Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
информац.doc
Скачиваний:
483
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Тема 15. Основи теорії правової інформатики. Правова інформатика як наука і навчальна дисципліна

ПЛАН

1. Передумови і методологічне значення використання методів і засобів інформатики в правовій сфері.

2. Завдання та функція правової інформатики як науки, її місце в системі наукових знань.

3. Основні поняття правової інформатики.

4. Правова інформатика як навчальна дисципліна.

ЛІТЕРАТУРА

1. Швець М.Я., Калюжний Р.А., Саницький В.А., Клімашевська Ю.А., Хахановський В.Г. та ін. Правова інформатика: системна інформатизація законотворчої, правозастосовної, правоохоронної, судочинної та правоосвітньої діяльності в Україні. Монографія. – Ужгород: IBA, 2003.

2. Концепція розвитку органів внутрішніх справ України в ХХІ столітті: Науковий проект / За ред. проф. Я.Ю. Кондратьєва. – К.: НАВСУ, 1999.

3. Система інформаційного забезпечення ОВС України: Навчально-практичний посібник / Під ред. Л.В. Бородича. - К.: РВВ МВС України, 2000.

4. Хахановський В.Г. Автоматизовані системи збирання і обробки інформації для прийняття рішень в процесі розслідування // Використання досягнень науки і техніки у боротьбі зі злочинністю. – Харків: “Право”, 1998. С.75-77.

5. Хахановський В.Г., Замаруєва І.В. Інформаційні загрози стану інформаційно-аналітичного забезпечення державного управління // Бюлл. по обм. досвідом роботи ОВС, №135. - К., РВВ МВС України, 2001. С. 3-6.

6. Правовая информатика и кибернетика: Учеб. / Под ред. Н.С. Полевого. - М., 1993.

7. Чепиков М.Г. Интеграция науки. - М., 1981.

8. Компьютерные технологии в юридической деятельности: Учеб. практич. пособ. / Под ред. проф. Н. Полевого, канд. юрид. наук Н. Крылова. - М., 1994.

9. Хахановський В.Г., Тебякін О.М., Оліщук Ю.В. Курс лекцій з дисципліни “Криміналістична інформатика” / Під заг. ред. В.Г. Хахановського. - К., НАВСУ, 2002.

10. Хахановський В.Г., Підюков П.П., Смаглюк В.М. та ін. Інформатизація управління в органах внутрішніх справ: Посібник / За заг. ред проф. Я.Ю. Кондратьєва. - К.: НАВСУ, 2003.

11. Калюжний Р.А., Хахановський В.Г., Цимбалюк В.С. Структура науки і навчальної дисципліни “Інформаційне право” // “Правова інформатика”, № 1, 2003. – К.: НДЦПІ АПН України, 2003. – С. 22-25.

12. Хахановський В.Г., Мартиненко І.В. Смаглюк В.М., Інформаційне право та правова інформатика: Навчальна програма (спеціальність 7.060101 – правознавство). - К.: НАВСУ, 2004.

13. Хахановський В.Г., Мартиненко І.В. Смаглюк В.М., Інформаційне право та правова інформатика: Навчально-методичний комплекс (спеціальність 7.060101 – правознавство для студентів Юридичного факультету).- К.: НАВСУ, 2004.

14. Хахановський В.Г., Ігнатушко Ю.І. Використання ліцензійного програмного забезпечення: правові аспекти. - Науковий вісник НАВСУ, № 3, 2004. – К., НАВСУ, 2004. – С. 205-209.

1. Передумови і методологічне значення використання методів і засобів інформатики в правовій сфері.

Правова інформатика, безпосередньо з назви якої можна укласти, що це міждисциплінарна галузь знань, до фундаменту якої покладені два початки: гуманітарне - у вигляді правових наук, та природно-технічне - у вигляді інформатики.

Формування та розвиток такого роду галузей знання і їх наукового апарату є одним з проявів процесу взаємодії наук, якому властиві як загальнонаукові закономірності, так і специфіка, яка багато в чому визначається природою цих наук.

У правовій науці та практиці юридичних органів засоби і методи природничих та технічних наук, зокрема, математики, інформатики та кібернетики до недавна використовувались досить мало (за виключенням, мабуть, науки криміналістики.

Одним із найважливіших напрямків процесу взаємодії наук у сучасних умовах щодо юридичної діяльності й обслуговуючих її правових наук є взаємодія останніх з математичними науками, з інформатикою та кібернетикою. Як відомо, наслідком взаємодії наук можуть бути два протилежних, але діалектично пов’язаних процеси - диференціація та інтеграція наукового знання.

Диференціація наукових знань - це процес виникнення й розвитку у надрах “материнської” науки чи наукового напряму ідей, теорій та розділів, що при певних умовах можуть набути якісно нового стану, а у ряді випадків отримати такий розвиток, що вони набувають статусу самостійних теорій, наук чи наукових напрямків.

Інтеграція наукових знань - це процес “зв'язування” окремих диференційованих ідей, методів, частин та функцій взаємодіючих наук у єдине ціле. Синтезовані у будь-якій предметній галузі пізнання, вони у своїй сукупності утворять вже нову галузь знання, нову науку.

Однак, незважаючи на свою новизну, така наука не втрачає зв'язків з “материнською” наукою, у надрах якої почали формуватися її основні елементи, зберігає свою належність до класу наук, що обслуговують відповідну предметну галузь.

Так, в результаті взаємодії біології з фізикою сформувалася нова галузь знання - біофізика. Наслідком ж взаємодії біології з хімією стало формування біохімії, а з кібернетикою - біологічної кібернетики. Кожна з цих наук має свій предмет й характерні для неї методи вирішення завдань. Разом з цим, всі вони відносяться до класу біологічних наук, бо кожна з названих наук не лише доповнює класичні методи вивчення явищ життя (предмету біології) новими підходами, але й новими засобами та методами пізнання.

Відмічені особливості розвитку науки у повній мірі відносяться до криміналістики - науки, що покликана обслуговувати своїми засобами та методами діяльність щодо розкриття, розслідування і попередження злочинів.

В основі правової діяльності лежать процеси збирання, обробки та використання інформації про юридичні факти. Тому для підвищення ефективності цієї діяльності, насамперед, необхідно підвищити ефективність інформаційних процесів. Це, як свідчить практика, поряд з іншими заходами, найкраще досягається шляхом цілеспрямованого та багатоаспектного використання даних математики, кібернетики та інформатики або, іншими словами, в результаті взаємодії правових наук з цими та спорідненими з ними науками.