Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
взаємодія з інституціями / Тема №1 Взаэмодія з державними інституціями.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
202.24 Кб
Скачать

Державна пенітенціарна служба україни

Інститут кримінально-виконавчої служби

Кафедра кримінально-виконавчого права

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник кафедри

кримінально-виконавчого права

____________________________

____________________________

_______._____________ 20_____

План-конспект проведення лекції

ТЕМА № 1 Поняття взаємодії органів та установ виконання покарань з державними інституціями

З навчальної дисципліни: Взаємодія органів та установ виконання покарань з державними інституціями

Категорія слухачів: курсанти(слухачі) юридичного факультету Інституту кримінально-виконавчої служби.

Навчальна мета: сформувати у курсантів (слухачів) систему науково обґрунтованих знань щодо кримінально-виконавчої політики України, її місця у політиці держави в сфері боротьби зі злочинністю, цілей і завдань, функцій, принципів, суб’єктів формування та реалізації, факторів, що визначають стратегію, основні напрямки формування і розвиток кримінально-виконавчої політики, форми реалізації, стратегії та сучасні тенденції розвитку.

Виховна мета: сприяти розвитку у курсантів(слухачів) наукового світогляду і спрямованості на творчу активність, усвідомлення мотивів навчання, пізнавального інтересу до юридичної професії та формування морально-естетичних якостей юриста-професіонала.

Розвивальна мета: розвити у курсантів(слухачів) інтелектуальні здібності до осмислення, формування навичок системного аналізу теоретичних і практичних основ кримінально-виконавчої політики України для використання їх у практичній роботі та науковій діяльності.

Навчальний час: 2 години.

Навчальне обладнання, ТЗН: електронні презентації.

Наочні засоби:

Міжпредметні та міждисциплінарні зв’язки: кримінальним-виконавчим правом, теорія держави та права, конституційне право, адміністративне право, кримінальне право, кримінальний процес, пенітенціарна політика та пенітенціарна система України.

План лекції (навчальні питання):

Вступ

Питання 1 ПОНЯТТЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ ФОРМ ВЗАЄМОДІЇ ОРГАНІВ ТА УСТАНОВ ДЕРЖАВНОЇ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З ДЕРЖАВНИМИ ТА НЕУРЯДОВИМИ ІНСТИТУЦІЯМИ

Питання 2. ВЗАЄМОДІЯ УСТАНОВ ВИКОНАННЯ ПОКАРАНЬ ЗІ СПЕЦІАЛЬНИМИ ДЕРЖАВНИМИ ІНСТИТУЦІЯМИ ПО ВЛАШТУВАННЮ ЗВІЛЬНЕНИХ ОСІБ (ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ)

Питання 3. Взаємодія установ і органів виконання покарань з іншими державними органами, які ведуть боротьбу зі злочинністю

Висновок

Література:

Конституція України

  1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

Міжнародно-правові документи та нормативні акти зарубіжних держав

  1. Європейська конвенція про запобігання тортурам та нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню, дата підписання 26.11.87 р. Дата приєднання України 02.05.96 р.

  2. Європейські пенітенціарні правила. Рекомендація № Р (87) 3 Комітету міністрів державам-членам відносно Європейських пенітенціарних правил, затверджена Комітетом міністрів 12 лютого 1987 року // Права людини і професійні стандарти для працівників міліції та пенітенціарних установ в документах міжнародних організацій. – К.: Українсько-Американське бюро в справах захисту прав людини, 1996. – С. 171–217.

  3. Минимальные стандартные правила Организации Объединенных Наций в отношении мер, не связанных с тюремным заключением (Токийские правила), приняты 14.12.90 Резолюцией 45/110 Генеральной Ассамблеи ООН.

  4. Мінімальні стандартні правила поводження з в’язнями // Права людини і професійні стандарти для працівників міліції та пенітенціарних установ в документах міжнародних організацій. – К.: Укра­їнсько-Американське бюро в справах захисту прав людини, 1996. – С. 47–62.

  5. Свод принципов защиты всех лиц, подвергаемых задержанию или заключению в какой бы то ни было форме // Права людини і професійні стандарти для юристів в документах міжнародних організацій / [упор. Т. Яблонська]. – К.: Сфера, 1999. – С. 31–37.

  6. Закон РФ от 21.07.1993 № 5473-1 (ред. от 14.03.2009) „Об учреждениях и органах, исполняющих уголовные наказания в виде лишения свободы”.