Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПІДРУЧНИК 10.docx
Скачиваний:
92
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
647.12 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

В. Г. Грибан, о. В. Негодченко

ОХОРОНА ПРАЦІ

Навчальний посібник

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів

Київ

«Центр учбової літератури» 2009

ББК 65.247я73 УДК 331.45 (075.8)

Г 82

Гриф надано Міністерством освіти і науки України (Лист № 1.4/18-Г-1423 від 17.06.2008р.)

Рецензенти:

Бєліков А. С. — доктор технічних наук, професор кафедри безпеки життєдіяльності Придніпровської державної академії будівництва та архітектури;

Антонов К. В. — доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри організації боротьби з контрабандою Академії Митної служби України;

Мінка П. Я. — кандидат юридичних наук, ректор Дніпропетровського гуманітарного університету.

Грибан В. Г., Негодченко О. В. Охорона праці: навч. посібник. [для студ. Г 82 вищ. навч. закл.] / В. Г. Грибан, О. В. Негодченко — К.: Центр учбової літератури, 2009. — 280 с. — ISBN 978-966-364-832-3.

Розкривається значення охорони праці як нормативної дисципліни при підготовці фахівців у вищих навчальних закладах, її основні поняття, етапи розвитку, законодавче забезпечення, методологічна база. Висвітлюється перевага економічних методів управління охороною праці, економічне стимулювання заходів щодо створення безпечних умов праці, методика розслідування нещасних випадків, професійних захворювань та аварій, значення гігієни, виробничої санітарії, технічної безпеки, у тому числі пожежної безпеки для збереження життя і здоров’я працівників у процесі праці.

Описуються методи контролю гігієнічних параметрів у виробничих приміщеннях, на робочому місці, вимоги щодо безпеки технічного устаткування й технологічних процесів, заходи і засоби щодо попередження дії на людину небезпечних і шкідливих факторів.

Для студентів, викладачів, практичних працівників.

ББК 65.247я73 УДК 331.45 (075.8)

ISBN 978-966-364-832-3

© Грибан В. Г., Негодченко О. В., 2009 © Центр учбової літератури, 2009

ВІД АВТОРІВ

Праця - це цілеспрямована діяльність, у процесі якої людина, вико­ристовуючи спеціальні знаряддя: різноманітні інструменти, прилади, устаткування, машини тощо, впливає на природу з метою виробництва матеріальних благ, необхідних для задоволення своїх потреб.

Праця має особливий характер і потребує певної організації. З фі­зіологічної точки зору, це витрати фізичної і розумової енергії людсь­кого організму. Праця є необхідним і корисним процесом, за якого, проте, при певних умовах діяльності людина може піддаватися дії не­безпечних і шкідливих факторів виробничого процесу, що негативно відбивається на її здоров’ї. Проблеми створення безпечних і нешкідли­вих умов праці мають таку ж давню історію, як й історія людства. Од­нак сьогодні вони набувають особливого значення, адже ціна кожної аварії істотно зростає. Статтею 3 Конституції України людина та її здо­ров’я оголошені найбільшою цінністю держави.

Україна приділяє велику увагу питанням охорони життя і здоров’я своїх громадян, створенню безпечних умов праці роботодавцями та кері­вниками підприємств, установ і організацій, проте кількість нещасних випадків, що трапляються на виробництві або у ході виконання службо­вих обов’язків, залишається дуже великою. Так, на виробництві щоденно травмуються у середньому 160 осіб, з них понад 20 стають інвалідами, а 4-5 - гинуть. Кожен мільйон тонн вугілля, видобутого в Україні, коштує життя до п’яти шахтарів.

Міжнародне бюро праці встановило, що в середньому у світі на 100 тис. працюючих щорічно припадає близько 6 нещасних випадків зі смертельними наслідками. В Україні цей показник, на жаль, майже вдвічі вищий. Серед основних причин нещасних випадків в Україні є такі: неза­довільна підготовка робітників і роботодавців з питань охорони праці; відсутність належного контролю за станом безпеки та виконанням вста­новлених норм на робочих місцях; недостатнє забезпечення працюючих засобами індивідуального захисту; повільне впровадження заходів та за­собів колективної безпеки на підприємствах; спрацьованість знарядь ви­робництва.

Впровадженню у виробничий процес основного принципу політики держави щодо охорони життя і здоров’я працюючих, створенню безпеч­них умов праці на підприємствах перешкоджають такі фактори, як трива­ла економічна криза, тіньова економіка, корумпованість чиновників і без­відповідальність окремих роботодавців. Відсутність на багатьох підпри­ємствах висококваліфікованих фахівців з охорони праці також не сприяє позитивним зрушенням у справі охорони праці.

Покращенню стану охорони праці на виробництві значною мірою сприятиме впровадження у навчальний процес вищих закладів освіти, ко­леджів і технікумів дисципліни «Охорона праці», яка має на меті форму­вання у майбутніх фахівців необхідного рівня знань і вмінь з правових та організаційних питань охорони та гігієни праці, виробничої санітарії, техніки безпеки, пожежної безпеки, а також активної позиції щодо прак­тичної реалізації принципу пріоритетності життя та здоров’я людини що­до результатів виробничої діяльності.

Для більш ефективної реалізації навчальної програми з дисципліни «Охорона праці» при підготовці висококваліфікованих фахівців у вищих закладах освіти соціально-гуманітарної та правової спрямованості і ство­рений даний посібник.

Навчальний посібник підготовлений відповідно до програми, затвер­дженої Міністерством освіти і науки України. При його підготовці був використаний досвід викладання курсу «Охорона праці. Охорона праці у галузі» у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ.

Щиро дякуємо рецензентам - професорам А.С. Бєлікову та К.В. Антонову, доценту П.Я. Мінці - за цінні поради та зауваження, а та­кож висловлюємо глибоку вдячність усім, хто допомагав готувати руко­пис і видавати посібник.

Автори будуть вдячні за висловлені зауваження і побажання щодо покращення змісту посібника, послідовності викладення матеріалу та якості його оформлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]