Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moya_praktika.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
83.82 Кб
Скачать

26

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………2

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДІЯЛЬНОСТІ ДП «КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОБЛАВТОДОР»………................................................4

Розділ 2. КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА ФІНАНСОВОГО СТАНУ ДП «КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОБЛАВТОДОР»………………………………………7

2.1. Аналіз показників ліквідності та платоспроможності ДП………………..7

2.2. Оцінка фінансової стійкості та стабільності ДП………………………….10

2.3. Аналіз показників рентабельності ДП……………………………………..14

2.4. Оцінка ділової активності ДП……...………………………………............17

2.5. Оцінка показників кредитоспроможності ДП. ...…………………………19

Розділ 3. НАПРЯМКИ ПОКРАЩЕННЯ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ДП «КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОБЛАВТОДОР»…..……………………………….…23

Висновки……………………………………………………………………...25

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………….............27

Додатки…………………………………………………………………….….29

Вступ

Фінансовий аналіз - це складова аналітичного економічного дослідження щодо вивчення рівня, змін і динаміки фінансових показників у їх взаємозв’язку і взаємозумовленості, з метою прийняття ефективних управлінських рішень для забезпечення внутрішньої і зовнішньої діяльності господарюючих систем, сталого економічного розвитку і стійкого фінансового стану.

Аналіз фінансового стану необхідний для поліпшення організації фінансів та підвищення ефективності їх використання в процесі господарської діяльності. Зміст аналізу полягає у вивченні розміщення і використання засобів виробництва, платоспроможності підприємства тощо.

Основними джерелами для проведення аналізу є звітні форми та розшифрування окремих рахунків.

При проведенні аналізу перш за все необхідно звернути увагу на зміну валюти (підсумку) балансу. Зростання валюти балансу є позитивним показником, але у випадках, коли це зростання відбувається не за рахунок збільшення боргових зобов’язань, а внаслідок збільшення власного капіталу. Зменшення валюти балансу сповіщає про звуження діяльності підприємства. В такому разі необхідно детально розглянути кожну причину такого звуження. Негативним явище в балансі є зростання дебіторської та кредиторської заборгованості звітного періоду.

Одна з найважливіших характеристик фінансового стану підприємства – стабільність його діяльності з позиції довгострокової перспективи. Вона пов’язана насамперед із загальною фінансовою структурою підприємства, ступенем його залежності від кредиторів та інвесторів.

Актуальнiсть роботи полягає в необхідності проведення оцінки фінансового стану ДП «Кіровоградський облавтодор».

Метою роботи є вивчення теоретичних основ і економічної сутності аналізу фінансового стану підприємства, комплексний аналіз фінансового стану ДП «Кіровоградський облавтодор».

Об’єктом дослідження є фінансовий стан підприємства.

Головними завданнями роботи є:

  • визначення платоспроможності підприємства і ліквідності;

  • оцінка ділової активності підприємства;

  • оцінка прибутковості підприємства;

  • визначення сутності та методики проведення комплексного аналізу підприємства;

  • розглянути проблеми та шляхи вдосконалення фінансового стану підприємства.

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДІЯЛЬНОСТІ ДП «КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОБЛАВТОДОР»

Дочірнє підприємство «Кіровоградський облавтодор» Публічного акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» створене відповідно до наказу Державної служби автомобільних доріг України від 09.04.2002 № 156 на власності публічного акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України».

Підприємство є правонаступником зобов’язань та договорів ліквідованого Кіровоградського обласного об’єднання державних жорожніх підприємств та реорганізованих дорожніх державних підприємств, які входили до його складу.

Підприємство засноване з метою забезпечення економічних інтересів держави, задоволення потреб держави, населення та оборони країни в удосконаленні і розвитку автомобільних доріг загального користування, розширення можливостей виробничого та соціального розвитку підприємств дорожнього господарства, підвищення ефективності використання матеріальних, фінансових та інших ресурсів на основі спільної діяльності, розподілу праці і кооперації.

Дочірнє підприємство «Кіровоградський облавтодор» є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунковий, валютний та інші рахунки в банках.

Предметом діяльності підприємства є:

  • виконання робіт з будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг, мостів, інших споруд та елементів обстановки доріг;

  • будівництво мостів, шляхових естакад, тунелів та метрополітену;

  • забезпечення сталої роботи на автомобільних дорогах в умовах стихійного лиха, аварій, катастроф і подолання їхніх наслідків;

  • розвиток промисловості та виробництва будівельних, дорожньо-будівельних матеріалів і конструкцій, інших виробів, необхідних для будівництва та ремонту автомобільних доріг і споруд на них;

  • розробка родовищ будівельних матеріалів, переробка гірничої маси, виробництво будівельних матеріалів;

  • підготовка та виконання розкривних робіт, буріння;

  • виробництво товарів народного споживання;

  • закупівля, постачання та збут продукції, матеріалів та енергоносіїв;

  • автомобільні перевезення вантажів і пасажирів як на території України, так і за її межами;

  • створення і розвиток мережі закладів дорожнього сервісу;

  • виготовлення дорожніх знаків, інформаційних та рекламних щитів, знаки з техніки безпеки, малих архітектурних форм;

  • організація функціонування системи інформаційного забезпечення на автомобільних дорогах;

  • виробництво та реалізація сільськогосподарської продукції;

  • проведення бартерних, клірингових та лізингових операцій;

  • надання правових, аудиторських та консультаційних послуг;

  • надання послуг у галузі маркетингу, а також посередницьких, складських та транспортно-експедиційних послуг;

  • впровадження та експлуатація комп’ютерних мереж, розподілювальних баз та банків даних і надання доступу до них на комерційній основі;

  • інженерно-геологічні, топо-геодезичні та інженерно-гідрометеорологічні вишукання;

  • проведення фінансово-економічного аналізу діяльності;

  • складання проектно-кошторисної документації;

  • виконання наукових і науково-дослідних, проектно-вишукувальних та дослідно-конструкторських робіт, надання інженерної та економіко-консультаційних послуг.

Зовнішньоекономічна діяльність:

  • здійснення (організація) покриття і страхування ризику учасників будівництва і ремонту автомобільних доріг загального користування;

  • будівництво об’єктів соціально-побутової сфери, надання житлово-комунальних послуг;

  • забезпечення функціонування лікувальних та оздоровчих закладів, надання туристичних послуг, проведення спортивних, культурно-масових та інших заходів;

  • здійснення природоохоронних заходів спрямованих на зниження і компенсацію негативного впливу виробництва на природне середовище, здоров’я і майно людей;

  • видання бюлетенів та інших засобів інформації;

  • проведення ринкової оцінки об’єктів нерухомості, обладнання та транспортних засобів;

  • охоронні послуги перевізникам вантажів нам автомобільних дорогах;

  • виконання інших функцій, пов’язаних з реалізацією покладених на нього завдань, які не суперечать чинному законодавству.

Розділ 2. КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА ФІНАНСОВОГО СТАНУ ДП «КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОБЛАВТОДОР»

2.1. Аналіз показників ліквідності та платоспроможності дп

Фінансовий стан підприємств можна оцінити з погляду його короткострокової та довгострокової перспектив. У короткостроковій перспективі критерієм оцінки фінансового стану підприємства є його ліквідність і платоспроможність, тобто здатність своєчасно і в повному обсязі розрахуватися за короткостроковими зобов’язаннями. Термін «ліквідний» передбачає безперешкодне перетворення майна на гроші. Ліквідність підприємства — це його спроможність перетворювати свої активи на гроші для покриття всіх необхідних платежів.

Важивим показником при аналізі фінансового стану є платоспроможність підприємства, яку визначають шляхом розрахунку коефіцієнтів ліквідності.

Всі активи підприємства мають різну ліквідність – здатність швидко перетворюватися на грошові засоби.

Найбільш ліквідними активами є грошові кошти та їх еквіваленти, а також поточна дебіторська заборгованість. До високоліквідних активів належать також цінні папери, що належать до поточних фінансових інвестицій.

Найменш ліквідним поточним активом є запаси, бо для перетворення їх на гроші спочатку треба їх продати. Отже, під ліквідністю будь-яко го активу слід розуміти можливість перетворення його на гроші, а рівень ліквідності визначається тривалістю періоду, протягом якого відбувається це перетворення. Що коротшим є цей період, то вищою буде ліквідність даного виду активів.

Отже, для визначення статичної платоспроможності здійснюється розрахунок наступних коефіцієнтів:

  1. Коефіцієнт поточної ліквідності – відповідає на запитання, чи здатне підприємство розрахуватися за своїми поточними зобов’язаннями перед усіма кредиторами наявними ліквідними оборотними активами:

Нормативне значення цього коефіцієнту становить 2. Значення у межах 1-1,5 свідчить про спроможність підприємства повністю розраховуватися по своїх боргах за рахунок оборотних активів. Зростання показника вище 2 свідчить про неефективне управління грошовими коштами, що може негативно позначитись на доходності підприємства. У нашому випадку показники збільшується, але не відповідає нормативу.

  1. Коефіцієнт швидкої ліквідності:

Показник показує можливість підприємства сплатити поточні зобов’язання за умови своєчасного проведення розрахунків з дебіторами. На відміну від попереднього, він враховує якість оборотних активів і є більш суворим показником ліквідності, оскільки при його розрахунку враховуються найбільш ліквідні поточні активи. У нашому випадку показник зменшується у 2011 році – до 0,27 порівняно з 2010 роком (0,37).

  1. Коефіцієнт абсолютної ліквідності (розрахункової платоспроможності):

Показник характеризує готовність підприємства негайно ліквідувати короткострокову заборгованість. Напрямок позитивних змін – збільшення.

Оптимальне значення 0,2-0,35. Але зростання показника вище критичної межі також не вважається позитивною тенденцією, оскільки може призводити до падіння дохідності підприємства. З розрахунків видно, що коефіцієнти не відповідають нормативному значенню, що вказує на зовнішню ознаку неплатоспроможності.

  1. Коефіцієнт співвідношення дебіторської та кредиторської заборгованості:

Ступінь покриття кредиторської заборгованості вимогами на користь підприємства з 2010-2011рік (від 0,27 до 0,22), що свідчить про недотримання певної політики кредитування покупців та залучення товарних кредитів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]