Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_Крим_проц_3курс_2012.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

86

Міністерство внутрішніх справ україни

Національна академія внутрішніх справ

Кафедра кримінального процесу

КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕС

Навчально-методичний комплекс

для курсантів 3-го курсу

Національної академії внутрішніх справ

КИЇВ 2012

Рецензенти:

Є.Д. Лук’янчиков, доктор юридичних наук, професор, професор кафедри інформаційного та підприємницького права Національного технічного університету України “КПІ”.

А.В. Іщенко, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, професор кафедри криміналістики та судової медицини НАВС.

Укладачі:

О.С. Степанов, доцент кафедри кримінального процесу Національної академії внутрішніх справ, кандидат юридичних наук.

М.П. Климчук, доцент кафедри кримінального процесу Національної академії внутрішніх справ, кандидат юридичних наук.

О.Ю. Хабло, доцент кафедри кримінального процесу Національної академії внутрішніх справ, кандидат юридичних наук.

І.В. Чурікова, доцент кафедри кримінального процесу Національної академії внутрішніх справ, кандидат юридичних наук.

О.А. Осауленко, начальник кафедри кримінально-процесуальної діяльності Навчально-наукового інституту підготовки кадрів кримінальної міліції Національної академії внутрішніх справ, кандидат юридичних наук.

Відповідальний редактор:

Л.Д. Удалова, начальник кафедри кримінального процесу Національної академії внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України.

Кримінальний процес: [Навчально-метод. комплекс для курсантів 3 курсу НАВС] / О.С. Степанов, М.П. Климчук, О.Ю. Хабло, І.В. Чурікова, О.А. Осауленко. – К.: Національна академія внутрішніх справ, 2012. – 83 с.

© Степанов О.С., Климчук М.П., Хабло О.Ю., Чурікова І.В., Осауленко О.А., 2012.

© Національна академія внутрішніх справ, 2012.

1. Опис дисципліни

Дисципліна: “Кримінальний процес

Курс

Характеристика дисципліни

Кількість залікових кредитів, відповідних ECTS: 4

Змістових модулів: 6

Загальна кількість годин: 270

Тижневих годин: 6

Рік підготовки: 3

Семестр: 5, 6

Лекції: 44

Семінарські заняття: 56

Практичні заняття: 44

Самостійна робота: 64

Індивідуальна робота: 52

Модульна робота: 12

Вид контролю: залік, захист курсової роботи, екзамен

“Кримінальний процес” є однією з основних навчальних дисциплін, що передбачена для обов’язкового вивчення при підготовці фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів “Бакалавр” та “Спеціаліст” у всіх вищих юридичних навчальних закладах України.

Засвоєння курсантами Національної академії внутрішніх справ матеріалу цієї дисципліни становить фундамент професійної підготовки працівників судових, правоохоронних та правозахисних органів.

Навчальна дисципліна “Кримінальний процес” складається із Загальної та Особливої частин і вивчається у продовж двох семестрів.

У Загальній частині розглядаються поняття і завдання кримінального процесу, його основні наукові категорії, система стадій, джерела кримінального процесуального права України, засади кримінального процесу, правовий статус суб’єктів кримінально-процесуальної діяльності, доказове право, порядок відшкодування шкоди, положення про процесуальні строки і витрати, заходи забезпечення кримінального провадження.

Особлива частина присвячена докладному вивченню процесуальної діяльності, що відбувається у кожній стадії кримінального процесу, особливих порядків кримінального провадження, а також міжнародного співробітництва у кримінальному судочинстві.

“Кримінальний процес” знаходиться у тісному зв’язку з іншими юридичними дисциплінами, перш за все, з теорією держави і права, яка забезпечує його категоріальним апаратом, з конституційним, кримінальним, адміністративним і цивільним правом, оскільки в діяльності органів досудового розслідування і суду досить часто виникають питання, що пов’язані з відшкодуванням завданої кримінальним правопорушенням шкоди, кваліфікацією суспільно небезпечних діянь, забезпеченням конституційних прав і свобод людини, адміністративною відповідальністю тощо.

При вивченні кримінального процесу курсанти повинні активно використовувати знання щодо завдань, компетенції, структури і повноважень органів досудового розслідування, прокуратури та суду, які були ними отримані під час вивчення дисципліни “Судові та правоохоронні органи України”.

Основними засобами вивчення навчальної дисципліни є лекції, семінарські та практичні заняття, написання рефератів і курсових робіт, самостійна та індивідуальна робота, поточний і підсумковий контроль.

Для засвоєння матеріалу Загальної та Особливої частини дисципліни краще використовувати такі навчальні видання: Курс лекцій з кримінального процесу за новим Кримінальним процесуальним кодексом України (Загальна частина) [Текст]/ [Рожнова В.В., Савицький Д.О., Конюшенко Я.Ю. та ін.]. – К.: Нац. акад. внутр. справ, 2012; Курс лекцій з кримінального процесу за новим Кримінальним процесуальним кодексом України (Особлива частина) [Текст]/ [Хабло О.Ю., Степанов О.С., Климчук М.П. та ін.]. – К.: Нац. акад. внутр. справ, 2012, які відображають основні положення національного кримінального процесуального законодавства.

У той же час, можна користуватися й іншими навчальними посібниками та підручниками, що були видані раніше, як в Україні так і в країнах СНД, враховуючи при цьому положення чинного законодавства України.

При вивченні дисципліни курсантам не обійтися без опрацювання таких нормативних актів, як Конституція України, Кримінальний та Кримінальний процесуальний кодекси України, Закони України “Про судоустрій і статус суддів України”, “Про міліцію”, “Про прокуратуру”, “Про оперативно-розшукову діяльність”, “Про державний захист працівників суду та правоохоронних органів”, “Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві”, “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” тощо.

Питання зміцнення законності та правопорядку, посилення протидії злочинності, підвищення ефективності діяльності органів досудового розслідування, прокуратури і суду є предметом постійної уваги Президента України, Кабінету Міністрів України, а також Верховного Суду України, керівництва Генеральної прокуратури та МВС України і тому, треба обов`язково використовувати у навчанні підзаконні нормативні акти, що регламентують окремі аспекти кримінально-процесуальної діяльності.