Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Religiyeznavstvo_2013_nova_programa.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
356.35 Кб
Скачать

39

Міністерство внутрішніх справ України

Національна академія внутрішніх справ

Навчально-науковий інститут права і психології

Кафедра філософії права та юридичної логіки

РОБОЧА ПРОГРАМА З НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ

Релігієзнавство”

(за вимогами кредитно-модульної системи)

Розробник: Цапко О.М.. - професор кафедри філософії права та юридичної логіки НАВС, кандидат історичних наук, доцент.

Затверджена на засіданні кафедри.

Протокол № 12

від «10» червня 2012 р.

1. Опис предмета, мета та основні завдання навчального курсу “релігієзнавство”

1.1. Релігієзнавство – гуманітарна наукова дисципліна, яка досліджує суспільно-історичну природу релігії, механізм її соціальних зв’язків з політичними, економічними і духовними системами суспільств та особливості впливу на різноманітні сфери суспільства.

Релігієзнавство пов’язане з філософією через історико-філософську проблематику й форми суспільної свідомості, серед яких найстарішою є релігійна свідомість. Цей курс має відношення і до логіки через те, що в добу середньовіччя саме логіка була в центрі уваги богослов’я та схоластичної філософії. Нарешті, релігія була, є і буде найважливішою частиною як української, так і зарубіжної культури.

Вивчення курсу “Релігієзнавство” починається з вияснення сутності цієї наукової дисципліни, де розглядаються принципи, об’єкт, методологія і структура курсу та його місце в структурі філософського знання, аналізуються сутнісні характеристики релігії, її структура, функції та роль в житті людини й суспільства.

Після цього вивчаються окремі релігії, які знайшли найбільш широке розповсюдження в світі та на теренах України. Тут акцентується увага на сутністних проблемах віровченння та культу вичаємих релігій.

Закінчується вивчення курсу розглядом проблем нетрадиційних релігійних культів, аналізом їх феномена та сутності свободи совісті, її законодавчого закріплення в міжнародному праві та законодавчих актах України.

2.2. Курс підготовки бакалаврів.

Кількість кредитів, відповідно до ЕСТS: - 1;

Загальна кількість годин становить – 36;

Змістовних модулів - 1.

2.3. Курс читається для студентів за спеціальністю -

8.060101 – Правознавство.

ХХХХХ1 – Психологія

Освітній рівень – бакалавр.

2.4. Характеристика навчального курсу.

Релігієзнавство вивчається на першому курсі протягом другого семестру і включає такі види занять як лекції, семінари та модульні контролі.

Вивчення всього курсу закінчується заліком.

На семінарські заняття виносяться найбільш складні проблеми, які націлюють навчаємих на всебічне і дискусійне обговорення тем. На заняттях передбачені виступи з фіксованими виступами (рефератами), що активізує пізнавальну діяльність учасників семінару.

При підготовці до семінарських занять студенти можуть ознайомитись з кафедральними методичними розробками, а також з навчальною та науковою літературою, яка є в наявності в бібліотеці факультету та університету.

Кожний студент зобов’язаний відпрацьовувати всі пропущені лекції і семінарські заняття з лектором або викладачем у встановлений ними час, незалежно від причин пропуску занять.

Лекцій - 6 годин, семінарів – 12.

На семінарські заняття виносяться ті проблеми, що потребують найбільш глибокого осмислення та детального обговорення і відзначаються певною складністю. Їх вивчення здійснюється шляхом всебічного і детального розгляду, виходячи зі змісту лекцій та самостійно опрацьованого матеріалу в години самостійної підготовки.

Під час семінарських занять активно застосовується обговорення реферативних доповідей, що дає можливість студентам, через більш детальне заглиблення в проблемні питання, розібратися в них і, відповідно, більш глибоко засвоїти тему та набрати додаткові бали за модульно–рейтинговою технологією навчання.

Модульний контроль проводиться у відповідності з програмою курсу і тематичного плану. Всі студенти, після завершення вивчення кожного модуля, підпадають під модульний контроль, який проводиться письмово чи в комп’ютерному класі і за результатами якого нараховується певна кількість зароблених балів. Підсумковий рейтинговий бал за дисципліну виставляється в кінці курсу і служить основою для визначення оцінки за дисципліну.

Самостійна робота є основною формою роботи кожного студента над першоджерелами та навчальними посібниками і оцінюється викладачем за результатами виступів на семінарах чи конференціях. Вона складає 36 годин.

У разі відсутності студента на лекції або семінарі з поважних причин, він може написати реферат з пропущеної теми і захистити свою роботу у час, визначений викладачем. У таких випадках кількість балів визначається згідно з якістю виконаної роботи.

Підсумковий контроль з курсу “Релігієзнавство” проходить у формі заліку і може проводитись в усній чи письмовій формі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]