Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рек ОПП 12.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
338.43 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ України

Національна академія внутрішніх справ

Навчально-науковий інститут права та психології

Факультет правового забезпечення підприємницької діяльності та психології

Кафедра психологічних дисциплін

Навчально-методичні матеріали з навчальної дисципліни

ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЇ ТА ПЕДАГОГІКИ

для фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

галузі знань «Соціально-політичні науки» – 0304

за напрямом підготовки Правознавство

6.030402

Київ 2011

ОПИС НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ (СПЕЦКУРСУ)

Курс

Напрям, підготовки (спеціальність), освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика навчальної дисципліни (спецкурсу)

Семестр: 2

Кількість залікових кредитів, відповідних ECTS: 1,5

Кількість модулів: 1

Напрям підготовки (спеціальність): Правознавство

Освітньо-кваліфікаційний рівень: бакалавр

Код: 0304

Тип: нормативна

Загальна кількість годин: 54

Лекції: 12

Семінарські заняття: 12

Індивідуальна робота: 2

Самостійна робота: 26

Форма підсумкового контролю: Залік

Анотація до навчальної дисципліни основи психології та педагогіки.

Предметом навчальної дисципліни «Основи психології та педагогіки» є система наукових поглядів на теоретико-методологічні засади психолого-педагогічних знань, їх структуру та особливості, методи та принципи вивчення психіки людини, процесу навчання і виховання на різних етапах формування особистості, сучасні підходи до аналізу і розуміння соціально-психологічних та соціально-педагогічних явищ.

М е т о ю вивчення дисципліни є формування у студентів системи наукових понять про закони, закономірності, принципи, методи і форми психічної діяльності людини, формування особистості в процесі навчання і виховання, місце психолого-педагогічних знань в діяльності правознавця.

Науково-теоретичною базою навчальної дисципліни є загальнофілософські принципи та концепції проблемно-діяльнісного навчання у вищому навчальному закладі спрямованого на збереження і розвиток творчого потенціалу студента.

В основі викладання курсу лежать ідеї гуманізації освіти, педагогіки співробітництва, ціннісний і діяльнісний підходи до вивчення проблем навчальної дисципліни.

Дана навчальна дисципліна є частиною загальноосвітньої підготовки правознавців. Вона посідає чільне місце серед гуманітарних та суспільних дисциплін при підготовці майбутніх фахівців для закладів освіти, правоохоронних органів, організацій та на виробництві і виконує такі головні функції:

  • пізнавальну – формує у студентів систему наукових психолого-педагогічних знань про сучасні принципи і методи психолого-педагогічної діяльності, форми, засоби формування та розвитку особистості;

  • виховну – виховує у студентів стійкий пізнавальний інтерес до обраної спеціальності, гуманне ставлення до людини як найвищої соціальної цінності, відповідальність та патріотизм.

Під час вивчення дисципліни студенти мають знати:

- визначення категоріального апарату сучасної психології та педагогіки;

- взаємозв’ язки та залежності між формами психічного відображення;

- завдання психологічної та педагогічної науки;

- головні методи дослідження;

- систему галузей психологічних та педагогічних знань;

- місце і роль психологічних та педагогічних знань в юридичній діяльності.

Студенти повинні уміти: - застосовувати адекватні прийоми і методи для якісного засвоєння знань;

- організовувати творчий пошук шляхів вирішення проблемних ситуацій;

- реалізовувати теоретичні знання на практиці;

- планувати і організовувати самостійну роботу над першоджерелами.

Центральне місце навчальної дисципліни займає зміст таких психологічних та педагогічних категорій, як “психіка”, “особистість”, “діяльність”, “спілкування”, “освіта”, “самоосвіта”, “навчання”, “учіння”, “виховання”, “самовиховання”, які надалі розглядаються та поглиблюються юридичними дисциплінами, що вивчаються на факультеті.

Навчальний курс дисципліни складається з лекційних і семінарських занять.

З метою якісного виконання головних завдань навчально-виховного процесу застосовується проблемно-діяльнісна технологія вивчення курсу. Особливість цієї технології полягає в тому, що значно збільшується кількість навчального часу на самостійну роботу студентів. Час відведений на самостійну роботу, включено до загального бюджету часу навчальної дисципліни. Студенти самостійно вивчають окремі питання, які не розглядаються на заняттях під керівництвом викладача. В процесі самостійної роботи студенти вдосконалюють вміння працювати з науковою та науково-методичною літературою.

Ефективне використання навчального часу певною мірою залежить від методів навчання, вибір яких самостійно здійснює викладач, виходячи з рівня підготовки студентів, виду занять, їх матеріального забезпечення та особистої методичної підготовки.

Лекції навчального курсу мають проблемно-пошукову спрямованість, орієнтують студентів на подальшу самостійну роботу. На семінарських заняттях студенти розширюють і поглиблюють знання з фундаментальних питань дисципліни шляхом опрацювання рекомендованої літератури, підготовки доповідей та рефератів, розв’язання проблемних завдань і психолого-педагогічних ситуацій. З метою виявлення рівня оволодіння студентами навчальним матеріалом і стимулювання самостійної роботи здійснюється поточний і підсумковий контроль. Поточний контроль проводиться у вигляді контрольних та самостійних робіт на практичних та семінарських заняттях, тестуванні на модульному контролі. Підсумковий здійснюється у вигляді заліку, який проводиться наприкінці вивчення навчального курсу.

Інформаційне і методичне забезпечення самостійної роботи студентів здійснюється на основі навчальної і навчально-методичної літератури, яка є в бібліотеці університету та методичному кабінеті кафедри, навчальних і науково-популярних фільмів, навчально-контрольних програм з використанням інформаційних технологій, індивідуальних і групових консультацій.