Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 5-КН / адм суд-во_5-К-Н.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
126.98 Кб
Скачать

Адміністративне судочинство

Матеріали підготував: професор кафедри адміністративного права і процесу Лошицький М.В.

Демократичні перетворення, що відбулися в Україні після проголошення незалежності, обумовили необхідність перебудови всього державного механізму з метою приведення його до міжнародних стандартів у галузі захисту прав людини. В зв’язку з цим, особливо гостро постала необхідність трансформації судової гілки влади та створення дієвого механізму захисту прав і свобод громадян. Такий механізм, перш за все, повинен забезпечувати захист особи від свавілля чиновників, оскільки останні наділені значним обсягом владних повноважень та можуть приймати рішення, обов’язкові для виконання. Саме тому потреба дієвого контролю за діями органів публічного управління цілком логічно викристалізувалася в ідею створення незалежних адміністративних судів, які є невід’ємним атрибутом сучасної демократичної правової держави та однією з гарантій дотримання законності в сфері публічного управління.

Адміністративна юстиція в Україні як інститут судового захисту прав громадян від порушень з боку влади представлена спеціалізованими адміністративними судами та адміністративним судочинством.

Створення адміністративних судів в Україні є значним позитивним кроком у розвитку держави та суспільства.

Адміністративне судочинство – це урегульована законом діяльність адміністративних судів щодо розгляду і вирішення адміністративних справ. З набранням чинності Кодексу адміністративного судочинства України, адміністративне судочинство стало самостійним видом судочинства поряд з конституційним, цивільним, господарським, кримінальним.

Адміністративне судочинство – одна з основних спеціальних юридичних дисциплін, що вивчає закономірності судового розгляду і вирішення справ про оскарження дій або бездіяльності посадових осіб органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, що порушують права осіб.

Призначенням навчального курсу "Адміністративне судочинство" є надання слухачам вищого навчального закладу освіти глибоких знань щодо основних категорій адміністративного судочинства, механізмів судового захисту прав, свобод та інтересів учасників правовідносин, що виникають у сфері публічної адміністрації, знайомства з системою спеціалізованих судів, які здійснюють адміністративне судочинство.

Адміністративне судочинство є новим, об’ємним, мобільним та нестабільним. Це вимагає від слухачів юридичних навчальних закладів підвищеної уваги до змін, які відбуваються у адміністративному судочинстві та чинному законодавстві України.

Вивчення курсу "Адміністративне судочинство" передбачає здобуття знань на лекціях, семінарських та практичних заняттях, а також у процесі самостійної роботи слухачів з нормативними джерелами та літературою із запропонованого навчального курсу.

Тематичним планом по курсу "Адміністративне судочинство" передбачено проведення семінарських і практичних занять, а також відводиться час для індивідуальної та самостійної роботи слухачів і курсантів з метою глибшого вивчення найбільш складних тем. Вказані заняття проводяться з метою надання курсантам допомоги у засвоєнні тем курсу, виробленні самостійності у здобутті знань, вмінь користуватися нормативними актами, а також з метою вивчення та закріплення практичного досвіду.

При підготовці до семінарського заняття курсанти повинні:

  • вивчити конспект лекції, літературу, вказану у плані занять по цій темі, прочитати відповідний розділ у підручнику;

  • вивчити та законспектувати в зошиті закони та підзаконні нормативні акти, рекомендовані науково-педагогічними працівниками на лекції;

  • скласти логічну схему відповіді на кожне питання, яке винесене для обговорення на семінарі.

Під час підготовки до практичного заняття, курсанти поряд з вивченням і конспектуванням рекомендованої літератури повинні:

  • підібрати нормативні матеріали (закони та інші нормативні акти органів влади та управління, накази), необхідні для вирішення практичних задач;

  • підготувати мотивовані відповіді на задачі;

  • при підготовці відповідей необхідно враховувати загальнотеоретичні рекомендації з адміністративного права.

На індивідуальних заняттях передбачається:

  • самостійна робота курсантів з вивчення рекомендованих тем;

  • конспектування нормативних актів;

  • аналіз проблемних питань;

  • консультації науково-педагогічних працівників з найбільш складних для засвоєння питань;

  • контроль науково-педагогічних працівників за роботою курсантів.

При виступах на семінарських і практичних заняттях необхідно використовувати позитивний досвід органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також судову практику, аналізувати нормативні акти, огляди, довідки і рекомендації, особистий практичний досвід студентів.