Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IDPU_2012_P.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
116.29 Кб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Кафедра історії держави та права

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«історіЯ держави та права УКРАЇНИ»

для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «Бакалавр»

за напрямом підготовки «Правознавство»

київ – 2012

Укладачі:

Доктор історичних наук, професор

Кузьминець О.В. (керівник)

Доктор історичних наук, професор

Шевченко В.Ф.

Кандидат історичних наук, доцент

Калиновський В.С.

При підготовці комплексу також використані матеріали доктора юридичних наук, професора Захарченка П.П., кандидата історичних наук, доцента Дорощук Н.О.

Рецензенти:

доктор історичних наук, професор Павленко М.І.

кандидат юридичних наук, професор Олійник А.Ю.

Комп’ютерний набір:

старший лаборант кафедри Лисак В.І.

Навчально-методичні матеріали з історії держави та права зарубіжних країн затверджені на засіданні кафедри історії держави та права ___.________ 2012 р., протокол №

ЗМІСТ

  1. Структурно-логічна схема дисципліни (між предметні зв’язки).

  2. Анотація.

  3. Програма навчальної дисципліни.

  4. Робоча програма навчальної дисципліни з тематичним планом.

  5. Плани лекційних занять.

  6. Плани семінарських занять.

  7. Завдання для самостійної роботи.

  8. Індивідуальні навчально-дослідні завдання.

  9. Методичні вказівки.

  10. Навчально-методичні матеріали для контролю (тести).

  11. Рекомендована література.

  12. Орієнтовний перелік питань для екзамену.

1. Структурно-логічна схема дисципліни (між предметні зв’язки)

Навчальна дисципліна «Історія держави та права України» має міжпредметні зв’язки з «Історією держави і права зарубіжних країн», «Теорією держави та права», «Історією України», «Всесвітньою історією», «Українською та зарубіжною культурою» та іншими юридичними і історичними дисциплінами. Ці та інші дисципліни застосовують чимало спільних методів дослідження, категоріально-термінологічних визначень, проте розрізняються за предметом дослідження і рядом специфічних методів вивчення і викладання.

2. Анотація

Навчальний курс «Історія держави та права України» є фундаментальною, теоретичною, методологічною та практичною дисципліною в системі предметів юридичного циклу НАВС. Він відображає закономірності розвитку державотворчих процесів і правових систем, вивчає виникнення, розвитку, змін різних типів і форм державності, джерела права, правові інститути на території сучасної України в їх взаємозв’язку та хронологічній послідовності.

Історія держави та права України перебуває в тісному зв’язку з загальною історією, теорією держави та права, історією держави та права зарубіжних країн, галузевими юридичними науками. Так, історія держави та права використовує результати узагальнень, категорії та терміни, розроблені теорією держави та права, й водночас дає конкретний історично-правовий матеріал для таких узагальнень. Проте відмінність між ними полягає в тому, що теорія держави та права законодавчо узагальнює за допомогою логічного методу найхарактерніші державно-правові закономірності всієї людської цивілізації, а історія держави та права вивчає конкретні явища державно-правових систем українського народу їх особливості та характерні риси в хронологічній послідовності за допомогою логічного, історичного, порівняльного та ін. методів.

Історія держави та права України пов’язана з «Історією держави та права зарубіжних країн», вирішує притаманні обом юридичним наукам завдання. Як одна, так і інша виконують аналогічні функції, проте різняться за предметом та методами дослідження.

Історія держави та права України виступає в ролі своєрідного вступу до галузевих і спеціальних юридичних наук. Вона вивчає історію формування галузей права від моменту їх виникнення до нинішнього часу, включаючи і основи чинного права, враховує специфіку окремих галузей, висвітлює їхні роль та значення. Вона з’ясовує взаємозв’язок певних галузей, показує їх підпорядкованість інтересам певних політичних сил, соціальних груп, класів і т. д.

У системі юридичних наук історія держави і права України є синтезуючою наукою. Глибоке її вивчення, зокрема отримання знань про найважливіші пам’ятки права, необхідне не лише для підвищення якості історично-правової підготовки спеціалістів вищої кваліфікації, їхньої загальної юридичної культури, а й для чіткого розуміння концепцій і тенденцій розвитку сучасного права.

Глибоке знання процесів становлення, розвитку і функціонування української державності та національного права в контексті кращих світових зразків має першочергове значення для усвідомлення і застосування всього державно-правового досвіду нашого народу, для розробки і удосконалення законодавства, для зміцнення правопорядку, здійснення невідкладних завдань по викоріненню злочинності, для задоволення потреб ОВС у всебічно-підготовлених фахівцях.

Обов'язковим компонентом, відсутність якого унеможливлює пізнання історико-правової спадщини, є глибокий і всебічний аналіз найважливіших юридичних пам'яток нашої минувшини. Потреба у цьому обумовлена підвищенням якості історико-правової підготовки слухачів, курсантів та студентів, їхньої загальної правової культури, а також можливістю ознайомлення з процесом становлення галузей українського права.

Серед рекомендованої монографічної літератури та підручників пріоритетне місце займають праці, підготовлені сучасною національною правовою наукою, а також роботи зарубіжних вчених і дослідників. Звернення насамперед до наукового доробку за роки української незалежності є свідченням не лише значного інтересу дослідників до історико-правової проблематики, але й наслідком реальних зрушень та досягнень у цій сфері.

Викладання історії держави і права України включає читання лекцій, проведення семінарських та практичних занять, консультацій, науково-теоретичних конференцій, а також самостійну роботу слухачів з рекомендованою літературою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]