Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НММ з англ. м. 1 к. І-ІІ с. 2011-2012.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.41 Mб
Скачать

Національна академія внутрішніх справ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

КАФЕДРА МОВНОЇ ПІДГОТОВКИ

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ

з дисципліни "Іноземна мова"

(англійська)

для студентів 1 курсу, які навчаються

за спеціальністю "Правознавство"

Київ-2011

Кафедра мовної підготовки

Навчально-методичні матеріали

з курсу "Іноземна мова"

для студентів навчально-наукового інституту права та психології

Укладачі:

зав. кафедри мовної підготовки, к пед.н. Гороховська Т. В.

ст. викл., к. філол.н. Богуцький В. М.

викл. Галка Ю. М.

викл. Чуб І. О.

Рецензенти:

Завідувач кафедри іноземних мов КНУВС, доцент Романюк О. І.

Завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін, кандидат юридичних наук, доцент Тимошенко П. Ю.

Навчально-методичні матеріали з дисципліни "Іноземна мова" затверджені на засіданні кафедри мовної підготовки ННІПП НАВС від 31 серпня 2011 року, протокол № 1.

1. Опис дисципліни

Однією із важливих сторін складових професійної освіти сучасного юриста є добре володіння ним іноземною мовою.

Мета та зміст навчальних програм з іноземної мови в навчально-науковому інституті права та психології орієнтовані на врахування сучасних тенденцій розширення Європейського Союзу, прагнення України до входу у ЄС, глобалізації та радикальними змінами у сфері освіти України. У 2010 році буде закінчено процес створення Європейського простору вищої освіти (Болонья, 1999 рік), що висуває певні завдання щодо мовної підготовки фахівців у галузі права та правоохоронної діяльності.

Зміст навчання іноземної мови на юридичному факультеті та факультеті правового забезпечення підприємницької діяльності ННІППР НАВС надає можливість оволодівати необхідними теоретичними знаннями, розвивати мовленнєві вміння та навички, формувати мовну компетенцію, яка необхідна для ефективної участі як у повсякденному житті, так і у ситуаціях професійного спілкування.

Навчання іноземної мови у вищому навчальному закладі освіти передбачає комплексну реалізацію практичної, освітньої, пізнавальної, розвиваючої, соціальної, соціокультурної цілей:

Практична: формувати у студентів загальні та професійно орієнтовані комунікативні мовленнєві компетенції (лінгвістичну, прагматичну, соціолінгвістичну) для забезпечення ефективного повсякденного та професійного спілкування;

Освітня: формувати у студентів акмеологічну компетенцію (декларативні знання, вміння, навички навчатися), сприяти розвитку мовленнєвих здібностей, здатності до самостійного навчання, що дозволить майбутнім юристам продовжувати навчання в академічному та професійному середовищі;

Пізнавальна: залучати студентів до таких видів навчальної діяльності, які активізують і розвивають їхні пізнавальні здібності (проетктно-дослідницька діяльність, ділова гра, підготовка доповідей та інші);

Розвиваюча: допомагати студентам формувати загальні навчальні компетенції з метою розвитку їх мотивації та позитивного ставлення до вивчення мови;

Соціальна: сприяти формуванню комунікативних вмінь, робити вагомий внесок у соціум, що постійно змінюється;

Соціокультурна: досягати розуміння важливих вітчизняних та міжнародних соціокультурних проблем для того, щоб діяти належним чином у культурному розмаїтті професійних та навчальних ситуацій.

Програма навчання іноземної мови на юридичному факультеті та факультеті правового забезпечення підприємницької діяльності ННІПП НАВС на 1 курсі передбачає 90 год., з них 40 год. – практичні заняття, 42 год. – самостійна робота, 4 год. – індивідуальна робота та складається з 3 модулів. Зміст модулів відповідає професійній спрямованості вивчення іноземної мови, надає студентам уявлення про системи права, політичні та судові системи країн, мова яких вивчається, специфіку юридичних професій у цих країнах. Перш за все увага приділяється професійній лексиці, роботі з оригінальними навчальними матеріалами, розвитку критичного мислення, вмінь та навичок порівняльного аналізу.

Навчання іноземної мови сприятиме оволодінню таких професійних умінь та навичок:

Аудіювання- розуміння стандартних усних текстів на навчальні та професійні теми іноземною мовою у нормальному темпі; розуміння основної інформації бесід, доповідей, презентацій, дискусій на навчальні та професійні теми іноземною мовою; розуміння основного змісту розмови з носіями мови у навчальному та професійному оточенні.

Діалогічне мовлення - уміння підтримувати розмову чи дискусію на загальні та професійні теми; уміння викладати свої ідеї та погляди на навчальні і професійні теми, надавати необхідні пояснення і коментарі, обґрунтовувати власну точку зору в офіційній та неофіційній бесіді.

Монологічне мовлення - уміння докладно й чітко описати і презентувати проблематику навчальних і фахових питань; уміння детально презентувати основні положення певних професійних питань з використанням відповідної фахової термінології; уміння обґрунтовувати доводи з актуальних навчальних та професійних питань, виділяти важливі моменти.

Читання- вміння самостійно отримувати інформацію, ідеї та погляди з широкого кола навчальних та професійних джерел, правильно розуміти терміни й абревіатуру, застосовувати довідкові джерела; вміння здійснювати пошук інформації у мережі Internet; вміння знаходити необхідну навчальну та професійно-орієнтовану інформацію у бібліотечних каталогах; вміння розуміти інструкції та правила, використовуючи словники та довідкову літературу.

Письмо- вміння написати наукове повідомлення на професійні теми; вміння складати анотації та реферувати навчальні тексти та тексти професійної спрямованості.

Формування у студентів вмінь та навичок іншомовної мовленнєвої діяльності здійснюється на практичних та індивідуальних заняттях під керівництвом викладача, під час самостійної роботи студентів, а також при проведенні консультацій.

Контроль (поточний, цикловий, рубіжний, підсумковий) вмінь та навичок студентів в межах програмного матеріалу в рамках одного змістового модуля здійснюється викладачем під час практичних, індивідуальних занять та проведення комп’ютерного тестування та модульної контрольної роботи в кінці кредиту та заліку.

Реалізація вищезгаданих цілей відбувається комплексно на всіх етапах навчання іноземної мови.