Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СПАДКОВОГО ПРАВА.docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
36.01 Кб
Скачать

Актуальні проблеми спадкового права

Правове регулювання відносин щодо спадкування майна носить комплексний, міжгалузевий характер. Незважаючи на складні історичні процеси та спроби ліквідувати приватну власність, спадкове право посідає особливе місце як у житті кожного громадянина, так і у системі цивільного права. Виникнення права власності і розвиток шлюбно-сімейних відносин у суспільстві зумовлюють потребу відповіді на питання щодо долі майна, яке залишається після смерті людини.

Спадкування, як і будь-який інший соціальний феномен, виконує не лише покладені на нього суспільно-корисні функції. Можливість визначити долю майна після смерті і передати його у спадщину – є однією із найважливіших гарантій стабільності відносин приватної власності у будь-якій цивілізованій державі.

Вивчення навчальної дисципліни "Актуальні проблеми спадкового права" набуває особливого значення в сучасних умовах. Сучасна ідеологія спадкового права базується на ідеології якісно нової історичної формації, на новому розумінні економічних, культурних та духовних цінностей, співвідношенні обовʼязків держави і суспільства та приватної особи, як субʼєкта спадкових правовідносин, що зумовлює принципові зміни доктринального ставлення до окремих, традиційних положень спадкового права.

У цивільному законодавстві, частиною якого є і спадкове законодавство, постійно відбуваються певні зміни. Це потребує підвищеної уваги студентів до новацій чинного законодавстві, а також підвищення їх творчої активності та самостійності при вивченні актуальних проблем спадкового права.

Мета навчальної дисципліни: ознайомити студентів із сучасними тенденціями розвитку спадкового права та спадкового законодавства, цивілістичної доктрини, колізіями, які виникають у правозастосовчій практиці.

Завдання навчальної дисципліни: дослідження основних напрямків розвитку доктрини спадкового права, вивчення актуальних питань та найбільш складних проблем спадкового права; аналіз судової практики застосування норм спадкового права.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

знати:

  • сучасне вітчизняне та зарубіжне законодавство, яке регулює спадкові правовідносини;

  • основну монографічну та навчальну літературу по спадковому праву;

  • основні доктринальні розробки;

  • сучасні проблеми, які виникають в теорії та правозастосовній практиці при прийняття спадщини, здійсненні спадкових прав, охороні та управлінні спадщиною;

уміти:

  • застосовувати норми права, які регулюють спадкові правовідносини;

  • проводити порівняльно-правовий аналіз сучасних доктрин у спадковому праві;

  • використовувати відповідні розʼяснення законодавчих, судових та нотаріальних органів у процесі застосування норм спадкового права на практиці.

Студенти повинні уважно слідкувати за змінами у чинному законодавстві, систематично переглядати Відомості Верховної Ради України, Офіційний вісник України, також наукові публікації в юридичних періодичних виданнях таких як: "Право України", "Держава і право", "Вісник Національної Академії правових наук України", "Підприємництво, господарство і право", "Юридична Україна", "Вісник Верховного суду України", "Юридична наука", "Науковий вісник НАВС", "Вісник Київського національного університету ім. Т. Шевченка". Серія "Юридичні науки", "Вісник Львівського національного університету ім. І. Франка". "Серія Юридична" та ін., що сприятиме опануванню матеріалу, який викладається на лекціях і розглядається на семінарських заняттях, та покращить підготовку до заліку.

Основною нормативною базою курсу є Конституція України, Цивільний кодекс України, Сімейний кодекс України, Закон України "Про нотаріат", Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.