Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
информац.doc
Скачиваний:
483
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

2. Завдання та функція правової інформатики як науки, її місце в системі наукових знань.

Сьогодні термін “правова інформатика” визнаний та широко використовується юристами для позначення нового самостійного напрямку в правовій науці.

Разом з тим, єдність у розумінні сутності правової інформатики, її завдань і місця у загальній системі наукового знання відсутня. Більш того, окремими вченими-юристами правова інформатика розуміється як штучна галузь тому, що начебто правові завдання можна вирішувати тільки з використанням засобів та методів традиційних юридичних наук. На думку інших фахівців проблеми, що досліджуються правовою інформатикою, частково поглинаються наукою управління, тобто вона в певній мірі позбавлена самостійності. Є інші точки зору про сутність, завдання та предмет нового наукового напрямку в юридичній науці, сам факт існування якого вже практично ні у кого не викликає сумнівів.

Правова інформатика сьогодні робить лише перші кроки як самостійний науковий напрямок. Тому нині можна вести мову лише про її основи, виділяючи найбільш характерні риси, структурні елементи, важливі лінії зв’язку з іншими галузями знання і різними видами юридичної діяльності.

Велике значення має використання правовою інформатикою досягнень загальної теорії права. Правова інформатика тісно пов’язана з науками конституційного права, цивільного, адміністративного, кримінального права та ін.

Правова інформатика – це комплексна міждисциплінарна галузь знання про закономірності, умови і особливості використання ідей, методів і технічних засобів інформатики з метою оптимізації та підвищення ефективності інформаційних процесів при вирішенні правових завдань, а також функціонування інформаційних систем правового змісту.

Правова інформатика – це наукова галузь, що вивчає закономірності інформаційних процесів, проблем створення, впровадження й ефективного функціонування комп’ютеризованих систем правової інформації і вироблення рішень, інакше кажучи – це галузь дослідження проблем системної інформатизації законотворчої, нормотворчої, правозастосовної, правоохоронної, судової та правоосвітньої діяльності.

Основні завдання правової інформатики полягають у тому, щоб, спираючись на теоретичний фундамент кібернетики і правових наук, використовуючи сучасні засоби і методи опрацювання даних, звільнити людину від трудомістких і складних операцій вироблення управлінських рішень у суспільній практиці.

Головна функція правової інформатики полягає в докорінній зміні традиційної домашинної технології інформаційних процесів на основі застосування сучасних методів і засобів опрацювання даних, телекомунікацій, оргтехніки системи правової інформації та управління.

3. Основні поняття правової інформатики.

Система понять правової інформатики складається з трьох елементів.

1. Поняття, запозичені з інших наук (інформатики, права, кібернетики, загальної теорії систем, теорії інформації, системотехніки) і використовуваних нею на правах метанауки.

2. Оригінальні поняття і аксіоми, що відрізняються принциповою новизною і складають основу принципово нових ”розумових конструкцій”, які дозволяють виробити новий світогляд.

3. Поняття більш низьких ієрархічних рівнів – субпоняття, покликані розкривати зміст кожного з основних понять правової інформатики як метанауки.

Поняття правової інформатики, запозичені з інших наук: інформація, ентропія, інформаційний шум, залишковість, біт, байт та ін. Ці поняття не є власними поняттями правової інформатики, а лише використовуються нею.

Вирішальними з точки зору формування правової інформатики слід вважати оригінальні поняття, такі, як: юридично значима інформація, юридичні знання, правовий інформаційний ресурс, правова ентропія, інформаційно-правове середовище, правовий інтелект та ін.

Комплексні категорії правової інформатики являють собою сукупність ”субкатегорій”. Це такі поняття, як інформаційна технологія, штучний інтелект, автоматизована інформаційна система, творча система, соціально-правовий інтелект.