Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_z_GP.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
650.75 Кб
Скачать

61

Міністерство внутрішніх справ України

Національна академія внутрішніх справ

Навчально-науковий інститут права та психології

Факультет правового забезпечення підприємницької діяльності та психології

Кафедра господарського права і процесу

Навчально-методичні матеріали з дисципліни

«ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО»

для фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

галузі знань «Юридичні науки»

за напрямом підготовки «Правознавство»

Київ 2011

Навчально-методичні матеріали з дисципліни «Господарське право» затверджені на засіданні кафедри господарського права і процесу (протокол №1 від «30» серпня 2011 року) для студентів навчально-наукового інституту права та психології .

ОПИС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Курс

Характеристика дисципліни

Кількість залікових кредитів, відповідних ЕСТS: 3

Змістових модулів: 3

Загальна кількість годин: 108

Рік підготовки: 3

Семестр: 2

Лекції: 16

Семінарські заняття: 14

Практичні заняття: 24

Самостійна робота: 48

Індивідуальна робота: 6

Вид контролю: залік

АНОТАЦІЯ ДО НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Україна, прагнучи відповідати статусу правової демократичної держави та маючи на меті запровадити правове регулювання всіх видів господарської діяльності, а саме: зовнішню торгівлю, внутрішню торгівлю, зовнішньоекономічну діяльність, економічне, науково-технічне співробітництво, інноваційну діяльність, спеціалізацію та кооперацію в галузі виробництва, економічні зв'язки в галузі будівництва, транспорту, страхових, розрахункових, кредитних та інших банківських операцій, надання різноманітних послуг, прийняла ряд законів, що регулюють зазначені види діяльності. Так, 16 квітня 1991 року був прийнятий Закон України “Про зовнішньоекономічну діяльність”, 20 грудня 1997 року –Постанова КМУ “Про Концепцію розвитку внутрішньої торгівлі України”, 18 вересня 1991 року – Закон України “Про інвестиційну діяльність”, 4 липня 2002 року - Закон України “Про інноваційну діяльність”, 7 березня 1996 року - Закон України “Про страхування”, 16 грудня 1997 року - Закон України “Про лізинг” тощо. Крім того, виникнення нових видів господарської діяльності зумовило появу зовсім нових видів договорів, що супроводжують господарську діяльність. Так, з’явилися договір фінансового лізингу, оперативного лізингу, міжнародного лізингу, факторингу, франчайзингу, агентський договір, біржовий контракт, концесійний договір, ліцензійний договір. З метою врахування нових господарських правовідносин, що виникли за час незалежності України, та вдосконалення чинного законодавства України 16 січня 2003 року були прийняті Господарський кодекс України та Цивільний кодекс України, які набули чинності 1 січня 2004 року.

Для ознайомлення студентів з теоретичними положеннями щодо господарської діяльності, її видів, суб’єктів господарювання, правового положення господарських товариств, особливостей правового регулювання господарсько - торговельної діяльності, інноваційної діяльності, комерційного посередництва у сфері господарювання, зовнішньоекономічної діяльності, банківської діяльності тощо, у вузах України викладаються курси “Господарське право”, “Підприємницьке право”, “Основи господарського права”, “Основи підприємницького права”.

Навчально-методичний комплекс з курсу “Господарське право” має за мету надати допомогу студентам у їх роботі над вивченням зазначеної дисципліни.

Зміст навчального курсу “Господарське право” складається із знань про господарську діяльність, правосуб’єктність господарюючих суб’єктів, джерела господарського права, про правовий режим майна в господарському обігу, про особливості регулювання певних видів господарської діяльності. Дисципліна “Господарське право” складається з двох частин: загальної та особливої.

Під час вивчення загальної частини “Господарського права” необхідно звернути увагу на співвідношення господарського права з іншими галузями права (конституційне, цивільне, трудове, цивільно-процесуальне, кримінальне право тощо), на загальні положення здійснення господарської діяльності, на поняття господарюючого суб’єкта, на підстави виникнення господарських відносин і т.д.

При вивченні особливої частини “Господарського права” слід звернути увагу на особливості правового регулювання певних видів господарської діяльності, а саме: підприємницької (комерційної) та непідприємницької (некомерційної), торгівельної діяльності, діяльності при перевезеннях, страхової, банківської, зовнішньоекономічної діяльності.

Програму розроблено враховуючи останні розробки та наукові здобутки вчених в галузі цивільного, господарського, господарсько - процесуального, цивільного процесуального, адміністративного, кримінального права; зміни та доповнення, які були внесені в законодавство України по вересень 2009 року.

Мета курсу:

  • сприяти одержанню студентами основоположних знань з дисципліни “Господарське право”;

  • забезпечити правову підготовку, спрямовану на формування інтелектуального потенціалу висококваліфікованих працівників, що володіють основами теоретичних знань в галузі господарського права, необхідних для їх майбутньої трудової діяльності тощо.

Дисципліна “Господарське право” передбачає вивчення студентами основних правових інститутів господарської діяльності, спираючись на вже одержані знання з теорії держави і права, конституційного права, цивільного та цивільно-процесуального права тощо.

Більш глибоке опанування матеріалом забезпечить ознайомлення з нормативними актами з зазначеної дисципліни, що пропонуються до кожної теми, а також з рекомендованою додатковою літературою.

В запропонованій робочій програмі наводяться теми лекцій, які можуть доповнюватися або змінюватися в залежності від законодавства, специфіки аудиторії, завдань та мети підготовки майбутніх фахівців у галузі правознавства. Учбово-тематичний план та Програма курсу складаються з тем, по кожній з яких планується проведення лекцій, семінарських занять, написання контрольних робіт.

За результатами вивчення матеріалу дисципліни “Господарське право” студенти складають іспит.

Тематичний план

з навчальної дисципліни «Господарське право» кафедри господарського права і процесу факультету правого забезпечення підприємницької діяльності та психології ННІПП НАВС на 2011-2012 навчальний рік

для студентів третього курсу

№ п/п

Номер змістового модуля і назва тем

Всього годин

Всього годин з викладачем

З них:

лекції

Семінарських занять

Практичних

занять

Самостійна індивідуальна робота

Змістовий модуль 1

36

18

6

4

8

18

1

Теоретичні основи господарського права

15

6

2

2

2

9

2

Суб’єкти господарювання

21

12

4

2

6

9

Модуль №1

Змістовий модуль 2

36

18

4

4

10

18

4

Правовий режим майна в господарському обігу

17

8

2

2

4

9

5

Правові засоби державного регулювання економіки

19

10

2

2

6

9

Модуль №2

Змістовий модуль 3

36

18

6

6

6

18

6

Відповідальність за правопорушення у сфері господарювання.

12

6

2

2

2

6

7

Господарські зобов’язання

12

6

2

2

2

6

8

Виконання господарських зобов’язань

12

6

2

2

2

6

Модуль №3

Всього

108

54

16

14

24

54


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]