Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
777НМКомплексДЮД2012.docx
Скачиваний:
292
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
312.87 Кб
Скачать

88

Міністерство внутрішніх справ україни

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

КАФЕДРА ЮРИДИЧНОГО ДОКУМЕНТОЗНАВСТВА

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС

НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

ЮРИДИЧНЕ ДОКУМЕНТОЗНАВСТВО

Для курсантів, студентів, слухачів освітньо-кваліфікаційного рівня

“бакалавр ”за напрямами підготовки:

“Правоохоронна діяльність”, “Правознавство”,“Управління у сфері правопорядку”

Автор: КРАСНИЦЬКА А. В. –

доцент кафедри юридичного

документознавства,

кандидат юридичних наук

Затверджено на засіданні кафедри

протокол № від

Київ 2013

Навчально-методичний комплекс із дисципліни “Юридичне документознавство” кафедри юридичного документознавства для курсантів 3 курсу Національної академії внутрішніх справ

Укладач:

Красницька А. В.доцент кафедриюридичного документознавства, кандидат юридичних наук.

Навчально-методичний комплекс із дисципліни “Юридичне документознавство”обговорено та схвалено на засіданні кафедри юридичного документознавства НАВС ______________ 2012 року, протокол № ___ , на методичному обєднанні ______________ 2012 року, протокол № ___.

Рецензенти:

- Чулінда Л. І, кандидат юридичних наук, ;

- Марунич І.І., кандидат філологічних наук, доцент, начальник кафедри юридичного документознавства Національної академії внутрішніх справ.

І. Навчальна програма дисципліни

  1. Загальні положення

Навчальна програма дисципліни визначає зміст, обсяги навчання та форми контролю знань з дисципліни “Юридичне документознавство”.

Сьогодні інформація є важливим ресурсом суспільства та має стратегічне значення. Інформаційні процеси активно впливають на всі сторони людського життя. Щоб реалізувати свої потенційні можливості, досягти професійних успіхів, стати гармонійно розвинутою особистістю, сучасна людина повинна володіти достатньо високим рівнем інформаційної культури. Між тим більша частина інформації фіксується на матеріальних носіях, міститься в різноманітних документах.

Загальновідомо, що правове регулювання здійснюється через свідомість і волю людей за допомогою особливих ідеальних засобів, які впливають на свідомість субєктів права, формують їх волю. Робота юриста – це завжди робота з інформацією та юридичними документами. За допомогою юридичних документів засоби правового регулювання – норми, індивідуальні рішення, угоди тощо – стають обєктивованими, доступними для інших субєктів, їм надається певна офіційність. Саме в юридичних документах виявляються професіоналізм і компетентність їх укладача. А це вимагає належного володіння юридичною технікою, офіційно-діловим стилем викладу матеріалу, який характерний для різноманітних нормативно-правових актів, процесуальних документів.Тому, готуючи висококваліфікованих спеціалістів, слід ураховувати необхідність навчання їх правильному складанню та оформленню юридичних документів.

В умовах інтенсивності правотворчого процесу й активізації правотворчої та правозастосовної діяльності в сучасній Україні все більше уваги приділяється якості нормативно-правових та правозастосовних актів. До правозастосувальників висуваються підвищені вимоги, що стосуються не тільки досконалого знання змісту права, але й специфіки його утворення й оформлення.

Юридико-технічна доско­налість практики регулювання права, рівень володіння юридичною технікою всіма суб’єктами права впливає на ефективність юридичного забезпечення і захист невід'ємних прав кожної людини.

Зважаючи на те, що результати правозастосовної діяльності органів внутрішніх справ набувають вияву у вигляді правозастосовних актів, вивчення правової природи цих актів, їх ознак, структури, класифікації, безперечно, є досить вагомим для працівників міліції.

У зв’язку з цим зростає соціальне та правове значення юридичної техніки, володіння нею курсантами, дотримання ними встановлених вимог до письмового оформлення актів. Тому при підготовці висо­кокваліфікованих фахівців слід враховувати необхідність їх навчання правильному складанню правозастосовних актів.

Обсяг навчального часу для вивчення дисципліни складає 54 години.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]