Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 5-КН / Сівальов ТКЗ.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
58.16 Кб
Скачать

Матеріали підготував:

Кісілюк Е.М., кандидат юридичних наук, доцент, заступник начальника кафедри кримінального права

Теорія кваліфікації злочинів

Теорія кваліфікації злочинів – одна з найважливіших дисциплін кримінально-правового циклу, що викладається у вищих юридичних закладах освіти. Досконале знання закону про кримінальну відповідальність нашої держави є необхідною умовою успішної роботи за фахом. Це покладає на слухача обов’язок із перших днів занять відмовитися від поверхового засвоєння кримінально-правових інститутів, категорій і понять.

Одним з найважливіших питань при застосуванні закону про кримінальну відповідальність є визначення того, який саме злочин вчинила особа та якою нормою цей злочин передбачено. Це питання вирішується у процесі кваліфікації злочинів. Отож курс теорії кваліфікації злочинів має сформувати у слухачів глибокі теоретичні і практичні знання щодо практичного застосування кримінального законодавства України.

Вивчення цього курсу має сприяти вихованню поважного ставлення до Закону про кримінальну відповідальність як важливого засобу захисту людини, її прав та свобод, проголошених Конституцією України, інтересів суспільства і держави від злочинних посягань.

В умовах дії Кримінального кодексу України зазначений курс має на меті також поєднати знання слухачів, здобуті під час навчання, з новими законодавчими положеннями.

Метою вивчення дисципліни є поглиблене з’ясування законодавчих і теоретичних питань, пов’язаних з теорією кваліфікації злочинів; кваліфікації попередньої злочинної діяльності; множинності злочинів; злочинів, вчинених у співучасті; кваліфікації злочинів при конкуренції норм; кваліфікації помилок у кримінальному праві; детальний розгляд судових роз’яснень зі вказаних проблем; тлумачення кримінального закону; вироблення вміння правильної кваліфікації та розмежування злочинів.

Завдання вивчення дисципліни полягає у набутті студентами знань, умінь і здатностей (компетенцій) правильно кваліфікувати злочини; вирішувати завдання професійної діяльності з обов’язковим урахуванням принципів кваліфікації злочинів.

У структурно-логічній схемі навчання дисципліна «Теорія кваліфікації злочинів» вивчається після вивчення дисципліни «Кримінальне право» та основних дисциплін професійно-орієнтованого циклу, коли майбутні фахівці мають достатнє уявлення щодо умов їхньої майбутньої професійної діяльності. Це забезпечує можливість викладання дисципліни «Теорія кваліфікації злочинів» з урахуванням професійної орієнтації студентів.

У результаті вивчення дисципліни “Теорія кваліфікації злочинів” студенти повинні:

знати:

  • основні положення про кваліфікацію злочинів;

  • принципи кваліфікації злочинів;

  • елементи конкретних складів злочину та їх обов’язкові і факультативні ознаки, які впливають на кваліфікацію злочинів;

  • правила кваліфікації інститутів Загальної та Особливої частин кримінального права;

  • особливості кваліфікації окремих злочинів.

вміти:

  • ефективно використовувати положення закону про кримінальну відповідальність та інших нормативно-правових документів при кваліфікації злочинів;

  • володіти основними правилами кваліфікації злочинів;

  • практично вирішувати ситуативні задачі;

  • визначати проблемні питання курсу та формувати шляхи їх подолання;

  • досліджувати судову практику та формулювати правила кваліфікації злочинів на підставі її вивчення;

  • використовувати отримані теоретичні знання та практичні навички при кваліфікації злочинів.