Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
партико стилістика.doc
Скачиваний:
582
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
3.96 Mб
Скачать

5.3. Структура текстової частини оригіналу 5.3.1. Лінгвістична структура

Із позицій мовознавства текстова частина видання складається з лінгвістичної і нелінгвістичної частин. У нелінгвістичну входять цифри, спеціальні знаки тощо. Як правило, лінгвістична складає левову частку більшості видань. Вона складається зі синтаксично зв'язних і синтаксично незв'язних текстів.

Серед незв'язних текстів можна виділити такі їх види:

  • із синтаксично непов'язаними між собою словами і словосполученнями (пред­метні покажчики);

  • із номінативними непов'язаними між собою реченнями (титульні елементи, рубрики, зміст).

У зв'язних текстах можна виділити такі групи ієрархічно під­порядкованих між собою лінгвістичних одиниць як елементарні знаки [літери (графеми) і звуки (фонеми)], морфеми, слова, слово­сполучення, речення, надфразні єдності (НФЄ), блоки й дискурс (рис. 5-4).

Виділення графем, морфем, слів, словосполучень, речень та НФЄ1 є загальноприйнятим, а блоків та дискурсу зустрічається лише в деяких дослідженнях2. Тому зазначимо, що тут під блоком ми будемо розуміти лінійно розташовану множину НФЄ, які об'єднані однією темою. Найчастіше блоку як лінгвістичній одиниці в композиції (див. розділ 5.3.2) відповідає розділ чи підрозділ. Під дискурсом матимемо на увазі текст як цілісне утворення — лінійно упорядковану множину блоків, якій властиві певні стильові ознаки.

У повідомленні зв'язні тексти розгортаються у класичний деревоподібний граф, у якому від основного стовбура на кожному ієрархічному рівні відходять розгалуження. Проте кожен реципієнт завжди сприймає цей граф як лінійну послідовність лінгвістичних одиниць, причому починаючи від найнижчого рівня — елемен­тарних знаків.

Лінгвістичні одиниці одного ступеня ієрархії утворюють лінгвіс­тичний рівень (наприклад, рівень елементарних знаків, рівень морфем і т. д.). Ці рівні можна об'єднати у три дещо загальніші групи — елементарних знаків, номінативних та комунікативних рівнів:

Дискурс

І

Блоки

НФЄ

Речення

І

Слово­сполучення

Слова

І

Морфеми

Літери або фонеми

комунікативні рівні

номінативні рівні

рівні елементарних знаків

рівень дискурсу рівень блоків рівень НФЄ рівень речень

ряд словосполучень рівень слів рівень морфем

рівень літер і знаків

Рис. 5-4. Ієрархічна підпорядкованість лінгвістичних одиниць

Рівень речень належить одночасно до групи комунікативних і номінативних рівнів; рівень морфем — одночасно і до групи номінативних рівнів, і до групи рівнів еле­ментарних знаків.

1 Тут під НФЄ розуміємо множину з кількох речень, зв'язану засобами граматики тексту (наприклад, повторами). У повідомленні НФЄ виділяють за допомогою абзацних відступів. Проте в деяких випадках — наприклад при переліках — абзацні відступи можуть стояти і всередині НФЄ.

2 Фсллср м. Д. Структура произведения. М.: Книга, 1981.


Лінгвістична структура є матеріальною основою, через яку реалізуються всі інші аспекти структури об'єкта редагування (композиційний, логічний, інформаційний тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]