Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Житлове право.rtf
Скачиваний:
24
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.32 Mб
Скачать

Міністерство внутрішніх справ україни

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ПРАВА ТА ПСИХОЛОГІЇ

Кафедра цивільно-правових дисциплін

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ З ДИСЦИПЛІНИ

«ЖИТЛОВЕ ПРАВО»

для студентів навчально-наукового інституту права та психології

освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» за напрямом підготовки «Правознавство»

на І семестр 2013-2014 н. р.

Київ 2013

Укладачі:

Немченко С.С. – кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри цивільно-правових дисциплін ННІПП НАВС

Залізняк В.А. – кандидат юридичних наук, викладач кафедри цивільно-правових дисциплін ННІПП НАВС

Навчально-методичні матеріали з навчальної дисципліни «Житлове право» для студентів навчально-наукового інституту права та психології освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» за напрямом підготовки «Правознавство» на І семестр 2013-2014 н. р. перезатвердженні на засіданні кафедри цивільно-правових дисциплін ННІПП НАВС, протокол № 10 від 30.08.2013 р.

Загальні методичні вказівки

Відповідно до Конституції України, право громадян на житло є одним з найважливіших конституційних прав і свобод громадян. Про його важливість свідчить те, що воно не може бути скасовано або обмежено навіть в умовах воєнного або надзвичайного стану. Потреба в житлі є однією з природних потреб людей. Без її задоволення неможливе нормальне існування і функціонування людського суспільства. Тому держава повинна проводити курс на послідовне забезпечення права громадян на житло.

Саме житлове законодавство України спрямоване на реалізацію державної політики та право кожного громадянина на житло, на ефективне використання й охорону житлового фонду, на забезпечення розв’язання проблем, пов’язаних з житлом, тому житлове право є однією з основних фундаментальних юридичних дисциплін, яка повинна вивчатися в усіх вищих навчальних закладах юридичного профілю, оскільки саме житлове право покликане захищати законні інтереси як окремих громадян, так і всього суспільства.

Проголошення України незалежною демократичною, соціальною і правовою державою вимагає перш за все підготовки висококваліфікованих юридичних кадрів, які б забезпечили як якісну розробку законів, так і правильне застосування їх на практиці.

Навчальна дисципліна „Житлове право” покликана забезпечити систематичне оволодіння студентами знаннями щодо нормативно-врегульованих суспільних відносин з приводу:

1) виникнення, здійснення, зміни, припинення права власності, користування, розпорядження жилими приміщеннями державного і комунального житлового фонду; 2) користування житлом приватного житлового фонду; 3) користування загальним майном власників приміщень; 4) відповідності приміщень жилим і виключення їх із житлового фонду; 5) обліку житлового фонду; 6) утримання і ремонту житлових приміщень; 7) переобладнання і перепланування жилих приміщень; 8) управління багатоквартирними будинками; 9) створення і діяльність житлових, житлово-будівельних кооперативів, товариств співвласників житла, прав і обов’язків їх членів; 10) надання комунальних послуг і їх оплати; 11) контролю за використанням і збереженням житлового фонду, відповідності жилих приміщень встановленим санітарним і технічним нормам, іншим вимогам законодавства.

Дисципліна „Житлове право України” передбачає вивчення студентами основних інститутів житлового права, спираючись на знання конституційного, цивільного, адміністративного, сімейного, фінансового, земельного, господарського та процесуальних галузей права.

Пропонована робоча навчальна програма вивчення дисципліни „Житлове право” базується на структурі житлового законодавства, враховує досягнення науки та навчально-методичної вимоги, які відображають специфіку предмета вивчення.

Після опанування курсу студенти повинні знати:

  • поняття, предмет регулювання і місце житлового права у правовій системі України;

  • структури та зміст житлового права як галузі права та основні розділи науки житлового права;

  • основні проблеми законопроектної роботи з питань реформування житлового законодавства;

  • основні роз’яснення вищих судових органів з питань застосування та тлумачення житлового законодавства.

вміти:

  • аналізувати діюче законодавство;

  • правильно тлумачити і застосовувати норми житлового законодавства;

  • готувати позови, відзиви і обґрунтування та інші процесуальні документи, необхідні для судового розгляду житлових спорів;

  • давати необхідні роз’яснення з питань житлового законодавства;

  • надавати пропозиції щодо внесення змін і доповнень до чинних законів та інших нормативно-правових документів, які регулюють житлові правовідносини.

Дисципліна «Житлове право» вивчається із застосуванням кредитно-модульної системи (КМС) і складається з двох змістовних модулів. Особливе значення в кредитно-модульній організації навчання надається самостійній роботі студента. Студентам рекомендується письмово виконувати завдання для самостійної роботи. Самостійна робота студента передбачає:

  • підготовку до семінарських, практичних занять, (опрацювання лекційного матеріалу, законодавчих та інших нормативних матеріалів, навчальної літератури, спеціальних джерел інформації, періодики, тощо);

  • виконання індивідуальних занять;

  • опанування матеріалу, що винесений цілком на самостійне опрацювання згідно з робочою програмою;

  • підготовка до заліку.

На семінарське заняття виносяться найбільш складні теоретичні питання курсу. Підготовка до них буде дієвою, якщо студент творчо підійде до вивчення рекомендованих джерел, дасть їм критичний аналіз, висловить власну думку, обґрунтує її приклади з практики.

При проведенні практичних занять використовуються і такі форми як розв’язування задач. Перш ніж приступити до розв’язування задачі, необхідно її прочитати, звернути особливу увагу на юридичну термінологію, усвідомити всі обставини викладені в умові. Рішення задачі має бути письмовим, обґрунтованим з обов’язковим посиланням на конкретні правові норми (вказувати коли і ким вони прийняті, відповідні статті, пункти, підпункти і т. д.). у разі, якщо умови задачі допускають альтернативне її розв’язання необхідно зазначити кожен з варіантів.

З метою успішного засвоєння конкретних тем з курсу житлового права в цілому, студентам рекомендується уважно вивчити матеріали лекцій, відповідних розділів підручників та норми права, слідкувати за змінами в чинному законодавстві.

Для перевірки і закріплення отриманих знань студент повинен відповісти на питання для самоконтролю, які даються до кожної теми.

З усіх питань підготовки до занять студенти можуть звертатися до чергового викладача кафедри.