Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарський процес.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
102.91 Кб
Скачать

Укладач: к.ю.н, доцент Нескороджена ЛЛ.

Господарський процес

Господарський процес — установлений нормами господарського процесуального права порядок досудового врегулювання та судового розгляду господарських спорів. Основне завдання господарського процесу — примирення сторін, а у разі неможливості його досягнення — швидке вирішення спору.

Мета дисципліни - опанування студентами основних положень з питань здійснення господарського судочинства, вивчення особливостей розгляду господарських спорів на різних стадіях господарського процесу, приділення уваги перегляду судових рішень, ухвал, постанов за нововиявленими обставинами, а також вивчення питання щодо провадження у справах про банкрутство.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Господарський процес» є:

- забезпечення розуміння предмету господарського процесу як самостійної галузі права;

- сприяння розумінню відносин, що складаються при здійсненні правосуддя в господарських спорах;

- оволодіння методами господарсько-правового регулювання та засвоєння правил тлумачення господарсько-процесуальних норм;

- розширити кругозір студентів, їх пам'ять, навчити мислити масштабно в інтересах держави, навчити правильно та чітко висловлювати свою думку;

- підготовка до практичної діяльності висококваліфікованих спеціалістів в галузі господарсько-правової діяльності.

Студенти повинні:

Знати: предмет, метод та джерела господарського процесу; досудове врегулювання господарських спорів; учасників господарського процесу; поняття підвідомчості і підсудності справ господарським судам; поняття судових витрат та процесуальних строків; докази і доказування у господарському процесі; позов у господарському процесі; вирішення господарських спорів у першій інстанції; перегляд судових рішень в апеляційному порядку; перегляд судових рішень в касаційному порядку; перегляд судових рішень, ухвал, постанов за нововиявленими обставинами; виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду; провадження у справах про банкрутство.

Вміти: самостійно орієнтуватися у чинному господарському процесуальному законодавстві та спеціальній літературі; вірно давати належну правову і соціально-економічну оцінку юридичним конструкціям та правильно користуватися правовою термінологією; виділяти та аналізувати коло відносин, які регулюються нормами господарського процесуального права; самостійно вирішувати колізійні питання, пов’язані із застосуванням господарсько-правових норм та розв’язувати ситуаційні завдання і межах запропонованої конкретної практичної ситуацій, та складати відповідні процесуальні юридичні документи, спираючись на здобуті знання, вміння та навики.

Основні терміни дисципліни:

Апеляційне провадження як стадія господарського процесу становлять сукупність дій господарського суду апеляційної інстанції, порушується лише за апеляційною скаргою (апеляційним поданням) осіб, які брали участь у розгляді справи у суді першої інстанції, спрямована на повторний розгляд і вирішення справи по суті з метою перевірки правильності встановлення фактичних обставин справи, законності і обґрунтованості судових актів суду першої інстанції, які не набрали чинності, в межах доводів апеляційної скарги

Арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) - фізична особа, яка має ліцензію, видану в установленому законодавством порядку, та діє на підставі ухвали господарського суду.

Виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, спрямованих на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які здійснюються на підставах, у спосіб та в межах повноважень.

Відповідач – особа, яка за заявою позивача притягається до відповідальності за порушення чи оспорювання його права і охоронюваного законом інтересу.

Господарське процесуальне доказування — це розумова і процесуальна діяльність суду й інших учасників господарського процесу, спрямована на встановлення істини по конкретній справі і вирішення спору між сторонами.

Господарський процес — це встановлена нормами господарсько-процесуального права форма діяльності господарських судів, спрямована на захист порушеного права чи права, що заперечується, юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців.

Докази у справі - це будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких грунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Нововиявленими обставинами є матеріально-правові факти, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші факти, які мають значення для правильного вирішення спору.

Письмовими доказами є документи i матеріали, які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Позивач – особа, на захист суб’єктивних прав і охоронюваних законом інтересів якої відкривається господарська справа у суді та розпочинається господарський процес.

Позов - це вимога позивача до відповідача, спрямована через суд, про захист порушеного або оспорюваного суб’єктивного права чи охоронюваного законом інтересу, яка здійснюється у визначеній законом процесуальній формі.

Процесуальний строк - це встановлений законом або судом проміжок часу, протягом якого повинна або може бути здійснена та чи інша процесуальна дія або закінчена певна частина провадження по справі.

Речовими доказами є предмети, що своїми властивостями свідчать про обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.

Судові витрати - це витрати, які несуть особи, що беруть участь в справі в зв’язку з розглядом та вирішенням справи в господарському суді.

Учасники господарського процесу – це особи, дії яких можуть посприяти правильному та швидкому розгляду спору, захисту прав і законних інтересів суб’єктів господарювання.