Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
2.35 Mб
Скачать

ІКЇО

Видавничий Дім <<Ін Юре>>

Серія Бібліотека словників «Ін Юре»

Державне патентне відомство України

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ:

й

ЮЫ1Ж

у 2-х томах

[а Із Із Із (з

За загальною редакцією

доктора юридичних наук, професора

О. Д. Святоцького

v

Київ 2000

Державне патентне відомство України

ВЛАСНІСТЬ

Том 2

[jjj [g [g [Ej [Ej

За редакцією

доктора юридичних наук, професора О. Д. Святоцького,

Голови Державного

патентного відомства України

В. Л. Петрова

Київ 2000

ББК 67.304.3я2 148

Редакційна рада

Святоцький О. Д. — голова редакційної ради

Андрощук Г. О. Бутнік-Сіверський О. Б. Дроб'язко В. С. Жаров В. О. Захарченко Т. Г. Клявлін В. В. Крайнев П. П. Лебідь Н. П. Литвин В. М.

Мироненко Н. М. Ніколаєнко Л. I, Новіков С. I. Петров В. Л. Підопригора О. А. Прахов Б. Г. Тацій В. Я. Федченко Л. Ю.

Укладачі:

Г. П. Добриніна, А. В. Кочеткова, Н. І. Мова, Т. К. Несчетна, С. І. Новіков, I. I. Севрюк, Л. А. Цибенко, М. I. Шенкаренко

148 Інтелектуальна власність: словник-довідник /За заг. ред. О. Д. Свя-

тоцького. — У 2-х т.: Том 2. Промислова власність/ За ред. О. Д. Свя-тоцького, В. Л. Петрова. — Уклад.: Г. П. Добриніна, А. В. Кочеткова, Н. І. Мова та ін. — К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2000.- 272 с.

ISBN 966-7752-03-8

Перше спеціалізоване довідково-термінологічне видання з питань інтелектуальної власності, в якому поєднано довідково-тлумачний і перекладний принципи. Кожний термін подано українською, російською та англійською мовами.

Том 1 присвячений як історії розвитку авторського права і суміжних прав, так і сучасним їх національним, міжнародним та регіональним аспектам; детально висвіт­лені об'єкти та суб'єкти авторського права, захист авторських і суміжних прав.

Том 1 містить основні та наипоширенШ'Т^ЖЛ^Я^^ч^^^тчй^і^ий об'єктів

промислової власності.

Словник-довідник призначений для широкого кола користувачів — авторів, виконавців, винахідників, патентних повірених, юристів, економістів, студентів, викладачів тощо.

ББК 67.304.3я2

Т АН Г

Isbn 966-7752-03-8

© Укладання. Добриніна Г. П., Кочеткова А. В.,

Мова Н. І., Несчетна Т. К., Новіков с. І,

Ссврюк 1.1., Цибенко Л. А.,

Шснкарснко М. І., 2000

©Державне патентне відомство України, 2000 © Видавничий Дім «Ш Юрс», ZOOO

ЗМІСТ

Передмова...................................... 7

Перелік використаних абревіатур..................... 9

Терміни........................................ 11

Український абетковий покажчик термінів.............157

Англо-український абетковий покажчик термінів.........166

Російсько-український абетковий покажчик термінів......182

Перелік використаних джерел.......................199

Додаток 1. Перелік нормативних актів України у сфері

інтелектуальної власності..................201

Додаток 2. Міжнародні договори, учасницею яких є Україна . . 207

Додаток 3. Міждержавні угоди (двосторонні та регіональні),

учасницею яких є Україна..................208

Додаток 4. Міжвідомчі угоди, програми співробітництва,

учасником яких є Держпатент України........213

Додаток 5. Список літератури щодо вартісної оцінки

об'єктів інтелектуальної власності ...........215

Додаток 6. Стандарты, рекомендации и руководства ВОИС в области информации и документации по промышленной собственности (перечень) ... 217

Додаток 7. Стандарт ST.3. Рекомендуемый стандарт

на двубуквенные коды для представления стран, административных единиц и межправительствен­ных организаций.........................221

Додаток 8. Стандарт ST.9. Рекомендации по библиогра­фическим данным в патентных документах и свидетельствах дополнительной охраны (SPC) и относящимся к ним.....................232

Додаток 9. Стандарт ST.60. Рекомендации, относящиеся

к библиографическим данным о товарных знаках . . 240

Додаток 10. Стандарт ST.80. Рекомендации, относящиеся к библиографическим данным о промышлен­ных образцах...........................248

Додаток 11. Перелік патентно-інформаційних продуктів

на CD-ROM, що регулярно публікуються.....253

Додаток 12. Перелік національної та зарубіжної патентної

документації Фонду громадського користування

Держпатенту України

(станом на 01.10.99 р.)...................260

Додаток 13. Інформація стосовно об'єктів інтелектуальної власності, наявна в ]нтернет (станом на 05.10.99 р.)...................264

ре

фію інте

нян

БІДО

дані ські

под кла<

ПЕРЕДМОВА

Поняття «промислова власність» є складовою частиною поняття «інтелектуальна влас­ність» і означає права на об'єкти промислової власності: винаходи, корисні моделі, про­мислові зразки, знаки для товарів і послуг, фірмові найменування та зазначення походжен­ня товарів.

Як видно зі змісту цього поняття, визначення «промислова» використовується в досить широкому контексті та власне до промисловості безпосереднього відношення може і не ма­ти. Надання державою прав на об'єкти промислової власності та забезпечення захисту цих прав при використанні таких об'єктів мають важливе стимулююче значення для економіч­ного та технологічного розвитку будь-якої країни.

Системи правовідносин, організаційних заходів, відповідний суспільний менталітет у цій сфері формувались у розвинених країнах протягом багатьох десятків і навіть сотень років.

На сьогодні охорона промислової власності є багатоаспектною сферою, що має безпо­середнє відношення до юриспруденції, економіки, виробництва, торгівлі, міжнародних зв'язків, інформатики тощо.

Питання набуття прав на об'єкти промислової власності, їх кваліфікованого викорис­тання та захисту вимагають від творців і власників цих об'єктів неабияких спеціальних знань, певної підготовленості та компетентності.

Метою укладачів цього словника-довідника є подання в стислій формі необхідного мінімуму відомостей щодо існуючої правової бази в сфері охорони промислової власності, процедур складання, подання та розгляду заявок на одержання правової охорони; економіч­них аспектів використання об'єктів промислової власності; створення та розповсюдження інформації про такі об'єкти; міжнародного співробітництва і кооперації в цій сфері.

Особлива увага приділяється висвітленню особливостей охорони промислової власнос­ті в Україні з урахуванням норм відповідного чинного законодавства.

Перевагу надано такій формі подання матеріалу, яка забезпечує можливість одержання з однієї статті якнайповнішої інформації.

Цей словник-довідник — перша спроба зібрати в одному виданні основні та найпоши­реніші українські терміни в сфері правової охорони об'єктів промислової власності. Він містить близько 500 термінів з їх тлумаченням.

З метою уніфікації матеріалу як терміни розглядалися слова та словосполучення, що за­фіксовані перш за все чинним законодавством України, а також Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ).

При відборі термінів для включення до словника-довідника використані також вітчиз­няні та зарубіжні термінологічні видання, стандарти, нормативні та довідкові матеріали, відображені в Переліку використаних джерел, що додається.

Терміни розміщені за українською абеткою. Кожний термін у словнику-довіднику по­дано українською, російською та англійською мовами, тлумачення терміна подано україн­ською мовою.

У деяких випадках після терміна, його російських та англійських еквівалентів у дужках подається його загальновживана (стала) абревіатура. Наприклад: Міжнародна патентна класифікація (МПК).

Після передмови наводиться перелік абревіатур, використаних у словнику-довіднику

У словнику-довіднику застосована система посилань, що дозволяє Інформувати корис­тувача стосовно термінів або додатків, пов'язаних Із даною словниковою статтею У тексті тлумачення або в його кінці посилання «(див )» подається безпосередньо після терміна, на який дається посилання Наприклад, у статті «Носи Інформації» після терміна «мікро-форми» подається «(див )», тобто термін «Мікроформи» є окремою словниковою статтею, з якою є можливість ознайомитись

У випадках, коли термін, який може розглядатись як джерело додаткової Інформації, не згадується в тексті словникової статті, посилання на нього «(див також )» подається в кін­ці статті Наприклад, у статті «Мінімум документації РСТ» в кінці подається (див також «Патентно-асоційована (непатентна) література»)

Необхідно зазначити, що словник-довщник є першим серед подібних видань, який міс­тить сучасну українську термінологію щодо промислової власності Наявність терміноло­гічних еквівалентів російською та англійською мовами, а також двомовні покажчики, пода­ні в Додатках, полегшують користування словником-довідником І дозволяють використо­вувати його як украшсько-росшсько-англійський термінологічний галузевий словник

У Додатках також наведені корисні практичні відомості та переліки джерел, що можуть бути використані для поглибленого вивчення окремих питань Так, у Додатку 1 вміщено перелік нормативних актів України в сфері охорони прав Інтелектуальної власності, що включає кодекси, закони, укази Президента України, декрети та постанови Кабінету Міністрів, постанови Верховної Ради України та нормативно-правові акти, видані у відпо­відності до компетенції Держпатенту України

Для тих користувачів, діяльність яких так чи Інакше пов'язана з вартісною оцінкою об'єктів Інтелектуальної власності, стане в нагоді перелік джерел, наведений в Додатку 5

Враховуючи обмежену можливість ознайомлення з текстами міжнародних стандартів ВОІВ та зацікавленість користувачів словника-довідника в такій Інформації, у Додат­ках 6—10 подається як Перелік стандартів, рекомендацій та настанов ВОІВ, так І тексти окремих стандартів, які, на д>мку укладачів, є найбільш важливими для ознайомлення Оскільки офіційне видання стандартів здійснюється декількома робочими мовами ВОІВ, зазначені матеріали подаються найдоступнішою з них — російською мовою

Вагоме значення для користувачів, яким необхідно постійно працювати Із зарубіжною та національною патентною документацією, має Інформація, наведена у Додатку 12, де по­дано перелік документації, включеної до Фонду патентної документації громадського ко­ристування (патентної бібліотеки), відкритого Держпатентом України для широкої громад­ськості в 1999 році

Словник-довщник призначений для широкого кола користувачів — винахідників, ди­зайнерів, промисловців, комерсантів, представників у справах промислової власності (па­тентних повірених), юристів, економістів, студентів, викладачів тощо

Відгуки та зауваження стосовно цього видання просимо надсилати за адресою 04655, МСП, Киів-53, Львівська площа, 8, Держпатент України

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ АБРЕВІАТУР

БД Бази даних

ВОІВ Всесвітня Організація Інтелектуальної Власності

ДПА Довідково-пошуковий апарат

ДПВУ Державне патентне відомство України

ДСТУ Державний стандарт України

ЄАП Євразійський патент

ЄАПВ Євразійське патентне відомство

ЄАПК Євразійська патентна конвенція

ЄП Європейський патент

ЄПВ Європейське патентне відомство

ІМС Інтегральна мікросхема

ІНПАДОК Міжнародний центр патентної документації (м Відень), з 1990 р у складі EPIDOS (ЄПВ)

ІНІД Узгоджені на міжнародному рівні цифрові коди для Ідентифікації бібліографічних даних

ІПС Інформаційно-пошукова система

ІСО Міжнародна організація зі стандартизації

КАПРІ Комп'ютеризоване ведення патентних документів, рекласифікова-них за МПК

МКЗЕЗ Міжнародна класифікація зображальних елементів знаків

МКПЗ Міжнародна класифікація промислових зразків

МКТП Міжнародна класифікація товарів І послуг для реєстрації знаків

МОД Міжнародний орган депонування

МПК Міжнародна патентна класифікація

НДЦПЕ Науково-дослідний центр патентної експертизи

НПК Національна патентна класифікація

НТ1 Науково-технічна Інформація

ОГД Об'єкт господарської діяльності

ОІВ Об'єкт Інтелектуальної власності

ОПВ Об'єкт промислової власності

ПКТ Покажчик ключових термінів до МПК

ПКІТ Постійний комітет ВОІВ з Інформаційних технологій

ПІБ Патентно-інформаційна база Держпатенту України для проведення експертизи заявок по суті

УДК Універсальна десяткова класифікація

ФГК Фонд патентної документації громадського користування Держпа­тенту України

ARIPO African Regional Industrial Property Organization

CAPRI Computerized Administration of Patent Documents Reclassified According

to the I PC CD-ROM Compact Disk Read-Only Memory

CFE Classification of the Figurative Elements of Marks (The Vienna Classifi-

cation)

DVD-ROM Digital Versatile Disk Read-Only Memory

EAP Eurasian Patent

EAPC Eurasian Patent Convention

ECLA European Patent Classification

EP European Patent

EPIDOS European Patent Information and Documentation Systems

ESPACE Electronic Storage of Patent Applications on CD-ROM by the ЕРО

IDA International Depository Authorities

INID Internationally agreed Numbers for Identification of bibliographic Data

INPADOC International Patent Documentation Center

IPC International Patent Classification

IPDL Intellectual Property Digital Libraries

IPEA International Preliminary Examination Authority

ISA International Searching Authority

JOPAL Journal of Patent Associated Literature

MIMOSA Mixed Mode Software

OAP1 Organisation Afncame de la Propnete Intellectuelle

OHIM Office for Harmonization in the Internal Market

PAJ Patent Abstracts of Japan

PCT Patent Cooperation Treaty

SPOU State Patent Office of Ukraine

ST Standard

URL Uniform Resource Locator

WWW World Wide Web

WIPO World Intellectual Property Organization

10

АВТОРСЬКЕ СВІДОЦТВО НА ВИНАХІД

А

АВТОМАТИЗОВАНІ БАЗИ ДАНИХ (БД) автоматизированные базы данных (БД) computer databases (DB)

Сукупність даних, які організовані за визначеними правилами описування, збе­рігання та маніпулювання даними. Авто­матизовані БД стосовно об'єктів промис­лової власності (винаходів, знаків для това­рів і послуг) містять в основному бібліогра­фічні дані охоронних документів, реферати або повні тексти патентних документів. Іс­нують тематичні БД, що містять інформа­цію не лише патентних документів, а й науково-технічної літератури, періодичних видань. Пошук в автоматизованих БД мож­ливий за бібліографічними даними, а в де­яких БД — також за словами назв і рефера­тів. Деякі БД мають системи поглибленої індексації, що забезпечують високу точ­ність пошуку. Автоматизовані БД створю­ються відомствами промислової власності, фірмами та організаціями, які виступають як постачальники баз даних. Вони накопи­чують та упорядковують дані за певними правилами. Автоматизовані БД патентних відомств формуються в процесі діловодства за заявками та публікаціями відомостей сто­совно об'єктів промислової власності. Ко­мерційні фірми отримують ці «сирі» дані від відомств, звичайно, на ліцензійній ос­нові і піддають їх додатковій обробці, зо­крема, проводять поглиблене індексуван­ня, створюють більш інформативні назви винаходів та реферати, відзначають най­більш значущі місця тощо. Ці інфор­маційні продукти з доданою вартістю («value-added products») надаються для ко­ристування на комерційній основі через хости (див.). Перелік БД, що найбільш ви­користовуються для пошуку патентних до­кументів та знаків для товарів і послуг, по­дано в «Довіднику ВОІВ з інформації та до­кументації в галузі промислової власності».

АВТОРСЬКЕ СВІДОЦТВО НА ВИНАХІД авторское свидетельство на изобретение certificate inventor's (author's) for invention

Авторське свідоцтво на винахід — охо­ронний документ на винахід, передбаче­ний законодавствами деяких країн, зокре­ма Алжиру, Куби, Монголії, В'єтнаму, СРСР тощо.

Вимоги, яким повинен відповідати ви­нахід, для видачі на нього авторського свідоцтва такі ж, як і для видачі на нього патенту. Різниця полягає в тому, що у ви­падку, якщо на винахід видано авторське свідоцтво, виключне право на його вико­ристання належить державі. При цьому ав­тору належить право авторства і він має право на винагороду.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про введення в дію Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» від 23.12.93 № 3769-ХІІ авторські свідоцтва СРСР на винаходи є чинними в Україні. Автори спільно із заяв­никами можуть клопотати про видачу їм патентів України на винаходи, що охоро­няються авторськими свідоцтвами СРСР. У випадку видачі таких патентів дія відпо­відних авторських свідоцтв СРСР в Україні припиняється. Строк дії такого патенту відраховується від дати подання заявки на одержання авторського свідоцтва СРСР; права, що випливають з патенту, діють від дати публікації відомостей про видачу па­тенту України.

Згідно з Інструкцією про порядок вида­чі патентів України на винаходи, що охоро­няються авторськими свідоцтвами СРСР, затвердженою в Міністерстві юстиції Украї­ни 26.07.95 за № 246/782, особа, яка бажає одержати патент України на винахід, що охороняється авторським свідоцтвом СРСР і має на це право, подає до Патентного відомства клопотання, яке містить відомо­сті про винахідника(ів) і заявника(ів), но­мер авторського свідоцтва СРСР, номер і дату подання заявки, назву винаходу, відо­мості про особу, на ім'я якої просять вида­ти патент, адресу для листування. До кло­потання додаються: засвідчена копія ав­торського свідоцтва СРСР, копії опису ви-

11

АДРЕСА В ШТЕРНЕ!

находу, експертний висновок про можли­вість публікації, якщо винахід мав гриф «Для службового користування», копію до­кумента про правонаступництво (при не­обхідності), доручення на ім'я патентного повіреного або іншої довіреної особи (при необхідності), документ, що підтверджує сплату відповідного збору, та інші докумен­ти, передбачені зазначеною Інструкцією.

АДРЕСА В ІНТЕРНЕ! адрес в Интернет Internet address

Уніфікований локатор ресурсів (URL — Uniform Resource Locator) — це комп'ютер­на адреса у всесвітній мережі Інтернет (див.), що використовується для отриман­ня доступу до певних інформаційних ре­сурсів за допомогою спеціальної програ-ми-браузера. URL складається з буквено-цифрової послідовності — назви домена, яка повинна бути унікальною, тобто засто­совуватися лише для одного комп'ютера в мережі Інтернет. Назви доменів реєструю­ться спеціальними міжнародними орга­нізаціями. Часто назва домена є такою ж самою, як назва організації, фірми, що здійснює електронну торгівлю, зокрема пропонує через Інтернет свої товари або послуги. В рамках ВОІВ проводяться кон­сультації щодо врегулювання спорів, по­в'язаних з використанням в Інтернет інте­лектуальної власності (у т. ч. використан­ням зареєстрованих або широко відомих знаків як назв доменів).

АДРЕСА ДЛЯ ЛИСТУВАННЯ адрес для переписки address for service

Адреса для листування зазначається у відповідній графі заяви на видачу охорон­ного документа, яка входить до обов'язко­вого складу матеріалів заявки. Адреса для листування має містити всі необхідні пошто­ві реквізити і використовується Відомст­вом в процесі листування із заявником або його представником. Заявник на власний розсуд визначає, яку саме адресу буде ви­користано для листування з Відомством. У разі зміни адреси для листування заяв­ник має вчасно повідомити про це Відом-

ство. Несвоєчасне повідомлення про зміну адреси для листування може призвести до затримок і порушення визначених націо­нальним законодавством термінів, що, в свою чергу, може призвести до втрати прав на одержання охоронного документа.

АМОРТИЗАЦІЯ НЕМАТЕРІАЛЬНИХ АКТИВІВ

амортизация нематериальных активов amortization of intangible assets

Під терміном «амортизація нематеріаль­них активів» слід розуміти поступове відне­сення витрат на їх придбання, виготовлен­ня або поліпшення, на зменшення скори-гованого прибутку платника податку у ме­жах норм амортизаційних відрахувань.

Відповідно до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» амор­тизації підлягають витрати на придбання нематеріальних активів для власного ви­робничого використання. Не підлягають амортизації та повністю відносяться до складу валових витрат звітного періоду витрати платника податку на придбання нематеріальних активів з метою їх подаль­шого продажу іншим особам.

Для амортизації нематеріальних акти­вів застосовується лінійний метод, за яким кожний окремий вид нематеріального ак­тиву амортизується рівними частками, ви­ходячи з його первісної вартості, з ураху­ванням індексації протягом строку, який визначається платником податку самостій­но, виходячи із строку корисного викорис­тання таких нематеріальних активів або строку діяльності платника податку, але не більше 10 років безперервної експлуатації.

Амортизаційні відрахування провадяться до досягнення залишковою вартістю немате­ріального активу нульового значення.

АНАЛІТИКО-СИНТЕТИЧНА ОБРОБКА

ІНФОРМАЦІЇ

аналитико-синтетическая обработка

информации

analytico-synthetic processing of information

Процес обробки інформації за методом аналізу і синтезу змісту документів з метою

12

АПЕЛЯЦІЯ

одержання необхідних відомостей, а також шляхом їх класифікування, оцінки, спів-ставлення і узагальнення. Складається з та­ких процесів: анотування, реферування, відбору фактів та підготовки оглядів тощо.

АНАЛОГ

аналог prior art

Аналог — об'єкт, близький за техніч­ною суттю, призначенням або функціями до заявленого об'єкта винаходу і відомий з існуючого рівня техніки. Аналог викорис­товується при розкритті рівня техніки в описі винаходу; при цьому слід зазначити недоліки, що перешкоджають досягненню бажаного технічного результату. При вибо­рі аналогів слід керуватися подібністю су­купності його ознак до сукупності ознак винаходу. Необхідно зауважити, що рівень аналогії може бути більш або менш висо­ким, але, як правило, аналоги завжди існу­ють. Посилання на те, що аналогів не іс­нує, є найчастіше необгрунтованим і мож­ливе лише за наявності так званого «піоне­рного винаходу», що на практиці трапля­ється дуже рідко. Найбільш близький ана­лог називається «прототипом».

АНУЛЮВАННЯ ПАТЕНТУ аннулирование патента revocation of patent

Анулювання патенту відбувається вна­слідок прийняття компетентним органом рішення про припинення дії патенту в разі визнання його недійсним.

АПЕЛЯНТ

апеллянт

appellant

Згідно з чинним законодавством Украї­ни апелянт — це фізична або юридична особа, яка подала апеляцію. У разі подання апеляції стосовно заявки або міжнародної реєстрації знака апелянтом виступає заяв­ник. Апеляція щодо видачі охоронного до­кумента або дії міжнародної реєстрації зна-

ка на території України може бути подана будь-якою особою.

АПЕЛЯЦІЯ

апелляция appeal

Апеляція — це оскарження будь-якої постанови в вищу інстанцію, що має право переглянути справу по суті.

Згідно з чинним законодавством Украї­ни з охорони об'єктів промислової власно­сті апеляцією вважається письмове запере­чення проти рішення Відомства стосовно заявки на об'єкт промислової власності, сорт рослин, топографію ІМС або міжна­родної реєстрації знака чи проти видачі охоронного документа або поширення дії міжнародної реєстрації знака на території України. Зазначене заперечення подається до Апеляційної ради — позаструктурного органу Патентного відомства, уповноваже­ного розглядати апеляції.

Апеляція щодо рішення Відомства сто­совно:

— заявки подається протягом 3 місяців від дати одержання цього рішення чи копій затребуваних матеріалів;

— міжнародної реєстрації знаків пода­ється протягом 3 місяців від дати одержання повідомлення з Міжнародного Бюро ВОІВ про рішення Відомства.

Апеляція щодо:

— видачі охоронного документа пода­ється протягом 6 місяців від дати публікації відомостей про його видачу;

— дії міжнародної реєстрації на терито­рії України подається будь-якою особою після внесення знака до Міжнародного ре­єстру знаків або після внесення до Міжна­родного реєстру знаків відомостей про те­риторіальне поширення міжнародної реєс­трації на Україну та публікації відомостей щодо зазначеного у Бюлетені ВОІВ з між­народних знаків.

Апеляція складається українською мо­вою і має містити: повну назву об'єкта про­мислової власності, дату подання заявки, номер заявки або охоронного документа, дату прийняття рішення, що оспорюється, і дату отримання цього рішення заявни-

13

АСОЦІАТИВНИЙ ЗНАК

ком, повне Ім'я або найменування заявни­ка чи власника охоронного документа Із за­значенням його адреси, повне Ім'я або найменування апелянта Із зазначенням йо­го адреси, підстави для подання апеляції та очікуваний результат розгляду апеляції Розгляд апеляції проводиться за умови сплати відповідного збору

АСОЦІАТИВНИЙ ЗНАК ассоциативный знак associated mark

Асоціативний знак — це товарний знак, що є тотожним (аналогічним) або схожим зі знаками, вже зареєстрованими тією ж особою щодо однорідних товарів І/або по­слуг Наслідком реєстрації асоціативного знака є неможливість передачі права на та­кий знак Іншим особам через ймовірність їх змішування на підставі схожості

АФРИКАНСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ (АОІВ) Африканская организация интеллектуальной собственности (АОИС) African Intellectual Property Organization (OAPI)

Система міжурядової кооперації в сфе­рі промислової власності країн Африки була заснована Лібревільською угодою 1962 р , згідно з якою були створені Афри­канська І Малагасійська служби по охороні промислової власності Лібревільська угода набрала чинності 08 02 82, була перегляну­та у рамках Банпйської угоди, якою була заснована Африканська організація Інтелек­туальної власності (АОІВ)

Лібревільська угода встановлює спільну систему видачі та підтримки чинності охо­ронних документів на об'єкти промислової власності у відповідності з єдиними право­вими нормами, які застосовуються у кож­ній державі-учаснищ Ця система забезпе­чує виконання спільних формальностей для видачі охоронних документів, що за­свідчують права на об'єкти промислової власності Заявки подаються до Патент­ного відомства АОІВ у м Яунде (Камерун) Заявка, подана в Центральне бюро АОІВ,

має силу національної для всіх держав-уча-сниць угоди Якщо в міжнародній заявці (згідно з Договором РСТ) зазначена хоч од­на Із держав-учасниць АОІВ, заявка діє як національна у всіх державах-учасницях АОІВ, які є членами РСТ

АОІВ має власний центр патентної до­кументації І Інформації (ЦПДІ) Виданий цим центром патент автоматично діє у кож­ній з держав-учасниць АОІВ

Станом на 15 07 99 учасницями є 16 країн Бенін, Буркша-Фасо, Габон, Гві­нея, Камерун, Конго, Центрально-Афри-канська Республіка, Чад, Кот-д'Івуар, Ма­вританія, Мароко, Малі, Нігер, Сенегал, Того, Південна Африка

АФРИКАНСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ (АРОПВ) Африканская региональная организация промышленной собственности (АРОПС) African Regional Industrial Property Organization (ARIPO)

Угода про заснування Організації про­мислової власності країн англомовної Африки (АРОПВ) була прийнята у грудні 1976 р , набрала чинності 15 02 78

Метою АРОПВ є вдосконалення зако­нодавства з питань охорони промислової власності держав-учасниць, сприяння вста­новленню відкритих відносин між членами АРОПВ з питань промислової власності, надання патентних послуг, заснування ор­ганів для координації діяльності в сфері промислової власності, формування єди­них поглядів на проблеми в сфері промис­лової власності Заявки подаються до Па­тентного відомства АРОПВ у м Хараре (Зімбабве) Згідно Із Протоколом по патен­тах І промислових зразках, прийнятому в 1982 р , Патентне відомство АРОПВ роз­глядає заявки, видає патенти на винаходи, реєструє промислові зразки для держав-учасниць, а також здійснює керівництво цією діяльністю АРОПВ було розроблено типові закони стосовно патентів, товарних знаків з метою допомогти державам-учас-ницям зміцнити їх законодавство в цій сфері

14

АФРИКАНСЬКА РЕГІОНАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ (АРОПВ)

й-вці ні­як Іях

0-

ий ж-

є

ІІ-

и-а-л,

Одержуючим відомством може бути па­тентне відомство однієї із договірних дер­жав. Заявка складається англійською мо­вою на спеціальному бланку АРОПВ. Мито сплачується безпосередньо у відомство АРОПВ.

Якщо відомство АРОПВ приймає рі­шення про видачу патенту, воно повідом­ляє про це зазначені держави, які можуть протягом 6-ти місяців подати заперечення проти поширення дії патенту (чи реєстрації промислового зразка) на їх території. Піс-

ля закінчення цього терміну відомство АРОПВ видає патент і публікує відомості щодо патенту, який набирає чинності в за­значених державах, які не подали запере­чень. Строк дії патентів на винаходи для кожної із зазначених держав встановлюєть­ся згідно з їх національними законодавст­вами.

Станом на 15.07.99 учасницями є 14 кра­їн: Ботсвана, Гамбія, Гана, Кенія, Лесото, Малаві, Сьєра-Леоне, Сомалі, Судан, Сва­зіленд, Танзанія, Уганда, Замбія, Зімбабве.

15

БАЗИ ДАНИХ (БД)

БАЗИ ДАНИХ (БД)

див. АВТОМАТИЗОВАНІ БАЗИ ДАНИХ

БІБЛІОГРАФІЧНІ ДАНІ библиографические данные bibliographic data

Дані, які вміщуються на першій сторін­ці (титульному листі) охоронного докумен­та і у відомостях, що публікуються в офіцій­них бюлетенях стосовно видачі патентів на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, реєстрації знаків для товарів і послуг та заявок на них. Рекомендований стандар­тами ВОІВ мінімум даних, що дозволяють ідентифікувати документ, включають: дані стосовно національної подачі заявки, пріо­ритету, публікації, класифікації та іншу стислу інформацію щодо технічного змісту документа або відомостей в офіційному бюлетені. Переліки бібліографічних даних встановлені стандартами ВОІВ: ST.9 — для винаходів і корисних моделей, ST.60 — для знаків для товарів і послуг, ST.80 — для промислових зразків (див. Додатки 8, 9, 10). За основними бібліографічними даними (номер заявки, дата публікації, пріоритетні дані, індекс класифікації, автор, заявник та деякі інші) здійснюється пошук як у ручно­му, так і в автоматизованому режимі.

БІБЛІОТЕКА ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ (ПАТЕНТНА БІБЛІОТЕКА) библиотека промышленной собственности (патентная библиотека) industrial property library

Бібліотека, безпосередньо підпорядко­вана відомству промислової власності, або інший некомерційний державний чи на-півдержавний заклад, уповноважений по­ширювати інформацію стосовно промис­лової власності для потреб громадськості. Бібліотека здійснює комплектування та об-

робку фондів патентної документації на різних носіях (папір, мікроформи, оптичні диски CD-ROM) і надає доступ до них чи­тачам. Слід враховувати, що умови викори­стання деяких патентно-інформаційних продуктів на CD-ROM в бібліотеках передба­чають обмеження щодо копіювання даних на електронному носієві. Деякі бібліотеки промислової власності надають читачам послуги з доступу до віддалених БД, зокре­ма, через Інтернет. В Україні бібліотекою промислової власності є Фонд патентної документації громадського користування (див. також «Електронні бібліотеки інтелек­туальної власності»).

БІЛЬШ ПІЗНЯ ЗАЯВКА

НА РЕЄСТРАЦІЮ ТОВАРНОГО ЗНАКА

более поздняя заявка на регистрацию

товарного знака

later application for the registration of a

trademark

Більш пізня заявка на реєстрацію товар­ного знака — це заявка, що має більш піз­ню дату пріоритету (див. «Дата пріорите­ту») по відношенню до іншого об'єкта, якому надається правова охорона згідно з національним законодавством щодо товар­них знаків.

БІЛЬШ РАННЯ ЗАЯВКА

НА РЕЄСТРАЦІЮ ТОВАРНОГО ЗНАКА

более ранняя заявка на регистрацию

товарного знака

earlier application for the registration of a

trademark

Більш рання заявка на реєстрацію товар­ного знака — це заявка, що має більш ран­ню дату пріоритету (див. «Дата пріорите­ту») по відношенню до іншого об'єкта, якому надається правова охорона згідно з національним законодавством щодо товар­них знаків.

БУДАПЕШТСЬКИЙ ДОГОВІР ПРО МІЖНАРОДНЕ ВИЗНАННЯ

16

БЮЛЕТЕНЬ ПРОМИСЛОВИХ ЗРАЗКІВ

ДЕПОНУВАННЯ МІКРООРГАНІЗМІВ ДЛЯ ЦІЛЕЙ ПАТЕНТНОЇ ПРОЦЕДУРИ Будапештский договор о международном признании депонирования микроорганизмов для целей патентной процедуры Budapest Treaty on the International Recognition of the Deposit of Microorganisms for the Purposes of Patent Procedure

Будапештський договір про міжнарод­не визнання депонування мікроорганізмів для цілей патентної процедури був підпи­саний 28.04.77 і переглянутий у 1980 р. До­говір відкритий для держав-учасниць Па­ризької конвенції. Держави-учасниці до­мовились для цілей патентної процедури відносно винаходів у сфері генної інженерії і мікробіології прирівнювати депонування мікроорганізмів у закордонних інститутах, які одержали статус міжнародних колекцій мікроорганізмів, до депонування в своїх національних колекціях. Умовою видачі патентів є розкриття суті винаходу за допо­могою письмового опису. У випадку, коли об'єктом винаходу є мікроорганізм чи його використання або винахід, пов'язаний з використанням мікроорганізму, розкриття за допомогою письмового опису не завжди можливе, і тому передбачається депону­вання мікроорганізму в спеціальному за­кладі (депозитарії).

Депонування згідно з умовами Буда­пештського договору дає депозитору знач­ні переваги: замість депонування мікроор­ганізму в кожній окремій державі, депози­тор депонує його тільки один раз в одному органі депонування, сплачує одне мито. Договір встановлює єдину систему депону­вання, визнання і подання зразків мікро­організмів.

Станом на 15.07.99 учасницями Дого­вору є 46 країн. Україна є учасницею Дого­вору з 02.07.97.

В Україні діють національні депозита­рії, що проводять депонування штамів мік­роорганізмів з метою здійснення патентної процедури: при Інституті мікробіології та вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України — для непатогенних мікроорганіз­мів; Київському науково-дослідному ін­ституті епідеміології й інфекційних захво­рювань МОЗ України — для мікроорганіз-

17

мів, патогенних для людини; Київській філії Державного науково-дослідного конт­рольного інституту ветпрепаратів і кормо­вих — для мікроорганізмів, патогенних для тварин.

БЮЛЕТЕНЬ ЗНАКІВ ДЛЯ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ бюллетень товарных знаков trade mark gazette

Офіційне видання відомств промисло­вої власності, яке вміщує повідомлення стосовно знаків для товарів і послуг відпо­відно до вимог національних законів або міжнародних конвенцій щодо промислової власності. Офіційні періодичні публікації стосовно знаків для товарів і послуг здійс­нюються в окремих бюлетенях або в окре­мому розділі загального офіційного бюле­теня. До відомостей в бюлетені подаються поточні покажчики. На основі бюлетеня публікуються річні (піврічні, квартальні) покажчики. Послідовність розділів, що міс­тять відомості стосовно знаків у бюлетені, повинна відповідати послідовності офіцій­ної процедури реєстрації знаків, якщо пуб­лікація здійснюється на різних процедур­них стадіях. Відомості стосовно знака включають бібліографічні дані, необхідні для ідентифікації заявки або реєстрації, зо­браження знака та перелік товарів або по­слуг, для яких здійснюється охорона знака. Зміст та порядок розміщення публікацій в бюлетені знаків для товарів і послуг визна­чаються стандартом ВОІВ ST.63. Повідом­лення стосовно міжнародних знаків, що реєструються за Мадридською системою, публікуються ВОІВ англійською та фран­цузькою мовами в офіційному бюлетені «WIPO Gazette of International Marks/ Gazette OMPI des marques Internationales». 3 1999 p. це видання випускається також на CD-ROM.

БЮЛЕТЕНЬ ПРОМИСЛОВИХ ЗРАЗКІВ

бюллетень промышленных образцов industrial design gazette

Офіційне видання відомств промисло­вої власності, Щ9_вміщує відомості стосов-

ТАНГ

PWTTtciiM*A».« А •**••*»

БЮЛЕТЕНЬ СОРТІВ РОСЛИН

но промислових зразків відповідно до ви­мог національних законів або міжнародних конвенцій з промислової власності. Офіцій­ні періодичні публікації стосовно промис­лових зразків здійснюються в окремих бю­летенях або в окремому розділі загального офіційного бюлетеня. До відомостей в бю­летені подаються поточні покажчики. На основі бюлетеня публікуються річні (пів­річні, квартальні) покажчики. Зміст та по­рядок розміщення публікацій в бюлетені промислових зразків визначаються стан­дартом ВОІВ ST.81. Інформація стосовно промислових зразків може складатись або лише з бібліографічних даних, або з бібліо­графічних даних і зображення промисло­вого зразка. Перелік бібліографічних даних промислових зразків та коди ІНІД для їх ідентифікації встановлено стандартом ВОІВ ST. 80 (див. Додаток 10). Повідомлення стосовно міжнародних промислових зраз-

ків, що охороняються за Гаазькою систе­мою, публікуються ВОІВ англійською та французькою мовами в офіційному бюле­тені «International Designs Bulletin. Gazette of International Industrial Designs/Bulletin des dessins et modeles internationaux».

БЮЛЕТЕНЬ СОРТІВ РОСЛИН бюллетень сортов растений plant variety gazette

Офіційне видання, що вміщує відомос­ті стосовно заявок та охоронних докумен­тів на сорти рослин відповідно до вимог національних законів або міжнародних конвенцій з охорони сортів рослин. Пере­лік даних стосовно сортів, які підлягають публікації, визначається відомством, що здійснює публікацію. Офіційні періодичні публікації стосовно сортів рослин здійсню­ються в окремих бюлетенях або в окремому розділі загального офіційного бюлетеня відомства промислової власності.

18

ВИДИ ЛІЦЕНЗІЙНИХ ПЛАТЕЖІВ

В

ВАРІАНТИ ВИНАХОДУ варианты изобретения cognate inventions

Варіанти винаходу — подані в описі і формулі винаходу варіанти його реалізації, що не супроводжуються зміною або ви­ключенням суттєвих ознак винаходу, наве­дених в незалежному пункті формули. Не­можливість додержання цієї вимоги найчас­тіше свідчить про наявність порушення єд­ності винаходу. Виключення становлять лише випадки, коли варіанти винаходу ма­ють одне призначення і забезпечують досяг­нення одного й того ж технічного результа­ту принципово одним і тим же шляхом в рамках єдиного винахідницького задуму, але іх ознаки не можуть бути визначені єдиним родовим поняттям в незалежному пункті формули. В таких випадках варіанти винаходу можуть бути заявлені в одній за­явці, з кількома незалежними пунктами, як група винаходів.

ВАРІАНТИ

ПРОМИСЛОВОГО ЗРАЗКА

варианты промышленного образца

varieties of design ~~

Варіанти промислового зразка — зов­нішній вид виробів, які входять до однієї функціональної групи, до одного класу Між­народної класифікації промислових зразків, подібні за сукупністю ознак і візуально ма­ють лише незначні відмінності — кольоро­ва гама, фактура поверхні тощо.

ВИБІРКОВЕ

РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ

избирательное распространение информации

(ИРИ)

selective dissemination of information (SDI)

Одна з форм надання інформаційних послуг, яка полягає в систематичному за­безпеченні інформацією поточного надхо­дження відповідно до постійно діючих за­питів. При вибірковому розповсюдженні

патентної інформації пошук здійснюєть­ся періодично і лише в нових надходжен­нях патентних документів за попередньо визначеними інформаційними запитами (профілями інтересів), і результати пошуку передаються замовникам.

ВИБРАНЕ ВІДОМСТВО

выбранное ведомство elected Office

Національне відомство держави або на­ціональне відомство, що діє від імені дер­жави, в якій заявник має намір викорис­товувати результати міжнародної поперед­ньої експертизи згідно із Договором РСТ.

ВИД ДОКУМЕНТА вид документа kind of document

Вид документа — різновид документа, що охороняє право на певний об'єкт про­мислової власності: патент на винахід, па­тент на промисловий зразок, патент на сорт рослин, авторське свідоцтво, свідоцт­во про корисність, додаткові авторські свідоцтва, додаткові свідоцтва про корис­ність та опубліковані заявки. Ряд країн та організацій застосовують стандартовані бук-вені коди для ідентифікації різних видів патентних документів відповідно до реко­мендацій стандарту ВОІВ ST. 16. За допо­могою буквених кодів, які проставляються після номера патентного документа, іден­тифікують вид патентного документа, на­приклад: А — опис до патенту України на винахід без проведення експертизи по суті; U — опис до патенту України на корисну модель; С — опис до патенту України на винахід.

ВИДИ ЛІЦЕНЗІЙНИХ ПЛАТЕЖІВ виды лицензионных платежей kinds of license fees

У світовій практиці застосовуються різ­ні види ліцензійних платежів, які поряд з ціною ліцензії суттєво впливають на ефек­тивність ліцензійної угоди. Застосовуються три види платежів:

19

ПАУШАЛЬНИЙ ПЛАТІЖ

ПАУШАЛЫШЙ ПЛАТІЖ паушальный платеж lumpsum payment

Паушальный платіж — це виплата ліцен­зійної винагороди у вигляді визначеної, чітко зафіксованої суми, що встановлюєть­ся виходячи з оцінки очікуваного прибутку від використання ліцензії і виплачується одноразово або за декілька разів, наприк­лад, при набутті чинності ліцензійним до­говором, передачі ліцензіату технічної до­кументації та після випуску перших зразків продукції.

ПЛАТІЖ НА БАЗІ РОЯЛТІ платіж на базе роялти royalty-based

Платіж на базі роялті — це виплата ліцензійної винагороди шляхом періодич­них відрахувань, які встановлюються у ви­гляді фіксованих ставок (у відсотках) на ба­зі розрахунку фактичного економічного ре­зультату від вкористання ліцензії (база роял­ті) і виплачуються ліцензіатом через певні проміжки часу.

Як база роялті можуть бути використані такі показники:

— продажна ціна продукції, виготовле­ної за ліцензією;

— поточні витрати на виробництво про­дукції за ліцензією;

- прибуток, отриманий в результаті ви­користання об'єкта ліцензії;

- обсяги виробництва продукції за ліцензією тощо.

КОМБІНОВАНІ ПЛАТЕЖІ комбинированные платежи combined payments

Комбіновані платежі — це один з видів платежів, який застосовується при виплаті ліцензійної винагороди шляхом поєднання одноразових платежів з періодичними на базі роялті. У цьому випадку комерційні умови ліцензійного договору, що визнача­ються на базі роялті, передбачають виплату ліцензіатом на початковому етапі реалізації договору певної фіксованої суми, яка необ­хідна ліцензіару для компенсації витрат, пов'язаних з підготовкою та передачею

технічної документації, а також витрат на рекламу, підготовку договору тощо. Даний вид платежів дозволяє максимально врахо­вувати взаємні інтереси сторін і найчастіше застосовується у міжнародних ліцензійних угодах.

ВИКЛЮЧНЕ ПРАВО исключительное право exclusive right

Виключне право на об'єкт промислової власності — це монопольне право, що на­дається власнику об'єкта і полягає в гаран­тованій можливості використовувати і роз­поряджатися об'єктом, якому надана пра­вова охорона, за своїм розсудом та заборо­няти третім особам використовувати цей об'єкт без його дозволу, за винятком ви­падків, коли таке використання не визна­ється згідно з чинним законодавством порушенням прав власника. Право розпо­ряджатися об'єктом включає можливість передавати право власності іншій особі по­вністю або частково, а також видавати до­звіл на використання об'єкта.

ВИКОРИСТАННЯ ВИНАХОДУ, КОРИСНОЇ МОДЕЛІ

использование изобретения, полезной

модели

exploitation of an invention, utility model

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моде­лі» використанням винаходу, корисної моделі визнається виготовлення, пропону­вання для продажу, введення в господарсь­кий оборот, застосування або ввезення чи зберігання в зазначених цілях продукту, що охороняється патентом.

Використанням винаходу визнається також:

- застосування способу, що охороня­ється патентом, або пропонування його для застосування в Україні, якщо особа, яка пропонує цей спосіб, знає про те, що його застосування забороняється без згоди власника патенту або, виходячи з обста­вин, це і так є очевидним;

- пропонування для продажу, введення в господарський оборот, застосування або

20

ВИКОРИСТАННЯ ПРОМИСЛОВОГО ЗРАЗКА

ввезення чи зберігання в зазначених цілях продукту, виготовленого безпосередньо спо­собом, що охороняється патентом.

Продукт визнається виготовленим із застосуванням запатентованого винаходу, корисної моделі, якщо при цьому викорис­тано кожну ознаку незалежного пункту формули винаходу, корисної моделі або ознаку, еквівалентну їй.

Спосіб, що охороняється патентом, ви­знається застосованим, якщо використано кожну ознаку незалежного пункту формули винаходу, або ознаку, еквівалентну їй.

Власник патенту має право надати будь-якій особі дозвіл на використання ви­находу корисної моделі на підставі ліцен­зійного договору.

Взаємовідносини при використанні ви­находу, корисної моделі, якщо власниками патенту є декілька осіб, визначаються уго­дою між ними. У разі відсутності такої уго­ди кожний власник патенту може викорис­товувати винахід, корисну модель на свій розсуд, але жоден з них не має права нада­вати ліцензію або передавати право влас­ності на винахід, корисну модель третім особам без згоди решти власників.

Відповідно до «Інструкції по запов­ненню типових форм первинного обліку об'єктів промислової власності (винаходів, корисних моделей, промислових зразків), раціоналізаторських пропозицій» винахід, що стосується пристрою, речовини, штаму, культури клітини, корисна модель визна­ються використаними з дати початку їх за­стосування у продукції, що виготовляється. Винахід, що стосується способу, визнаєть­ся використаним у виробництві з дати його застосування у виробничому (технологіч­ному) процесі.

ВИКОРИСТАННЯ ВІДОМОГО ОБ'ЄКТА

ВИНАХОДУ ЗА НОВИМ

ПРИЗНАЧЕННЯМ

применение известного объекта изобретения

по новому назначению

use of known object of invention for new

purpose

Використання відомого об'єкта вина­ходу (пристрою, речовини, штаму мікроор-

ганізму) для виконання ним функцій, для яких він не був призначений і які не ви­пливають з імовірністю з відомого призна­чення, властивостей і/або функцій цього об'єкта. Тобто використання об'єкта для досягнення таких результатів, для яких він спочатку не призначався, з використанням таких його властивостей (якостей), які ра­ніше не використовувались.

ВИКОРИСТАННЯ ЗАЗНАЧЕННЯ

ПОХОДЖЕННЯ ТОВАРУ

использование обозначения происхождения

товара

exploitation of an appelation of origin

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на зазначення походження то­варів» використанням зареєстрованого ква­ліфікованого зазначення походження това­ру визнається:

— нанесення його на товар або етикетку; - нанесення його на упаковку товару,

застосування у рекламі;

— запис на бланках, рахунках та інших документах, що супроводжують товар.

ВИКОРИСТАННЯ ЗНАКА ДЛЯ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ

использование знака для товаров и услуг exploitation of a mark for goods & services

див. ВИКОРИСТАННЯ ТОВАРНОГО ЗНАКА

ВИКОРИСТАННЯ ПРОМИСЛОВОГО

ЗРАЗКА

использование промышленного образца

exploitation of an industrial design

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на промислові зразки» вико­ристанням промислового зразка визнаєть­ся виготовлення, пропонування для прода­жу, введення в господарський оборот або зберігання в зазначених цілях виробу, ви­готовленого із застосуванням запатентова­ного промислового зразка.

Виріб визнається виготовленим із за­стосуванням запатентованого промислово­го зразка, якщо при цьому використані всі суттєві ознаки промислового зразка.

21

ВИКОРИСТАННЯ ТОВАРНОГО ЗНАКА

Власник патенту має право надати будь-якій особі дозвіл на використання промис­лового зразка на підставі ліцензійного дого­вору.

Взаємовідносини при використанні промислового зразка, якщо власниками па­тенту є декілька осіб, визначаються угодою між ними. У разі відсутності такої угоди кож­ний власник патенту може використовува­ти промисловий зразок на свій розсуд, але жоден з них не має права надавати ліцен­зію або передавати право власності на про­мисловий зразок третім особам без згоди решти власників.

Відповідно до «Інструкції по заповнен­ню типових форм первинного обліку об'єк­тів промислової власності (винаходів, ко­рисних моделей, промислових зразків), ра­ціоналізаторських пропозицій» промисло­вий зразок визнається використаним з дати початку його застосування у продукції, що виготовляється.

ВИКОРИСТАННЯ ТОВАРНОГО ЗНАКА использование товарного знака use of a trademark

Використання товарного знака — це застосування знака для маркування товарів (упаковки товарів) або при наданні послуг, а також в рекламних цілях та комерційній документації, печатках тощо власником знака. Використання знака є обов'язком власника знака, невиконання цього обо­в'язку протягом визначеного законодавст­вом строку може стати причиною достро­кового припинення дії реєстрації та анулю­вання знака, за умови, що власником знака не буде надано доказів, які виправдовують невикористання знака. Використання зна­ка ліцензіатом (особою, яка отримала пра­во на використання знака на підставі ліцен­зійного договору) визнається як викорис­тання знака власником в цілях збереження реєстрації. Використання зареєстрованого товарного знака власником у вигляді по­значення, яке відрізняється від зареєстро­ваного окремими елементами, але при цьому не змінює розрізняльного характеру товар­ного знака, не тягне за собою дострокове припинення дії реєстрації та не обмежує охорону, яку надано знаку. В багатьох краї­нах товарний знак може бути виключено з

реєстру за заявою заінтересованої сторони на підставі того, що знак не використову­ється. Згідно із законодавством України використанням знака визнається застосу­вання його на товарах і при наданні послуг, для яких його зареєстровано, на упаковці товарів, у рекламі, друкованих виданнях, на вивісках, під час показу експонатів на виставках, ярмарках, що проводяться в Україні, в проспектах, рахунках, на блан­ках та в іншій документації, пов'язаній із введенням зазначених товарів і послуг в гос­подарський оборот (див. статтю 16 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»). Підставою для достроко­вого припинення дії свідоцтва на знак в Україні (відповідно і реєстрації знака) є не­використання або недостатнє використан­ня знака протягом трьох років від дати пуб­лікації відомостей про видачу свідоцтва або від дати, коли використання знака було припинено. У цьому випадку будь-яка осо­ба має право звернутися до суду (арбітраж­ного суду) із заявою про дострокове при­пинення дії свідоцтва. При вирішенні цьо­го питання суд може взяти до уваги подані власником свідоцтва на знак докази того, що знак не використовувався з незалежних від нього причин (див. статтю 17 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»).

ВИКОРИСТАННЯ ТОПОГРАФІЇ

ІНТЕГРАЛЬНОЇ МІКРОСХЕМИ

использование топографии интегральной

микросхемы

exploitation of a topography (lay-out design) of

an integrated circuit

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» використанням топографії інтег­ральної мікросхеми визнаються такі дії:

— копіювання топографії інтегральної мікросхеми;

- виготовлення інтегральної мікросхе­ми із застосуванням зареєстрованої топо­графії;

— виготовлення будь-яких виробів, що містять такі інтегральні мікросхеми;

— ввезення таких інтегральних мікро­схем та виробів, що їх містять, на терито­рію України;

22

ВИНАГОРОДА АВТОРУ РАЦІОНАЛІЗАТОРСЬКОЇ ПРОПОЗИЦІЇ

- пропонування для продажу, продаж, зберігання в зазначених цілях та інше вве­дення в оборот інтегральної мікросхеми, виготовленої із застосуванням зареєстро­ваної топографії, та будь-яких виробів, що містять такі інтегральні мікросхеми.

Інтегральна мікросхема визнається ви­готовленою із застосуванням зареєстрова­ної топографії, якщо при цьому використа­но всі елементи, які визначають її ори­гінальність.

Якщо топографію інтегральної мікро­схеми зареєстровано на ім'я кількох осіб, то взаємовідносини при ЇЇ використанні визначаються угодою між власниками прав. У разі відсутності такої угоди кожний влас­ник може використовувати зареєстровану топографію інтегральної мікросхеми на свій розсуд, але жоден з них не має права надавати ліцензію або передавати право власності на зареєстровану топографію ін­тегральної мікросхеми третім особам без згоди решти власників.

ВИМОГА ЄДНОСТІ требование единства requirement of unity

Законодавче встановлена вимога, згід­но з якою заявка повинна стосуватися од­ного об'єкта (див. «Єдність винаходу», «Єд­ність корисної моделі», «Єдність промислово­го зразка», «Єдність сорту рослин», «Єдність топографії ІМС»).

ВИНАГОРОДА вознаграждение remuneration

Матеріальне заохочення винахідників, авторів промислових зразків, топографій інтегральних мікросхем, сортів рослин, ра­ціоналізаторських пропозицій за створені ними об'єкти інтелектуальної власності.

ВИНАГОРОДА АВТОРУ

ПРОМИСЛОВОГО ЗРАЗКА

вознаграждение автору промышленного

образца

remuneration of the industrial design creator

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на промислові зразки» вина-

города авторам промислових зразків, ство­рених у зв'язку з виконанням службових обов'язків або доручення роботодавця, ви­значається умовами договору між робото­давцем та автором залежно від економічної цінності промислового зразка або іншої вигоди, отриманої роботодавцем.

Відповідно до Постанови Верховної Ра­ди України від 23 грудня 1993 р. № 3770-ХІІ винагорода авторам промислових зразків, патенти на які видані за свідоцтвами СРСР і використання яких розпочато до дати по­дання клопотання про видачу патентів Украї­ни будь-якою особою, яка не є власником патенту, сплачується у порядку, встановле­ному для виплати винагороди за промислові зразки, що охороняються свідоцтвами СРСР. Цей порядок регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 1994 р. № 473. Відповідно до постанови ви­нагорода за використання промислового зразка, захищеного свідоцтвом СРСР, якщо таке використання розпочалося після наб­рання чинності постановою і до закінчення 15-річного терміну з дати подання заявки на промисловий зразок, виплачується кожною фізичною або юридичною особою, що ви­користала промисловий зразок, і визнача­ється угодою сторін без обмеження розміру винагороди. Винагорода за використання промислового зразка, захищеного свідоцт­вом СРСР, якщо таке використання розпо­чалося до введення в дію постанови, випла­чується згідно з чинним на дату початку ви­користання законодавством.

ВИНАГОРОДА АВТОРУ РАЦІОНАЛІЗАТОРСЬКОЇ ПРОПОЗИЦІЇ вознаграждение автору рационализаторского предложения remuneration of the author of a rationalization proposal

Право на винагороду має автор раціо­налізаторської пропозиції, якому видано посвідчення, що підтверджує визнання пропозиції раціоналізаторською, дату її по­дання і авторство на раціоналізаторську пропозицію. Порядок сплати винагороди за використання раціоналізаторської про­позиції визначається «Тимчасовим поло­женням про правову охорону об'єктів про-

23

ВИНАГОРОДА АВТОРУ СОРТУ РОСЛИН

мислової власності та раціоналізаторських пропозицій в Україні». Оптимальний роз­мір винагороди визначається залежно від впливу раціоналізаторської пропозиції на прибуток підприємства чи на собівартість продукції за взаємною домовленістю авто­ра раціоналізаторської пропозиції і підпри­ємства.

Виплата винагороди за використання раціоналізаторської пропозиції, що подана до введення в дію «Тимчасового положен­ня про правову охорону об'єктів промисло­вої власності та раціоналізаторських про­позицій в Україні», тобто до 18 вересня 1992 p., здійснюється відповідно до «Поло­жения об открытиях, изобретениях и ра­ционализаторских предложениях», затвер­дженого постановою Ради Міністрів СРСР від 21 серпня 1973 p. № 584.

ВИНАГОРОДА АВТОРУ СОРТУ

РОСЛИН

вознаграждение автору сорта растений

remuneration of the creator of a plant variety

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на сорти рослин» право на винагороду має автор сорту рослин, якщо сорт створено у зв'язку з виконанням служ­бових обов'язків або конкретного доручен­ня роботодавця, і між автором та роботодав­цем укладено письмовий договір, що пе­редбачає передачу прав на одержання па­тенту роботодавцю. Розмір винагороди ви­значається умовами договору між робото­давцем та автором.

ВИНАГОРОДА АВТОРУ ТОПОГРАФІЇ ІНТЕГРАЛЬНОЇ МІКРОСХЕМИ вознаграждение автору топографии интегральной микросхемы remuneration of the creator of a topography of an integrated circuit

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем» автор топографії має право на винагороду відповідно до економічної цін­ності топографії, у разі, коли топографію створено у зв'язку з виконанням службо­вих обов'язків або спеціального доручення роботодавця, і роботодавець використав своє право на реєстрацію топографії чи на

збереження конфіденційної інформації. Винагорода авторові виплачується у роз­мірі та на умовах, що визначаються пись­мовою угодою між автором і роботодавцем.

ВИНАГОРОДА ВИНАХІДНИКУ

вознаграждение изобретателю remuneration of the inventor

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моде­лі» право на винагороду має винахідник, якщо винахід (корисну модель) створено у зв'язку з виконанням службових обов'язків або доручення роботодавця і якщо патент видано роботодавцю або його правонаступ­нику. Винагорода виплачується відповідно до умов договору між роботодавцем та ви­нахідником. Договір може бути окремим або додатком до трудового договору, укла­деного між роботодавцем і винахідником. Договір може укладатися в будь-який мо­мент взаємовідносин між роботодавцем і винахідником: при прийомі на роботу, ви­дачі конкретного службового завдання, в процесі виконання цього завдання тощо. Умовами договору, зокрема, визначається розмір винагороди, види виплати (у грошо­вій або натуральній формі, у вигляді акцій тощо), порядок, строки та періодичність виплати винагороди. Розмір винагороди визначається в залежності від економічної цінності винаходу (корисної моделі) або іншої вигоди, отриманої роботодавцем.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 23 грудня 1993 р. № 3769-ХІІ винагорода авторам винаходів, патенти на які видані за авторськими свідоцтвами СРСР і використання яких розпочато до дати подання клопотання про видачу патентів України будь-якою осо­бою, яка не є власником патенту, сплачу­ється у порядку, встановленому для випла­ти винагороди за винаходи, що охороняю­ться авторськими свідоцтвами СРСР. Цей порядок регламентується постановою Ка­бінету Міністрів України від 11 липня 1994 р. № 473. Відповідно до постанови ви­нагорода за використання винаходу, захи­щеного авторським свідоцтвом СРСР, як­що таке використання розпочалося після набрання чинності постановою і до закін-

24

ВІДКЛИКАННЯ ЗАЯВКИ НА РЕЄСТРАЦІЮ ТОВАРНОГО ЗНАКА (ВІДМОВА ВІД ЗАЯВКИ (РЕЄСТРАЦІЇ)

чення 20-річного терміну з дати подання заявки на винахід, виплачується кожною фізичною або юридичною особою, що ви­користала винахід, і визначається угодою сторін без обмеження розміру винагороди. Винагорода за використання винаходу, за­хищеного авторським свідоцтвом СРСР, якщо таке використання розпочалося до введення в дію постанови, виплачується згідно з чинним на дату початку викорис­тання законодавством.

ВИНАХІД

изобретение

invention

Винахід — Іде рішення утилітарної зада­чі в будь-якій галузі промисловості або ін­шій сфері суспільне корисної діяльності людини, що відповідає визначеним зако­нодавством умовам надання правової охо­рони і визнане як винахід компетентним державним органом.

ВИНАХІДНИК

изобретатель inventor

Винахідник — це автор винаходу, корис­ної моделі, тобто людина, творчою працею якої створено винахід, корисну модель.

ВИНАХІДНИЦЬКА СИСТЕМА ВИДАЧІ

ПАТЕНТІВ

изобретательская система выдачи патентов

first-to-invent system of granting patents

За винахідницькою системою видачі патентів патент видається першому і дійс­ному винахіднику. У деяких країнах, на­приклад у США, заявник повинен присяг­нути у тому, що він є дійсним винахідни­ком об'єкта, на який він бажає одержати патент.

ВИСТАВКОВИЙ ПРІОРИТЕТ ТОВАРНОГО ЗНАКА выставочный приоритет товарного знака exhibition priority of a trademark

Виставковий пріоритет товарного зна­ка — це пріоритет, який встановлюється за датою відкритого показу експонату, марко-

ваного товарним знаком, що заявляється на реєстрацію, на офіційній або офіційно визнаній міжнародній виставці, яка була проведена на території країни-учасниці Паризької конвенції по охороні промисло­вої власності, за умови надходження заяв­ки до компетентного органу протягом шес­ти місяців від вказаної дати. Прохання про надання виставкового пріоритету подаєть­ся заявником протягом певного строку, ви­значеного внутрішнім законодавством кра­їни. Це положення передбачено Статтею 11 Паризької конвенції по охороні промисло­вої власності і знайшло своє відображення в спеціальному законодавстві України що­до товарних знаків (див. статтю 9 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»).

ВИЧЕРПАННЯ ПРАВ НА ТОВАРНИЙ ЗНАК

исчерпание прав на товарный знак exhaustion of rights on a trademark

див. ПОВТОРНЕ ВИКОРИСТАННЯ ТОВАРНОГО ЗНАКА

ВІДЕНСЬКА КЛАСИФІКАЦІЯ

див. МІЖНАРОДНА КЛАСИФІКАЦІЯ ЗОБРАЖАЛЬНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ЗНАКІВ

ВІДКЛИКАННЯ ЗАЯВКИ НА РЕЄСТРАЦІЮ ТОВАРНОГО ЗНАКА (ВІДМОВА ВІД ЗАЯВКИ (РЕЄСТРАЦІЇ) отзыв заявки на регистрацию товарного знака (отказ от заявки (регистрации) withdrawal of an application for the registration of a trademark (renunciation of an application (a registration)

Відкликання заявки на реєстрацію то­варного знака — це право заявника відмо­витися від заявки на реєстрацію товарного знака (право власника реєстрації відмови­тися від права на зареєстрований знак пов­ністю або частково (див. «Втрата чинності (припинення дії) реєстрації товарного зна­ка»). Заявник може скористатися зазна-

25

ВІДМОВА У РЕЄСТРАЦІЇ ТОВАРНОГО ЗНАКА

ченим правом, подавши у встановленому порядку клопотання про відкликання заяв­ки, до одержання рішення про реєстрацію знака Це положення відображено в стат­ті 11 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів І послуг» Відкликана за­явка не має правових наслідків, подальші дії заявника не можуть базуватися на заяв­ці, що відкликана Часткове відкликання заявки означає, що заявник з власної Ініціативи може відмовитися від прав за за­явкою у відношенні частини заявлених то­варів або послуг Власник реєстрації може відмовитися від права на зареєстрований знак у будь-який час за умови, що він не надав дозвіл (ліцензію) на використання знака Іншій особі У цьому випадку влас­ник реєстрації не може відмовитися від права на знак без згоди лщензіата Слід розрізняти такі поняття як «відкликана за­явка» І «заявка, що вважається відклика­ною» Якщо відкликана заявка — це заяв­ка, за якою припинено діловодство за Ініціативою заявника, то заявка, що вважа­ється відкликаною, — це заявка, діловодст­во за якою може бути припинено за Ініціа­тивою компетентного органу Підставою для таких дій може бути порушення заяв­ником строків відповіді на запити щодо на­дання необхідних документів, додаткових матеріалів тощо, без яких проведення екс­пертизи неможливе, у разі, якщо законо­давством жорстко регламентовано дотри­мання строків відповіді Законодавством України передбачено строк відповіді на за­пит компетентного органу та строк його продовження (див статтю 10 Закону Украї­ни «Про охорону прав на знаки для товарів І послуг») Існує також поняття «заявка, що вважається неподаною» — це заявка, щодо якої у встановлений законодавством строк на вимогу компетентного органу не було усунуто невідповідність стосовно докумен­тів, які згідно Із законодавством складають заявку на товарний знак, зокрема, заявни­ком не сплачено мито (збір) за подання за­явки, не надано перелік товарів І/або по­слуг тощо

ВІДМОВА У РЕЄСТРАЦІЇ ТОВАРНОГО ЗНАКА

отказ в регистрации товарного знака refusal of the registration of a trademark

Реєстрація товарного знака здійсню­ється на підставі відповідності заявленого на реєстрацію позначення умовам надання правової охорони Відповідність заявлено­го на реєстрацію позначення визначається під час проведення матеріальної експерти­зи (див «Експертиза заявки на реєстрацію товарного знака») Якщо за висновком екс­пертизи заявлене на реєстрацію позначен­ня не відповідає визначеним законодавст­вом умовам надання правової охорони, за­явка відхиляється У цьому випадку компе­тентний орган повідомляє заявника про відмову в реєстрації знака Відмова у реєст­рації товарного знака може бути також на підставі заперечення, поданого третьою особою, якщо відповідно до національного законодавства процедура заперечення роз­починається після публікації відомостей про заявку на реєстрацію товарного знака, тобто до фактичної реєстрації знака (див «Процедура заперечення проти реєстрації товарного знака») Повідомлення про від­мову у реєстрації знака має містити відпо­відну мотивацію та зазначення підстав для прийняття рішення про відмову в реєстра­ції товарного знака У разі відмови у реєст­рації товарного знака на підставі його не­відповідності умовам надання правової охорони заявнику надається можливість оскаржити рішення про відмову в реєстра­ції товарного знака (див «Оскарження рішен­ня стосовно заявки на реєстрацію товарного знака»)

ВІДНОВЛЕННЯ ПАТЕНТУ

восстановление патента renewal of patent

Відновлення патенту означає понов­лення дії патенту, який раніше втратив си­лу внаслідок невчасної сплати патентного мита (збору) або за рішенням суду, після внесення мита за черговий строк І повне погашення заборгованості або за рішенням суду про відновлення його дії

26

ВЛАСНИК МІЖНАРОДНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ ЗНАКА

ВІДРІЗНЯЛЬНІ ОЗНАКИ отличительные признаки distinctive features

Відрізняльні ознаки винаходу — це ознаки, які властиві даній категорії винахо­дів і відрізняють заявлений об'єкт винаходу від прототипу. В формулі винаходу євро­пейського типу відрізняльні ознаки наво­дяться після слів «який відрізняється тим, що...». Відрізняльними ознаками можуть бути як нові, відсутні в прототипі ознаки, так і ознаки, що являють собою видову від­мінність спільної з прототипом ознаки, по­значеної в першій частині формули вина­ходу родовим поняттям.

Відрізняльними ознаками промислово­го зразка є його відмінність від найближчо­го аналогу, які сприймаються візуально.

ВІДХИЛЕННЯ ЗАЯВКИ НА РЕЄСТРАЦІЮ ТОВАРНОГО ЗНАКА отклонение заявки на регистрацию товарного знака

declining of an application for the registration of a trademark

Процедура реєстрації товарного знака передбачає відхилення заявки на реєстра­цію знака (див. «Заявка на реєстрацію то­варного знака (заявка на товарний знак)») компетентним органом, відмову від по­дальшого її розгляду і відповідно реєстрації товарного знака. Підставою для відхилення заявки на товарний знак може бути неви­конання заявником вимог законодавства щодо оформлення матеріалів заявки і ви­мог компетентного органу стосовно усу­нення недоліків заявки за формальними ознаками, які можуть бути виявлені під час експертизи (див. «Експертиза заявки на ре­єстрацію товарного знака»). Заявнику на­дається визначений строк для усунення не­доліків заявки або оскарження дій експер­та. Якщо протягом встановленого строку недоліки у матеріалах заявки не будуть усу­нуті і заявник не оскаржить дії експерта, заявка на реєстрацію товарного знака від­хиляється мотивованим рішенням, діло­водство за заявкою припиняється. Найчас­тіше підставою для відхилення заявки є не­відповідність заявленого на реєстрацію по­значення умовам надання правової охоро-

ни, що встановлюється на етапі експертизи по суті. Заявка, на підставі якої заявлено на реєстрацію позначення, що не відповідає умовам надання правової охорони, відхи­ляється мотивованим рішенням компетент­ного органу. Підставою для відхилення за­явки може бути невідповідність заявленого позначення тим вимогам, щодо яких про­водиться експертиза заявки по суті. У цьо­му випадку заявнику також надається час на оскарження рішення компетентного ор­гану (див. «Оскарженнярішення стосовно за­явки на реєстрацію товарного знака»).

ВІДЧУЖЕННЯ ПРАВ отчуждение прав alienation of rights

Відчуження прав — надання уповнова­женим державним органом дозволу на ви­користання запатентованого об'єкта інте­лектуальної власності без згоди власника охоронного документа, але з виплатою йому відповідної компенсації. Згідно з чинним законодавством України такий дозвіл нада­ється Кабінетом Міністрів України. Дозвіл може бути надано будь-якій юридичній особі, яка має можливість використовувати об'єкт, якому надана правова охорона, ви­ходячи із суспільних інтересів та інтересів національної безпеки України на умовах невиключної ліцензії. Спори щодо умов видачі дозволу і виплати компенсації та її розміру розв'язуються в судовому порядку.

ВІДШКОДУВАННЯ ЗАПОДІЯНИХ

ЗБИТКІВ

возмещение причиненного ущерба

damages

див. ЗАПОДІЯНІ ЗБИТКИ

ВЛАСНИК МІЖНАРОДНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ ЗНАКА

владелец международной регистрации знака holder of the international registration of a mark

Власник міжнародної реєстрації зна­ка — це фізична або юридична особа, на ім'я якої здійснена міжнародна реєстрація в міжнародному реєстрі у відповідності з міжнародною угодою, зокрема Мадридсь-

27

ВЛАСНИК ОХОРОННОГО ДОКУМЕНТА

кою угодою про міжнародну реєстрацію знаків (див «Мадридська угода про міжна­родну реєстрацію знаків»)

ВЛАСНИК ОХОРОННОГО

ДОКУМЕНТА

владелец охранного документа

owner of title of protection (Patentee)

Власником охоронного документа вва­жається особа (фізична або юридична), на Ім'я якої виданий охоронний документ, чи й правонаступник

ВЛАСНИК РЕЄСТРАЦІЇ ТОВАРНОГО

ЗНАКА (СВІДОЦТВА)

владелец регистрации товарного знака

(свидетельства)

holder of the registration of a trademark

(of a certificate)

Власник реєстрації знака (свідоцтва) — це фізична або юридична особа, на Ім'я якої зареєстровано товарний знак в націо­нальному реєстрі товарних знаків у відпо­відності Із законодавством країни Власник реєстрації знака є власником зареєстрова­ного товарного знака, право на який набу­то на підставі реєстрації знака Відповідно до Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів І послуг» особа, на Ім'я якої зареєстровано знак у державному ре­єстрі свідоцтв України на знаки для товарів І послуг, визначається як власник свідоцт­ва України на знак для товарів І послуг

ВЛАСНИК ТОВАРНОГО ЗНАКА владелец товарного знака proprietor of a trademark

Власник товарного знака — це особа, якій належить виключне право на товар­ний знак (див «Виключне право») на підста­ві його використання або на підставі реєст­рації знака, в останньому випадку ця особа зазначена у реєстрі знаків як власник реєс­трації

ВНУТРІШНЄ (НАЦІОНАЛЬНЕ)

ЗАКОНОДАВСТВО

внутреннее (национальное) законодательство

domestic (national) legislation

Внутрішнє (національне) законодавст­во — національний закон (національне за­конодавство) держави, на відміну від пра-

вил, установлених міжнародною угодою, конвенцією, договором

Найвищу юридичну силу в Україні має Конституція Закони та Інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конс­титуції І повинні відповідати їй

Чинні міжнародні договори є частиною національного законодавства

ВСЕСВІТНЯ ОРГАНІЗАЦІЯ

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

(ВОІВ)

Всемирная организация интеллектуальной

собственности (ВОИС)

World Intellectual Property Organization

(WIPO)

Всесвітня організація Інтелектуальної власності (ВОІВ) є міжурядовою організа­цією, що була заснована конвенцією, під­писаною в Стокгольмі 14 07 67 під назвою «Конвенція, що засновує Всесвітню орга­нізацію Інтелектуальної власності» Ця Кон­венція набула чинності у 1970 р ВОІВ — од­на з 16-ти «спеціалізованих установ», що входять до системи ООН На ВОІВ покла­дена задача сприяти охороні Інтелектуаль­ної власності в усьому світі шляхом співро­бітництва між державами І забезпечувати адміністративне управління різними «сою­зами», кожний з яких був створений на ос­нові багатостороннього договору І займа­ється правовими І адміністративними аспек­тами Інтелектуальної власності

ВОІВ має три керівних органи, засно­ваних в рамках Конвенції ВОІВ Генераль­на Асамблея, Конференція, Координацій­ний комітет Виконавчим главою ВОІВ є Генеральний директор Секретаріат ВОІВ називається «Міжнародне Бюро ВОІВ» (див «Міжнародне Бюро ВОІВ»)

На 15 07 99 членами ВОІВ є 171 країна

ВТОРИННА ПАТЕНТНА

ДОКУМЕНТАЦІЯ

вторичная патентная документация

secondary patent documentation

Документація, що є результатом ана-літико-синтетичної переробки первинної патентної документації, тобто реферати

28

ВТРАТА ЧИННОСТІ (ПРИПИНЕННЯ ДІЇ) РЕЄСТРАЦІЇ ТОВАРНОГО ЗНАКА

або анотації описів винаходів, публікації в офіційних бюлетенях, покажчики тощо.

ВТОРИННИЙ ДОКУМЕНТ вторичный документ secondary document

Документ, що є результатом аналіти-ко-синтетичної переробки одного або де­кількох первинних документів (наприклад, реферат).

ВТРАТА ЧИННОСТІ (ПРИПИНЕННЯ ДІЇ) РЕЄСТРАЦІЇ ТОВАРНОГО ЗНАКА утрата силы (прекращение действия) регистрации товарного знака lapse of the registration of a trademark

Втрата чинності реєстрації товарного знака — це втрата товарним знаком юридич­ної чинності внаслідок припинення дії ре­єстрації товарного знака (див. «Реєстрація товарного знака»). Дія реєстрації знака припиняється у разі несплати встановлено­го законодавством мита (збору) за продов­ження строку дії реєстрації з першого дня періоду, за який мито (збір) не сплачено (див. «Поновлення реєстрації товарного зна­ка»), у разі якщо власник реєстрації не ско­ристався пільговим строком для поновлен­ня реєстрації знака (див. «Пільговий строк для поновлення реєстації товарного знака»). Дія реєстрації товарного знака припиня­ється у разі відмови власника від реєстрації

(див. «Відкликання заявки на реєстрацію товарного знака (відмова від заявки (реєст­рації)»). У цьому випадку дія реєстрації припиняється з дати публікації відомостей про відмову від реєстрації знака в офіцій­ному бюлетені патентного відомства. Дія реєстрації товарного знака може бути дост­роково припинена також за рішенням суду у зв'язку з:

— невикористанням знака протягом встановленого національним законодавст­вом строку від дати реєстрації знака або від дати, коли використання знака було при­пинено (див. «Використання товарного зна­ка»)',

— перетворенням зареєстрованого зна­ка в позначення, що стало загальноприй­нятим у мові або в торгівлі для певних то­варів або послуг після дати подання заяв­ки, тобто втрата товарним знаком розріз­няльної здатності (див. «Розрізняльна здат­ність товарного знака»)',

— використанням колективного знака на товарах або при наданні послуг, що не мають єдиних якісних або інших спільних характеристик (див. «Колективний знак»);

— ліквідацією юридичної особи — влас­ника реєстрації знака без утворення право­наступника. У зазначених випадках дія ре­єстрації знака припиняється з дати вине­сення судом рішення. Крім зазначених ви­падків, дія реєстрації знака фактично при­пиняється у разі визнання реєстрації не­дійсною.

29

ГААЗЬКА УГОДА ПРО МІЖНАРОДНЕ ДЕПОНУВАННЯ ПРОМИСЛОВИХ ЗРАЗКІВ

ГААЗЬКА УГОДА ПРО МІЖНАРОДНЕ ДЕПОНУВАННЯ ПРОМИСЛОВИХ ЗРАЗКІВ

Гаагское соглашение о международном депонировании промышленных образцов Tlie Hague Agreement Concerning the International Deposit of Industrial Designs

Гаазька угода про міжнародне депону­вання промислових зразків — це угода, укладена в 1925 р. в Гаазі, яка вступила в дію 01.07.28. Була переглянута в Лондоні (Акт 1934 р.), в Гаазі (Акт 1960 р.). В 1961 р. прийнято Додатковий акт, в 1967 р. прийня­то Доповнюючий акт, 02.07.99 — новий Женевський акт. Угода відкрита для дер-жав-учасниць Паризької конвенції. Ос­новною метою міжнародного депонування промислових зразків є забезпечення охоро­ни промислових зразків у державах-учас-ницях Гаазької угоди з виконанням міні­мальних формальностей і мінімальними витратами шляхом подання лише однієї за­явки безпосередньо до Міжнародного бю­ро ВОІВ або через національне відомство держави-учасниці, якщо цього вимагає її національне законодавство. При цьому за­явник зазначає перелік країн, в яких би він хотів отримати правову охорону свого про­мислового зразка, та сплачує збір, який складається з основного збору та збору за зазначення країни. Міжнародна заявка на промисловий зразок має силу правильно оформленої національної заявки у зазначе­них державах-учасницях. Кожна із дер-жав-учасниць може відмовити в наданні охорони промисловому зразку, який не відповідає вимогам її національного зако­нодавства, але така відмова не тягне за со­бою відмову в наданні охорони в інших державах-учасницях. Міжнародне депону­вання здійснюється на початковий строк 5 років і може продовжуватися принаймні на 5 років. У тих державах-учасницях, на­ціональне законодавство яких передбачає для національних депонувань строк охоро­ни, що перевищує 10 років, міжнародне де­понування може продовжуватися більше одного разу до закінчення загального стро-

ку охорони, передбаченого національним законодавством.

Станом на 15.07.99 учасниками Угоди є 29 країн.

ГАЛУЗЕВИЙ ПАТЕНТНИЙ ФОНД отраслевой патентный фонд branch (industry) patent collection

Колекція патентної документації, яка комплектується підприємствами та організа­ціями за тематичним принципом і орієнто­вана на задоволення потреб конкретної га­лузі науки або виробництва. Відбір патент­них документів до складу фонду здійсню­ється за відповідними рубриками МПК та національних патентних класифікацій. Пе­релік країн комплектування охоплює про-мислово розвинені та провідні в даній галу­зі країни. Довідково-пошуковий апарат до галузевого патентного фонду, крім офіцій­них бюлетенів, покажчиків та класифіка­цій, містить також галузевий рубрикатор. На базі галузевого патентного фонду здійс­нюється бібліотечне обслуговування спів­робітників підприємств та організацій га­лузі, надаються Інформаційні послуги (див.), зокрема в режимі вибіркового розповсю­дження інформації.

Останнім часом для формування галу­зевих патентних фондів розпочато випуск тематичних баз даних на оптичних дисках CD-ROM. Існують тематичні патентно-ін-формаційні продукти як з постійним скла­дом рубрик МПК у кожному випуску, зокре­ма DEPAROM-CLASS (Німеччина), так і за спеціально підібраними на замовлення рубриками, зокрема DEPAROM-PROFIL (Німеччина), тематичні бази даних Роспа­тенту.

ГЕНЕРАЛЬНА УГОДА З ТАРИФІВ

І ТОРГІВЛІ (ГАТТ)

Генеральное соглашение по тарифам

и торговле (ГАТТ)

General Agreement on Tariffs and Trade

(GATT)

Генеральна угода з тарифів і торгівлі (ГАТТ) — міжнародно-правова система, до якої включено норми і правила створення

ЗО

ГОЛОВНИЙ ВИНАХІД (ВІДПОВІДНО ДО РСТ)

цивілізованого ринку товарів. ГАТТ — ба­гатостороння міжнародна угода про взаєм­не надання тарифних пільг. Вона регулює режим взаємної торгівлі та торговельну політику держав-учасниць. Підписана в 1947 р. і вступила в силу 01.01.48. Метою угоди є створення умов всебічного розвит­ку міжнародної торгівлі, розробка і узгоджен­ня принципів створення нормативно-пра­вової бази для лібералізації міжнародних торговельних відносин, поступової ліквіда­ції різних форм дискримінації в торгівлі, зниження митних тарифів, відміна кількіс­них обмежень по імпорту, а також прове­дення інших торгово-політичних заходів на багатосторонній основі. Угода грунтується на зобов'язаності держав-учасниць надава­ти одна одній у зовнішній торгівлі режим найбільшого сприяння — умова в міжнарод­них торговельних угодах, яка передбачає надання договірними державами одна од­ній всіх тих прав, переваг та пільг (щодо мит, податків, зборів тощо), якими корис­тується або буде користуватися в них будь-яка третя держава. Членство в ГАТТ означає членство в усіх договорах цієї сис­теми і відповідність національних законо­давчих та адміністративних торговельних механізмів нормам, що містяться у цих до­говорах.

Станом на 15.07.99 учасниками ГАТТ є 140 країн.

ГЕОГРАФІЧНЕ ЗАЗНАЧЕННЯ

географическое указание geographical indication

Географічне зазначення — це об'єкт промислової власності, що представляє со­бою позначення, яке ідентифікує товар як такий, що походить з певної країни, регіо­ну або місцевості у цій країні, а вихідні якості, репутація або інші характеристики товару значною мірою пов'язуються з його географічним походженням. У ряді країн правова охорона цьому об'єкту надається на підставі реєстрації, зокрема, в країнах, які входять до Європейського Союзу, краї-нах-членах Світової організації торгівлі (див.) та інших. В Україні правова охорона географічному зазначенню надається на

підставі реєстрації згідно із Законом Украї­ни «Про охорону прав на зазначення похо­дження товарів», відповідно до якого гео­графічне зазначення (походження товару) визначається як назва географічного місця, яка вживається як позначення у назві това­ру, що походить із цього географічного місця та має певні якості, репутацію або ін­ші характеристики, в основному зумовле­ні характерними для даного географічного місця природними умовами чи людськими факторами або поєднанням цих природних умов і людських факторів. В Україні право­ва охорона надається географічному зазна­ченню, щодо якого виконуються такі умови:

— воно є назвою географічного місця, з якого даний товар походить;

— воно вживається як назва даного то­вару чи як складова частина цієї назви;

— у вказаному цією назвою географіч­ному місці наявні характерні умови та/або людські фактори, що надають товару пев­них якостей чи інших характеристик;

— позначуваний цією назвою товар має певні якості, репутацію чи інші характери­стики, в основному зумовлені характерни­ми для даного географічного місця природ­ними умовами та/або людськими фактора­ми;

— хоча б основна складова позначува-ного цією назвою товару виробляється та/або переробляється в межах зазначеного географічного місця.

ГЛИБИНА (РЕТРОСПЕКТИВНІСТЬ) ПАТЕНТНОГО ФОНДУ

див. РЕТРОСПЕКТИВНІСТЬ ) (ГЛИБИНА) ПАТЕНТНОГО ФОНДУ

ГОЛОВНИЙ ВИНАХІД (ВІДПОВІДНО ДО РСТ)

главное изобретение (в соответствии с РСТ) main invention (under the PCI)

Якщо міжнародна заявка не задоволь­няє вимозі єдності, головним вважається винахід, згаданий у формулі першим. У ра­зі несплати додаткових мит Міжнародний пошуковий орган готує звіт про міжнарод-

31

ГРАФІЧНІ МАТЕРІАЛИ

ний пошук за тими частинами міжнарод­ної заявки, які стосуються «головного ви­находу»

ГРАФІЧНІ МАТЕРІАЛИ графические материалы drawings

Графічні матеріали — Ілюстративні ма­теріали (креслення, схеми, графіки тощо), які додаються до матеріалів заявки на ви­нахід (корисну модель) Графічні зобра­ження мають бути виконані чіткими чор­ними лініями, відповідно до правил крес­лення, на білому папері, при вертикально­му положенні аркуша Написи на графіч­них матеріалах припустимі лише мінімаль­но необхідні «вода», «пара», «вихід» тощо Розміри не проставляються Аркуші з гра­фічними матеріалами нумерують арабськи­ми цифрами з позначенням фіг 1, фіг 2 тощо Безпосередньо в описі винаходу або формулі графічні матеріали не подаються

Подані в заявці графічні матеріали по­винні зберігати чіткість І читатись при ре-

продукуванні зі зменшенням на 2/3 Якщо остання вимога не дозволяє розмістити зо­браження на одному аркуші, воно може бу­ти розміщене на двох чи більше аркушах, які мають компонуватися в єдину фігуру, без пропусків та зсувів

ГУДВІЛ

гудвилл

goodwill

Гудвіл (ділова репутація) — комплекс заходів, спрямованих на збільшення при­бутку підприємств без відповідного збіль­шення активних операцій, включаючи ви­користання кращих управлінських якос­тей, домінуючу позицію на ринку продук­ції (робіт, послуг), нові технологи Гудвіл — це нематеріальний актив, вартість якого визначається як різниця між балансовою вартістю активів підприємства та його зви­чайною вартістю як цілісного майнового комплексу, що виникає внаслідок викори­стання кращих управлінських якостей, до мінуючої позиції на ринку товарів (робіт, послуг), нових технологій тощо

32

ДАТА ПОДАННЯ ЗАЯВКИ

ДАНІ

данные

data

Інформація (числа, тексти, факти, інст­рукції тощо) представлена у вигляді, при­датному для запам'ятовування, обробки та передачі автоматичними засобами, з мож­ливою участю людини.

Дані, що використовуються в автома­тизованих ІПС з об'єктів промислової влас­ності і до яких користувачі мають безпосе­редній доступ: бібліографічні дані (див.); ре­ферати або пункти формули та повні описи до патентів; графічні дані (креслення, ри­сунки, хімічні формули, зображення зна­ків). Бібліографічні дані, а також зазвичай реферати або пункти формули винаходу вводяться в ІПС у символьно-кодованому вигляді, що забезпечує можливість доступу до кожного їх елементу та пошуку патент­них документів за допомогою індексу (слов­ника) (див.), що створюється до кожного елемента бібліографічних даних. Повні описи можуть бути введеними в символь­но-кодованому або у факсимільному ви­гляді, коли кожна сторінка патентного до­кумента зберігається в ІПС як зображення і доступ можливий лише до сторінки в цілому. У факсимільному вигляді зберігають­ся також креслення, хімічні формули, зобра­ження знаків. Останнім часом широко застосовується так звана «змішана мода» (mixed mode), що передбачає засоби для поєднання символьно-кодованих та фак­симільних даних і відтворення сторінок до­кументів у вигляді, близькому до оригіна­лу, при їх відображенні та роздруку (дані, представлені в БД на CD-ROM, див. Дода­ток II).

ДАТА ВИДАЧІ ОХОРОННОГО

ДОКУМЕНТА

дата выдачи охранного документа

date of grant

Під датою видачі охоронного докумен­та, як правило, слід розуміти дату внесення об'єкта, який одержав правову охорону і на

який видається охоронний документ, до відповідного державного реєстру. Власне видача грамоти охоронного документа його власнику може на практиці здійснюватись в інші терміни, як правило, протягом пев­ного часу після реєстрації об'єкта. Ця дата правового значення не має. На відміну від неї, дата реєстрації має дуже важливе юри­дичне значення, зазначається на охоронній грамоті та наводиться в офіційній публіка­ції відомства про виданий охоронний доку­мент. Саме від цієї дати власник охоронно­го документа може повною мірою користу­ватися своїми правами, визначеними зако­нодавством.

ДАТА МІЖНАРОДНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ ЗНАКА

дата международной регистрации знака date of the international registration of a mark

Згідно з Мадридською угодою про між­народну реєстрацію знаків дата міжнарод­ної реєстрації знака — це календарна дата подання заявки на міжнародну реєстрацію товарного знака в країні походження у разі, якщо заявка надійшла до Міжнародного бюро ВОІВ протягом двох місяців від за­значеної дати. Якщо заявка не надійшла до Міжнародного бюро ВОІВ протягом двох місяців, датою міжнародної реєстрації вва­жається дата надходження заявки до Між­народного бюро ВОІВ.

ДАТА ПОДАННЯ ЗАЯВКИ дата подачи заявки filing date

Дата подання заявки на реєстрацію об'єкта промислової власності, топографії ІМС, сорту рослин — це календарна дата отримання органом, уповноваженим здійс­нювати державну реєстрацію зазначених об'єктів, заявки на видачу охоронного до­кумента, зміст якої відповідає встановле­ним національним законодавством вимо­гам.

Датою подання заявки на видачу охо­ронного документа в Україні вважається дата надходження до відомства матеріалів заявки, до складу яких входить визначений законодавством обсяг документів.

і 0 79

33

ДАТА ПРІОРИТЕТУ

Обов'язковою є викладена українською мовою заява про видачу охоронного доку­мента (патенту, свідоцтва), що містить відомості про особу та місцезнаходження заявника. Крім того, мають бути подані ма­теріали, які розкривають об'єкт, що заяв­ляється (опис винаходу, корисної моделі або промислового зразка, зображення про­мислового зразка або знака для товарів і послуг з переліком товарів і послуг, опис сорту рослини, відомості про топографію ІМС). Якщо подані матеріали не відповіда­ють переліченим вимогам, відомство про­понує заявнику протягом двох місяців на­діслати правильно оформлені матеріали. Датою подання заявки буде вважатися дата їх надходження. У протилежному випадку заявка вважається неподаною. Неподаною вважається також заявка, збір за подання якої не надійшов до відомства протягом двох місяців від дати надходження матеріа­лів заявки.

Дата подання заявки фіксується у рішенні відомства про встановлення дати подання заявки і має важливе правове зна­чення. Від цієї дати відраховується термін дії охоронного документа, терміни дії пра­ва на конвенційний та інші пріоритети, а також терміни наступних етапів діловодст­ва за заявкою, зокрема термін подання кло­потання про проведення експертизи вина­ходу по суті. Рішення про встановлення да­ти подання заявки надсилається відомством заявникові за умови своєчасної сплати збо­ру за подання заявки.

ДАТА ПРІОРИТЕТУ дата приоритета priority date

Дата пріоритету об'єкта промислової власності — це дата, що береться до уваги при визначенні першості у набутті права на об'єкт промислової власності. Дата пріори­тету може бути встановлена за датою по­дання заявки на видачу охоронного доку­мента до національного патентного відом­ства чи до відповідного органу держави-уча-сниці Паризької конвенції по охороні про­мислової власності, якщо за цією заявкою не заявлено конвенційний чи виставочний

пріоритет (див. «Пріоритет виставковий», «Пріоритет конвенційний», «Виставковий пріоритет товарного знака», «Конвенційний пріоритет товарного знака»).

ДАТА ПУБЛІКАЦІЇ дата публикации date of publication

Дата публікації — це календарна дата опублікування відомостей про заявку на реєстрацію об'єкта промислової власності.

Дата публікації заявки на винахід (ко­рисну модель) шляхом вміщення відомос­тей про заявку в офіціальному бюлетені відомства або шляхом викладки її для за­гального ознайомлення з відповідним офіційним повідомленням про викладку має правове значення: від дати публікації заявки починає діяти тимчасова правова охорона заявленого об'єкта, треті особи мають право і змогу ознайомитись з мате­ріалами заявки, заявка стає частиною рівня техніки.

Публікація відомостей про заявку на винахід (корисну модель) здійснюється че­рез 18 місяців від дати її подання, якщо за цей період заявка не була відкликана, від­хилена або за нею не був виданий патент. За клопотанням заявника відомості про за­явку можуть бути опубліковані раніше за­значеного терміну. Публікація відомостей про видачу (реєстрацію) охоронного доку­мента здійснюється одночасно з внесенням охоронного документа до відповідного дер­жавного реєстру. Від цієї дати охоронний документ стає діючим, треті особи можуть ознайомитись з матеріалами заявки та відомостями, занесеними до реєстру, а протягом 6 місяців будь-яка особа може подати до Апеляційної ради відомства за­перечення проти видачі охоронного доку­мента.

Дата публікації відомостей про заявку на реєстрацію товарного знака, про реєст­рацію товарного знака, про видачу свідоцт­ва, про внесення змін у реєстрацію товар­ного знака, про реєстрацію договору про передачу права власності на знак або ліцен­зійного договору, продовження дії реєстра-

34

ДЕРЖАВНА ТАЄМНИЦЯ

ції знака (свідоцтва) тощо фіксується у ре­єстрі. В Україні першою публікацією щодо знака є публікація відомостей про видачу свідоцтва на знак, що здійснюється одно­часно з реєстрацією знака на підставі рішення про його реєстрацію (див. стат­тю 12 Закону України «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг»).

ДАТА РЕЄСТРАЦІЇ дата регистрации registration date

Дата реєстрації — дата внесення відомо­стей про охоронний документ до відповід­ного державного реєстру. Відповідно до за­конодавства України дата реєстрації збіга­ється з датою публікації відомостей про ви­дачу охоронного документа в офіційному бюлетені відомства. Таким чином, кількість «дат реєстрації» протягом року співпадає з кількістю номерів офіційного бюлетеня. Періодичність випуску офіціальних бюлете­нів і, відповідно, реєстрацій визначається відомством.

ДАТА РЕЄСТРАЦІЇ ТОВАРНОГО ЗНАКА дата регистрации товарного знака date of the registration of a trademark

Дата реєстрації товарного знака — це календарна дата внесення відомостей про реєстрацію товарного знака до реєстру зна­ків під певним номером. За законодавст­вом багатьох країн світу ця дата є ви­рішальною для встановлення факту набут­тя виключного права на знак (див. «Виключ­не право»). В Україні номер реєстрації є но­мером охоронного документа — свідоцтва України на знак для товарів і послуг. З дати реєстрації власник знака набуває виключ­ного права на знак.

ДЕНОНСАЦІЯ

денонсация

denunciation (denouncement)

У міжнародному праві денонсація дого­вору — це відмова однієї із сторін міжна­родного договору від його виконання, що призводить до припинення дії договору.

ДЕПОЗИТАРІЙ

депозитарий

depository

Депозитарій:

1) у міжнародному праві — держава чи міжнародна організація, що бере на себе зобов'язання зберігати текст якогось між­народного договору, документи про його ратифікацію, про приєднання до договору інших держав;

2) офіційно затверджена установа, яка забезпечує процедуру депонування.

ДЕПОЗИТОР

депозитор

depositor

Депозитор — це фізична чи юридична особа, яка передає мікроорганізм депози­тарію для депонування, або правонаступ­ник зазначеної особи.

ДЕПОНУВАННЯ

депонирование

deposit

Депонування — це передача на зберіган­ня в державну (офіційно визнану) установу пакету документів з необхідними додатка­ми (див. «Депозитарій»).

ДЕПОНУВАННЯ МІКРООРГАНІЗМУ

депонирование микроорганизма deposit of microorganism

Депонування мікроорганізму — це пе­редача мікроорганізму депозитарію, який реєструє та перевіряє його життєздатність, мікробіологічну чистоту, забезпечує його довгострокове гарантоване зберігання, ви­дачу зразків мікроорганізму заінтересова­ним особам на відповідні запити і видає свідоцтво про депонування мікроорганіз­му.

ДЕРЖАВНА ТАЄМНИЦЯ государственная тайна state secrete

Згідно із Законом України «Про держав­ну таємницю» державна таємниця — вид

.ТО-70

35

ДЕРЖАВНЕ СТИМУЛЮВАННЯ СТВОРЕННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ОБ'ЄКТІВ...

таємної інформації, що охоплює відомості у сфері оборони, економіки, зовнішніх від­носин, державної безпеки і охорони право­порядку, розголошення яких може завдати шкоди життєво важливим інтересам Украї­ни і які визнані у порядку, встановленому цим законом, державною таємницею та підлягають охороні з боку держави. Розго­лошення державної таємниці тягне кри­мінальну відповідальність.

ДЕРЖАВНЕ СТИМУЛЮВАННЯ

СТВОРЕННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ

ОБ'ЄКТІВ ПРОМИСЛОВОЇ

ВЛАСНОСТІ (ОПВ)

государственное стимулирование создания

и использования объектов промышленной

собственности (ОПС)

state incentives for the creation and

exploitation of industrial properly

Держава стимулює створення і викори­стання винаходів, корисних моделей, про­мислових зразків, встановлює винахідни­кам і особам, які використовують їх пільго­ві умови оподаткування та кредитування, надає їм інші пільги відповідно до чинного законодавства.

ДЕРЖАВНИЙ ЕКСПЕРТ З ПИТАНЬ

ТАЄМНИЦЬ

государственный эксперт по вопросам

секретов

state examiner in charge of secrets

Державним експертом з питань таєм­ниць є посадова особа, яка згідно з чинним законодавством має право приймати рішен­ня про віднесення інформації до державної таємниці.

ДЕРЖАВНИЙ РЕЄСТР государственный реєстр state register

Державний реєстр — це упорядковане зібрання відомостей про наявність та ста­тус національних охоронних документів, виданих на об'єкти промислової власності. До функцій Державного реєстру входить власне реєстрація або внесення до реєстру

відомостей про документ, що видається, видача самого документа, а також реєстра­ція всіх змін стосовно власника документа, статусу останнього, передачі прав, продов­ження або припинення правової охорони, що надається охоронним документом, тощо. У порядку, визначеному відомством, треті особи можуть одержувати витяги з відповідного державного реєстру з повною інформацією стосовно того чи іншого охо­ронного документа. Державний реєстр ве­деться на паперових і дублюється на елект­ронних носіях інформації.

ДІЇ, ЩО НЕ ВИЗНАЮТЬСЯ

ПОРУШЕННЯМ ПРАВ

действия, не признаваемые

нарушением прав

acts not constituting an infringement of rights

He визнаються порушенням прав, що надаються патентом, наступні дії:

1. Добросовісне використання будь-якою особою в інтересах своєї діяльності заявленого винаходу, корисної моделі, про­мислового зразка чи здійснення значної і серйозної підготовки для такого викорис­тання до дати подання до патентного відомства заявки або, якщо заявлено пріо­ритет, до дати її пріоритету. В такому ви­падку зберігається право на безоплатне продовження цього використання або на використання винаходу, корисної моделі, промислового зразка, як це передбачалося зазначеною підготовкою. Таке право нази­вається правом попереднього користування (див.).

Право попереднього користування мо­же передаватися або переходити до іншої особи тільки разом з підприємством чи діловою практикою або тією частиною під­приємства чи ділової практики, в яких було використано заявлені винахід, корисну мо­дель, промисловий зразок чи здійснено значну і серйозну підготовку для такого ви­користання.

2. Використання запатентованого ви­находу, корисної моделі, промислового зразка:

— в конструкції чи під час експлуатації транспортного засобу іноземної держави,

36

ДІЛОВОДСТВО ЗА ЗАЯВКОЮ

який тимчасово або випадково знаходиться у водах, повітряному просторі чи на тери­торії України, за умови, що винахід, корис­на модель, промисловий зразок використо­вується виключно для потреб зазначеного засобу;

- без комерційної мети;

— з науковою метою або в порядку екс­перименту;

— за надзвичайних обставин (стихійне лихо, катастрофа, епідемія тощо);

- при разовому виготовлені ліків в ап­теках за рецептом лікаря (стосується тільки винаходу).

3. Введення в оборот продукту, виготов­леного із застосуванням запатентованого винаходу, корисної моделі, промислового зразка, після введення цього продукту в господарський оборот власником патенту чи з його спеціального дозволу.

ДІЇ, ЩО НЕ ВИЗНАЮТЬСЯ

ПОРУШЕННЯМ ПРАВ

НА ТОПОГРАФІЇ ІМС

действия, не признаваемые нарушением

прав на топографии ИМС

acts not constituting an infringement of rights

in topographies of integrated circuits

Дії, що не визнаються порушенням прав на топографії ІМС, — згідно із Зако­ном України «Про охорону прав на топо­графії інтегральних мікросхем»:

1. Використання зареєстрованої топо­графії ІМС:

— у конструкції чи в процесі експлуата­ції транспортного засобу іноземної держа­ви, який тимчасово або випадково знахо­диться у водах, повітряному просторі чи на території України, за умови, що зареєстро­вана топографія ІМС використовується ли­ше для потреб зазначеного засобу;

- без комерційної мети;

— з науковою метою або в порядку екс­перименту;

— за надзвичайних обставин (стихійне лихо, катастрофа, епідемія, епізоотія тощо).

2. Ввезення на митну територію Украї­ни, пропонування для продажу, продаж, зберігання в зазначених цілях або інше вве-

дення в оборот ІМС, виготовлених із засто­суванням зареєстрованої топографії, і будь-яких виробів, що містять такі ІМС, якщо вони придбані законним шляхом. ІМС із зареєстрованою топографією та ви­роби, що містять такі ІМС, вважаються придбаними будь-якою особою законним шляхом, якщо після виготовлення вони бу­ли введені в оборот власником прав на да­ну зареєстровану топографію ІМС чи за його дозволом.

3. Використання ІМС будь-якою осо­бою, що придбала ІМС і при цьому не зна­ла і не могла знати, що ця ІМС або виріб, що її містить, були виготовлені і введені в оборот з порушенням прав, що надаються реєстрацією топографії ІМС.

4. Право попереднього користування.

ДІЛОВОДСТВО ЗА ЗАЯВКОЮ делопроизводство по заявке patent office procedure

Діловодство за заявкою — послідовне документальне супроводження всіх етапів розгляду заявки відомством; починається з дати надходження матеріалів заявки до відомства і завершується одним із рішень відомства. В окремих, передбачених націо­нальним законодавством випадках, діло­водство може бути тимчасово призупинено або поновлено.

У процесі діловодства має місце постій­ний обмін інформацією між відомством і заявником, найчастіше — шляхом листу­вання. Процедура обміну регламентована нормативними актами і здійснюється за певними правилами. Нехтування цими правилами з боку заявника, недодержання ним встановлених термінів ускладнює діловодство і може призвести до відхилен­ня відомством заявки і припинення її по­дальшого розгляду. Відомство веде листу­вання із заявником на спеціальних бланках (формах), які містять необхідну для заяв­ника додаткову інформацію щодо процеду­ри подальшого діловодства.

37

ДОВІДКОВО-ПОШУКОВИЙ АПАРАТ (ДПА)

ДОВІДКОВО-ПОШУКОВИЙ АПАРАТ

(ДПА)

справочно-поисковый аппарат (СПА)

search tools

Сукупність упорядкованих масивів вто­ринних документів (картотек, покажчиків тощо), створюваних для пошуку першо­джерел.

ДПА до патентного фонду — це сукуп­ність засобів систематизації та пошуку інформації: систематичні, нумераційні та іменні покажчики, класифікації об'єктів промислової власності, офіційні бюлетені патентних відомств, реферативні видання. Крім видань на паперовому носієві, випус­каються елементи ДПА на електронному носієві, наприклад пошукові диски CD-ROM, що містять бібліографічні дані та реферати, призначені для автоматизованого пошуку, (див. також «Патентно-інформаційні проду­кти» та Додаток 11).

ДОВІРЕНІСТЬ

доверенность

letter of authority (warrant)

Довіреністю визнається письмове упов­новаження, що видається однією особою іншій для представництва перед третіми особами.

Строк дії довіреності не може переви­щувати 3-х років. Якщо строк у довіреності не зазначений, вона зберігає силу протягом одного року з дня її здійснення. Засвідчена державним нотаріусом довіреність, що призначена для здійснення дії за кордоном і не містить вказівок щодо строку її чинно­сті, зберігає силу до її скасування особою, яка видала довіреність. Довіреність, в якій не зазначена дата її вчинення, недійсна.

Чинність довіреності припиняється внаслідок:

1) закінчення строку довіреності;

2) скасування довіреності особою, яка її видала;

3) відмови особи, якій видана довіре­ність;

4) припинення юридичної особи, від імені якої видана довіреність;

5) припинення юридичної особи, на ім'я якої видана довіреність;

6) смерті громадянина, який видав до­віреність, визнання громадянина недієздат­ним, обмежено дієздатним або безвісно відсутнім;

7) смерті громадянина, якому видана довіреність, визнання громадянина не­дієздатним, обмежено дієздатним або без­вісно відсутнім.

Особа, яка видала довіреність, може в будь-який час скасувати довіреність, а осо­ба, якій довіреність видана, — відмовитися від неї.

ДОГОВІР

договор

agreement (contract, treaty)

Договір — це угода між двома або біль­шою кількістю сторін, направлена на вста­новлення, зміну або припинення прав і зо­бов'язань.

ДОГОВІР БУДАПЕШТСЬКИЙ ПРО МІЖНАРОДНЕ ВИЗНАННЯ ДЕПОНУВАННЯ МІКРООРГАНІЗМІВ ДЛЯ ЦІЛЕЙ ПАТЕНТНОЇ ПРОЦЕДУРИ договор Будапештский о международном признании депонирования микроорганизмов для целей патентной процедуры Budapest Treaty on the International Recognition of the Deposit of Microorganisms for the Purposes of Patent Procedure

див. БУДАПЕШТСЬКИЙ ДОГОВІР ПРО МІЖНАРОДНЕ ВИЗНАН­НЯ ДЕПОНУВАННЯ МІКРООР­ГАНІЗМІВ ДЛЯ ЦІЛЕЙ ПАТЕНТ­НОЇ ПРОЦЕДУРИ

ДОГОВІР ЛІЦЕНЗІЙНИЙ договор лицензионный license contract

Договір ліцензійний — це договір, від­повідно до якого надається право на вико­ристання об'єкта інтелектуальної власності.

Ліцензійні договори класифікуються за такими ознаками:

38

ДОГОВІР ПРО ПАТЕНТНУ КООПЕРАЦІЮ (РСТ)

— за предметами ліцензій (ліцензійні договори на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, топографії інтеграль­них мікросхем, знаки для товарів і послуг, сорти рослин, ноу-хау тощо);

- за видами ліцензій (супровідні, пово­ротні, перехресні, відкриті, примусові, суб-ліцензії тощо);

— за обсягом прав, що передаються (ви­ключні, невиключні, повні ліцензії);

— за способом охорони об'єктів інтелек­туальної власності (патентні та безпатентні ліцензійні договори);

- за статусом суб'єктів договору та ха­рактером відносин між ними (міжфірмові, внутрішньофірмові договори).

Сторонами ліцензійного договору є ліцензіар (продавець) і ліцензіат (поку­пець).

Відповідно до законів України щодо охорони прав на об'єкти промислової влас­ності — винаходи, корисні моделі, промис­лові зразки, знаки для товарів і послуг, то­пографії інтегральних мікросхем, сорти ро­слин — договір вважається дійсним, якщо його складено у письмовій формі і підписа­но сторонами. Договір набуває чинності стосовно третіх осіб лише після його реєст­рації у патентному відомстві.

Ліцензійний договір на використання сорту рослини повинен бути зареєстрова­ним в патентному відомстві, без реєстрації він вважається недійсним.

ДОГОВІР МІЖНАРОДНИЙ договор международный international treaty

Міжнародний договір — це угода між державами або іншими суб'єктами міжна­родного права, яка визначає їх взаємні пра­ва та обов'язки в питаннях, що є предме­том даного договору. Міжнародні договори поділяються на двосторонні та багатосто­ронні. Багатосторонні договори можуть бу­ти відкритими (за певних умов до них мо­жуть приєднатися інші держави) і закриті (приєднання можливе лише за згодою уча­сників). Міжнародні договори можуть мати різні назви: угода, конвенція, пакт, декла­рація тощо.

Міжнародні договори, учасницею яких є Україна і які були укладені та ратифікова­ні належним чином, є невід'ємною части­ною її законодавства і застосовуються у по­рядку, передбаченому нормами національ­ного законодавства. Якщо міжнародним договором установлені інші правила, ніж ті, що передбачені чинним законодавством України, застосовуються правила міжнарод­ного договору.

ДОГОВІР ПРО ЗАКОНИ ЩОДО ТОВАРНИХ ЗНАКІВ Договор о законах по товарным знакам Trademark Law Treaty (TLT)

Договір про закони щодо товарних зна­ків (Договір) — це міжнародна угода прий­нята на Дипломатичній конференції 27 жов­тня 1994 р. Договір регулює процедурні ас­пекти діловодства за заявкою на реєстра­цію товарного знака, що здійснюється на­ціональними патентними відомствами. До­говір містить максимальний перелік вимог, які можуть пред'являтися відомствами сто­совно оформлення заявки, передбачає стандартизацію вимог щодо внесення змін у матеріали заявки та реєстрацію товарного знака. Підставою для прийняття Договору була необхідність гармонізації національ­них законодавств щодо товарних знаків, направлена на спрощення процедур, по­в'язаних з реєстрацією товарних знаків. Україна є учасницею Договору про закони щодо товарних знаків з 1996 р.

ДОГОВІР ПРО ПАТЕНТНУ КООПЕРАЦІЮ (РСТ) Договор о патентной кооперации (РСТ) Patent Cooperation Treaty (РСТ)

В Україні, відповідно до заяви Уряду України від 26.08.92, діє Договір про патентну кооперацію (РСТ), який був прийнятий 17.07.70 на Дипломатичній конференції в Вашингтоні, доповнений 02.10.79 і моди­фікований 03.02.84. Договір набрав чин­ності з 1978 р. і представляє собою спе­ціальну міжнародну угоду в рамках Пари­зької конвенції. Договір регулює права і

39

ДОГОВІР ПРО ПЕРЕДАЧУ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА ОБ'ЄКТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

обов'язки як держав-учасниць, так і заяв­ників, які подають міжнародні заявки. Йо­го основними нормами є положення про міжнародну заявку, міжнародний пошук, міжнародну попередню експертизу.

Процедура патентування винаходів згід­но з Договором складається з двох фаз — міжнародної і національної. Міжнародна фаза включає подання міжнародної заяв­ки, яка готується за єдиною встановленою формою і має відповідати єдиним вимогам, передбаченим Договором та Інструкцією до нього, проведення пошуку, міжнародну публікацію і міжнародну попередню екс­пертизу. Така експертиза не є обов'язко­вою і проводиться за бажанням заявника. Національна фаза представляє собою про­цедуру розгляду міжнародних заявок в па­тентних відомствах тих держав, які були за­значені чи вибрані з урахуванням міжна­родного пошуку і міжнародної попередньої експертизи.

Станом на 15.07.99 учасницями Дого­вору РСТ є 104 країни.

ДОГОВІР ПРО ПЕРЕДАЧУ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА ОБ'ЄКТ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ договор о передаче права собственности на объект интеллектуальной собственности contract assigning intellectual property rights

Договір про передачу права власності на об'єкт інтелектуальної власності — дого­вір, відповідно до якого власник охоронно­го документа передає право власності на об'єкт інтелектуальної власності (винахід, корисну модель, промисловий зразок, то­пографію інтегральної мікросхеми, знак для товарів і послуг, сорт рослини тощо) будь-якій особі, яка стає правонаступни­ком власника охоронного документа.

Відповідно до законів України щодо охорони прав на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, знаки для товарів і по­слуг договір вважається дійсним, якщо йо­го складено у письмовій формі і підписано сторонами. Договір набуває чинності сто­совно третіх осіб лише після його реєстра­ції у патентному відомстві.

ДОГОВІР ТИПОВИЙ договор типовой model treaty

Договір типовий — це затверджена ком­петентним органом письмова форма дого­вору із заздалегідь визначеними умовами. Деякі з умов, зазначених у типовому дого­ворі, є обов'язковими для сторін, інші — мають рекомендаційний характер. Інколи такі формалізовані документи називають «зразковими».

ДОГОВІР ТРУДОВИЙ договор трудовой labour contract

Договір трудовий - це угода між пра­цівником і власником підприємства, уста­нови, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, згідно якою працівник зобов'язується виконувати ро­боту, визначену цією угодою, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична осо­ба зобов'язується виплачувати працівнико­ві заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи та передбачені законодавством про працю, колективним договором або угодою сторін. Працівник має право реалізувати свої здіб­ності до продуктивної і творчої праці шля­хом укладення трудового договору на одно­му або одночасно на кількох підприємст­вах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колектив­ним договором або угодою сторін. Особли­вою формою трудового договору є конт­ракт, в якому строк його дії, права, обо­в'язки і відповідальність сторін (включаю­чи матеріальну), умови матеріального за­безпечення і організації роботи працівни­ка, умови розірвання договору, в тому чис­лі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін. Сфера застосування конт­ракту визначається законодавством.

ДОГОВІРНА ДЕРЖАВА договаривающееся государство contracting state

Договірна держава — це держава-учас-ниця міжнародного договору.

40

ДОКУМЕНТ ПРО СПЛАТУ ЗБОРУ

ДОДАТКОВИЙ ВИБІР ДЕРЖАВ (ЗГІДНО ІЗ РСТ)

дополнительный выбор государств (по РСТ) later election (under PCT)

Додатковий вибір держав (згідно із РСТ) - вибір держав, що здійснюється за­явником після пред'явлення вимоги про проведення попередньої експертизи, шля­хом подання клопотання до Міжнародного Бюро, де визначені Договірна держава або держави, у яких заявник має намір вико­ристовувати результати міжнародної по­передньої експертизи.

ДОДАТКОВИЙ ВИНАХІД дополнительное изобретение additional (developing, supplementary) invention

Додатковий винахід — це винахід, що полягає в удосконаленні іншого (головно­го) винаходу, на який раніше було видано авторське свідоцтво або патент і який включає усі його ознаки. Без застосування головного винаходу додатковий винахід не може бути використаний.

ДОДАТКОВІ МАТЕРІАЛИ дополнительные материалы additional documents

Додаткові матеріали до заявки на вида­чу охоронного документа можуть бути на­дані в ході розгляду заявки як з ініціативи заявника, так і на запит експертизи. Додат­кові матеріали беруться до уваги лише у то­му випадку, коли вони не виходять за межі поданої заявки і не змінюють її по суті. Так, додаткові матеріали до заявки на ви­нахід (корисну модель) не повинні містити ознак, які мають бути включені до форму­ли. Додаткові матеріали на знак для товарів і послуг не повинні містити елементів, що мають бути включеними до позначення, що реєструється, або призводити до зміни заявленого переліку товарів і послуг.

Додаткові матеріали, які не відповіда­ють зазначеним вимогам, до уваги експер-

тизою не приймаються і можуть бути оформлені заявником як окрема заявка.

ДОКУМЕНТ

документ

document

Матеріальний об'єкт, що містить у за­фіксованому вигляді інформацію, яка оформлена згідно із встановленим поряд­ком і має відповідно до чинного законо­давства правове значення, (див. також «Патентний документ»).

ДОКУМЕНТ ПРО СПЛАТУ ЗБОРУ документ об уплате сбора proof of payment of the fee

Документ про сплату збору — це доку­мент, що підтверджує сплату збору за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти про­мислової власності. Таким документом згідно з нормативно-правовими актами України може бути копія платіжного дору­чення на перерахування збору з відміткою установи банку і датою проведення банків­ської операції, або ксерокопія платіжного доручення за підписом посадової особи і відтиском печатки установи, що сплачує збір, або квитанція, або повідомлення про поштовий переказ.

У документі про сплату збору обов'яз­ково зазначається найменування збору, номер заявки чи патенту (свідоцтва), при відсутності номера заявки — назва об'єкта промислової власності.

Документ про сплату збору зберігає чинність для подання до патентного відом­ства: протягом трьох місяців від дня пере­рахування суми збору за умови, що у цей термін розмір збору не змінювався; якщо розмір збору змінювався, то протягом од­ного місяця від дня введення в дію нових розмірів зборів, або від дня першої офіцій­ної публікації про таку зміну. Якщо остан­ній день чинності документа про сплату збору припадає на вихідний чи святковий день, то вона продовжується на перший наступний робочий день.

41

ДОСТРОКОВЕ ПРИПИНЕННЯ ДІЇ ПАТЕНТУ

ДОСТРОКОВЕ ПРИПИНЕННЯ ДІЇ

ПАТЕНТУ

досрочное прекращение действия патента

pre-term lapse of patent

Дострокове припинення дії патенту внаслідок несплати у встановлений строк річного збору за підтримання чинності па­тенту або відмови власника від патенту до закінчення встановленого строку чинності патенту.

ДОСТУП ДО ІНФОРМАЦІЇ СТОСОВНО

ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ

доступ к информации о промышленной

собственности

access to industrial property information

Термін, що використовується для охоп­лення всіх методів ідентифікації і, таким

чином, знаходження конкретної інформа­ції стосовно промислової власності. Іден­тифікація може здійснюватися за технічни­ми галузями, при цьому для доступу вико­ристовуються класифікаційні індекси (на­ціональної або міжнародної класифікації) або ключові слова (наприклад, з тезауруса) чи вільний текст. Для ідентифікації доку­ментів можуть використовуватися також імена заявника, власника або винахідника, дати (подання заявки або публікації), краї­на публікації, інші бібліографічні дані. Для доступу можуть застосовуватися різнома­нітні покажчики, а також комп'ютерні по­шукові засоби (див. «Автоматизовані бази даних (БД)», «Інтернет»).

42

ЕКСПЕРТИЗА ВІДСТРОЧЕНА (ВІДКЛАДЕНА)

ЕКВІВАЛЕНТНІ ОЗНАКИ эквивалентные признаки equivalent features

Еквівалентні ознаки — це ознаки, рів­ноцінні за функцією і технічним результа­том ознакам, наведеним у формулі вина­ходу. У тому випадку, коли еквівалентна ознака входить до рівня техніки, добре відома середньому фахівцю і дає відомий, очікуваний результат, еквівалентний ре­зультату ознаки, наведеної в формулі, ос­тання ознака може бути визнана експерти­зою неновою, незважаючи на те, що фор­мально відрізняється від відомої, еквіва­лентної їй ознаки.

У патентному праві відома так звана теорія еквівалентів і застосування її в судо­вій практиці та експертизі. Теорія еквіва­лентів дозволяє запобігти обходу патентів шляхом внесення незначних, формальних змін до об'єкта, що охороняється патен­том.

ЕКОНОМІЧНА ЦІННІСТЬ ОБ'ЄКТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ экономическая ценность объекта интеллектуальной собственности economic value of intellectual property subject matter

Економічна цінність об'єкта інтелекту­альної власності — це комплекс показни­ків, що характеризують науково-технічну, техніко-економічну та комерційну значи­мість об'єкта інтелектуальної власності.

Поняття стосується таких об'єктів, як винаходи, корисні моделі, промислові зразки тощо.

Науково-технічна значимість об'єкта інтелектуальної власності (корисний ре­зультат від використання об'єкта в промис­ловій продукції) може визначатись шляхом оцінки впливу об'єкта інтелектуальної вла­сності на техніко-економічні показники продукції, в якій передбачається викорис-

тання об'єкта (порівняно з базовим об'єк­том).

Техніко-економічна значимість об'єкта інтелектуальної власності може визнача­тись шляхом оцінки його впливу на вели­чину прибутку від реалізації продукції, ви­готовленої з використанням об'єкта (по­рівняно з базовим об'єктом).

Комерційна значимість об'єкта інтелек­туальної власності може визначатись шля­хом оцінки ступеня готовності об'єкта ін­телектуальної власності до використання.

ЕКСПЕРТ

эксперт examiner

Експерт — це посадова особа відомст­ва, яка здійснює експертизу (розгляд) заяв­ки на видачу охоронного документа з ме­тою визначення можливості такої видачі та готує або приймає відповідне рішення. Ро­бота експерта вимагає спеціальних знань, вищої та спеціальної освіти, володіння іно­земною мовою, вміння працювати на пер­сональному комп'ютері, досконалого знан­ня нормативних актів та процедури діло­водства за заявками.

ЕКСПЕРТИЗА

экспертиза examination

Експертиза - це дослідження спеціа­лістом (експертом) або групою спеціалістів питань, правильне вирішення яких потре­бує професійних і спеціальних знань у тій чи іншій сфері. Практичним і докумен­тальним результатом експертизи є експерт­ний висновок.

ЕКСПЕРТИЗА ВІДСТРОЧЕНА

(ВІДКЛАДЕНА)

экспертиза отсроченная (отложенная)

deferred examination

Експертиза відстрочена (відкладена) -відстрочена система експертизи передба­чає публікацію всіх заявок на винаходи, що надходять до патентного відомства, через певний строк (у більшості випадків через

43

ЕКСПЕРТИЗА ЗАЯВКИ ЗА ФОРМАЛЬНИМИ ОЗНАКАМИ

18 місяців), надання заявникам тимчасової правової охорони (див. «Тимчасова правова охорона винаходів, сортів рослин») на заяв­лений об'єкт. Експертиза проводиться ли­ше у випадку подання спеціального клопо­тання. Клопотання подається у відповідно­сті до національних законодавств у строк від 3 до 7 років. Цей строк достатній для оцінки необхідності одержання патенту. Переваги цієї системи полягають в тому, що заявнику надається тимчасова правова охорона з дати опублікування відомостей про заявку і він має можливість оцінити ефективність винаходу, здійснити кроки для його комерційної реалізації.

ЕКСПЕРТИЗА ЗАЯВКИ

ЗА ФОРМАЛЬНИМИ ОЗНАКАМИ

экспертиза заявки по формальным

признакам

formal examination

Експертиза заявки за формальними ознаками — перевірка матеріалів заявки на відповідність правилам її складання. Під час експертизи за формальними ознаками перевіряється, чи належить заявлений об'єкт до таких, яким може бути надана правова охорона, контролюється наявність всіх документів заявки, їх структура, пра­вильність сплати збору за подання заявки тощо. На цьому ж етапі розгляду заявки уточнюється індекс міжнародної класи­фікації заявленого об'єкта та класи міжна­родної класифікації товарів і послуг заяв­леного позначення, виявляються явні по­рушення вимоги єдності заявленого об'єк­та. При виявленні порушень і невідповід­ностей експертиза направляє заявникові запит з пропозицією внести до матеріалів заявки виправлення та уточнення. Перелік підстав для запиту на етапі експертизи за формальними ознаками є досить обмеже­ним і регламентується правилами розгляду заявки. При розгляді заявки на видачу па­тенту на промисловий зразок, корисну мо­дель чи свідотства на топографію ІМС екс­пертиза за формальними ознаками завер­шується прийняттям рішення про видачу патенту або рішенням про відхилення заяв­ки. За результатами експертизи за формаль-

ними ознаками заявки на винахід заявнику надсилається повідомлення про можливість проведення експертизи по суті або рішення про відхилення заявки. Заявка на реєстра­цію знака для товарів і послуг після завер­шення експертизи за формальними ознака­ми переходить на етап експертизи по суті або відхиляється (див. «Експертиза заявки на реєстрацію товарного знака»).

ЕКСПЕРТИЗА ЗАЯВКИ НА ВИНАХІД

экспертиза заявки на изобретение examination of the patent application

Експертиза заявки на винахід здійс­нюється, відповідно до встановлених пра­вил, в два етапи: експертиза за формальни­ми ознаками здійснюється відомством піс­ля подання заявки, без спеціального кло­потання заявника. Експертиза заявки по суті здійснюється за клопотанням заявника або іншої особи, яке повинне надійти до Відомства не пізніше трьох років з дати по­дання заявки. При поданні такого клопо­тання сплачується відповідний збір. Під час експертизи по суті остаточно уточнюю­ться матеріали заявки, перевіряються під­стави для встановлення пріоритету, заявле­ний об'єкт перевіряється на відповідність умовам патентоспроможності, таким як новизна, винахідницький рівень та проми­слова придатність. Згідно з порядком, вста­новленим відомством, заявник або його представник можуть брати особисту участь у вирішенні питань щодо заявки, які вини­кають в ході експертизи.

Термін проведення експертизи заявки на винахід законом не встановлений. За ре­зультатами експертизи заявнику надсила­ється рішення про видачу патенту або рішення про відхилення заявки.

ЕКСПЕРТИЗА ЗАЯВКИ НА ЗНАК

ДЛЯ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ

экспертиза заявки на знак для товаров и

услуг

examination of the trade mark application

див. ЕКСПЕРТИЗА ЗАЯВКИ НА РЕ­ЄСТРАЦІЮ ТОВАРНОГО ЗНАКА

44

ЕКСПЕРТИЗА ЗАЯВКИ НА СОРТ РОСЛИН

ЕКСПЕРТИЗА ЗАЯВКИ

НА ПРОМИСЛОВИЙ ЗРАЗОК

экспертиза заявки на промышленный

образец

examination of the industrial disign application

Експертиза заявки на промисловий зразок здійснюється відповідно до встанов­лених правил, в обсязі експертизи за фор­мальними ознаками. Крім того, перевіря­ється відсутність заявки на тотожній об'єкт, раніше поданої до відомства, а та­кож підстави для встановлення пріоритету, якщо його заявлено. Експертиза завершу­ється прийняттям рішення про видачу па­тенту або рішенням про відхилення заявки.

ЕКСПЕРТИЗА ЗАЯВКИ

НА РЕЄСТРАЦІЮ ТОВАРНОГО ЗНАКА

экспертиза заявки на регистрацию

товарного знака

examination of an application for the

registration of a trademark

Експертиза заявки на реєстрацію товар­ного знака — це дослідження заявки та по­значення, що складає предмет заявки, на відповідність вимогам, встановленим зако­нодавством. У відношенні заявки на реєст­рацію знака може проводитися експертиза за формальними ознаками (попередня екс­пертиза) та експертиза заявленого позна­чення (експертиза матеріальна або експер­тиза по суті). Експертиза за формальними ознаками — це перевірка заявки на відпо­відність встановленим вимогам щодо її оформлення. Мається на увазі наявність в заявці необхідних відомостей про заявни­ка, зображення знака, що заявляється, та переліку товарів і послуг, для яких заявник просить зареєструвати знак, а також доку­мента про сплату встановленого мита (збо­ру) за подання заявки тощо. Якщо заявка не відповідає формальним вимогам, регла­ментованим відповідним законодавством, заявнику пропонується усунути вказані не­доліки протягом певного строку. Під час матеріальної експертизи встановлюється відповідність заявленого позначення умо­вам надання правової охорони, визначе­ним законодавством. У ряді країн мате-

ріальна експертиза включає лише перевір­ку на відповідність абсолютним критеріям охороноздатності, зокрема, досліджується чи має заявлене позначення розрізняльну здатність, чи не суперечить суспільним ін­тересам і принципам моралі тощо. При цьому не проводиться експертиза за крите­рієм «новизна», тобто не встановлюється наявність попередніх прав, тобто прово­диться експертиза в повному обсязі або скорочена згідно з національним законо­давством. Якщо законодавством передба­чено проведення експертизи в повному об­сязі, то визначається, чи не конфліктує за­явлене позначення з вже зареєстрованими товарними знаками або іншими об'єктами попереднього права, включаючи права тре­тіх осіб як на тотожні, так і на схожі позна­чення, що отримали охорону згідно із зако­нодавством, а також із заявками на реєст­рацію таких позначень в якості товарного знака, якщо вони мають більш ранню дату пріоритету. Зазначене останнім досліджен­ня є експертизою новизни позначення. Як­що за результатами експертизи буде зроб­лено висновок про можливість реєстрації заявленого позначення в якості товарного знака, знак реєструється компетентним ор­ганом і отримує правову охорону. Законо­давством України передбачено проведення експертизи за формальними ознаками та матеріальної експертизи у повному обсязі (див. статтю 10 Закону України «Про охо­рону прав на знаки для товарів і послуг», «Елемент товарного знака»).

ЕКСПЕРТИЗА ЗАЯВКИ

НА СОРТ РОСЛИН

експертиза заявки на сорт растений

examination of the plant variety application

Експертиза заявки на сорт рослин здій­снюється в два етапи: перевірка заявки за формальними ознаками, під час якої пере­віряється наявність необхідних документів та правильність їх оформлення, та експер­тиза заявленого сорту на патентоспромож­ність.

Термін проведення експертизи заявки на сорт — не менше трьох років, оскільки в прцесі експертизи здійснюються випробо-

45

ЕКСПЕРТИЗА ЗАЯВКИ НА ТОПОГРАФІЮ ІМС

вування сорту в польових умовах. Компе­тентним органом при цьому виступає Дер­жавна комісія по впровадженню та охороні сортів.

ЕКСПЕРТИЗА ЗАЯВКИ НА ТОПОГРАФІЮ ІМС экспертиза заявки на топографию ИМС examination of the layout design application

Згідно з чинним законодавством Украї­ни експертиза заявки на топографію ІМС здійснюється відомством без окремого клопотання в один етап, протягом 3-х місяців після встановлення дати подання заявки та за умови сплати заявником вста­новленого збору. Експертиза здійснюється в обсязі перевірки додержання формальних вимог. За результатами експертизи при­ймається рішення про реєстрацію або про відмову в реєстрації. При відмові в реєстра­ції топографії ІМС (відхиленні заявки) на­дані заявником Відомству матеріали, що ідентифікують топографію ІМС, і зразки ІМС, що включають дану топографію, Відомство зберігає протягом року від дати винесення рішення про відмову в реєстра­ції. Після цього строку Відомство на вимо­гу заявника повертає йому ці матеріали, а за відсутності такої вимоги - знищує їх.

Експертиза заявки на топографію ІМС по суті може проводитись на вимогу Апе­ляційної палати чи суду при поданні будь-якою особою заперечення проти реєстрації і сплаті збору за проведення експертизи.

ЕКСПЕРТИЗА ЗАЯВКИ ПО СУТІ экспертиза заявки по сути substantive examination

Експертиза заявки по суті здійснюється стосовно тих об'єктів промислової власно­сті, для яких така експертиза передбачена чинним законодавством України.

Під час експертизи по суті аналізується і встановлюється відповідність заявленого об'єкта умовам надання правової охорони, що дає підставу для винесення рішення про видачу охоронного документа або мо­тивованого рішення про відхилення заяв­ки.

Крім того, саме на цьому етапі розгляду заявки остаточно вирішується питання єд­ності заявленого об'єкта, встановлення за­явленого пріоритету та уточнюються кла­сифікаційні рубрики.

При проведенні експертизи по суті за­явнику може бути запропоновано внести до матеріалів заявки зміни і уточнення.

ЕКСПЕРТИЗА ЗМІШАНА экспертиза смешанная mixed examination

Експертиза змішана - це така система експертизи, що передбачає наявність одно­часно явочної та перевірочної або відстро­ченої системи видачі патентів в одній краї­ні. Тобто, поряд з можливістю одержання патенту після проведення експертизи на відповідність об'єкта, що заявляється, умо­вам патентоспроможності існує можли­вість одержати патент за результатами екс­пертизи за формальними ознаками. На­приклад, у Швейцарії проведення експер­тизи на відповідність умовам патентоспро­можності передбачено для винаходів у пев­них галузях промисловості (годинникової і текстильної), а проведення експертизи за формальними ознаками — для об'єктів у інших галузях. Законодавство Франції пе­редбачає, поряд з видачею патентів стро­ком дії 20 років, можливість отримання сертифіката про корисність строком на 6 років, який також фактично є патентом за явочною системою. У Нідерландах пара­лельно з патентом строком дії 20 років, який можна отримати за відстроченою екс­пертизою, запроваджено патент строком дії 6 років, який видається без проведення експертизи заявки по суті за явочною сис­темою.

Зазначені системи проведення експер­тизи можуть мати певні особливості у кож­ній окремій країні та поєднуватися між со­бою в різних варіантах.

ЕКСПЕРТИЗА ПЕРЕВІРОЧНА экспертиза проверочная examination as to patentability

Експертиза перевірочна - це така сис­тема експертизи що характеризується про-

46

ЕЛЕКТРОННІ БІБЛІОТЕКИ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

веденням експертизи, на відповідність об'єк­та, що заявляється, умовам патентоспро­можності.

Перевагою перевірочної системи є мож­ливість одержання «міцного» патенту, тобто такого патенту, який досить важко оскар­жити.

ЕКСПЕРТИЗА ЯВОЧНА экспертиза явочная examination as to form

Експертиза явочна - це система екс­пертизи, яка характеризується тим, що па­тент видається без перевірки об'єкта, що заявляється, на відповідність умовам па­тентоспроможності. Проводиться лише пе­ревірка на відповідність заявки формаль­ним вимогам. Патент видається під відпо­відальність заявника. Перевагою цієї сис­теми є досить невелика вартість та швид­кість одержання патентних прав. Недо­ліком такої системи є те, що патент може бути легко оскаржений в суді та визнаний недійсним.

ЕКСПЕРТНА НАРАДА экспертное совещание examiners meeting

Експертна нарада - одна із форм пере­дбаченої законом участі заявника або його представника у розгляді заявки. Експертна нарада проводиться, як правило, у відомст­ві. Склад учасників, термін проведення та коло питань, що мають обговорюватися, попередньо узгоджуються сторонами. Екс­пертна нарада дозволяє оперативно і ефек­тивно вирішувати питання, що виникають під час проведення експертизи заявки. До складу експертної наради з боку відомства входять, як правило, експерт та керівник експертного підрозділу.

ЕКСПЕРТНИЙ ОРГАН экспертный орган examination body

Експертним органом є установа, яка є частиною патентного відомства або підпо­рядкована йому і на яку покладено ком-

плекс практичних робіт, пов'язаних з про­веденням державної експертизи заявок на об'єкти промислової власності.

ЕЛЕКТРОННА ЗАЯВКА электронная заявка electronic application

Електронна заявка - це заявка, яка по­дана до відомства в електронній формі, по комп'ютерним мережам з використанням інтернет-технології. Подання електронних заявок започатковано в ряді розвинених країн, але ще потребує вирішення цілого ряду правових, організаційних та технічних проблем. В подальшому подання елект­ронних заявок має бути найбільш зручною та поширеною формою надходження мате­ріалів заявки та інших документів від заяв­ника.

ЕЛЕКТРОННІ БІБЛІОТЕКИ

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

электронные библиотеки интеллектуальной

собственности