Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
информац.doc
Скачиваний:
483
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

Тема 6. Інформаційно-правові норми і інформаційні правовідносини.

Загальна характеристика інформаційно-правових норм. Імперативні і диспозитивні, матеріальні і процесуальні інформаційно-правові норми.

Поняття, зміст та структура інформаційних правовідносин. Цивільно-правовий та публічно-правовий аспекти інформаційних відносин. Основні принципи та об’єкти інформаційних правовідносин.

Інформаційні правовідносини, що виникають в процесі пошуку, отримання і споживання інформації, інформаційних ресурсів, інформаційних продуктів, інформаційних послуг.

Інформаційні правовідносини, що виникають в процесі створення, передачі і розповсюдження інформації, інформаційних ресурсів, інформаційних продуктів, інформаційних послуг.

Інформаційні правовідносини, що виникають при створенні і використанні інформаційних систем та мереж, засобів і методів інформаційної безпеки.

Поняття інформаційної діяльності. Основні напрями і види інформаційної діяльності.

Тема 7. Суб’єкти інформаційних правовідносин.

Поняття суб’єктів інформаційних правовідносин. Права і обов’язки суб’єктів інформаційних правовідносин.

Людина як суб’єкт права в інформаційній сфері. Закон України “Про авторське право і суміжні права”.

Держава як суб’єкт права в інформаційній сфері. Правовий статус органів державної влади.

Правовий статус організацій та установ в інформаційній сфері. Статус органів та організацій, які наділені спеціальною компетенцією щодо збирання, обробки та розпорядження окремими видами інформаційних ресурсів.

Тема 8. Права та обов’язки учасників інформаційних відносин.

Основні інформаційні права та свободи. Загальна декларація прав людини, затверджена Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 р. Європейська Конвенція про захист прав людини і основних свобод від 3 вересня 1953 р. Міжнародний пакт про громадянські і політичні права від 23 березня 1976 р. Конституції України (прийнята 28 червня 1996 р.).

Право на інформацію. Декларація про право доступу до інформації, прийнята у лютому 1992 р. Конвенція Ради Європи “Про захист особи у відношенні автоматичної обробки персональних даних”, прийнята у 1981 р. Директива Ради Європи “Про захист фізичних осіб в умовах автоматичної обробки даних і про вільний оберт цих даних” від 1995 р.

Суб’єктивне право на інформацію. Право на інформацію органів державної влади і місцевого самоврядування.

Електронно-цифровий підпис як інститут права.

Тема 9. Інформація як інтелектуальна власність. Права людини і захист персональних даних.

Джерела інтелектуальної власності.

Регулювання інформаційних відносин інститутом авторського права. Об’єкти авторського права, їх розпізнавальні особливості. Суб’єкти авторського права. Співавторство, умови розпорядження інформаційною продукцією, створеною у співавторстві. Службовий твір: право роботодавця на його використання. Авторські права: особисті немайнові; майнові. Використання прав. Термін дії авторського права. Передача авторських прав. Авторський договір, його суттєві умови. Заходи захисту авторських прав.

Недоторканість приватного життя. Персональні дані. Таємниця усиновлення. Медична таємниця.

Загальний порядок пошуку та отримання інформації громадянами. Порядок запиту інформації, відстрочки та відмови в її наданні. Оскарження відмови і відстрочки задоволення запиту. Відповідальність за незаконну перешкоду у пошуку та отриманні інформації.