Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

МК (Пашинський) / МК / Видання_готові / МВПЗ_Металеві_конструкції

.pdf
Скачиваний:
38
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Практичне заняття № 8 ПРОЕКТУВАННЯ ПРОКАТНИХ БАЛОК

Мета заняття: вивчити методи розрахунків сталевих прокатних балок за ДБН В.2.6-163:2010 "Сталеві конструкції".

Вихідні дані: індивідуальне завдання, яке містить параметри перекриття, необхідні для проектування сталевих несучих балок.

Завдання на проектування. Підібрати переріз і розрахувати опорний вузол головної (другорядної) балки перекриття під призначення приміщення.

Вихідні дані: проліт L та крок B балок; експлуатаційне pe і граничне pm розрахункові значення постійного навантаження від маси перекриття та конструкцій підлоги (на квадратний метр плану). Головна балка обпирається на сталеву колону збоку; другорядна балка обпирається на поперечні ребра жорсткості головної балки в одному рівні через фрикційні болти.

Порядок проектування балки:

1.Виходячи з призначення приміщення, за додатком А ДБН В.1.2-14-2009 [1], встановити клас відповідальності будівлі.

2.За додатком В ДБН В.2.6-163:2010 [3] встановити категорії конструкції за призначенням (А, Б, В) і за напруженим станом (І, ІІ, ІІІ).

3.За таблицею В.2 ДБН [3] визначити суму балів, що враховують призначення та умови експлуатації, і за вказівками пункту В.1 ДБН [3] встановити номер групи, до якої належить балка перекриття.

4.За таблицею Е.1 ДБН [3] з урахуванням групи конструкцій за пунктом 3 вибрати сталь, придатну для виготовлення балки, і попередньо визначити її розрахунковий опір Ry за таблицею Е.2 ДБН [3].

5.За пунктом 7.6.4 ДБН [1] визначити коефіцієнти відповідальності для

розрахунку балки за граничними станами першої γn1 та другої групи γn2 в усталеній розрахунковій ситуації.

6.За таблицею 1.1.1 ДБН [3] визначити коефіцієнт умов роботи балки γс.

7.За пунктом 5.1 ДСТУ Б В.1.2-3:2006 "Прогини і переміщення. Вимоги проектування" визначити граничний прогин балки [f / L].

8.За таблицею 6.2 ДБН В.1.2-2:2006 [2] визначити характеристичне та рівне йому експлуатаційне розрахункове значення корисного навантаження на перекриття ge, а за пунктом 6.7 тих же норм – коефіцієнт надійності γfm.

9.Обчислити експлуатаційне та граничне розрахункові значення сумарного погонного навантаження на балку за формулами

qe B pe ge n2 ;

qm B pm fm ge n1 .

20

10.Визначити розрахункові значення максимального згинального моменту та поперечної сили за схемою шарнірно обпертої балки з рівномірно розподіленим навантаженням:

M e

qe L2

;

M m

qm L2

;

Qm

qm L

.

8

8

2

 

 

 

 

 

 

11.Визначити необхідне значення моменту опору поперечного перерізу з умови міцності за нормальними напруженнями (1.5.1) ДБН [3]:

M WН R m

y c

Використання цієї формули означає, що в запас надійності переріз балки підбирається без урахування розвитку обмежених пластичних деформацій (у пружній стадії роботи сталі).

12.Визначити необхідне значення моменту інерції поперечного перерізу з умови жорсткості балки

IMe L L ,

Н10E f

де [L / f] – величини, обернена граничному прогину за пунктом 7.

13.За сортаментом прокатних двотаврів вибрати профіль з найближчими більшими значеннями моменту опору та моменту інерції і визначити геометричні характеристики поперечного перерізу: товщину полички tf, товщину стінки tw, момент інерції Ix, момент опору Wx, статичний момент половини перерізу Sx.

14.За таблицею Е.2 ДБН [3] уточнити розрахункові опори застосованої сталі Ry та Rs=0,58 Ry з урахуванням фактичної товщини полички.

15.Виконати перевірку міцності перерізу балки за нормальними напруженнями за формулою (1.5.1) ДБН [3] і перевірку міцності стінки за дотичними напруженнями за формулою (1.5.2) ДБН [3]:

M m

1

;

Qm S x

1 .

Wn,min Ry c

I x tw Rs c

 

 

 

16. Виконати перевірку жорсткості за наближеною формулою прогину:

f

 

M e L

 

f

 

 

 

 

 

.

L

10EI x

 

 

 

L

17.У випадку невідповідності результатів виконаних перевірок, або наявності надмірних запасів відкоригувати переріз балки і повторити розрахунки за пунктами 13 – 16. Переріз повинен бути підібраний таким чином, щоб у межах наявного сортаменту його не можна було зменшити.

21

18.Згідно з умовами завдання, головна балка перекриття обпирається на сталеву колону збоку. Опорна реакція передається через опорне ребро, приварене до торця балки. Для проектування опорного вузла необхідно:

за таблицями Е.2 і Е.4 ДБН [3] визначити розрахунковий опір зминанню торців Rр листового прокату з прийнятої сталі;

з урахуванням вказівок пункту 1.5.5.13 ДБН [3] визначити товщину опорного ребра, необхідну для передачі поперечної сили Qm з пункту 10

tr

Qm

1,5 br

 

Ry

 

,

br Rp c

E

 

 

 

 

 

де br – ширина ребра, яка звичайно приймається рівною ширині полички запроектованої головної балки;

за вимогами пункту 1.12.1.16 ДБН [3] та рекомендаціями методичних вказівок до практичного заняття № 3 визначити катет зварних швів, якими опорне ребро прикріплюється до стінки балки (довжина двохсторонніх швів приймається рівною висоті стінки).

19.Згідно з умовами завдання, другорядна балка перекриття обпирається на головні балки, прикріплюючись до поперечних ребер жорсткості за допомогою фрикційних болтів. Розрахунок опорного вузла зводиться до:

вибору діаметра болтів (16, 20, 24 мм залежно від опорної реакції та розмірів другорядної балки);

підрахунку кількості фрикційних болтів, необхідної для передачі поперечної сили з пункту 10, за формулами (1.12.18) і (1.12.18) ДБН [3] та рекомендаціями до практичного заняття № 3;

перевірки можливості розміщення отриманої кількості болтів в один ряд уздовж висоти стінки другорядної балки згідно з вимогами таблиці 1.12.3 ДБН [3] щодо відстаней між болтами та до краю елемента.

Основні результати розрахунків заносяться до бланку індивідуального завдання, який подається на перевірку з метою оцінювання роботи на практичному занятті.

22

Рекомендована література

1.ДБН В.1.2-14-2009. Система забезпечення надійності та безпеки будівельних об'єктів. Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель, споруд, будівельних конструкцій та основ. К.: Мінрегіонбуд України, 2009.

2.ДБН В.1.2-2:2006. Система забезпечення надійності та безпеки будівельних об'єктів. Навантаження і впливи. Норми проектування. К.: Мінбуд України, 2007.

3.ДБН В.2.6-163:2010. Конструкції будівель і споруд. Сталеві конструкції. Норми проектування, виготовлення і монтажу. К.: Мінрегіонбуд України, 2010.

4.Клименко Ф. Є., Барабаш В. М., Стороженко Л.І. Металеві конструкції: / За ред. Ф.Є Клименка : Підручник. – 2-ге видання, випр. і доп. – Львів: Світ, 2002.

– 312 с.

5.Металлические конструкции. Общий курс: Учебник для вузов / Е. И. Беленя, В. А. Балдин, Г. С. Веденников и др. – М.: Стройиздат, 1985. – 560 с.

6.Лихтарников Я.М., Ладыженский Д.В., Клыков В.М. Расчет стальных конструкций. К.: Будівельник, 1984. 366 с.

7.Металеві конструкції. Методичні вказівки до виконання курсової роботи "Проектування каркасу одноповерхової будівлі" для студентів спеціальності "Промислове та цивільне будівництво" усіх форм навчання. Укладач Пашинський В.А. – Кіровоград: КНТУ, 2011. - __ с.

23

Додаток А Витяг з ДБН В.1.2-14-2009 "Загальні принципи забезпечення надійності та конструктивної безпеки будівель,

споруд, будівельних конструкцій та основ"

Цей додаток є фрагментом ДБН В.1.2-14-2009, наведеним з метою полегшення доступу до нормативного документа. Нумерація усіх структурних одиниць (розділів, пунктів, таблиць, додатків) відповідає ДБН В.1.2-14-2009.

5 КЛАСИФІКАЦІЯ БУДІВЕЛЬНИХ ОБ'ЄКТІВ

5.1 КЛАСИ НАСЛІДКІВ (ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ) БУДІВЕЛЬ І СПОРУД

5.1.1Класи відповідальності будівель і споруд визначаються рівнем можливих матеріальних збитків і (або) соціальних втрат, пов'язаних із припиненням експлуатації або із втратою цілісності об'єкта.

5.1.2Можливі соціальні втрати від відмови повинні оцінюватися в залежності від таких факторів

ризику, як:

-небезпека для здоров'я і життя людей;

-різке погіршення екологічної обстановки у прилеглій до об'єкта місцевості (наприклад, при руйнуванні сховищ токсичних рідин або газів, відмові очисних споруд каналізації тощо);

-втрата пам'яток історії і культури або інших духовних цінностей суспільства;

-припинення функціонування систем і мереж зв'язку, енергопостачання, транспорту чи інших елементів життєзабезпечення населення або безпеки суспільства;

-неможливість організувати надання допомоги потерпілим при аваріях і стихійних лихах;

-загроза обороноздатності країни.

5.1.3Можливі економічні збитки повинні оцінюватися витратами, пов'язаними як з необхідністю відновлення об'єкта, що відмовив, так і з побічними збитками (збитки від зупинки виробництва, прогаяна вигода тощо).

5.1.4Класифікація будівель і споруд узгоджена з ДСТУ-Н Б В. 1.2-13 і виконується відповідно до вказівок таблиці 1 незалежно за кожною з наведених в її стовпцях характеристикою можливих збитків та втрат від відмови. Будівлі або споруді в цілому присвоюється найвищий з отриманих (найбільший за номером) клас. Попередню класифікацію об'єктів допускається визначати за даними, наведеними в додатку А. Клас відповідальності унікальних будівель та споруд визначається на основі експертних оцінок.

У технічному завданні на проектування або в іншій договірній документації має бути вказаний клас відповідальності об'єкта, який визначається замовником за узгодженням із генеральним проектувальником та організацією, яка здійснює наукове супроводження проектних робіт. Цей клас має бути відомим власнику об'єкта і за згодою з ним може бути підвищений.

Таблиця 1

 

 

 

 

Характеристики можливих наслідків від відмови будівлі або споруди

 

 

 

 

 

Клас наслідків

 

Можлива небезпека для здоров'я і життя

 

 

Втрата

 

Припинення

 

 

людей, кількість осіб

Обсяг

 

 

функціонуван-ня

 

 

 

об'єктів

 

 

(відповідаль-

 

 

 

 

 

 

можливого

 

 

комунікацій

 

 

 

 

 

 

 

 

культурної

 

 

ності) будівлі

 

які постійно

 

які періодично

 

які

економічного

 

 

транспорту, зв'язку,

 

 

 

 

 

спадщини,

 

 

або споруди

 

перебувають

 

перебувають

 

перебувають

збитку,

 

 

енергетики, інших

 

 

 

 

 

категорії

 

 

 

 

на об'єкті

 

на об'єкті

 

поза об'єктом

м.р.з.п.

 

 

інженерних мереж,

 

 

 

 

 

 

об'єктів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

рівень

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ССЗ

понад 300

 

понад 1000

 

понад 50000

понад

 

національного

загальнодержавний

 

значні наслідки

 

 

150000

 

значення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СС2 середні

від 20 до 300

 

від 50 до 1000

 

від 100 до

від 2000 до

 

місцевого

регіональний,

 

наслідки

 

 

50000

150000

 

значення

місцевий

 

 

 

 

 

 

 

СС1 незначні

до 20

 

до 50

 

до 100

до 2000

 

 

 

наслідки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Примітка 1. Будівлі або споруді присвоюється найвищий клас наслідків (відповідальності) за однією з усіх можливих характеристик можливого збитку від відмови.

Примітка 2. Вважається, що на об'єкті постійно є люди, якщо вони перебувають там не менше ніж вісім годин на добу і не менше ніж 150 днів на рік. Людьми, які періодично відвідують об'єкт, вважаються ті, що перебувають там не більше трьох годин на добу. Небезпекою для життєдіяльності людей є можливе порушення нормальних умов життєдіяльності більше ніж на три доби.

Примітка 3. Обсяг можливого економічного збитку визначається відповідно до Методики [3].

Примітка 4. Мінімальний розмір заробітної плати (м.р.з.п.) щорічно встановлюється Законом України [4].

Примітка 5. Чисельні значення характеристик, що визначені у колонках 2-5 таблиці, відповідають критеріям, що визначають рівеньнадзвичайних ситуацій [5].

Примітка 4. Категорії об'єктів культурної спадщини встановлюються відповідно до чинного законодавства [6].

Примітка 5. Рівень значення комунікацій та інших інженерних мереж установлюється відповідно до чинного законодавства [7]. Примітка 6. Для висотних будівель клас наслідків (відповідальності) приймається не меншим ніж:

СС-2 – для будівель заввишки від 73,5 м до 100 м; СС-3 – для будівель заввишки понад 100 м.

24

5.2 КАТЕГОРІЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ КОНСТРУКЦІЙ ТА ЇХ ЕЛЕМЕНТІВ

5.2.1 Залежно від наслідків, які можуть бути викликані відмовою, розрізняють три категорії відповідальності конструкцій та їх елементів:

А – конструкції та елементи, відмова яких може призвести до повної непридатності до експлуатації будівлі (споруди) в цілому або значної її частини.

Б – конструкції та елементи, відмова яких може призвести до ускладнення нормальної експлуатації будівлі (споруди) або до відмови інших конструкцій, які не належать до категорії А.

В – конструкції, відмови яких не призводять до порушення функціонування інших конструкцій або їх елементів.

Категорії відповідальності встановлюються проектувальником і мають бути наведені у проектній документації. Рекомендації щодо визначення цих категорій, як правило, мають бути наведені у нормах проектування будівель або споруд певного типу.

5.2.2У складі категорії А можуть виділятися конструкції категорії А1 (головні несучі конструкції), безвідмовність яких забезпечує будівлю або споруду від повного руйнування при аварійних впливах (див. 4.4.3), навіть якщо її подальше використання за призначенням при цьому стане неможливим без капітального ремонту.

До категорії А1 слід відносити елементи, відмова яких може стати безпосередньою причиною, аварійної ситуації з прямою загрозою для людей або довкілля (запобіжні клапани в посудинах високого тиску, деталі та конструктивні елементи, що забезпечують герметизацію резервуарів із сильнотоксичними речовинами тощо).

5.2.3У нормах проектування конструкцій із різних матеріалів можуть встановлюватися також інші категорії елементів за ступенем їх відповідальності, які деталізують вказівки

5.2.4Для конструкцій та елементів категорії А рекомендується використовувати окремо або в будь-яких доцільних комбінаціях наступні принципи гарантування безпеки:

-резервування, тобто забезпечення виконання основних функцій за рахунок надмірного числа елементів і пристроїв або їх надмірних можливостей (силових, енергетичних тощо);

-незалежність, тобто функціонування одного елемента (підсистеми) за можливості не повинно залежати від здатності до виконання своїх функцій іншим елементом (підсистемою);

-розділення функцій, що забезпечує зменшення ймовірності одночасної відмови різних елементів (підсистем) через загальну причину;

-відмінність принципів, тобто використання різних за конструкцією і принципом дії захисних пристроїв і елементів.

Рішення щодо принципів гарантування безпеки приймає генеральний проектувальник за погодженням із замовником проекту та організацією, яка здійснює наукове супроводження проектних робіт, та відповідними державними наглядовими органами. Для елементів категорії А1 відмова від використання принципу незалежності має бути спеціально обґрунтованою.

5.2.5Для елементів категорії Al, як правило, повинні бути визначені і до введення об'єкта в експлуатацію підготовані методики, пристосування і пристрої для:

-перевірки роботоздатності та випробування на відповідність проектним показникам;

-періодичного та (або) безперервного контролю їх технічного стану;

-заміни при відпрацюванні встановленого ресурсу або при невідповідності їх параметрів вимогам технічної документації.

5.3 ТЕРМІНИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ БУДІВЕЛЬ І СПОРУД

5.3.1Терміни експлуатації Те,-будівель або споруд, які проектуються, а також залишковий термін експлуатації частин існуючих будівель і споруд, які зберігаються при реконструкції, переобладнанні або капітальному ремонті (далі – встановлений термін експлуатації), визначаються в завданні на проектування.

Встановлений термін експлуатації визначається при проектуванні та узгоджується замовником на підставі техніко-економічних розрахунків з урахуванням умов і режиму експлуатації (при передбаченому технічному обслуговуванні, але без потреби в капітальному ремонті). При визначенні встановленого терміну експлуатації слід прогнозувати швидкість змін тих технологічних процесів і виробництв, для організації і обслуговування яких створюється будівельний об'єкт.

Якщо виконати вказані техніко-економічні розрахунки неможливо, встановлений термін експлуатації допускається визначати за даними таблиці 2.

5.3.2Встановлений термін експлуатації фіксується в проектній документації і має бути відо мий власнику об'єкта, який несе відповідальність за несанкціоновану експлуатацію об'єкта після закінчення встановленого терміну експлуатації.

25

Продовження терміну експлуатації понад встановлений допускається лише після проведення обстеження і оцінки технічного стану об'єкта, за результатами яких встановлюється можливість збільшення Tef. При цьому можуть бути вказані особливі умови експлуатації або висунуті вимоги щодо особливого режиму нагляду, періодичності ремонтів, заходів із недопущення перевантажень тощо.

Таблиця 2

 

Орієнтовне значення

Найменування

встановленого терміну

 

експлуатації Tef, років

Будівлі:

 

житлові та громадські

100

виробничі та допоміжні

60

складські

60

сільськогосподарські

50

мобільні збірно-розбірні (у тому числі промислові, житлові та інші)

20

мобільні контейнерні

15

Інженерні споруди:

 

мости, в залежності від типу

80-100

греблі

120

тунелі

120

резервуари для води

80

резервуари для нафти і нафтопродуктів

40

резервуари для хімічної промисловості

30

ємнісні конструкції для сипких матеріалів

20-30

башти і щогли, в залежності від призначення

20-40

димові труби

30

теплиці

30

Примітка. Наведені значення Tef не призначені для нарахування амортизаційних відрахувань або для інших цілей, відмінних від оцінювання надійності.

5.3.3Ступінь довговічності основних конструктивних елементів і способи їх захисту від вогню, фізичних, біологічних, хімічних та інших пошкоджень, забезпечення можливості їх заміни після вичерпання ресурсу, а також способи захисту основ від надмірного деформування повинні бути ув'язані з встановленим терміном експлуатації об'єкта і забезпечувати необхідний рівень надійності протягом усього цього терміну.

5.3.4У складі об'єкта можуть бути окремі частини будівель і споруд, конструкції та підсистеми, термін експлуатації яких менший, але, як правило, кратний загальному встановленому терміну експлуатації.

7.6 КОЕФІЦІЄНТИ МОДЕЛІ ТА ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

7.6.1 Невизначеність розрахункової моделі може бути оцінена в результаті випробувань або шляхом порівняння результатів розрахунку наближеної та більш точної моделі. Ця невизначеність враховується введенням коефіцієнта надійності моделі γd, який враховує невизначеність розрахункової схеми та інші аналогічні обставини (наприклад, чутливість конструкції до локальних руйнувань, початкові недосконалості або підвищену швидкість зношування) та приймається як множник до розрахункового значення навантаження.

Коефіцієнт надійності моделі може бути розділений на два множники, які відображають невизначеність розрахункової моделі щодо навантажувальних ефектів гsd та несучої здатності гrd, хоча таке розділення не є обов'язковим або враховується самою розрахунковою моделлю, вибраною заздалегідь "із запасом".

7.6.2Коефіцієнт гd (або гSd і гRd) відображає фактори, які для спрощення розрахунку, передбаченого нормами, не враховуються прямим шляхом (врахування повзучості і впливу піддатливості з'єднань, пластичних властивостей матеріалу тощо). Крім того, ці коефіцієнти можуть враховувати фактори, які взагалі не розглядаються розрахунковою моделлю (агресивність середовища, вплив корозії тощо).

7.6.3У нормах проектування, якими визначаються коефіцієнти моделі, потрібно вказати ту розрахункову схему, до якої вводяться значення цих коефіцієнтів. При використанні уточнених (в порівнянні з зазначеною) розрахункових моделей допускається відповідним чином зменшувати значення

гd (або гSd і гrd).

26

7.6.4 Коефіцієнт надійності за відповідальністю (коефіцієнт відповідальності) γn визначається залежно від класу наслідків (відповідальності) об'єкта (див. 5.1 і 5.2) і типу розрахункової ситуації згідно з таблицею 5. У розрахунках, де не використовується розрахункове значення навантаження Fd (наприклад, при оцінці даних випробувань), коефіцієнт відповідальності приймається за одиницю.

Таблиця 5

 

Клас наслідків

 

 

Категорія

 

 

Значення γп, які використовуються в розрахункових ситуаціях

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

усталених

 

 

перехідних

 

 

аварійних

 

 

(відповідаль-

 

 

відповідальнос

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

перша група

 

 

друга група

 

 

перша група

 

 

друга група

 

 

перша група

 

 

ності)

 

 

ті конструкції

 

 

граничних

 

 

граничних

 

 

граничних

 

 

граничних

 

 

граничних

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

станів

 

 

станів

 

 

станів

 

 

станів

 

 

станів

 

 

СС3

 

 

А

 

 

1,250

 

 

1,000

 

 

1,050

 

 

0,975

 

 

1,050

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Б

 

 

1,200

 

 

 

 

 

1,000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В

 

 

1,150

 

 

 

 

 

0,950

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СС2

 

 

А

 

 

1,100

 

 

0,975

 

 

0,975

 

 

0,950

 

 

0,975

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Б

 

 

1,050

 

 

 

 

 

0,950

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В

 

 

1,000

 

 

 

 

 

0,925

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СС1

 

 

А

 

 

1,000

 

 

0,950

 

 

0,950

 

 

0,925

 

 

0,950

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Б

 

 

0,975

 

 

 

 

 

0,925

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В

 

 

0,950

 

 

 

 

 

0,900

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Примітка 1. Якщо у нормах проектування певних типів будівель або споруд не наведено конкретних

рекомендацій щодо розподілу конструкцій за категорями відповідальності відповідно класів наслідків (відповідальності), дозволяється їх відносити до категорії Б.

Примітка 2. Для тимчасових будівель і споруд із встановленим терміном експлуатації до трьох років значення приймаються як для об'єктів класу 4В незалежно від класу наслідків (відповідальності) конструкції.

7.6.5. Для конструкцій масового застосування встановлюється, як правило, одне значення коефіцієнта γп, з яким ця конструкція повинна використовуватися незалежно від класу наслідків (відповідальності) об'єкта, де вона фактично застосована.

Додаток А (довідковий)

ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ОБ'ЄКТІВ ЗА КЛАСАМИ НАСЛІДКІВ (ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ)

Наведені нижче орієнтовні переліки лише ілюструють вимоги таблиці 1. Терміни такого типу як "крупні вокзали, аеровокзали і вертолітні станції", "крупні лікарні" тощо, а також призначення будівельному об'єкту класу відповідальності визначаються точно у нормах проектування цих об'єктів відповідно до вимог таблиці 1.

До будівель і споруд класу СС3, як правило, слід відносити:

-об'єкти нафто- і газодобувної, газопереробної, металургійної, хімічної та інших галузей промисловості, обладнані пожежо- і вибухонебезпечними ємкостями і сховищами рідкого палива, газу

ігазопродуктів, особливо при їх зберіганні під тиском (технологічні трубопроводи, апарати, котли, газгольдери, ізотермічні резервуари ємністю понад 10 тис. кубометрів, резервуари для зберігання нафти та нафтопродуктів ємністю 30 тис. кубометрів і більше, посудини високого тиску тощо);

-об'єкти хімічної, нафтохімічної, біотехнологічної, оборонної та інших галузей, що пов'язані з використанням, переробкою, виготовленням і зберіганням хімічно токсичних, вибухо- і пожежонебезпечних речовин і промислових вибухових матеріалів, біологічно небезпечних речовин тощо;

-об'єкти вугільної і гірничорудної промисловості, небезпечні щодо пожежі, вибуху і газу відповідно до класифікації Держнаглядохоронпраці;

-будівлі головних вентиляційних систем на копальнях і рудниках;

-об'єкти атомної енергетики (АЕС, AETC, ACT), включаючи сховища і заводи з переробки ядерного палива і радіоактивних відходів, а також інші радіаційне небезпечні об'єкти за класифікацією Держатомнагляду;

- об'єкти гідро- і теплоенергетики (ГЕС, ГРЕС, ТЕС, ТЕЦ, ГАЕС) потужністю понад 1,0 млн. кВт;

-мости і тунелі на дорогах вищої категорії, або протяжністю понад 1000 м чи прогоном понад 300 м;

-стаціонарні споруди знаків навігаційної обстановки;

27

-шлюзи і основні портові споруди на водних шляхах 1-го і 2-го класів ДСТУ Б В.2.3-1;

-будівлі і споруди крупних залізничних вокзалів і аеровокзалів;

-магістральні трубопроводи діаметром понад 1000 мм, або з робочим тиском понад 2,5 МПа, а також ділянки магістральних трубопроводів меншого діаметра і з меншим робочим тиском у місцях переходів через водні перешкоди, залізничні та автомобільні дороги;

-гідротехнічні споруди меліоративних систем із площею зрошення і осушення понад 300 тис. га і водоймищ об'ємом понад 1 кубічний кілометр;

-крупні елеватори і зерносховища, млинарські комбінати;

-житлові, громадські або багатофункціональні будівлі заввишки понад 100 м;

-будівлі основних музеїв, державних архівів, сховищ національних історичних і культурних цінностей;

-видовищні об'єкти з масовим перебуванням людей (стадіони, театри, кінозали, цирки, виставкові приміщення тощо);

-будівлі університетів, інститутів, шкіл, дошкільних закладів тощо;

-великі лікарні та інші заклади охорони здоров'я;

-універсами та інші великі торговельні підприємства;

-об'єкти життєзабезпечення великих районів міської забудови і промислових територій;

-великі об'єкти захисно-запобіжного характеру (протиселеві, протизсувні, протилавинні споруди, захисні дамби тощо).

До будівель і споруд класу СС2, як правило, слід відносити ті, що не належать до класу СС3:

-основні об'єкти металургійної промисловості, важкого машинобудування, нафтохімії, суднобудування, оборонної промисловості (доменні і мартенівські цехи, складальні корпуси, високі димові труби тощо);

-копри, машинні відділення добувних машин;

-об'єкти гідро- і теплоенергетики потужністю менше 1,0 млн. кВт, розподільні системи основних електромереж високої напруги (включаючи опори ліній електропередачі і відкритих розподільних пристроїв);

-ємкості для нафти і нафтопродуктів;

-шляхові полотна магістральних автодоріг, злітно-посадкові смуги, мости і тунелі протяжністю менше 1000 м, канатні дороги, вокзали, аеровокзали, вертолітні станції;

-магістральні трубопроводи;

-великі готелі, гуртожитки;

-об'єкти водопроводу і каналізації (включаючи водонапірні башти, очисні споруди, водозабори) промислових підприємств і населених пунктів;

-будівлі видовищних і спортивних підприємств, підприємств торгівлі, громадського харчування, служби побуту, установи охорони здоров'я;

-будівлі і споруди центральних складів для забезпечення життєвих потреб населення, склади особливо цінного устаткування і матеріалів, військові склади;

-житлові, громадські або багатофункціональні будівлі заввишки до 100 м.

До будівель і споруд класу СС1, як правило, слід відносити:

-всі об'єкти промисловості, енергетики, транспорту і зв'язку, сільського господарства і переробки сільгосппродукції, що не віднесені до класів СС3 і СС2;

-громадські будівлі, об'єкти фізкультури та спорту, що не віднесені до класів СС3 і СС2, а також усі тимчасові об'єкти, мобільні будинки;

-об'єкти внутрішньовиробничих доріг, комунікацій і продуктопроводів;

-парники, теплиці;

-опори розподільної мережі низької напруги, освітлювальні опори.

Примітка. У нормах проектування конкретних об'єктів їх класифікаційні параметри можуть уточнюватися.

28

Додаток Б

Коефіцієнти стійкості для розрахунку центрально стиснутих стержнів

(коефіцієнти φ за пунктом 1.4.1.3 ДБН В.2.6-163:2010, збільшені у 1000 разів) Таблиця Б.1. Крива стійкості типу a

 

 

 

0

0,02

0,04

0,06

0,08

 

 

0,3

1000

1000

1000

1000

1000

0,4

999

999

998

998

997

0,5

997

996

996

995

995

0,6

994

993

991

990

989

0,7

988

986

985

984

982

0,8

981

980

979

977

976

0,9

975

973

972

971

969

1,0

968

966

965

964

962

1,1

961

959

958

956

955

1,2

953

952

950

949

947

1,3

946

944

943

941

939

1,4

938

936

934

933

931

1,5

929

927

926

924

922

1,6

920

918

916

915

913

1,7

911

909

907

905

902

1,8

900

898

896

894

892

1,9

889

887

885

882

880

2,0

877

875

872

870

867

2,1

865

862

859

857

854

2,2

851

848

845

842

839

2,3

836

833

830

827

824

2,4

821

817

814

811

807

2,5

804

800

797

793

789

2,6

786

782

778

774

771

2,7

767

763

759

755

751

2,8

747

743

739

734

730

2,9

726

722

717

713

709

3,0

704

700

696

691

687

3,1

683

678

674

669

665

3,2

660

656

651

647

642

3,3

638

634

629

625

620

3,4

616

611

607

603

598

3,5

594

589

585

581

576

3,6

572

568

564

559

555

3,7

551

547

543

538

532

3,8

526

521

515

510

505

3,9

500

495

490

485

480

4,0

475

470

466

461

457

4,1

452

448

443

439

435

4,2

431

427

423

419

415

4,3

411

407

403

400

396

4,4

393

389

386

382

379

4,5

375

372

369

365

362

4,6

359

356

353

350

347

 

 

 

0

0,02

0,04

0,06

0,08

 

 

4,7

344

341

338

335

333

4,8

330

327

324

322

319

4,9

317

314

311

309

306

5,0

304

302

299

297

295

5,1

292

290

288

285

283

5,2

281

279

277

275

273

5,3

271

269

267

265

263

5,4

261

259

257

255

253

5,5

251

249

248

246

244

5,6

242

241

239

237

236

5,7

234

232

231

229

227

5,8

226

224

223

221

220

5,9

218

217

215

214

213

6,0

211

210

208

207

206

6,1

204

203

202

200

199

6,2

198

196

195

194

193

6,3

191

190

189

188

187

6,4

186

184

183

182

181

6,5

180

179

178

177

176

6,6

174

173

172

171

170

6,7

169

168

167

166

165

6,8

164

163

162

161

161

6,9

160

159

158

157

156

7,0

155

154

153

152

152

7,1

151

150

149

148

147

7,2

147

146

145

144

143

7,3

143

142

141

140

140

7,4

139

138

137

137

136

7,5

135

134

134

133

132

7,6

132

131

130

130

129

7,7

128

128

127

126

126

7,8

125

124

124

123

122

7,9

122

121

121

120

119

8,0

119

118

118

117

116

8,1

116

115

115

114

114

8,2

113

112

112

111

111

8,3

110

110

109

109

108

8,4

108

107

107

106

106

8,5

105

105

104

104

103

8,6

103

102

102

101

101

8,7

100

100

99

99

99

8,8

98

98

97

97

96

8,9

96

96

95

95

94

9,0

94

93

93

93

92

29