Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аграрне право.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
724.48 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ України

Національна академія внутрішніх справ

Навчально-науковий інститут права та психології

Юридичний факультет

Кафедра цивільно-правових дисциплін

Навчально-методичні матеріали з навчальної дисципліни

«АГРАРНЕ ПРАВО»

для фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

галузі знань «Юридичні науки»

за напрямом підготовки «Правознавство»

Київ 2012

Навчально-методичні матеріали з дисципліни «Аграрне право» затверджені на засіданні кафедри господарського права і процесу (протокол №____ від «_____»_____________ року) для студентів четвертого курсу навчально-наукового інституту права та психології юридичного факультету.

Укладач: старший викладач кафедри цивільно-правових дисциплін

Т. І. Лозова

ОПИС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Курс

Характеристика дисципліни

Кількість залікових кредитів, відповідних ЕСТS: 2

Змістових модулів: 2

Загальна кількість годин: 106

Тижневих годин:

Рік підготовки: 4

Семестр: 2

Лекції: 18

Семінарські заняття: 10

Практичні заняття: 14

Самостійна робота: 48

Індивідуальна робота: 4

Вид контролю: іспит

АНОТАЦІЯ ДО НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

І. Мета і завдання і змістові модулі дисципліни

Аграрне право є самостійною галуззю права України і за змістом являє собою сукупність правових норм, які визначають правове становище усіх суб’єктів господарювання в аграрному секторі, а також компетенцію державних органів, що здійснюють управлінсько-регулюючу діяльність у сфері агропромислового виробництва. За допомогою його правових норм визначаються їх права та обов’язки. Нормами аграрного права регулюються їх виробничо-господарська та фінансова ді­яльність, а також права та обов’язки державних органів, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб з питань регулювання аграрних правовідносин. Крім того, аграрне право вивчає такі фундаментальні підгалузі як: правове регулювання тваринництва, насінництва, бджільництва, виробництва рибної продукції, ветеринарної медицини, постачання господарюючих суб’єктів сільськогосподарською технікою, пально-мастильними матеріалами, тощо. Окремо розглядаються питання приватизації майна в агропромисловому комплексі (надалі – АПК), правового забезпечення якості сільськогосподарської продукції, її закупівлі, правової охорони прав винахідників в аграрному секторі. Предметом аграрного права є всі ті суспільні відносини, які стосуються регулювання майнових, земельних, трудових, фінансово-господарських, управлінських та інших відносин у діяльності суб’єктів аграрного господарювання.

Аграрне право є самостійною навчальною дисципліною, що вивчається студентами вищих юридичних нав­чальних закладів.

Робоча навчальна програма має за мету допомогти студентам-юристам повніше засвоїти курс «Аграрне право», який містить ситуації, складені з таким розрахунком, щоб сту­денти, розв'язуючи 'їх, опанували основні найважливіші теоре­тичні питання курсу, чинні законодавчі та інші нормативно-правові акти, які регулюють господарську діяльність сільськогосподарських кооперативів, підприємств корпоративного типу, фермерських господарств, особистих селянських господарств, тощо. Зав­дання, вміщені у робочій навчальній програмі, складені, головним чином, на ос­нові практичних судових справ, а також рішень адміністра­тивних органів.

Проведення практичних занять з аграрного права має на меті, крім сприяння глибшому засвоєнню основних теоретич­них положень аграрного права, навчити майбутніх спеціалістів – слідчих, юрисконсультів, суддів, прокурорів —кваліфіковано і свідомо застосовувати набуті знання та діючі правові норми при вирішенні конкретних справ, що виникають у процесі ді­яльності сільськогосподарських підприємств, у відносинах їх з іншими підприємствами та організаціями, з органами держав­ного управління та місцевого самоврядування.

Розв’язуючи ситуації, студент повинен навчитися знаходити необхідні правові норми, правильно застосовувати їх при вирішенні конкретних питань, а також вміти викласти результат проведеної роботи в належ­ній формі — скласти проекти договору, постанови органу уп­рироднор, рішення загальних зборів чи правління підприєм­ства, протесту прокурора, відповіді на скаргу від імені органу державного управління і т. ін.

Практичні заняття — найефективніша форма самостійної роботи студентів. При підготовці до них студент повинен:

— вивчити і засвоїти відповідну тему за підручником, а та­кож спеціальну літературу, рекомендовану викла­дачем;

— вивчити і засвоїти записи, зроблені під час лекції та при опрацюванні літератури;

— знайти і проаналізувати законодавчі та інші нормативно-правові акти даної теми, засвоївши основні їх положення.

При підготовці до практичних занять необхідно користува­тись, крім підручника збірниками законо­давчих актів, періодичними виданнями, в яких друкуються но­воприйняті нормативні акти, науковими та науково-практичними періодичними фаховими виданнями, де висвітлюються нові теоретичні питання права та практика їх застосування. Важливе значення при підготовці до занять має також озна­йомлення з практикою.

Основним підручником за даною робочою навчальною програмою є: Аграрне право України: Підручник / За ред. О.О. Погрібного. – К.: Істина, 2005. – 448 с.

Практичні заняття з аграрного права проводяться в такому порядку:

— усний виклад студентом змісту завдання (не наводячи всієї умови задачі, студент у стислій формі передає її зміст, висвітлюючи всі обставини справи);

— розв'язання ситуацій (студент відповідь по суті ситуації обґрунтовує теоретичними положеннями, посилаючись на відповідні правові норми, що регулюють дані конкретні відно­сини);

— запитання студентів особі, що розв’язує завдання з метою уточнення змісту ситуації та по суті його вирішення;

— запитання викладача, який проводить практичні заняття;

— обговорення вирішення ситуації (при обговоренні рі­шення студенти аргументовано критикують виступаючого, доповнюють рі­шення новими доводами та додатковими посиланнями на нор­мативно-правові акти);

— висновок викладача.

Вирішення задач на практичних заняттях повинно бути кваліфікованим, достатньо повним і теоретично обгрунтованим з посиланнями на відповідні правові норми. На практичних за­няттях студенти в спеціальному зошиті роблять записи щодо вирішення ситуацій.

Мета вивчення курсу – ознайомити студентів з основоположними відомостями з аграрного права та аграрного законодавства, навчити застосовувати здобуті теоретичні знання в практичній роботі, а також аналізувати ситуації з аграрно-правових питань, що виникають у реальному житті, і правильно їх вирішувати.

Завдання:

  • знати відповідно до програми основні категорії та інститути аграрного права, вміти розкрити їх зміст;

  • засвоїти основні положення нормативно-правових актів, що регулюють аграрно-правові відносини;

  • показати обізнаність з основними проблемами розвитку аграрного права та законодавства;

  • розробити на підставі визначення юридичних властивостей пропозиції щодо удосконалення чинної нормативно-правової бази на основі виявлених ознак її недосконалості за результатами вивчення та аналізу ефективності чинних нормативно-правових документів.

Студент повинен:

Знати: суть та значення аграрного права, форми та методи правового регулювання відповідних відносин, нормативні джерела курсу, які регулюють ці правовідносини.

Вміти: правильно аналізувати аграрне законодавство, набути навичок практичного застосування здобутих знань.

Змістові модулі:

Модуль побудовано на читанні лекцій та проведенні практичних і семінарських занять з використанням активних форм навчання.

Вивчення аграрного права здійснюється на підставі 2 модулів:

1 модуль: Загальна частина аграрного права

2 модуль: Спеціальна частина аграрного права

Міжпредметні зв’язки

Аграрне право України як навчальна дисципліна посідає своєрідне місце в системі правових дисциплін, що обумовлюється предметом його регулювання. Аграрне право України має взаємозв‘язок як з матеріальними галузями права, насамперед, спорідненими (земельним, екологічним, природноресурсовим, а також цивільним, трудовим, господарським, тощо) так і з процесуальними галузями права (кримінальним процесуальним, адміністративним процесуальним, цивільним процесуальним правом).

ІІ. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН