Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТДП.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
122.88 Кб
Скачать

Укладачі:

О.М. Кириченко, кандидат юридичних наук, старший викладач.

Д.О. Тихомиров, кандидат юридичних наук, викладач.

Актуальні проблеми теорії держави та права: навчально-методичний комплекс / Кириченко О.М., Тихомиров Д.О. – К. : Національна академія внутрішніх справ, 2012. – 14 с.

вСТУП

Курс проблем теорії держави та права ґрунтується певною мірою на положеннях, що розглядаються при вивченні однієї з базових юридичних дисциплін, якою є загальна теорія держави та права.

Але особливістю юридичного теоретичного знання є те, що воно постійно змінюється. Причому процес накопичення нових наукових даних має під собою об'єктивну основу, одним із проявів якої є складність, неоднозначність теоретичного знання.

З огляду на це, необхідними умовами успішного засвоєння винесених на розгляд питань є як належне володіння базовими теоретичними знаннями, з одного боку, так і здатність до сприйняття альтернативних поглядів на предмет вивчення, – з іншого. В цьому курсі розглядається досить широке коло самостійних проблем, і дослідження багатьох із них може виходити із різних методологічних підходів, у зв'язку з чим результати можуть незначною мірою або суттєво різнитися між собою.

При цьому слід враховувати, що сучасний стан теоретичної науки про державу і право характеризується багатоманітністю визначень багатьох юридичних понять і підходів до побудови юридичних конструкцій і класифікації юридичних явищ. Відсутнє загальне розуміння практично всіх політичних і правових доктрин, немає єдності поглядів стосовно багатьох конкретних категорій державно-правової дійсності.

Саме тому важливе місце належить самостійній роботі студента, від рівня освіченості, правової культури та методологічної підготовки якого залежить правильність тих висновків, до яких він приходить шляхом власних творчих роздумів.

Фундаментальною метою дисципліни є формування світоглядних позицій у студентів про особливості розвитку суспільства, держави та права в Україні, напрями модернізації політичної системи суспільства в епоху глобалізації,фундаментальні правові цінності сучасного українського суспільства, тощо.

За результатами вивчення навчальної дисципліни студенти повинні

знати:

  • сутність підходів до визначення поняття держави, концепції походження, основні риси та особливості.

  • механізм сучасної української держави, принцип розподілу влади в побудові державного апарату.

  • основні проблеми і методологічні основи наукового розуміння права, сучасні підходи до визначення державно-правових явищ;

уміти:

  • чіткого формулювати теоретичні положень: давати визначення, перераховувати основні ознаки, елементи змісту, структури, види і підстави для класифікації, закономірності, особливості тощо;

  • проводити науковий аналіз різних поглядів вчених та висловлювати власне бачення на проблему, що розглядається;

  • прогнозувати зміни стану державно-правових явищ в залежності від подій, що відбуваються у суспільстві;

  • пропонувати шляхи вдосконалення різних державно-правових явищ із огляду на розвиток людської цивілізації.

Тематичний план

Кількість годин по видах занять

НазвИ тем

Всього

Лекції

Семінарські заняття

Практичні заняття

Самостійна робота

Тема 1. Держава: сутність, поняття, структура,функції та механізм.

2

-

2

-

Тема 2.Аспекти співвідношення держави та політичної системи суспільства.

4

2

2

-

Тема 3 Право як соціокультурне явище розвитку цивілізації.

3

1

2

-

Тема 4.Внутрішня будова права України та зовнішня форма його прояву.

3

1

2

-

Тема 5.Актуальні проблеми правового регулювання.

4

2

2

-

Тема 6. Еволюція правової системи України.

-

-

-

Тема 7.Динамічні процеси у праві.

2

-

2

-

Тема 8.Правова поведінка особи та її наслідки.

4

2

2

-

ВСЬОГО ГОДИН:

22

8

14

-

Основні терміни дисципліни

Механізм держави – це система державних організацій (органів, установ, підприємств), яка створюється для організації і безпосереднього здійснення функцій держави.

Механізм правового регулювання – це єдина система правових засобів, за допомогою яких здійснюється результативне правове впорядкування суспільних відносин. Елементами механізму правового регулювання є норми права, юридичні факти, правові відносини, акти реалізації та застосування норм права, законність, правова свідомість і культура.

Протиправна поведінка (правопорушення) – суспільно небезпечна, винна поведінка суб'єктів права, яка виражається в діянні чи бездіяльності, суперечить нормам прав, тягне за собою правові наслідки в формі юридичної відповідальності і відновлення порушених суб'єктивних прав. Ознаки правопорушення: суспільна небезпека, винність, протиправність, караність. За критерієм ступеня суспільної небезпеки поділяється на злочини та правопорушення.

Юридична відповідальність – вид соціальної відповідальності, пов'язаний з можливістю застосування примусової сили держави стосовно суб'єкта, котрий необхідним чином не виконує вимог правових норм.

Адміністративна відповідальність як різновид правової відповідальності – це специфічна форма реагування держави, в особі її компетентних органів, на вчинення адміністративних правопорушень, згідно з якою особи, що скоїли ці правопорушення, повинні відповісти перед уповноваженими державними органами за свої неправомірні дії і понести за це адміністративні стягнення в установлених законом формах і порядку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]