Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка_ОРЦП_бакалавр_2012.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
393.73 Кб
Скачать

Національна академія внутрішніх справ

Навчально-науковий інститут права та психології

Кафедра цивільно-правових дисциплін

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ

З ОСНОВ РИМСЬКОГО ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА

для студентів І курсу

освітньо-кваліфікаційного рівня

«бакалавр»

Спеціальність: правознавство

Київ – 2013

Схвалено на засіданні кафедри цивільно-правових дисциплін Навчально-наукового інституту права та психології Національної академії внутрішніх справ

Укладачі:

О. В. Ієвіня – кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри цивільно-правових дисциплін Навчально-наукового інституту права та психології Національної академії внутрішніх справ

О. І. Нечипоренко – викладач кафедри цивільно-правових дисциплін Навчально-наукового інституту права та психології Національної академії внутрішніх справ

АНОТАЦІЯ

За висловом одного з найвідоміших цивілістів ХІХ століття Йосифа Олексійовича Покровського: «Кожна освічена людина, а тим більше юрист, має мати завжди чітку уяву про наріжні принципи свого права, про відношення цих принципів до минулого людини та до ідеалів його майбутнього». Отже не викликає сумнівів необхідність міцного засвоєння студентами-майбутніми юристами основних норм та принципів римського цивільного права.. Будучи, з одного боку, екскурсом в історію розвитку юриспруденції, римське цивільне право є також тією основою без міцного засвоєння якої значно ускладнюється вивчення в майбутньому курсу цивільного права України – одного з найоб’ємніших у системі вищої юридичної освіти. Крім того, вивчення Римського цивільного права пов'язане с такими дисциплінами, як Історія держави і права зарубіжних країн, Історія держави і права України, Історія політичних та правових вчень, Міжнародне приватне право, Теорія держави і права, Сімейне право, Спадкове право.

У сучасній правовій науці України виділяють цивілізаційне, юридичне та історичне значення Римського права.

1) Цивілізаційне значення Римського права полягає в тому, що воно, як вважають, є одним з наріжних каменів так званого «Європейського дому», будучи важливою складовою загальноєвропейської цивілізації. У правовому розвитку сучасних держав римське право займає місце, подібне до того, яке займає в духовному світі християнство.

2) Історичне значення Римського права для України зумовлено тим, що протягом тривалого часу воно в класичному та греко-римському (візантійському) варіантах впливало на формування та розвиток українського права і продовжує впливати на формування концепції права України сьогодні.

3) Юридичне значення Римського права полягає в тому, що понятійний та категоріальний апарат, термінологія сучасного права ґрунтуються на ідеях, засадах та визначеннях, розроблених римською класичною юриспруденцією.

Наприклад, такі поняття як договір, зобов'язання, провина, інтерес, збитки, компенсація були досконало опрацьовані ще у Стародавньому Римі.

Отже, вивчення Римського права є необхідним елементом гуманітарної освіти взагалі і тим більш важливою складовою професійної підготовки висококласного правника.

Оскільки під час лекцій основну увагу буде приділятися спірним питанням, а також питанням, не розкритим або недостатньо розкритим у підручниках, рекомендується до лекції вивчити відповідний розділ підручника та скласти його конспект, щоб під час лекції доповнювати його новою інформацією.

Вивчення курсу „Основи римського цивільного права” здійснюється також у формах семінарських та індивідуальних заняттях та під час консультацій.

Проте студентам необхідно звернути увагу на те, що великий обсяг матеріалу має бути засвоєний під час самостійної роботи. Завдання для самостійної роботи, наведені у навчально-методичному комплексі, мають бути виконані письмово у зошитах для семінарських занять. Розподіл доповідей проводиться викладачем. Одна і таж саме тема доповіді може надаватись лише одному студентові з групи. За бажанням студент може підготувати доповідь на обрану ним тему, але з обов’язковим попереднім погодженням теми з викладачем.