Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
17.97 Кб
Скачать

До Шевченківського районного суду

м. Києва

Позивач:Куликов Кирило Борисович,

Адреса: 01001, м. Київ, вул. Михайлівська, 8а

Телефон: 583 55 88

Відповідач : заступник міського голови – секретар Київської міської ради

Довгий Олесь Станіславович,

адреса: 01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36

телефон: 279-41-88

ПОЗОВНА ЗАЯВА

ПРО ЗАХИСТ ЧЕСТІ, ГІДНОСТІ ТА ДІЛОВОЇ РЕПУТАЦІЇ,

26 листопада 2009 року під час сесії Київської міської ради стався неприпустимий факт перешкоджання народному депутату України, у здійсненні своїх конституційних повноважень. Це відбувалось у формі грубого спілкування зі мною з боку секретаря Київради Довгого О.С., свідками чого стали депутати Київської міської ради, та громадяни України, яки дивились пряму трансляцію сесії на каналі ТРК “Київ”.

Своїми діями секретар Київської міської ради Довгий О.С. грубо порушив моє право брати участь з правом дорадчого голосу у роботі сесії міської ради, передбачене пунктом 7 статті 17 Закону України “Про статус народного депутата України” та поширив недостовірну інформацію, яка принижує, мою честь та гідність як громадянина та ділову репутацію, як народного депутата України.

За змістом ст. 28, ч. 4 ст. 32 Конституції України кожен має право на повагу до своєї гідності та право спростувати недостовірну інформацію про себе, а також на відшкодування моральної шкоди, завданої поширенням такої недостовірної інформації. Відповідно до ст. 297 ЦК України кожен має право на повагу до його гідності та честі. Гідність та честь фізичної особи є недоторканими. Згідно зі ст. 299 ЦК України кожен має право на недоторканість своєї ділової репутації. Відповідно до зазначених норм я маю право звернутися з позовом до суду про захист її честі, гідності та ділової репутації.

Щодо ситуації, яка сталася 26 листопада 2009 року у сесійній залі Київради:

після обговорення питань Київського зоопарку я залишив своє місце в президії і пішов до виходу з сесійної зали на що О.Довгий почав голосно кричати:

“Геть з сесійної зали! І щоб не видно було вас і вашої ноги…ходять тут з пустого в порожнє переливають, займаються провокаціями…Ганьба!”

та почав закликати депутатів підтримати його.

Продовжуючи кричати «Геть звідси», Довгий заявив мені: «Зніми свій красивий галстук та перестань ходити біля Кличка, сидить на зарплаті у Кличка…» Довгий продовжував вигукувати далі: “Ганьба, геть звідси до свого роботодавця, йдіть і відпрацьовуйте свою зарплату”.

Крім грубих та образливих викликів на мою адресу, Довгим О.С. були зроблені заяви про факти, які є неправдивими, з наміром принизити мене, як народного депутата України в очах законослухняних громадян. Це підтверджується його останньою реплікою: «… на цьому прикладі такі як Куликов сюди ходити перестануть…»

Образи та грубощі вигукуванні Довгим принижують мою честь, гідність та ділову репутацію, а розповсюджені Довгим О.С. відомості не відповідають дійсності, та є безпідставними, голослівними, крім того, носять негативний характер.

Згідно п. 15 Постанови Пленуму Верховного Суду України, від 27.02.2009, № 1 “Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи”) недостовірною вважається інформація, яка не відповідає дійсності або викладена неправдиво, тобто містить відомості про події та явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них не відповідають дійсності (неповні або перекручені). Згідно з частиною третьою статті 277 ЦК негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного (презумпція добропорядності). Негативною слід вважати інформацію, в якій стверджується про порушення особою, зокрема, норм чинного законодавства, вчинення будь-яких інших дій (наприклад, порушення принципів моралі, загальновизнаних правил співжиття, неетична поведінка в особистому, суспільному чи політичному житті тощо) і яка, на думку позивача, порушує його право на повагу до гідності, честі чи ділової репутації. Спростування поширеної недостовірної інформації повинно здійснюватись незалежно від вини особи, яка її поширила.

Викладене вище переконливо свідчить про порушення наступних моїх особистих немайнових прав: на повагу також до гідності та честі (ст. 297 Цивільного кодексу України) та на недоторканність ділової репутації (ст. 299 Цивільного кодексу України) і у відповідності до ст. 277 Цивільного кодексу України я маю право на спростування недостовірної інформації, поширення якої порушує мої особисті немайнові права. Вважаю, що недостовірна інформація про мене має бути спростована у такий же спосіб у який вона була поширена.

Крім того, в діях секретаря Київської міської ради вбачається протиправна поведінка в зв’язку з порушенням їм, при виконанні своїх службових повноважень, вимог

- ст.8 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», а саме: не дотримані правила депутатської етики в частині керування у своїй діяльності та поведінці загальновизнаними принципами порядності, честі і гідності та не допущення образливих висловлювань, не використовувати у публічних виступах недостовірні або неперевірені відомості стосовно органів державної влади, інших посадових чи службових осіб,

- ст. 8 Регламенту Київської міської ради, щодо повноважень головуючого на сесійному засіданні ради в частині вжиття заходів до підтримання порядку на засіданні.

- ст. 15 Регламенту Київської міської ради щодо дисципліни та етики в діяльності Київради.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 23, 277, 280, 297, 299, 1167 Цивільного кодексу України,

ПРОШУ:

1. Визнати недостовірною інформацію розповсюджену Довгим О.С., а саме:

«…ходять тут з пустого в порожнє переливають, займаються провокаціями…» та «…сидить на зарплаті у Кличка…»

та зобов’язати спростувати її шляхом виступу секретаря Київради Довгого О.С. з трибуни сесійної зали, за умови прямої трансляції сесії на каналі ТРК “Київ”.

2. Визнати протиправними дії, секретаря Київської міської ради Довгого О.С. в частині грубого спілкування зі мною та щодо перешкоджання народному депутату України, у здійсненні своїх конституційних повноважень.

3. Зобов’язати секретаря Київської міської ради Довгого О.С. публічно вибачитись переді мною за грубе спілкування та нанесення образ, у присутності депутатів Київради за умови прямої трансляції сесії на каналі ТРК “Київ”.

4. Заборонити Довгому О.С. вчиняти дії, які принижують мою честь, гідність та ділову репутацію, що виражається в грубому спілкуванні зі мною та розповсюдженні недостовірної інформації про мене.

5. Заборонити секретарю Київради Довгому О.С. головувати на сесійних засіданнях Київради, в зв’язку з недотриманням вимог ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» та вимог Регламенту Київської міської ради.

Додатки:

1. Відео матеріал.

2. Квитанція про сплату державного мита та про сплату послуг з ІТЗ.

3. Копії позовної заяви та копії доданих до неї документів.

«__» грудня 2009 року К.Б. Куликов

Соседние файлы в папке заняття 6