Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_OOP_dlya_studentiv (1).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО–НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

Кафедра фізичного виховання та безпеки життєдіяльності

Навчально-методичний комплекс

з навчальної дисципліни

Основи охорони праці”

Для фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “бакалавр”

за спеціальністю “Правознавство” (6.030402), “Психологія” (6.030102)

Київ 2011

Укладачі: Радомський Ігор Петрович, завідувач кафедри фізичного виховання та безпеки життєдіяльності навчально-наукового інституту права та психології НАВС, кандидат педагогічних наук;

Півняк Сергій Степанович, доцент кафедри фізичного виховання та безпеки життєдіяльності навчально-наукового інституту права та психології НАВС, кандидат технічних наук, доцент.

Рецензенти:

Цимбал Петро Васильович, завідувач кафедри кримінального права, процесу та криміналістики Національного університету Державної податкової служби України, кандидат юридичних наук, професор

Навчально-методичний комплекс з навчальної дисципліни «Основи охорони праці» затверджено на засіданні кафедри фізичного виховання та безпеки життєдіяльності навчально-наукового інституту права та психології НАВС, протокол № від

Зміст

  1. АНОТАЦІЯ ДИСЦИПЛІНИ …………………………………………………………

  2. СТРУКТУРНО-ЛОГІЧНА СХЕМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ…………….

  3. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН (СТРУКТУРА ЗАЛІКОВОГО КРЕДИТУ)

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ…………………………

  1. НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ……………………………………….

  2. РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ……………………………

  3. ТЕМИ РЕФЕРАТИВНИХ ПОВІДОМЛЕНЬ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ……

  4. ЗАВДАННЯ ТА ІНСТРУКТИВНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДЛЯ

ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ …………………………………….

  1. ПЕРЕЛІК ЗАВДАНЬ ДЛЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ З НАВЧАЛЬНОЇ

ДИСЦИПЛІНИ ……………………………………………………………………….

  1. КРИТЕРІЇ ОЦІНУВАННЯ ……………………………………………………………

  2. МАТЕРІАЛИ ПОТОЧНОГО ТА ПІДСУМКОВОГО КОНТРОЛЮ …………

  3. ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ БІЛЕТИ ДИСЦИПЛІНИ……………………………….

  4. ПЕРЕЛІК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ……………………….

  1. Анотація дисципліни

Навчальна дисципліна «Основи охорони праці» відіграє провідну роль у підготовці юриста. Вивчення даної дисципліни організується і проводиться на основі вимог наказів Міністра освіти та науки, Міністра Внутрішніх Справ та ректора Національної академії внутрішніх справ, директора інституту та інших діючих документів.

“Основи охорони праці” – це нормативна дисципліна підготовки студентів юридичного факультету та факультету правового забезпечення підприємницької діяльності і психології. Дисципліна тісно пов’язана з такими дисциплінами, як ”Безпека життєдіяльності та цивільний захист“, “Трудове право”, “Екологія”.

Навчальна дисципліна “Основи охорони праці” об’єднує природничі, гуманітарні, соціальні, технічні і точні науки. Вона узагальнює правову систему в створені безпечних і нешкідливих умов праці та збереження життя і здоров’я працівників в процесі їх трудової діяльності.

Метою дисципліни є надання майбутнім фахівцям необхідних теоретичних знань законодавства України про охорону праці, а також основних положень державних та відомчих нормативних актів з охорони праці, гігієни праці та виробничої санітарії.

Предмет навчальної дисципліни — система законодавчих актів та нормативних документів з охорони праці.

Навчальна дисципліна “Основи охорони праці” передбачає ознайомлення студентів з положеннями Законів України “Про охорону праці”, “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”, “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання, які спричиняють втрату працездатності” та з іншими державними міжгалузевими і галузевими нормативними актами і стандартами України з охорони праці.

Навчання проводиться у формі лекцій, семінарських і практичних занять, та самостійної роботи студентів.

Формою контролю знань студентів після закінчення вивчення курсу з основ охорони праці є іспит.

Внаслідок вивчення дисципліни “Основи охорони праці” студенти повинні

З н а т и:

  • основні вимоги державних нормативних актів та відомчих наказів з охорони праці;

  • структуру, повноваження та обов’язки державних органів з охорони праці;

  • основи гігієни праці та виробничої санітарії,

  • основні причини виникнення нещасних випадків і аварій на підприємствах, що приводять до травмування робітників, їх професіональних захворювань та отруєнь;

  • загальні вимоги з техніки безпеки та пожежної тезпеки на підприємстві;

  • методи аналізу виробничого травматизму та професійних захворювань і отруєнь;

  • порядок розслідування і обліку нещасних випадків і аварій на підприємствах та професійних захворювань і отруєнь працівників.

У м і т и:

  • користуватися державними міжгалузевими і галузевими нормативними актами з охорони праці;

  • вести розрахунки з оздоровлення повітря виробничого середовища та забезпечення санітарних норм і гігієни праці на робочих місцях;

  • підтримувати робочі місця в межах вимог санітарних норм і гігієни праці;

  • надавати першу допомогу потерпілим від нещасних випадків, аварій та при отруєннях.

Предметом навчальної дисципліни є структура, властивості і закони функціонування системи управління охороною праці різного ієрархічного рівня.

Науковою та методичною основою навчальної дисципліни є нормативні положення і законодавчі акти України в сфері безпеки виробничих процесів та створення безпечних і нешкідливих умов праці.

Навчальна дисципліна вивчається протягом 54 годин у 5 семестрі на лекціях, семінарських, практичних та індивідуальних заняттях.

Навчальний матеріал розділено на 5 тем.

Основними видами вивчення дисципліни є: лекції, семінари, практичні та індивідуальні заняття.

На лекційних заняттях особлива увага приділяється вивченню положень нормативно-правових актів з охорони праці, організації та функціонуванню системи управління охороною праці, державного нагляду і громадського контролю за станом безпеки виробничих процесів та соціального захисту працівників від нещасних випадків та професійних захворювань.

На семінарських заняттях поглиблюються, закріплюються та систематизуються теоретичні знання отримані на лекціях.

На самостійних заняттях студенти виконують завдання викладача з метою закріплення одержаних навичок, а також формування вміння самостійно планувати, організовувати свою навчальну діяльність.

Для забезпечення наочності навчання для всіх видів занять використовується нормативна документація, плакати, презентації, слайди.

Важливим елементом для успішного навчання студентів з дисципліни є самостійне опрацювання. Воно сприяє виробленню у студентів вольових якостей, самостійності у роботі над навчальним матеріалом і забезпечує закріплення знань, отриманих на заняттях, підготовку до сприймання нового навчального матеріалу на наступних заняттях.

У результаті вивчення навчальної дисципліни вцілому студенти повинні володіти знаннями щодо стану сучасної виробничої безпеки, її формування та особливості розвитку під впливом шкідливих і небезпечних виробничих чинників.

Критерієм оцінки рівня підготовки студентів з дисципліни є здатність випускника ефективно вирішувати завдання за призначенням.

Критерії успішності навчання:

За відповідями на питання підсумкового тесту (іспиту) визначається за рахунок рейтингової оцінки змістовних модулів.

При вивченні дисципліни кафедра використовує такі засоби діагностики успішності студентів:

  • 5-7 хвилинні письмові летючки по основним (найбільш важливим) питанням пройденої теми;

  • перевірку виконання індивідуальних завдань на кожному семінарському занятті в навчальній групі вцілому і вибірково (у дошки) у деяких студентів;

Все це дозволяє оцінити роботу кожного студента за окремими темами дисципліни і проставити атестацію у контрольні терміни.

Підсумковий контроль знань студентів здійснюється за тематикою пройденого матеріалу. Звертається увага на уміння студентів чітко формулювати висновки і пропозиції, витримувати логічну послідовність та на грамотність мови. За обліком результатів цих робіт і відомостей про роботу студента за звітний період виставляється залікова оцінка у відомості. Вивчення навчальної дисципліни “Основи охорони праці” завершується здачею іспиту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]