Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
информац.doc
Скачиваний:
483
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

2. Правові підстави та види моделей, що використовуються в юридичній практиці.

Першорядне значення при використанні методу моделювання при розслідуванні злочинів є вирішення питання про його допустимість. До умов допустимості моделювання при розслідуванні злочинів відносяться:

- об’єктивність, науковість та допустимість. Ці поняття тісно пов’язані з поняттям істинності. Що слід розуміти під істинністю моделі? Якщо істинність взагалі - це співвідношення наших знань об’єктивній дійсності, то істинність моделі означає відповідність моделі об’єкту, а невірність моделі - відсутність такої відповідності.

При побудові моделей завжди свідомо відволікаються від деяких сторін, якостей і відношень, в силу чого завідомо припускається незберігання схожості між моделлю й оригіналом. Так, планетарна модель атома Pезерфорда виявилася істинною в рамках дослідження електронної структури атому, а модель Дж.Томпсона виявилася помилковою, тому що її структура не співпадала з електронною структурою. Істинність - властивість знання, а об’єкти матеріального світу не істинні, не помилкові, а просто існують.

Моделювання базується на положеннях математики, логіки, інформатики, криміналістики і т. п. Цей метод добре вивчений, докладно описаний, створена теорія моделювання. Властивості метода, його якості визначають надійність доказів. Тому суд часто з'ясовує, за допомогою яких методів були одержані ті чи інші докази;

- простота, доступність та ефективність. При розслідуванні, як правило, застосовуються нескладні й доступні методи моделювання (зліпки, муляжі, макети, фотографії, звуко- та відеозапис і т. п.);

- безпека застосування. В ряді випадків у справах про вбивства, тілесні ушкодження, підпали, вибухи і т. ін. необхідно моделювати процеси, пов'язані з небезпекою для оточуючих. Виготовлення та дослідження моделей допустимо, якщо це не загрожує життю й здоров’ю громадян, а також не завдає шкоди громадському та особистому майну;

- етичність, тобто відповідність цього методу пізнання моральним нормам суспільства;

- законність. Сам по собі будь-який метод пізнання не може бути законним чи незаконним, якщо це справді науковий метод пізнання. Законними чи незаконними мо-жуть бути шляхи, форми і цілі застосування цього методу у доказуванні. Закон припускає застосування таких моделей, як зліпки (ст.ст. 141; 176 КПК України); предмети - аналоги, що використовуються при поданні для впізнання будь-якого об’єкта; фотографії особи чи предмету, що розшукується; особи, що схожа за зовнішністю з особою, яка пред'являється для впізнання (ст. 165 КПК); фотознімки, кінострічки, плани, схеми (ст. ст. 179, 183 КПК); фонограми й відеограми (ст. 141 КПК).

Наукова спроможність метода моделювання, його відповідність названим умовам служать переконливою підставою його допустимості для отримання доказів, хоч деякі прийоми моделювання прямо не передбачені у законі.

Нині моделювання як важливий і специфічний метод пізнання широко використовується для вирішення криміналістичних завдань. Так, метод моделювання застосовується у судовій експертизі, зокрема, при проведенні криміналістичних, автотехнічних та інших видах експертиз.