Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адм_відпов.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
128 Кб
Скачать

Адміністративно-деліктне право

Укладачі:

Пастух І.Д., заступник начальника кафедри адміністративного права і процесу, кандидат юридичних наук, доцент.

Адміністративно-деліктне право сьогодні представлено як окремий спеціальний курс. Його місце і роль на адміністративно-правовому просторі визначається тим, що відносини адміністративної відповідальності, разом з відносинами публічного управління, адміністративних послуг і адміністративного судочинства, утворюють предмет адміністративного права.

Як вид юридичної відповідальності відповідальність адміністративна має конституційне підґрунтя. Саме Конституція України встановила (п. 22 ст. 92), що виключно законами України визначаються діяння, які є адміністративними правопорушеннями, і відповідальність за них. Таким чином, по-перше, лише закон визначає поведінку, яка є протиправною, винною і утворює склад адміністративного правопорушення; по-друге, лише така поведінка — адміністративне правопорушення — є підставою адміністративної відповідальності; по-третє, зміст відповідальності визначається законом.

Вона є різновидом адміністративного примусу, одним із самостійних засобів підтримання правопорядку і регулювання відносин, які виникають при вчиненні окремо визначених законодавством правопорушень.

Адміністративна відповідальність, як навчальна дисципліна, щільно пов`язана з положеннями таких юридичних наук як теорія держави і права, кримінологія, цивільне право, кримінальне право, кримінальний процес та ін.

Предметом курсу є однорідні суспільні відносини, що формуються у ході застосування адміністративної відповідальності фізичних та юридичних осіб.

Метою курсу є прищеплення майбутнім юристам комплексу знань, умінь та навичок щодо сутності адміністративного правопорушення і відокремлення його від інших порушень правових норм; поняття адміністративної відповідальності і відмежування її від інших видів юридичної відповідальності; ознак компонентів юридичного складу адміністративного правопорушення; системи і характеристики адміністративних стягнень та специфіки їх накладення; аналізу юридичних складів окремих видів адміністративних проступків.

Завдання курсу:

  • ознайомлення із загальними засадами та джерелами адміністративної відповідальності, конкретними нормами, що регулюють питання адміністративної відповідальності та видами адміністративних стягнень, заходами впливу, що застосовуються до неповнолітніх

  • розширення кола знань про вимоги нормативно-правових актів щодо порядку провадження в справах про адміністративні правопорушення;

  • ознайомлення з особливостями адміністративної відповідальності спеціальних суб’єктів.

  • формування у курсантів навиків вірно та у відповідності до законодавства кваліфікувати діяння які віднесені до адміністративних проступків;

  • розвиток уміння всебічно, повно і об’єктивно з’ясовувати обставини кожного вчинку, приймати по справам рішення у відповідності з законом, а також вміти застосовувати адміністративні стягнення до винних осіб з метою виховання їх у дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття.

Особливу увагу звертаємо на вивчення тем щодо провадження в справах про адміністративні правопорушення, оскільки це є найбільш врегульований з правової точки зору вид проваджень. Законодавець чітко визначає його принципи, формулює завдання, регламентує порядок здійснення. Нормами КУпАП закріплені обставини, що виключають провадження в справі про адміністративне правопорушення; система доказів та вихідні положення їх оцінки; заходи забезпечення провадження; адміністративно-процесуальний статус органів, що мають право розглядати справи про адміністративні правопорушення, а також осіб, які беруть участь у провадженні в справах про адміністративні правопорушення. Крім того особлива увага приділяється питанням оскарження і опротестування постанови по справі про адміністративне правопорушення.