Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Simeyne_pravo_Ukrayini_3_kurs.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
343.55 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

  1. Кафедра цивільно-правових дисциплін

Навчально-методичні матеріали з дисципліни

«Сімейне право»

для студентів юридичного факультету та факультету правового забезпечення підприємницької діяльності та психології освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

на ІІ семестр 2011-2012 н.р.

Київ-2011

Укладач:

Ієвіня Ольга Володимирівна – професор кафедри цивільно-правових дисциплін юридичного факультету ННІПП НАВС, кандидат юридичних наук

Волківська Тетяна Федорівна – викладач кафедри цивільно-правових дисциплін юридичного факультету ННІПП НАВС

Нечипоренко Оксана Іванівна - викладач кафедри цивільно-правових дисциплін юридичного факультету ННІПП НАВС

Навчально-методичні матеріали з навчальної дисципліни «Сімейне право» для студентів юридичного факультету та факультету правового забезпечення підприємницької діяльності та психології освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» на ІІ семестр 2011-2012 н.р. перезатвердженні на засіданні кафедри цивільно-правових дисциплін юридичного факультету ННІПП НАВС, протокол № 5 від 15.12.2011 р.

Загальні методичні рекомендації

Курс сімейного права є обов'язковою складовою у підготовці фахівців з юриспруденції. Незважаючи на невелику кількість навчальних годин, студенти мають засвоїти значний обсяг матеріалу.

Плани семінарських та практичних занять до навчальної дисципліни «Сімейне право» підготовлені з врахуванням положень Сімейного кодексу України, прийнятого 10 січня 2002 року.

Для успішного засвоєння курсу, студентам рекомендується під час підготовки до занять уважно вивчити матеріал лекції, ознайомиться з матеріалом підручників та іншою літературою, а також нормативним матеріалом.

Кафедрою цивільно-правових дисциплін рекомендуються такі навчальні підручники:

1. Сімейне право України: Підручник // За ред. Гопанчука В. С. - К.: Істина, 2002.

2. Сімейне право України: Підручник / Л.М.Баранова, В.І.Борисова, І.В.Жилінкова та ін.; За заг.ред. В.І.Борисової та І.В. Жилінкової. – К.: Юринком Інтер, 2004.

Перелік нормативних актів та додаткової літератури наводиться до кожної теми курсу.

При вивченні тем курсу студентам рекомендується слідкувати за змінами до законодавства, користуючись такими офіційними виданнями, як Відомості Верховної Ради України, Урядовий кур’єр, Офіційний вісник України, ознайомлюватись з судовою практикою та останніми досягненнями у галузі сімейного права за матеріалами Вісника Верховного Суду України, газет «Юридичний вісник» та «Юридическая практика», журналів «Право України», «Держава і право» та ін., а також матеріалами офіційних сайтів органів влади, зокрема – Верховної Ради України (www.rada.gov.ua), Кабінету Міністрів України (www.kmu.gov.ua), Верховного Суду України (www.scourt.gov.ua).

На семінарські заняття виносяться найбільш складні теоретичні питання курсу. Для їх успішного засвоєння студенту необхідно творче вивчати рекомендовані матеріали, ознайомлюватись з позиціями представників різних юридичних шкіл, висловлювати власні ідеї.

Студентам рекомендується готувати короткі конспекти виступів з кожного питання плану семінарського заняття та письмово виконувати завдання для самостійної роботи.

У разі, коли до матеріалів семінарських занять додаються задачі, студент має підготувати їх письмові рішення на підставі діючого законодавства з обов'язковим посиланням на конкретні статті діючого законодавства. У разі, якщо умови задачі допускають альтернативне її розв’язання, необхідно зазначити кожен з варіантів.

З усіх питань щодо підготовки до семінарського (практичного заняття) студенти можуть звертатися до викладача, який чергує на кафедрі згідно графіку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]