Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПЗ курс лекцій-2 частина.doc
Скачиваний:
647
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Тернопільський національний

ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЦЕНТР ПІДГОТОВКИ ОФІЦЕРІВ ЗАПАСУ

АКАДЕМІЯ СУХОПУТНИХ ВІЙСЬК

ІМЕНІ ГЕТЬМАНА ПЕТРА

САГАЙДАЧНОГО

МОРАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНЕ

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ВІЙСЬК

Частина II

Курс лекцій

Тернопіль 2010

УДК 159.9+159.923.32]:355.1

ББК 74.58

М 66

Рекомендовано до друку рішенням Вченої ради Львівського інституту Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Національного університету „Львівська політехніка”

(протокол від 14.05.2009 р. № 8 )

Рецензенти:

В.М.Кожевніков, кандидат історичних наук;

С.М Станіславчук, кандидат філософських наук

Відповідальний редактор:

О.В.Бойко, кандидат педагогічних наук, доцент

Голик М.М., Ляшенко В.М, Романишин А.М., Романовський Я.Я.

М 66 Морально-психологічне забезпечення діяльності військ. Частина II: Курс лекцій.– Львів: ЛІСВ, 2009. – 224 с.

Курс лекцій „Морально - психологічне забезпечення діяльності військ” призначений для використання у навчальному процесі (при вивченні дисциплін: „Морально-психологічне забезпечення військової діяльності”, „Військове навчання та виховання”). У ньому розглядаються сучасні погляди на проблеми морально-психологічного забезпечення, які служать ефективному та оптимальному здійсненню військово-дидак-тичного та виховного процесу у військових підрозділах Збройних Сил України

ПЕРЕДМОВА

Серед факторів, які характеризують могутність армії та флоту, найважливішим і визначним є готовність особового складу надійно захищати суверенітет і територіальну цілісність України.

Головною умовою забезпечення постійної бойової готовності військ є рівень їхньої бойової підготовки та морально-психологічного забезпечення.

Державна програма розвитку Збройних Сил України на 2006 – 2011 роки висуває нові сучасні вимоги до бойового навчання військ, морально-психологічного забезпечення, професійної підготовки офіцерських кадрів, їх теоретичної і методичної майстерності. Перед офіцерами всіх військових ланок постає проблема: мобілізувати зусилля військовослужбовців усіх категорій на ефективне виконання поставлених завдань.

Морально-психологічне забезпечення — це один із основних видів всебічного забезпечення життєдіяльності військ. Воно представляє комплекс соціально-політичних, міжнародно-правових, організаційних, військово-соцiальних, гуманiтарно-освiтнiх i соціально-психологiчних заходiв, спрямованих на формування та морально-психологiчну злагодженість підрозділів, бойову кваліфікацію, загальноосвітній і культурний рівень, а також на рівень свідомості й організованості.

Курс лекцій Морально - психологічне забезпечення діяльності військ ” призначений для використання у навчальному процесі (при вивченні дисциплін: „Морально-психологічне забезпечення військової діяльності”, „Військове навчання та виховання”). У ньому розглядаються сучасні погляди на проблеми морально-психологічного забезпечення, які служать ефективному та оптимальному здійсненню військово-дидак-тичного та виховного процесу у військових підрозділах Збройних Сил України.

Отже, морально-психологічне забезпечення військової діяльності – це система заходів, спрямованих на формування і підтримання високого морального духу армії, морально-психологічного стану і дисципліни особового складу, правопорядку, на згуртування військових колективів і протидію інформаційно-психологічному впливу противника.

Щодо масштабів і потреб, морально-психоло-гічне забезпечення являє собою комплекс взаємопов’язаних і узгоджених заходів державного і військового керівництва, органів військового управління з метою досягнення достатнього рівня морально-психологічного стану особового складу Збройних Сил та всього населення України для забезпечення обороноздатності держави в мирний і воєнний час, максимального зниження психологічних втрат у військах та досягнення й утримання морально-психологічної переваги над противником із метою ефективного виконання бойових та інших завдань.