Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломна Мосієвич.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.88 Mб
Скачать

104

Національна академія внутрішніх справ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПІДГОТОВКИ СЛІДЧИХ І КРИМІНАЛІСТІВ

КАФЕДРА КРИМІНАЛІСТИЧНИХ ЕКСПЕРТИЗ

На правах рукопису

Мосієвич Вячеслав Анатолійович

Можливості вирішення ідентифікаційних задач при дослідження підписів виконаних, за допомогою технічних прийомів

Дипломна робота на здобуття

освітньо-кваліфікаційного рівня “спеціаліст”

галузь знань 0304 «Право»

спеціальність «правознавство»

спеціалізація «експертно-криміналістична»

Науковий керівник:

Меленевська Зінаїда Семенівна

професор кафедри

криміналістичних експертиз

ННІПСК НАВС

кандидат юридичних наук

старший науковий співробітник

Київ – 2012

ПЛАН.

ВСТУП…………………………………………………………….2

РОЗДІЛ І. Підпис як об’єкт криміналістичної ідентифікації.

    1. Поняття підпису як об’єкта криміналістичної ідентифікації…………7

    2. Методика почеркознавчого дослідження підпису з метою вирішення питання щодо його автентичності……………………………………………...15

РОЗДІЛ ІІ. Можливості почеркознавчого дослідження підписів, виконаних за допомогою технічних прийомів.

    1. . Види технічних прийомів, які використовуються для підробки підпису……………………………………………………………………………28

    1. Особливості методики дослідження підписів, виконаних за допомогою технічних прийомів. ……………………………………………….34

    2. Технічне дослідження підписів з метою виявлення можливого виконання підпису за допомогою технічних прийомів як необхідний етап дослідження………………………………………………………………………40

РОЗДІЛ ІІІ Особливості почеркознавчого дослідження підписів, виконаних за допомогою технічних прийомів

3.1 Особливості почеркознавчого дослідження в разі виявлення первинного підпису……………………………………………………………...58

3.2 Особливості почеркознавчого дослідження в разі, коли первинний підпис не виявлено………………………………………………………………74

3.3.Особливості експертної оцінки ознак при дослідженні підписів, виконаних за допомогою технічних прийомів і формування висновку……..81

ВИСНОВКИ……………………………………………………………….93

ВИКОРАСТИНІ ЛІТЕРАТУРНІ ДЖЕРЕЛА………………………..100

ВСТУП.

Актуальність теми. Засобом доказування в кримінальному й цивільному процесі служать лише такі докази, які отримані з джерел, строго визначених процесуальним законом.

Одним з таких джерел є судово-почеркознавча експертиза, яка проводиться експертом на базі спеціальних знань у галузі судового почеркознавства у відповідності із кримінально-процесуальним та цивільно-процесуальним законодавством з метою встановлення фактів (фактичних обставин), які мають доказове значення по кримінальних і цивільних справах.

Завдання дослідження. Задачею судово-почеркознавчої експертизи є встановлення фактів (фактичних даних) у відповідності з потребами слідчої та судової практики, яке передбачає застосування методики судово-почеркознавчої експертизи.

Коло задач, які вирішуються судово-почеркознавчою експертизою, дуже широке. Серед них провідне місце займають ідентифікаційні задачі.

Одним з найбільш складних і розповсюджених видів почеркознавчої експертизи при вирішенні ідентифікаційних задач у експертній практиці є дослідження підписів.

Експертиза підписів проводиться при розслідуванні і судовому розгляді різних кримінальних справ. Це справи по розслідуванню розкрадань державного й суспільного майна, зловживання службовим становищем тощо. Вона призначається і по цивільних справах, наприклад, для встановлення автентичності підпису на заповіті по справах про спірну спадщину, факту реєстрації шлюбу по справах про стягнення аліментів тощо.

Задачі експерта-почеркознавця при проведенні експертизи підпису зводяться до встановлення виконавця підпису.

Підпис є посвідчувальним знаком певної особи і наноситься нею на документ з метою надання йому юридичної сили, для посвідчення, для засвідчення фактів і т. д. Отже, підпис може виконувати притаманні їй функції посвідчувального знака тільки тоді, коли він наноситься саме тією особою, особистість якого позначає. У зв'язку з цим криміналістична експертиза з метою вирішення питання про справжність підпису (встановлення факту виконання підпису тією особою, від імені якого він значиться) має велике значення.

Виконавець чужого підпису, як правило, прагне надати йому максимальну схожість зі справжнім. Тому для підробки використовуються різні технічні прийоми, що дозволяють з великою точністю відтворювати оригінал будь якого підпису.

Як показує узагальнення літературних даних, до них відносяться: попереднє змальовування з подальшою наводкою; змальовування «на просвіт» з подальшою наводкою і без неї; відтворення через копіювальний папір з подальшою наводкою і без неї; передавлювання по штрихам подпісу- орігіналу з подальшою наводкою; перенесення відбитка справжнього підпису на документ за допомогою речовин, що мають копіювальну здатність; фотомеханічний спосіб виконання, в тому числі і використання факсиміле; фотографічний друк підпису; виконання з допомогою пантографа; проекційний метод; електрофотографічний спосіб виконання тощо.

Аналіз зазначених прийомів показує, що застосування більшості з них здійснюється шляхом використання виконавцем своїх графічних навичок, уміння володіти пишучим приладом. Це проявляється як при нанесенні штрихів попередньої підготовки, так і при виконанні наступної наводки.

Крім того, у практиці зустрічаються випадки, коли з тієї чи іншої причини проводиться наводка штрихів раніше нанесеного справжнього підпису як самим її виконавцем, так і іншою особою.

У криміналістичній літературі є суперечливі дані про необхідність і можливості почеркознавчого дослідження таких підписів. Деякі автори вважають, що в разі встановлення факту виконання підпису за. допомогою технічних прийомів відпадає необхідність у її почеркознавчому дослідженні і є підстави для висновку про технічну підробці підпису. Однак є думка ​​і на те, що тільки поєднання технічних і почеркознавчих прийомів дослідження може служити основою для висновку експерта. Щодо можливостей почеркознавчого дослідження в літературі зазначається, що неточність або невдалість копіювання при виконанні підписів за допомогою технічних прийомів дозволяють, як правило, вирішити питання щодо їх автентичності. Разом з тим є висловлювання і про те, що подібне виконання підписів унеможливлює надання такого висновку. Встановити виконавця недійсних підписів, на думку деяких авторів, не можна взагалі або можна лише в окремих випадках.

Даних щодо ідентифікаційного значенні графічних ознак при почеркознавчому дослідженні зазначеного виду підписів в спеціальній літературі немає. Є лише вказівки на те, що оцінка встановлених збігів чи розбіжностей ознак в кожному випадку має свої особливості.

В даний час можливість і необхідність почеркознавчого дослідження підписів, виконаних за допомогою технічних прийомів, не викликає сумніву у експертів-криміналістов. Це обумовлено тим, що висновок про достовірність або недостовірність таких підписів може бути зроблений тільки в результаті спільної оцінки даних технічного та почеркознавчого дослідження.

Підписи, виконані із застосуванням технічних прийомів, досить часто трапляються в практиці судово-почеркознавчої експертизи і є вельми складними для дослідження почерковими об'єктами. Хоча в цілому методика їх дослідження розроблена понад 30 років тому, в експертній практиці досі існує неоднозначний підхід до дослідження цієї категорії підписів.

По-перше, є різні точки зору стосовно компетенції експертів та змісту їх спеціальних знань при вирішенні питання про спосіб виконання підпису. По-друге, спостерігається різний підхід до можливості вирішення ідентифікаційних задач стосовно такого роду підписів. По-третє, теоретично не можна виключити такий спосіб автопідлогу, коли на просвіт виконується власний підпис. Тому для відмежування ознак справжніх і несправжніх підписів, виконаних вказаним способом, були проведені відповідні експериментальні розробки.

Складність цієї проблеми і, у той же час, її практичне значення обумовили актуальність теми дипломної роботи.

Об'єктом дослідження є підписи.

Предметом дослідження є обумовлені динамічним стереотипом властивості почерку такі, які індивідуальність, стійкість, варіаційність, вибіркова мінливість, які мають суттєве значення при вирішенні ідентифікаційних задач, у тому числі задач, пов'язаних із встановленням виконавця підпису, виконаного за допомогою технічних прийомів..

На базі вивчення спеціальної літератури з даного питання, аналізу експертної практики та результатів експериментальних досліджень пропонуються методичні рекомендації, присвячені розв'язанню діагностичних та ідентифікаційних задач при дослідженні підписів, виконаних за допомогою технічних прийомів.

Структура дипломної роботи зумовлена її метою та поставленими завданнями і складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел