Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Звіт

.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
128 Кб
Скачать

ЗАТВЕРДЖЕНО

________________

________________

________________

________________

(П.І.Б. керівника практики)

___ _________ 20__ р.

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

ЗВІТ

ПРО ПРОХОДЖЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ

Студентом 4-го курсу навчально-наукового інституту заочного та дистанційного навчання Національної академії внутрішніх справ за спеціальністю «правознавство»

Приходченко Максим Юрійович

(прізвище, ім’я, по-батькові)

База проходження

практики

Городоцьке районне управління юстиції

Керівник практики

від бази практики -

начальник Городоцького

районного управління юстиції Н. О. Гнатюк

Керівник практики від кафедри

_____________________________

(посада, підпис, прізвище та ініціали)

Відмітка про захист практики _____________________________

Київ – 2013

Вступ

У 1991 році Україна стала на шлях розбудови незалежної, демократично орієнтованої держави. Разом з цим Україна зіткнулася з рядом державотворчих проблем породженими суспільними та економічними процесами.

У динамічному процесі реформування політичних, економічних та правових відносин органам юстиції відведена важлива роль – забезпечення проведення державної правової реформи, утвердження принципу верховенства права. Важливою умовою ефективного управління державними справами є достатня, стабільна і систематизована нормативна база. В умовах реформування державної влади поглиблюється розуміння того, що право має стати основою процесу трансформації у всіх сферах життєдіяльності України, а закон - не лише політико-юридичним засобом, який використовується державою для вирішення різноманітних соціальних проблем, а й важелем для створення можливостей гідного суспільного життя.

Метою мого стажування в Городоцькому районному управлінні юстиції є: поглиблення та закріплення теоретичних знань одержаних при навчанні в Національній академії внутрішніх справ, набуття практичних навичок для професійної роботи в майбутньому, набуття навичок розв’язання реальних завдань, використовуючи знання відповідних галузей права.

Завданням даної роботи є характеристика та ознайомлення з набутими, в ході стажування, професійними навичками та можливість застосування в практичній, професійній, діяльності теоретичних знань одержаних в процесі навчання в Національній академії внутрішніх справ.

Городоцьке районне управління юстиції являється територіальним органом Міністерству юстиції України.

Городоцьке районне управління юстиції підпорядковується Міністерству юстиції України та безпосередньо Головному управлінню юстиції у Хмельницькій області.

Управління юстиції у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, наказами Мін'юсту України та іншими актами законодавства України, а також наказами Головного управління юстиції у Хмельницькій області та Положенням про районні, районні у містах, міські (міст обласного значення), міськрайонні, міжрайонні управління юстиції.

Основним завданням управління юстиції є:

- реалізація державної правової політики, а також забезпечення реалізації державної політики у сферах реєстрації (легалізації, прийняття повідомлення про утворення) об'єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань, статутів, організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), державної реєстрації актів цивільного стану, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;

- експертне забезпечення правосуддя;

- забезпечення роботи нотаріату;

- здійснення в межах повноважень міжнародно-правового співробітництва.

Під час проходження стажування в Городоцькому районному управлінні юстиції (далі управлінні ) я дізнався , що управління складає єдиний план роботи на рік. У якому містяться усі заходи структурних підрозділів. Планом також передбачається проведення комплексних та цільових перевірок, надання практичної та методичної допомоги, навчання працівників управління юстиції, інші питання, які потребують спільної участі структурних підрозділів.

На підставі щорічного плану роботи складаються щоквартальні плани роботи управління. План роботи є основним організаційним документом, який визначає діяльність управління юстиції. Плани роботи управління групується у номенклатурній справі окремо. Оригінали планів залишаються в управлінні, яке є автором цього документа, а до Головного управління юстиції у Хмельницькій області надсилаються їх завірені копії.

Начальник управління юстиції зосереджує, оцінює, систематизує пропозиції до плану роботи управління. В управлінні юстиції визначена особа, відповідальна за складання загального плану управління.

Працівники управління пропозиції надають керівнику свого відділу, який узагальнює їх та надає відповідальному за складання плану. План роботи затверджується начальником управління.

В плані слід враховувати:

  • заходи, спрямовані на виконання доручень вищих інстанцій – Міністерства юстиції України, Головного управління юстиції;

  • заходи, що випливають з дерективних (наказів, постанов колегій), аналітичних, інформаційних та інших документів вищих інстанцій;

  • заходи, що випливають з результатів вивчення та узагальнення стану роботи з найбільш проблемних напрямків діяльності управління (дотримання дисципліни, законності);

  • заходи по своєчасному забезпеченню і поданню звітності;

  • навчання, стажування, підвищення кваліфікації працівників підпорядкованих органів;

  • інші заходи, що потребують вирішення в звітному періоді.

Реквізити, за якими слід складати план роботи, повинні містити: порядковий номер, короткий зміст заходів, термін їх виконання, прізвище та ініціали виконавців та відмітки про виконання запланованих заходів.

Заходи, що включаються до плану роботи, доцільно систематизувати за напрямками діяльності управління.

В обов’язковому порядку у плані проставляються відмітки про виконання, де зазаначається дата виконання та номер документу, який свідчить про виконання того чи іншого пункту плану.

Планування роботи не повинно повторюватися з періоду в період. Зміст запланованої роботи повинен мати актуальний характер і випливати з рузультатів діяльності управління за попередній період.

Працівники управління юстиції виконують свої обов’язки відповідно до посадових інструкцій, затверджених начальником управління.

Одним з основних завдань управління є виконавська дисципліна. До управління юстиції надходять накази та доручення з вищестоящих інстанцій, які повинні бути виконані беззаперечно та у встановленні строки. В Управлінні проводиться щоденний моніторинг виконання завдань та доручень Головного управління юстиції у Хмельницькій області та Мін’юсту.

Оперативний контроль за своєчасністю та якістю виконання завдань та доручень здійснюється начальником управління. У випадках порушення виконавчої дисципліни з'ясовуються причини та вносяться пропозиції до відповідальності винних працівників.

У своїй роботі управління має справу з різноманітною документацією, що потребує розгляду посадовими особами управління. На розгляд начальника управління передаються доручення Головного управління юстиції у Хмельницькій області, Мін'юсту. Первинні звернення громадян, а також скарги на дії підпорядкованих працівників розглядає начальник управління.

Начальник управління зобов’язаний розглянути документ не пізніше наступного дня з моменту реєстрації, а термінові –негайно у накладеній резолюції повинна бути ясна та вичерпна вказівка про порядок, характер і термін виконання, а також прізвище виконавця.

Бувають випадки коли виконання документу доручається кільком підрозділам або посадовим особам то документ передається відповідному виконавцю вказаному в резолюції першим, який несе відповідальність за виконання та організовує перевірку або іншу роботу з документом у повному обсязі, при необхідності знімає копії або робить виписки та передає керівнику відповідного відділу.

Щопонеділка в управлінні юстиції проводяться оперативні наради при начальнику управління на яких розглядаються питання пов’язані з діяльністю управління та виконанням планів роботи, контрольних доручень та заходів районного управління юстиції.

В період проходження стажування в управлінні я детально ознайомився з умовами та порядком прийому громадян. Отже прийом громадян в районному управлінні юстиції здійснюється щоденно, згідно затвердженого графіка. В управлінні здійснюється особистий прийом громадян начальником управління. Також при управлінні юстиції створено громадську приймальню, до складу якої входять працівники управління та його відділів. Ведеться Журнал реєстрації звернень осіб до громадської приймальні з надання безоплатної первинної правової допомоги. Працівники управління також керуються Положенням про громадську приймальню.

Письмові звернення, що надходять до управління юстиції реєструються в Журналі реєстрації пропозицій, заяв та скарг громадян. Керівництвом управління здійснюються «гарячі телефонні лінії». Ведеться Журнал обліку звернень осіб на адресу телефонної «гарячої» лінії. Також проводяться виїзні прийоми громадян згідно графіку, який затверджується начальником Головного управління юстиції. Ведеться Журнал обліку виїзних прийомів громадян.

Городоцьке районне управління юстиції відповідно до покладених на нього завдань:

- підтримує тексти актів законодавства у контрольному стані, веде їх облік та здійснює зберігання; доводить інформацію про збірники актів законодавства, що видаються Мін'юстом, та про доступ до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів до відома органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та громадян; - координує діяльність територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій з питань систематизації законодавства, перевіряє стан такої діяльності, надає рекомендації щодо її поліпшення і вносить пропозиції про усунення виявлених недоліків; - координує діяльність територіальних органів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, а також державних підприємств, установ, організацій та державних господарських об'єднань, навчальних закладів з питань правової освіти населення, перевіряє стан їх діяльності із зазначених питань, надає їм необхідну методичну допомогу, консультує їх з питань підготовки навчально-тематичних планів, програм, посібників, визначення форм і методів правового навчання; дає рекомендації щодо його вдосконалення; бере участь у проведенні семінарів, конференцій, олімпіад, конкурсів та інших навчально-методичних заходів;

- здійснює методичне керівництво правовою роботою в територіальних органах міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, органах виконавчої влади Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністраціях, а також на державних підприємствах, в установах, організаціях та державних господарських об'єднаннях; - перевіряє в територіальних органах міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, органах виконавчої влади Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністраціях, а також на державних підприємствах, в установах, організаціях та державних господарських об'єднаннях стан правової роботи, надає рекомендації щодо її поліпшення, вносить пропозиції про усунення виявлених порушень і недоліків та притягнення до відповідальності посадових осіб, винних у допущених порушеннях; - здійснює через засоби масової інформації інформування населення з питань держави і права, захисту прав і основних свобод людини, чинного законодавства та діяльності підвідомчих органів та установ юстиції; - організовує та забезпечує роботу громадських приймалень із надання безоплатної первинної правової допомоги, надає їм методичну допомогу;

- сприяє розвитку надання юридичних послуг з метою реалізації прав, свобод і законних інтересів громадян та юридичних осіб; - здійснює державну реєстрацію нормативно-правових актів районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, їх управлінь, відділів, інших структурних підрозділів, веде реєстр цих актів; - перевіряє в районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністраціях, їх управліннях, відділах, інших структурних підрозділах стан додержання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів, вимагає у разі потреби подання нормативно-правових актів на державну реєстрацію або їх скасування, вносить пропозиції про усунення виявлених порушень і недоліків та притягнення до відповідальності посадових осіб, винних у допущених порушеннях; - скасовує рішення про державну реєстрацію нормативно-правових актів; - здійснює згідно із законодавством реєстрацію громадських об'єднань, вносить до Реєстру громадських об'єднань відомості про відокремлені підрозділи громадських об'єднань, прийняття повідомлення про утворення громадського об'єднання, легалізацію місцевих та первинних професійних спілок та їх об'єднань, реєстрацію структурних утворень політичних партій, державну реєстрацію місцевих асоціацій органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням асоціацій з урахуванням адміністративно-територіальних одиниць, на які поширюється діяльність органів місцевого самоврядування, що об'єднуються, місцевих благодійних організацій, відділень (філій, представництв) всеукраїнських та міжнародних благодійних організацій, регіональних (місцевих) творчих спілок, територіальних осередків всеукраїнських творчих спілок, місцевих організацій роботодавців та їх об'єднань, місцевих асоціацій кредитних спілок, статутів територіальних громад сіл, селищ, міст (крім міст Києва та Севастополя); взяття до уваги повідомлення організацій місцевих, обласних, регіональних, республіканських, всеукраїнських професійних спілок; реєстрацію (погодження або взяття до відома) змін до статутних документів громадських формувань, взяття до відома інформації про зміни у складі керівних органів громадських формувань, прийняття повідомлень про зміни до статутів громадських об'єднань, зміни у складі керівних органів громадських об'єднань, зміну особи (осіб), уповноваженої(их) представляти громадське об'єднання, зміну місцезнаходжень громадських об'єднань; видачу виписок з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців; ведення відповідних реєстрів, виконання функції Реєстратора Єдиного реєстру громадських формувань, Реєстру громадських об'єднань, а також готує звітність щодо зареєстрованих (легалізованих) громадських формувань та їх статутів, яка подається до структурного підрозділу, що забезпечує реалізацію повноважень Укрдержреєстру, відповідного головного управління юстиції;

- проводить державну реєстрацію актів цивільного стану та видає відповідні свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану, розглядає матеріали про зміну імені та про внесення змін до актових записів цивільного стану; поновлює та анулює їх; визнає шлюб недійсним; - відповідно до законодавства забезпечує ведення Державного реєстру обтяжень рухомого майна, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Державного реєстру правочинів, Державного реєстру актів цивільного стану громадян та Єдиного реєстру громадських формувань; - здійснює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно відповідно до закону; - надає інформацію про зареєстровані права та їх обтяження відповідно до закону; - забезпечує взяття на облік безхазяйного нерухомого майна відповідно до закону; - забезпечує взаємодію з державними реєстраторами юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців; - сприяє організації роботи державних нотаріальних контор, які працюють на території району (міста); - сприяє організації надання приватними та державними нотаріусами правової допомоги населенню району (міста) з питань учинення нотаріальних дій; - організує та контролює виконання міжнародних договорів України з питань правової допомоги в цивільних, сімейних, кримінальних справах, а також конвенцій і угод з питань, пов'язаних з діяльністю установ юстиції;

В своїй діяльності управління взаємодіє з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а також підприємствами, установами, організаціями району.

Дана установа наділена правом в межах своєї компетенції видавати накази, які є обов’язковими для виконання посадовими особами, у деяких випадках нормативно-правові акти управління юстиції є обов’язковими для виконання місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, а також громадянами.

Управління у разі потреби видає з іншими місцевими органами виконавчої влади спільні акти.

Начальник районного управління юстиції призначається на посаду за погодженням з головою районної державної адміністрації і звільняється з посади Міністром юстиції України за поданням начальника Головного управління юстиції у Хмельницькій області.

Управлінні юстиції здійснює діяльність з питань систематизації законодавства.

Спеціаліст з питань систематизації законодавства забезпечує опис нормативно-правових актів та веде систематизовану картотеку. Під час проходження стажування я був ознайомлений з Порядком здійснення обліку та систематизації законодавства в органах юстиції. Проводив опис картотеки у відповідні журнали : Журнал обліку постанов, розпоряджень Кабінету Міністрів України, Журнал обліку актів Верховної Ради України, Журнал обліку актів Президента України, Журнал обліку міжнародних договорів, Журнал обліку юридичної літератури.

Управління юстиції в своєму складі має відділи такі, як:

- відділ державної виконавчої служби;

- відділ державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби;

- реєстраційна служба.

Щодо здійснення кадрової роботи в управлінні. Усі особові справи державних службовців управління юстиції та трудові книжки знаходяться у відділі кадрової роботи та державної служби головного управління юстиції у Хмельницькій області.

Кожна державна установа створює кадровий резерв для державної

служби для заміщення посад державних службовців, а також для просування їх

по службі. Кадровий резерв формується з керівників і спеціалістів

підприємств, установ, організацій, працівників органів виконавчої влади та

органів місцевого самоврядування, державних службовців, які підвищили

кваліфікацію, пройшли стажування або за результатами атестації

рекомендовані для роботи на більш високих посадах, осіб рекомендованих

конкурсними комісіями для зарахування до кадрового резерву, випускників

вищих навчальних закладів, у тому числі тих, що зараховані на навчання за

освітньо-професійними програмами підготовки магістрів державного

управління.

Кадровий резерв управління юстиції ведеться безпосередньо районним управлінням юстиції. В ході проходження стажування я ознайомився з особовими справами осіб, які зараховані до кадрового резерву на посади державних службовців управління юстиції.

До резерву зараховуються професійно підготовлені працівники, які

успішно справляються з виконанням службових обов'язків, виявляють

ініціативу, мають організаторські здібності і необхідний досвід роботи.

Зарахування до кадрового резерву затверджується наказом керівника

управління.

З працівниками зарахованими до кадрового резерву, проводиться

робота згідно з затвердженими особистими річними планами. Якщо посада, до

кадрового резерву на яку зараховано працівника, стає вакантною, він має

переважне право на її заміщення при проведенні конкурсу.

Керівник управління несе відповідальність за ефективну підготовку і

використання кадрового резерву. Перебування працівника у кадровому резерві

може припинятися з його власної ініціативи або за вмотивованою пропозицією

управління. Виключення із списків кадрового резерву оформляється наказом

керівника.

Одним із основних напрямків діяльності районного управління юстиції є державна реєстрація нормативно-правових актів. До районного управління юстиції подаються розпорядження районної державної адміністрації та нормативно-правові акти її управлінь та відділів, які мають міжвідомчий характер або зачіпають право, свободи громадян, для їх державної реєстрації. Нормативно-правові акти, що підлягають державній реєстрації в районному управлінні юстиції (далі –НПА) подаються в 5-денний термін з дня їх прийняття. Ці акти реєструються в Журналі обліку вхідної кореспонденції та в Журналі обліку нормативно-правових актів. Протягом 15 робочих днів спеціаліст управління юстиції проводить правову експертизу поданого НПА та виносить рішення про його реєстрацію, відмову у реєстрації або поверненні на доопрацювання. НПА подається на державну реєстрацію в 3-х примірниках, оригінал та дві завірені копії. Після прийняття рішення, воно заноситься до державного реєстру нормативно-правових актів.

Районним управлінням юстиції проводиться робота по підвищенню кваліфікації працівників РДА, її управлінь та відділів, що відповідають за подання НПА на державну реєстрацію до районного управління юстиції,у вигляді семінарів, занять та стажувань.

Під час стажування я брав учать у проведенні районним управлінням юстиції щомісячних безвиїзних та виїзних перевірок додержання законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів у районній державній адміністрації, її управліннях, відділах. Щомісяця вказані суб’єкти нормотворення подають до районного управління юстиції переліки НПА, прийнятих за попередній місяць. Дані переліки подаються щомісячно не пізніше 5-го числа. Після того проводить безвиїзна перевірки даних переліків, пізніше виїзна, відповідно до затвердженого графіку. За результатами перевірки складається довідка у двох примірниках.

Одним із напрямків діяльності районного управління юстиції є здійснення згідно із законодавством реєстрації громадських об'єднань, внесення до Реєстру громадських об'єднань відомостей про відокремлені підрозділи громадських об'єднань, прийняття повідомлення про утворення громадського об'єднання, легалізації місцевих та первинних професійних спілок та їх об'єднань, реєстрації структурних утворень політичних партій та інших громадських формувань. В ході проходження стажування, я ознайомився з основними нормативно-правовими актами, що регулюють цю діяльність. З окремими документами з питань здійснення легалізації громадських формувань, а також ознайомився з роботою Реєстру громадських об’єднань.

Районне управління юстиції здійснює координацію діяльність територіальних органів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, районної державної адміністрацій, а також державних підприємств, установ, організацій та державних господарських об'єднань, навчальних закладів з питань правової освіти населення, перевіряє стан їх діяльності із зазначених питань, надає їм необхідну методичну допомогу. Перевірки з питань правової освіти населення здійснюються на підставі Положення про районні, районні у містах, міські (міст обласного значення), міськрайонні та міжрайонні управління юстиції, плану роботи управління юстиції, наказу начальника районного управління юстиції, відповідно до Порядку проведення органами юстиції перевірок стану правової роботи. Перед проведенням такої перевірки, керівнику установи, навчального закладу надсилається повідомлення про проведення такої перевірки. Складається план проведення перевірки, в якому відображаються питання перевірки. За результатами перевірки складається довідка у 2-х примірниках, яка надсилається керівнику установи для підпису протягом 10 робочих днів з дня проведення перевірки. Якщо керівник установи немає ніяких заперечень чи зауважень, один примірник довідки надсилається до районного управління юстиції. Якщо під час перевірки виявлено ряд недоліків, то керівнику установи надсилаються рекомендації за наслідками проведеної перевірки. Керівник має надіслати до районного управління юстиції відповідь про виконання даних рекомендацій.

Районним управлінням юстиції проводиться робота по проведенню правоосвітніх та правовиховних заходів в навчальних закладах, на підприємствах, установах та організаціях. Про проведення кожного заходу складається відповідна інформація.

З працівниками районного управління юстиції проводяться внутрішні навчання з питань вивчення актів законодавства. Під час проходження стажування я брав участь у 2 семінарських заняттях, на яких вивчалися Типова інструкція з діловодства у центральних органах виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих органах виконавчої влади, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 року №1242, наказ Мін’юсту від 21.06.2007 року №414/5“Про Пам’ятку щодо організації роботи із запитами та зверненнями народних депутатів України, а також зверненнями, запитами та запитаннями депутатів місцевих рад”, роз’яснення Мін’юсту від 12.04.2011 року «Корупційні ризики в діяльності державних службовців».