Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EPSTV_metodichka.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать

97

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

КІРОВОГРАДСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Семикіна М. В., Збаржевецька Л. Д., Орлова А.А.

ЕКОНОМІКА ПРАЦІ

ТА СОЦІАЛЬНО-ТРУДОВІ

ВІДНОСИНИ

ПРАКТИКУМ

для студентів денної форми навчання

за спеціальностями:

“Економіка підприємства”, “Міжнародна економіка”,

“Економічна кібернетика”, “Маркетинг”, “Фінанси”, “Облік і аудит”

Кіровоград – 2011

УДК 331.502

Семикіна М. В., Збаржевецька Л. Д., Орлова А.А. Економіка праці та соціально-трудові відносини. Практикум для студентів денної форми навчання за спеціальностями: “Економіка підприємства”, “Міжнародна економіка”, “Економічна кібернетика”, “Маркетинг”, “Фінанси”, “Облік і аудит”– Кіровоград: КНТУ, 2011. – 95с.

Практикум адаптований до вимог кредитно-модульної системи навчання. Містить методичні рекомендації і поради, корисні при підготовці до практичних занять та модульного контролю знань, приклади тестів, задач та способів їх розв’язання, пропонує до розгляду проблемні ситуації, ділові ігри, тематику рефератів для самостійної роботи, а також знайомить студентів з орієнтовними екзаменаційними питаннями, вимогами до оцінювання знань.

Рецензенти:

Рекомендовано до друку Вченою радою Кіровоградського національного технічного університету (протокол №….. від ……………....2011 р.)

Зміст

Вступ 5

1. Тематичний план семінарських (практичних) занять 7

2. Методичні рекомендації, тести, приклади розв’язання задач та проблемних ситуацій 8

2.1. Модуль 1 8

2.2. Модуль 2 32

2.3. Модуль 3 56

3.рекомендована тематика рефератів та повідомлень для самостійної роботи 82

3.1. Перелік тем для написання рефератів 82

3.2. Перелік проблемних питань для підготовки аналітичних

доповідей та повідомлень 84

4. поточне, модульне та підсумкове оцінювання знань студентів 86

5. Орієнтовні екзаменаційні питання 87

6. Рекомендована література для вивчення дисципліни 90

ВСТУП

Початок ХХІ-го століття характерний для України активізацією процесів формування базових основ ринкової економіки. Саме це обумовлює й активну увагу на різних рівняхуправління до створення сучасної системи економіки праці, яка б дозволяла відчутно підвищити продуктивність праці. Об'єктивно, що при ринкових трансформаціях найсуттєвіші перетворення відбуваються насамперед в соціально-трудовій сфері, зачіпаючи інтереси мільйонів мешканців держави.

Виходячи з означених підходів розкриття питань предмета економіка праці й соціально-трудових відносин доцільно розглядати крізь призму наступних напрямків:

- основи праці, розкриття сутності та механізмів формування і регулювання соціально-трудових відносин в галузі трудових ресурсів, ринку праці і зайнятості, які передбачають формування умов ефективного використан­ня трудових ресурсів;

- економічні аспекти щодо підвищення результативності трудової діяльності (чинники, умови, резерви, критерії), враховуючи особливості перехідного періоду та його вплив на соціально-трудові відносини;

- мотивування і стимулювання передумов для ефективної, плодотворної діяльності трудових ресурсів в умовах формування ринкових відносин;

- кількісні аспекти та засоби управління трудовими процесами, а також виробництвом, якісним складом і чисельністю працівників і оплатою їхньої праці.

Економіка праці та соціально-трудові відносини– навчальна дисципліна, викладання якої передбачає надати знання щодо формування людського потенціалу та ефективності його використання у сфері праці з метою забезпечення якості життя населення та гармонізації економічних, організаційних, соціальних відносин у процесі праці.

Жодна зі сфер економічного життя нашої держави не піддається такій суворій критиці, як соціально-трудові відносини. В умовах докорінних змін у системі суспільних відносин не викликає сумніву необхідність формування нової системи соціально-трудових відносин, яка відбиває сучасне розуміння особливостей праці як об'єкта дослідження й вивчення, трактування предмета та методу сучасної економіки праці й соціально-трудових відносин як науки. У процесі праці формується система соціально-трудових відносин, що становить стрижень суспільних відносин на рівні макро- та мікроекономіки. На практиці трудові відносини між працею та капіталом, найманим працівником і роботодавцем рідко існують у чистому вигляді, без соціальної складової. І навпаки, соціальні відносини, як правило, виникають у результаті трудових процесів, суперечностей, конфліктів, що їх супроводжують.

Виходячи з означених підходів зміст навчальної дисципліни «Економіка праці та соціально-трудові відносини» розкривається при вивченні наступних напрямків:

- людський потенціал суспільства: формування, відтворення та використання; людський капітал;

- сутність праці і зайнятості населення, передумови ефективної зайнятості на національному і регіональних ринках праці;

- формування і регулювання соціально-трудових відносин на усіх рівнях управління; соціальне партнерство;

- теорія людського розвитку; умови якісного людського розвитку;

- економічні аспекти підвищення результативності трудової діяльності (чинники, умови, резерви, критерії);

- мотивація і стимулювання ефективної трудової діяльності; колективно-договірне регулювання праці;

- кількісні аспекти та засоби управління трудовими процесами, а також виробництвом, якісним складом і чисельністю працівників і оплатою їхньої праці.

Метою вивчення навчальної дисципліни є формування комплексу сучасних знань та практичних навичок щодо забезпечення ефективної зайнятості населення та прогресивного розвитку соціально-трудових відносин.

Об'єктом вивчення дисципліни є система економічних, соціальних і організаційних відносин між людьми з приводу відтворення й ефективного використання людських продуктивних сил в процесі праці.

Предметомвивчення дисципліни є сукупність теоретичних і практичних проблем формування людського потенціалу, забезпечення ефективного використання його у сфері праці як на макро-, так і на мікроекономічному рівнях з метою забезпечення високої якості життя населення та високої ефективності економічної діяльності.

Завдання для студента– навчитись аналізувати і розв’язувати теоретичні і практичні проблеми забезпечення ефективної зайнятості населення, відтворення, використання та розвитку людських продуктивних сил, формування стабільних та прогресивних соціально-трудових відносин, вирішувати прикладні питання організації та стимулювання праці, знаходити резерви підвищення її продуктивності.

Для засвоєння курсу студенти повинні володіти знаннями з навчальних курсів «Економічна теорія», «Демографія», «Соціальна політика», «Трудове право», «Управління трудовими ресурсами», «Управління персоналом», «Наукова організація праці», «Техніка безпеки», «Охорона праці», «Ергономіка», «Економіка підприємства», «Соціологія і психологія праці», «Економіка освіти». Крім того, студент повинен вміти читати нормативно-довідкову документацію, статистичну звітність, будувати аналітичні графіки та таблиці, використовувати математичні методи дослідження функціонального зв’язку, користуватись спеціальними довідковими таблицями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]