Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінально-виконавче.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
224.77 Кб
Скачать

НаціональнА академія внутрішніх справ

Навчально-науковий інститут права та психології

КАФЕРА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА І КРИМІНАЛІСТИКИ

Навчально-методичні матеріали з дисципліни

«Кримінально-виконавче право України»

для студентів 4 курсу навчально-наукового інституту

права та психології НАВС

Київ 2012

Укладач: Корчинський В.О. – професор кафедри кримінального права і криміналістики навчально-наукового інституту права і психології Національної академії внутрішніх справ, кандидат юридичних наук, доцент.

Навчально-методичні матеріали з дисципліни "Кримінально-виконавче право України" розглянуто та схвалено на засіданні кафедри кримінального права і криміналістики навчально-наукового інституту права та психології Національної академії внутрішніх справ, протокол № 23 від 6 грудня 2012 р.

  1. Опис дисципліни

Курс

Характеристика дисципліни

Кількість залікових кредитів

Рік підготовки: 2013

Відповідних ECTS: 3

Семестр: 6

Змістових модулів: 1

Всього з викладачем: 18

Загальна кількість годин: 36

Лекції: 6

Тижневих годин: за розкладом занять

Семінарські заняття: 6

Індивідуальна робота: 2

Практичне заняття: 6

Самостійна рота: 20

Вид контролю: залік

Загальні положення дисципліни

Кримінально-виконавче право є складовою частиною кримінально-правового комплексу галузей права, до якого також входять кримінальне і кримінально-процесуальне право. Їх норми регулюють з різних позицій суспільні відносини, які виникають у процесі і з приводу застосування та виконання кримінальних покарань. Так, якщо призначення покарання здійснюється відповідно до норм кримінального і кримінально-процесуального законодавства, то виконання і відбування покарання - відповідно до норм кримінально-виконавчого законодавства. У свою чергу, звільнення від відбування покарання регламентується нормами трьох галузей права: кримінального, кримінально-процесуального і кримінально-виконавчого.

Кримінально-виконавче право тісно пов’язане також із конституційним, адміністративним, цивільним, сімейним і трудовим правом, оскільки багато його норм є результатом трансформації норм перерахованих галузей права. Таке перетворення норм обумовлено виникненням у громадян особливого правого статусу - статусу засудженого. Тому, під час опрацювання окремих тем необхідно буде звертатися до джерел із різних галузей знання.

Рекомендується брати до уваги, що значна частина норм кримінально-виконавчого права міститься у різних підзаконних актах і відомчих наказах, а також у міжнародно-правових актах (Загальна декларація прав людини, Міжнародного пакту про цивільні і політичні права, Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими та ін.).

Останніми роками до кримінально-виконавчого законодавства було внесено ряд істотних змін та доповнень. Тому, використовуючи підручники і навчальні посібники, які було видано раніше, належить зважати на зазначені обставини. У цьому зв’язку особливого значення у вивченні курсу кримінально-виконавчого права набувають лекції та консультації викладачів.

Важливою частиною підготовки до семінарських і практичних занять, а також при самостійній роботі є складання робочого запису прочитаного матеріалу, оскільки сам процес конспектування сприяє більш глибокому з’ясуванню й усвідомленню матеріалу. Підготовка повинна завершуватися складанням плану відповідей на питання, які будуть розглядатися на семінарі чи практичному занятті.