Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по конфліктології.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
99.84 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ЗАОЧНОГО ТА ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

Навчально-методичні матеріали з дисципліни “Конфліктологія”

кафедри юридичної психології

Навчально-методичні матеріали

з дисципліни “Конфліктологія”

затверджені на засіданні кафедри

юридичної психології

“ 31” серпня 2011 р.

Протокол № 1

КИЇВ – 2011

1. Опис дисципліни

Дисципліна: “ Конфліктологія ”

Дисципліна “Конфліктологія” розроблена на основі базових навчальних програм із врахуванням вимог керівних документів Міністерства освіти та науки України і МВС України. Вона є галуззю науково-прикладної психології та має на меті формування у слухачів НАВС системних загальнотеоретичних знань, практичних навичок і умінь щодо визначення та основного змісту поняття конфліктів, які відбуваються у правоохоронній та правозастосовчій діяльності і обумовлені професійно-функціональним змістом останньої, а також озброєння слухачів методиками своєчасного виявлення, розпізнання, профілактики конфліктних ситуацій, управління конфліктами та їх вирішення.

Досвід показує, що в процесі підготовки правознавців виникає ряд конфліктних перешкод, пов’язаних з різними факторами як об’єктивного, так і суб’єктивного характеру. Це визначає конфліктну сутність правоохоронної та правозастосовчої діяльності. Тому психологічна підготовка до дій в конфліктогенних умовах професійної діяльності має сприяти усуненню цих проблем і впливає на зміни особистості правоохоронців.

Отже, конфліктологія – це сучасний вид теоретичної, практичної і прикладної дисципліни, мета якої підготувати правоохоронців до подолання психологічних труднощів професійної діяльності в конфліктних умовах, сформувати в них уміння і навички попереджати та вирішувати конфлікти і тим самим забезпечити успішне вирішення завдань, що стоять перед ними.

Основними завданнями конфліктології є:

1. На рiвнi знань ознайомити слухачів з:

      • історичними витоками та методологічними принципами становлення конфліктології як науково-прикладної дисципліни, психологічним змістом, класифікацією, структурою й динамікою конфліктів;

  • системою науково обґрунтованих напрямів прикладного вивчення, аналізу й оцінки соціальної ролі конфліктів, а також методів і засобів їх вирішення;

  • специфічними чинники виникнення й перебігу конфліктів у правоохоронній діяльності, у тому числі в оперативно-розшуковій, слідчій та управлінській діяльності.

2. На рiвнi умінь i навичок озброїти слухачів:

  • уміннями здійснювати аналіз конфліктів, діагностувати їх розвиток у конструктивному або деструктивному напрямі;

  • психологічними методами і засобами розв’язання конфліктів, у тому числі стосовно диференційованих сфер правоохоронної діяльності (конфлікти загального характеру, а також в оперативно-розшуковій, слідчий та управлінській діяльності);

  • уміннями здійснювати самоаналіз і самооцінку, контролювати та коригувати власні психічні стани у конфліктних ситуаціях професійного характеру.

2. Типовий тематичний план

Назва тем

Всього годин

З них на:

лекції

семінарські заняття

практичні заняття

самостійну роботу

Тема 1. Загальнотеоретичні положення конфліктології

2

2

Тема 2. Конфліктна сутність правоохоронної діяльності.

2

2

Тема 3. Особистісні конфлікти та їх прояви в правоохоронній діяльності.

2

2

ВСЬОГО:

6

6