Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PLANI_pz_T_2_3_4_ps_2015.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
29.41 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Навчально-науковий інститут права та психології

Кафедра загальноправових дисциплін

Затверджую

Завідувач кафедри к.ю.н.,доцент

Н.І.Мозоль

2015р.

ПЛАН

проведення практичного заняття з навчальної дисципліни

«Публічна служба»

Тема 2 « Організаційно-правові засади державної служби як провідної ланки публічної служби»

Категорія слухачів: студенти ННІПП НАВС

Навчальна мета: розширення, поглиблення і закріплення у студентів вмінь оперувати теоретичним матеріалом та формування навичок системного аналізу навчальних завдань і ситуацій , характерних для сфери

публічної служби.

Виховна мета:націлити студентів на творче усвідомлення мотивів навчання, розвиток активного пізнавального інтересу до організаційно-правових засад функціонування публічної служби , а також формування морально-естетичних якостей юриста – професіонала.

Розвивальна мета: формування і розвиток у студентів інтелектуальних здібностей до професійного аналітичного та. критичного мислення при вирішенні навчальних завдань, а також уміння аргументувати прийняті рішення.

Обсяг навчального часу: 2 год.

Навчальне обладнання, ТЗН: ноутбук, мультимедійний проектор.

Наочні засоби: презентаційні матеріали (слайди).

Міжпредметні та міждисциплінарні зв’язки:

Забезпечуючідисципліни: Теорія держави та права,Конституційне право,Адміністративне право

Забезпечувальні дисципліни: Актуальні проблеми адміністративного права, Державне управління,Митне право,Порівняльне адміністративне право,Контрольна діяльність публічної адміністрації

Навчальні питання: за планом лекції

Література: додається окремо

Методичні поради з викладання теми:

Організаційно заняття складається з доведення до студентів плану проведення заняття,переліку рекомендованої літератури та ін.

Для підготовки і проведення заняття студенти використовують бібліотечний фонд, а також навчально-методичні та інші рекомендовані кафедрою джерела і матеріали.

На заняттях можуть бути застосовані такі методи перевірки знань студентів:

Опитувальний — метод перевірки знань, при якому викладач ставить запитання студентам (в усній або письмовій формі) для з’ясування готовності до вирішення практичних завдань.

Реферативний — метод перевірки знань, при якому заздалегідь визначені студенти доповідають по контрольній тематиці з наступним обговоренням.

Програмний контроль — метод перевірки знань, при якому зі студентами може проводитися тестування.

Аналіз і вирішення правових ситуацій – метод аналізу конкретної правової ситуації і пошуку нормативного виходу з неї у межах правового поля та метод перевірки професійної придатності студента і його світоглядних переконань.

Перевірка конспектів лекцій — метод перевірки знань, який полягає у перевірці наявності конспектів лекційного матеріалу у зошитах (виконання домашніх завдань).

Мозковий штурм-один з методів навчання і,особливо, групової роботи. Найбільш ефективний на самому початку процесу вирішення проблеми або у випадку, коли процес вирішення зайшов у глухий кут. Однією з форм мозкового штурму є бліц-опитування, тобто швидке опитування для відтворення у пам’яті аудиторії раніше поставлених питань.

Робота в малих групах - використовується при необхідності вирішення проблеми , з якою складно справитися індивідуально, коли є досвід та інформаційні ресурси для взаємного обміну і є мета сформувати навички роботи студентів у команді.

Рольова гра - метод надання можливості студентам діяти наближено до реальних умов( відчути себе у конкретній ролі правника та розвинути в собі навички критичного мислення і передбачення можливої відповідальності за прорахунки), а також вчитися через досвід та відчуття.

Готуючись до практичного заняття кожен студент повинен самостійно скласти 2-3 змістовних ситуації та обгрунтовані відповіді до них.

Викладач також надає студентам для вивчення і вирішення навчальні (тестові) завдання.

План проведення практичного заняття ( 2 год.):

1.Безпосередньо проведення заняття складається з:

- перевірки готовності студентів до занять – до 3 хв.;

- вступного слова викладача – до 5 хв.;

- видачі студентам навчальних завдань та ситуацій для опрацювання і обговорення прийнятих рішень – до 60 хв.;

- прикінцевого слова викладача, підбиття підсумків та надання рекомендацій щодо поглиблення знань з даної теми – до 12 хв.

Перевірка готовності студентів до заняття полягає у встановленні кількості відсутніх на занятті студентів та з’ясуванні причин їх відсутності , а також встановлення того, чи всі присутні на занятті були на лекції , мають конспекти та готові до заняття.

У вступному слові викладач визначає мету, завдання ,порядок проведення заняття і надає студентам коротку установку щодо методики відпрацювання ними рішень навчальних завдань і ситуацій та структури їх відповідей .

Виступу студентів передує вступне слово викладача.

Після кожного виступу студенту можуть бути поставлені додаткові запитання, які не були розкриті під час його виступу. У ході виступу, а також після нього, ставляться запитання до решти студентів, які повинні постійно слідкувати за виступом своїх колег та вчасно висловлювати власний погляд щодо дискусійних проблем.

Після кожного виступу викладач повинен підбити короткий підсумок виступам як основного доповідача, так і інших осіб, які брали участь у обговоренні питання. Загальне резюме робиться наприкінці заняття.

Виступ студентів здійснюється через вільне викладення питання без використання конспектів, але їм може бути надана можливість використання матеріалів, які слугували їм при прийнятті рішення.

Професор кафедри, к.ю.н.,доцент І.С.Сергєєв