Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
информац.doc
Скачиваний:
483
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.87 Mб
Скачать

2. Загальна характеристика інформаційно-пошукових систем законодавства.

Розвиток суспільства, становлення ринкової економіки, побудова демократичної правової держави передбачає виконання такого завдання, як формування в Україні сучасної системи правового забезпечення (СПЗ).

Державна політика України в галузі формування і використання правових інформаційних ресурсів визначається концепцією правової інформатизації України. В ній визначені шляхи удосконалення правової інформатизації держави, мета і методи вирішення цих завдань.

Правова інформатизація передбачає широке використання сучасних комп’ютерних технологій, методів обробки інформації, засобів телекомунікацій, здійснюється вона у 2-х головних напрямках:

- у нормотворчій діяльності;

- у правозастосовній діяльності.

Головні цілі правової інформатизації:

- інформаційно-правове забезпечення діяльності органів держави;

- інформаційно-правове забезпечення інших структур суспільства, у т.ч. фізичних і юридичних осіб.

Інформатизація правової сфери здійснюється в першу чергу шляхом створення сукупності баз даних правових документів органів державної влади.

Сьогодні існують бази даних правової інформації Верховної Ради України “Право”, “Законодавство”, “Картотека”, “Закони і підзаконні акти України", Ліга – Закон" в Internet”.

Зупинимося детальніше на функціонуванні деяких з них.

Бази даних правової інформації Верховної Ради України “Право”, “Законодавство”, “Картотека”, “Закони і підзаконні акти України в Internet”.

Інформаційно-пошукові системи (далі системи) призначені для:

- оперативного забезпечення офіційною правовою інформацією з першоджерел;

- швидкого пошуку й аналізу нормативно-правових документів.

Вони сприяють підвищенню ефективності законотворчої і правозастосовної діяльності.

Системи використовують:

- народні депутати України і місцевих рад;

- працівники структурних підрозділів Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, Конституційного Суду України, Верховного Суду України, Вищого арбітражного суду України, Міністерства культури, Міністерства фінансів, Національної Академії наук, Міністерства економіки, інших міністерств і відомств, місцевих органів влади, наукових установ і навчальних закладів;

- співробітники іноземних представництв в Україні і посольств України в інших країнах;

- керівники підприємств, юристи, бухгалтери, економісти, працівники банків, юридичних фірм, інших організацій;

- абоненти мережі Internet, що мають відповідний доступ.

Бази даних містять нормативно-правові документи в остаточній редакції з внесеними змінами (у системі “Законодавство” є попередні редакції), у тому числі: закони, постанови Верховної Ради України, постанови й укази Президії Верховної Ради України (з 1990 р.), а також деякі нормативно-правові акти, що були прийняті; кодекси; укази і розпорядження Президента України; постанови і розпорядження Кабінету Міністрів України (з 1992 р.); декрети Кабінету Міністрів України; документи міністерств і відомств України, зареєстровані в Міністерстві юстиції (відповідно до Указу Президента України №493/92 від 03.10.92 р. і постанови Кабінету Міністрів України №731 від 28.12.92 р.); міжнародні угоди; документи міністерств і відомств України, що не підлягають реєстрації в Міністерстві юстиції (листа, роз’яснення Національного банку, Головної державної податкової адміністрації, рішення Конституційного Суду України, постанови Верховного Суду і Вищого арбітражного суду України тощо).

Системи “Право”, “Законодавство”, “Картотека” забезпечують: пошук документів за реквізитами (назва, номер, дата прийняття, орган видання і тип документа), за ключовими словами і темами (пенсії, боротьба зі злочинністю, податки тощо); перегляд, сортування, чи друкування висновок у файл переліку знайдених документів; перегляд текстів документів у багатовіконному режимі з підсвічуванням ключових слів; друкування цілого тексту чи будь-яких його частин на принтері; контекстний пошук за двома словами (відстань між словами визначається користувачем); ведення списків користувача (тематичних картотек користувача); перегляд нормативних актів, зв’язаних з документом (що вносять зміни, вводять у дію, ратифікують, посилаються на даний документ тощо); переключення перегляду з одного документа на іншій за посилками в тексті (динамічний гіпертекст); перегляд додаткових реквізитів документа (дати чи придбання втрати дії, дати публікації в пресі), перегляд як діючих, так і недійсних документів; перегляд структури документа, створення “закладок” у текстах, власних приміток користувача до документів; копіювання текстових фрагментів документів у буфер внутрішнього редактора, комбінування їх там із власним текстом з можливістю вибірки необхідного тексту чи копіювання його у файл (якщо потрібно, з одночасною конвертацією у формат редактора Word for Windows); перегляд статистики бази даних; актуалізацію бази даних за допомогою спеціальних файлів (блоків поновлення), що передаються користувачам на дискетах, чи засобами телекомунікації (електронною поштою, через FTP-сервер мережі Internet тощо); перегляд результатів попередніх пошуків за різними критеріями, перегляд списків документів, що додавалися до бази даних з окремих блоків відновлень; довідку про обсяг вільного дискового простору, версію системи, обсяг бази даних, номер останнього блоку поновлення тощо.

Система “Законодавство” виділяється:

- можливістю перегляду попередніх редакцій документів, що мінялися;

- орієнтацією на роботу в операційному середовищі Windows.

Система “Картотека” характеризується такими особливостями: потужною базою даних; швидким пошуком; можливістю формування бази даних з документів тих органів влади, що замовляє користувач; можливістю вибору української чи російської мови для контекстово залежної допомоги, меню і повідомлень системи.

Система “Право” відзначається: розмаїтістю функцій; рівнем документованості (детальна контекстово залежна допомога, виданий довідник для користувача); постійним удосконалюванням (перша версія вийшла в 1992 р.).

Система “Закони і підзаконні акти України в Internet” надає абонентам мережі Internet можливості:

- пошуку документів за реквізитами (реєстраційним номером, датою прийняття, типом, органом влади), станом (діючі, недійсні);

- пошуку документів за словами в текстах з обліком “відстані” між ними;

- перегляду текстів знайдених документів, копіювання їх у файл.

Бази даних систем “Законодавство” і “Право” тотожні за складом і обсягом. База даних “Закони і підзаконні акти України в Internet” технологічно зв’язана із системою “Картотека” і є насправді копією бази даних останньої. Безліч документів бази даних системи “Право” є підмножиною документів бази дані системи “Картотека”.

Бази даних систем відновляються щодня! Блоки поновлення для систем “Право”, “Законодавство”, “Картотека” передаються користувачам через електронну пошту і виставляються на FTP-сервер. Система “Закони і підзаконні акти України в Internet” функціонує на WEB-сервері Верховної Ради України.

Комп’ютерна правова бібліотека “Закон”.

Комп’ютерна правова бібліотека “Закон” призначена для здійснення швидкого пошуку й аналізу правової інформації при щоденної актуалізації інформації в базах даних користувачів. Система проста у використанні і розрахована на широке коло користувачів.

Система містить більш ніж 100 тис документів. Зокрема, це законодавчі акти, прийняті Верховною Радою України з 1990 р., Кабінетом Міністрів з 1992 р., Президентом України від початку його діяльності й усі без винятку нормативні акти міністерств і відомств, що були зареєстровані Міністерством юстиції з 1 січня 1993 р.

Система набула поширення в таких владних структурах: Кабінет Міністрів України, Адміністрація Президента України, Міністерство юстиції, Міністерство економіки, Міністерство зовнішніх економічних зв’язків, Державний Митний комітет, Комітет з нафти і газу, Головна Державна Податкова Інспекція, Міністерство Оборони, багатьох інших міністерствах і відомствах.

Система має можливість знайти правові акти за будь-якою комбінацією таких реквізитів документу: тип документу (Закон, постанова, розпорядження, тощо); період часу; одне чи кілька слів з назви; видавник (Верховна Рада, Президент України тощо); номер документу; рубрики юридичного класифікатору галузей права.

Наприклад, користувач може знайти Закони і постанови Кабінету Міністрів, що були прийняті в 1997 році, у назвах яких зустрічалися слово “податок” та які відносяться до рубрики “Пільгове оподатковування”. Крім того, система може здійснювати контекстний пошук будь-якої комбінації слів безпосередньо в текстах законодавчих актів. Наприклад, можна відібрати всі розпорядження Президента України, у текстах яких зустрічаються слова “пільги” і “податки” одночасно в межах однієї пропозиції.

Слід відзначити, що майже кожен правовий акт протягом періоду своєї дії змінюється один чи декілька раз. Тому система має механізм підтримки правових актів в актуальному стані. Під час перегляду документу на екрані з’явиться остання його редакція; при цьому змінені фрагменти висвітлюються яскравим світлом. Натиснувши відповідну клавішу, фахівець одержує можливість переглянути, по-перше, послідовно всі попередні редакції фрагменту і, по-друге, документ, яким було регламентовано внесення цих змін.

Комп’ютерна правова бібліотека “Закон” була розроблена фахівцями інформаційно-аналітичного центру “ЛІГА” у взаємодії з відділом комп’ютеризації й оргтехніки Кабінету міністрів України. Супровід системи і наповнення бази даних для щоденного відновлення інформації здійснюється інформаційно-аналітичним центром “ЛІГА”. Інформація для відновлення баз даних системи передається:

- за допомогою Е-mail;

- кур’єрською доставкою в м. Києві - раз у тиждень;

- кур’єрською доставкою в по Україні - раз у 2 тижні;

- за допомогою дискет за адресою “ІАЦ ЛІГА”.

Інформаційно-пошукова система “ПРАВНИК”.

ІПС “ПРАВНИК” призначена для роботи з нормативно-правовими документами. Серед користувачів системи - юридичні, адвокатські й аудиторські фірми, банки, торгові компанії, виробничі підприємства, електростанції, редакції газет, органи влади і керування і багато інших. Система призначена не тільки для юристів, а й для керівників підприємств, бухгалтерів, менеджерів, державних службовців, для усіх, хто повинний почувати себе спокійно у безбережному морі законодавства.

База даних системи містить більш тіж 100 тис повнотекстових правових актів України і документів міжнародного характеру, починаючи з 1883 р., у тому числі: Конституція і всі чинні кодекси України; закони, постанови Верховної Ради України, постанови й укази Президії Верховної Ради України, а також деякі закони, що були прийняті раніше; укази і розпорядження Президента України; постанови і розпорядження Кабінету Міністрів України; декрети Кабінету Міністрів України; документи міністерств і відомств України, що зареєстровані в Мін’юсті; документи міністерств і відомств, що не реєструються у Мін’юсті (Конституційного Суду України, Верховного Суду України, Вищого арбітражного суду України, Національного банку, Міністерства фінансів, Головної державної податкової адміністрації тощо); міжнародні угоди; основні документи місцевих органів влади і самоврядування м. Києва; діючі в Україні акти законодавства СРСР; деякі законодавчі акти іноземних держав; консультації юристів і аудиторів.

Система забезпечує пошук документів за такими реквізитами: автор документа; його тип; дата прийняття; номер; слова чи словосполучення в назвах; слова чи словосполучення в текстах документів; реєстраційний номер Міністерства юстиції України; дата реєстрації в Міністерстві юстиції України.

Супровід системи і наповнення бази даних для відновлення інформації здійснюється Центром правової інформації “Юринформ”. Інформація для відновлення баз дані системи передається: за допомогою Internet, Юрнет, НБУ, кур’єрською доставкою в м. Києві - раз на тиждень; за допомогою дискет за адресою Центра правової інформації “Юринформ”.