Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
94.21 Кб
Скачать

14

Тема № 6. Органи управління сільськогосподарськими підприємствами План

1. Характеристика та основні принципи управлінської діяльності сільськогосподарських підприємств.

2. Система органів управління сільськогосподарських підприємств та їх повноваження.

3. Правове становище директора державного та комунального сільськогосподарського підприємства.

Література Нормативно-правові акти

  1. Господарський кодекс України. Київ, “ІнЮре”,2003.

  2. Про власність: Закон України від 07.12.1991 р. // Відом.Верхов. Ради УРСР.- 1991.- № 20.- ст. 249.

  3. Про господарські товариства: Закон України від 19.09.1991 р.// Там же.- 1991.- №49.- Ст. 682.

  4. Про підприємства в Україні: Закон України від 27.03.1991 р. //Відом.Верхов.Ради УРСР.- 1991.- №24.- Ст.272.

  5. Про сільськогосподарську кооперацію: Закон України від 17.07.1997 р.//Там же.- 1999.- № 39.- Ст.261.

  6. Про фермерське господарство від 19.06.2003 № 973-IVВідом.Верхов.Ради України. – 2003.N 45. -ст. 363.

  7. Закон України “Про господарські суди”. Юрид. вісник України. 2001 р., №31.

Навчальна та наукова література

  1. Каракаш І. Земельна реформа і реорганізація с/г підприємств. Право України, 1998 р., №12, с.58.

  2. Порошенко П. Правове регулювання управління корпоративними правами в Україні. Право України, 2000р., №11,с.102.

  3. Кооперативне право: Підручник /За ред. В.І.Семчика.- К.: Ін Юре, 1995.

  4. Аграрное право: Учебник для вузов/Под ред. проф. Г.Е. Быстрова и проф. М.И. Козыря. -М.: Юрист, 2000.- 534 с.

  5. Аграрное, земельное и экологическое право Украины. Общие части учебных курсов. Учебное пособие. Издание вто­рое — дополненное и исправленное. Под редакцией докт. юрид. наук, профессора Погребного А.А. и канд. юрид. наук, доцента Каракаша И.И.— X.: ООО «Одиссей», 2001.— 400 с.

  6. Аграрне право України - Підручник / В.З. Янчук, В.І. Андрійцев, С.Ф. Василюк та інші; За ред. В.З. Янчука. — 2-е вид., перероб. та допов. — К.: Юрінком Інтер, 2000. — 720 с.

  7. Аграрне право України: Підруч. для студ. вищ. навч. закл. /Н.О.Багай, Л.О.Бондар, В.К.Гуревський та ін. / За ред. О. О. Погрібного. — К.: Істина, 2004. – 448 с.

  8. Аграрне право України: Підруч. / В. З. Янчук, В. І. Андрейцев, С. Ф. Василюк та ін. / За ред. В. З. Янчука. – 2-е вид., перероб. та доп. – К.: Юрінком Інтер, 2000. – 720 с.

  9. Рыгалова Л. В. Аграрное право: Учеб. пособие. – М.:Академия, 2002. – 237 с.

  10. Аграрное право: Учеб. для вузов / С. С. Акманов, Н. Н. Веденин, Г. Е. Быстров и др. / Под ред. Г. Е. Быстрова, М. И. Козыря. – 2-е изд., испр. и доп. – М.: Юрист, 1998. – 531 с.

1. Характеристика та основні принципи управлінської діяльності с/г підприємств.

Управління всіма с/г підприємствами, заснованими на недержавній формі власності, здійснюється на засадах самоврядування. Колективне самоврядування – це сукупність власно-управлінських відносин, що виникають в процесі здійснення своїх функцій відповідними органами управління. Самоврядування здійснюється відповідно до функцій та повноважень органів управління, на основі взаємодії та розмежування компетенції і відповідальності. Організаційною підставою самоврядування є право членства громадян в с/г підприємствах кооперативного типу та право участі – в корпоративних підприємствах. Найбільш важливі норми щодо врегулювання відносин колективного кооперативного самоврядування закріплено в ЗУ “Про с/г кооперацію” і статуті кооперативу, що приймається його установчими (або загальними) зборами. Самоврядування забезпечується шляхом гарантування права кожного члена кооперативу приймати участь в рішенні усіх питань його діяльності, обирати й біти обраним, підпорядкування виконавчих органів вищим, обов’язковістю рішень, прийнятих більшістю голосів на загальних зборах та засіданні правління для усіх членів СГК.

Сутність колективного самоврядування характеризується такими ознаками:

- участь в рішенні усіх найважливіших питань діяльності кооперативу його членів;

- виборність або призначення виконавчих та ревізійних органів, згідно зі статутом;

- дотримання вимог гласності при обговоренні та прийнятті рішень з питань діяльності кооперативу;

- поєднання колегіальності та єдиноначальства при здійсненні своїх функцій органами управління та контролю, де кожен член кооперативу зобов’язаний підпорядковуватися органам управління та посадовим особам.

Право колективного самоврядування здійснюється на основі рівного права на участь в управління справами кооперативу, що належить кожному члену. Згідно зі ст. 3 ЗУ “Про с/г кооперацію” кожен член кооперативу користується на загальних зборах правом одного голосу незалежно від розміру внесеного ним пайового внеску. Таке право не може бути передано іншим особам.

Дотримання правомочностей з управління забезпечується юридичними гарантіями. Юридичними гарантіями дотримання права самоврядування в кооперативі виступають:

- чітке визначення повноважень органів управління та посадових осіб;

- своєчасне скликання органів управління кооперативу, контрольно-ревізійних органів та дотримання регламенту їх роботи;

- дотримання правил голосування (відкритого, таємного) при вирішенні питань;

- виборність та змінність голови правління та інших органів у терміни, визначені локальними актами (3 роки);

- дотримання належного кворуму при проведенні загальних зборів, засідання правління, спостережної ради, ревізійної комісій

- обрання до органів управління та РК тільки членів кооперативу;

- дострокове відкликання обраних посадових осіб, якщо вони не виправдали довіри колективу.

Управління корпоративними підприємствами також засноване на самоврядуванні і характеризується такими особливостями:

- у загальних зборах АТ та ТОВ приймають участь усі учасники в залежності від розміру участі у статутному фонді. Виключення становлять власники привелійованих акцій, які мають обмежені управлінські права і мають вирішальний голос на умовах, передбачених статутом;

- рішення важливіших питань діяльності товариства здійснюється учасниками товариства в залежності від розміру участі у статутному фонді;

- управління та контроль здійснюється особисто учасниками товариства або призначеними ними представниками.

Управління ФГ здійснює голова господарства за взаємною домовленістю з його членами. Тобто голова є рівноправним членом цього господарства, але в той же час він є повноправним представником фермерського господарства у всіх його відносинах (зовнішніх та внутрішніх).

Управління державними та комунальними с/г підприємствами – це діяльність держави (територіальної громади), її органів, спрямована на організацію виробничих процесів, реалізацію статутних цілей підприємства.

Основні принципи управління державними та комунальними підприємствами:

- поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна та участі в управлінні трудового колективу. Надаючи державному (комунальному) підприємству майно та землю держава (територіальна громада) розраховує на певну віддачу – отримання запланованої кількості та якості с/г продукції, прибутку;

- контрактна форма оформлення трудових відносин міністерством (іншим уповноваженим органом) із керівником підприємства, який виступає в ролі уповноваженого власником органу;

- підзвітність керівника підприємства власнику та трудовому колективу. Оскільки директор призначається власником – він підзвітній останньому. Підзвітність директора колективу визначається ГК України (ст. 65) та колективним договором, в якому регулюються відносини між трудовим колективом та адміністрацією. Сторони, що уклали колективний договір, повинні не менше 2 разів на рік звітувати про його виконання на зборах колективу;

- відповідальність органів управління та посадових осіб за результати управління і господарської діяльності, а також відповідальність за законність прийнятих ними рішень, створення умов для належної організації виробництва. У випадку прийняття відповідним державним органом акту, що не виходить за межі його компетенції або суперечить вимогам законодавства, підприємство може звернутися до суду для визнання його недійсним. Збитки, що завдані підприємству внаслідок виконання цих актів, підлягають відшкодуванню державою;

- розмежування форм та методів участі в управлінні – власника майна, уповноважених органів та трудового колективу. Управління в сфері с\г-ва за дорученням держави як власника здійснює Міністерство аграрної політики України та його місцеві органи (Головні управління сільського господарства та продовольства областей, управління сільського господарства та продовольства районів). На рівні підприємства уповноваженим органом є директор, який призначається на посаду власником. Власник встановлює компетенцію директора. Компетенція трудового колективу щодо управління справами встановлюється законом (ст. 65 ГК України), статутом підприємства та колективним договором.

Соседние файлы в папке Аграрне підготовка