Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 5-КН / Кримінологія Сівальов 5-К-Н.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
376.32 Кб
Скачать

НаціональнА академія внутрішніх справ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ЗАОЧНОГО ТА ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

Кафедра кримінології та кримінально-виконавчого права

Кримінологія

Навчально-методичний комплекс

для слухачів ННІЗДН

Київ-2012

Укладачі:

Расюк Е. В. – доцент кафедри, кандидат юридичних наук, доцент

Микитчик А.В. старший викладач кафедри, кандидат юридичних наук

Рецензенти: Колб О.Г. – доктор юридичних наук, професор

Омельченко О.Є. – кандидат юридичних наук, доцент

Навчально-методичний комплекс

Обговорений та схвалений

на засіданні кафедри кримінології

та кримінально-виконавчого права

31.08. 2012 р. (протокол №1)

Кримінологія: Навчально-методичний комплекс // Укладачі: МикитчикА.В. ст.. викладач, к.ю.н., к.ю.н., доцент Расюк Е.В., К.: НАВС.-2012-___ с.

1. Опис дисципліни

Етимологічно поняття “кримінологія” означає вчення про злочин (від латинського “сгіmеn” – злочин та грецького “lоgоs” – знання). Проте згодом це поняття набуло більш широкого значення, і сьогодні воно означає науку про злочинність.

Кримінологія – це комплексна наука, яка вивчає злочинність, як соціальне явище, особу злочинця, причини та умови злочинності, шляхи і засоби її попередження.

Початком кримінології прийнято вважати працю Чезаре Беккарія (1738—1794 рр.), “Про злочини і покарання” (1764 р.), в якій він сконцентрував увагу на проблемі злочину та судів. Термін „кримінологія” ввійшов у науковий обіг у 1885 році, коли італієць Р.Горофало видав книгу з такою назвою.

Боротьба зі злочинністю, як свідчить теорія та практика різних держав, можлива тільки у двох основних напрямках. По-перше, це призначення кримінального покарання за вчинений злочин, і по-друге – запобігання державою, суспільством, окремими громадянами суспільно-небезпечних діянь, які можуть бути вчинені.

Отже, відповідно двом практичним напрямкам у боротьбі зі злочинністю в теорії права склалися дві наукові галузі, покликані розробляти проблеми її можливого подолання. Перша галузь заснована па юридично-догматичному методі вивчення злочинів. Вона як сукупність (система) правових ідей, поглядів, принципів і представлень розробляється теорією кримінального права. Друга галузь випливає з юридично-соціологічних теорій, в основі яких лежать конкретно-соціологічні методи вивчення таких явищ, як злочинність, особа злочинця, попередження злочинності й окремих видів злочинів. Ця самостійна система поглядів, ідей, концепцій охоплюється кримінологічною наукою.

Викладання навчальної дисципліни “Кримінологія” передбачає ряд загальних та спеціальних цілей.

До загальних цілей відносяться:

  • формування у слухачів науково обґрунтованих уявлень про сучасний стан злочинності в Україні та світі, тенденції і фактори, що її обумовлюють, особу злочинця, а також про систему заходів боротьби зі злочинністю і окремими її видами;

  • привиття навичок самостійного комплексного аналізу криміногенної ситуації, організації і безпосередньої реалізації заходів профілактики злочинів на локальному рівні (село, селище міського типу, місто без районного поділу, сільський район, район в складі міста).

До спеціальних цілей відносяться:

  • формування у вивчаючих теоретично і емпірично обґрунтованих уявлень про організовану злочинність, як про одне з найбільш небезпечних соціально-правових явищ сучасної цивілізації; про факторний комплекс організованої злочинності, а також про спеціальні засоби і методи боротьби з нею;

  • відпрацювання навичок та умінь багатофакторного аналізу походження і діяльності злочинних угрупувань різних видів і рівнів, визначення та реалізація найбільш ефективних соціальних заходів боротьби з такими угрупуваннями.

В процесі вивчення кримінології студенти повинні:

Знати:

- фактори, які обумовлюють існування злочинності в суспільстві, причинно-наслідкові зв’язки, які породжують окремі види, групи, злочинів та конкретні злочини;

- кримінологічну характеристику злочинців;

- методику проведення кримінологічних досліджень;

- комплекс заходів запобігання злочинності і набір спеціально-кримінологічних способів і заходів профілактики по запобіганню.

Уміти:

- аналізувати криміногенну ситуацію злочинності в окремому регіоні;

- виявляти причини та умови, які сприяють вчиненню конкретного злочину;

- організувати і проводити кримінологічні дослідження на окремому об’єкті, території;

- розробляти і реалізовувати різноманітні заходи по запобіганню злочинів.

Назва тем

Всього годин

З них на:

Лекції

Семінарські заняття

практичні заняття

Тема 1. Поняття, предмет, методи та система кримінології

4

2

2

Тема 2. Злочинність та її основні характеристики

4

2

2

Тема 3. Кримінологічне вчення про особу злочинця. Причини та умови злочинності

8

2

4

2

Тема 4. Теорія запобігання злочинності

4

2

2

Тема 5. Кримінологічне вчення про жертву злочинів

2

2

Разом по змістовому модулю 1:

22

8

12

2