Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПАВЛЕНКО ГБ ГБ.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
60.12 Кб
Скачать

Національна академія внутрішніх справ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПІДГОТОВКИ КАДРІВ

ГРОМАДСЬКОЇ БЕЗПЕКИ ТА ПСИХОЛОГІЧНОЇ СЛУЖБИ

КАФЕДРА ГРОМАДСЬКОЇ БЕЗПЕКИ

НАУКОВА РОБОТА

на тему:

Особливості джерел адміністративного права та їх місце у сучасній правовій системі”

Виконав:

курсант 3-го курсу

ФПКГБ

рядовий міліції

Павленко М.А

Науковий керівник:

викладач кафедри

громадської безпеки

ННІПКГБПС НАВС

кандидат юридичних наук

Чиж Ю.В

Київ - 2013

ПЛАН

ВСТУП

1. ПОНЯТТЯ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИХ ДЖЕРЕЛ ПРАВА

2. ВИДИ ДЖЕРЕЛ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА ТА ЇХ ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА

3. МІСЦЕ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИХ НОРМ В ПРАВОВІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

Вступ

Актуальність даної теми полягає у необхідності дослідити і розібрати всі джерела адміністративного права для того, щоб зрозуміти важливість цієї галузі. Адже нормами зазначеної галузі регламентується широке коло суспільних відносин. Разом з тим, джерела адміністративного права складають систему логічно й послідовно розміщених актів, оскільки всі вони співпорядковані. 

Адміністративне право, як і право взагалі, має свої джерела.

Право, як і всяке суспільне явище, також має форми свого зовнішнього вираження, об'єктивності, реального існування і функціонування. У волі людей, що втілюється в юридичні закони, знаходять своє вираження програми, надії великих соціальних груп людей, тобто чи народу його шарів. У правовій науці форми, за допомогою яких фіксуються, закріплюються, офіційно виражаються юридичні норми, одержали назву юридичних джерел.

Поняття «джерело права» у юридичній науці вживаються не тільки у формальному значенні, тобто як форма вираження права, але також у матеріальному й ідеальному змістах. Джерелом права в матеріальному змісті розглядається саме суспільство, його соціально-економічний, культурний розвиток, зміст суспільних відносин. Під ідейним джерелом права розуміється правосвідомість, що грає важливу роль у правотворенні. Джерело (форма) права – це офіційно об'єктивований акт, що містить норми права.

У юридичному (формальному) змісті формами (джерелами) права визнаються способи офіційного вираження, закріплення (об'єктивації) правових норм, додання їм загальнообов'язкової юридичної чинності.

В юридичній літературі під джерелом адміністративного права розуміють зовнішню форму виразу його норм. Відомо, що за своїм змістом адміністративно-правова норма відрізняється від норм інших галузей права тим, що регулює відносини управлінського характеру. Нормами адміністративного права визначаються межі належної поведінки органів виконавчої влади, їх службовців, громадян, а також громадських організацій (їх органів) у сфері виконавчо-розпорядчої діяльності держави.

За допомогою адміністративно-правових норм органи управління, державні службовці, громадяни, громадські організації наділяються певними повноваженнями. В цих нормах встановлюються також гарантії реалізації прав і додержання обов'язків. Таким чином, завдяки дії адміністративно-правових норм створюється певний правовий режим управлінської діяльності [11, c. 60] .

Методи дослідження. При написанні наукової роботи використовувалися як загальнонаукові, так й спеціальні юридичні методи дослідження.

Предметом дослідження є адміністративно-правові норми та їх нормативне закріплення.

Об'єкт дослідження становлять саме адміністративно-правові джерела.

Завдання: дослідити загальне поняття джерел адміністративного права, види та характеристика джерел адміністративного права та їх в місце в правовій системі України.