримати певні бали. Підсумковий рейтинговий бал за дисципліну визначається в кінці курсу і служить основою для визначення підсумкової оцінки за дисципліну.

Студентам виділяється також час для консультацій з викладачами кафедри.

Отже, плануючи навчальний курс з дисципліни «Бюджетне право» ставиться за мету формування нової генерації фахівців правового спрямування, здатних розв'язувати складні господарсько-правові проблеми розвитку елементів господарювання ринкового середовища взагалі табюджетної бюджетної системизокрема. Це призведе до становлення України як високорозвинутої, правової, цивілізованої європейської держави з соціальною стабільністю, високим рівнем життя, та забезпечить її партнерство в Європі та у світі загалом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]