Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-30_.docx
Скачиваний:
77
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
503.52 Кб
Скачать

білет № 21

  1. Переслідування, умови виникнення, способи переслідування і їх характеристика.

Як вказує бойовий досвід, переслідування є складна та динамічна форма ведення наступального бою, які характеризуються високою рішучістю дій, швидкими та різкими змінами обстановки, напруженою боротьбою за виграш часу, складністю управління військами.

Умови виникнення переслідування

Війська, що наступають, можуть переходити в переслідування в різні періоди бою - з початку наступу або частіше в ході успішного його розвитку. Звичайно переслідування є наслідком змушеного відходу противника після втрати ним вигідних оборонних позицій або невдалого закінчення зустрічного бою.

Можливість для переходу в переслідування виникає за умови, коли противник розпочинає відхід. Умови переходу до переслідування, його організація, темп та способи ведення переслідування змінювалися в залежності від стану засобів ураження, пересування, забезпечення та управління. Темп переслідування визначається швидкістю пересування підрозділів (частин). По мірі підвищення рівня технічного оснащення військ, особливо в результаті їх механізації та моторизації, зросла і рішучість дій військ під час переслідування противника.

Удосконалювались і способи переслідування. Поряд з фронтальним переслідуванням застосовується переслідування по шляхах, паралельних напрямку відходу противника, а також комбіноване переслідування. Застосування різноманітних способів переслідування підвищувало його результативність, давало можливість перехоплювати шляхи відходу противника, стрімко виходити в тилу на фланги його угрупувань, розчленовувати, оточувати і знищувати їх по частинах.

Головну роль в переслідуванні грають механізовані і танкові частини та підрозділи. Володіючи високою рухомістю та ударною силою, вони можуть здійснювати глибокі рейди по тилах противника, випереджати його відступаючі частини в захопленні важливих об’єктів (вузлів доріг, переправ, перевалів, населених пунктів) і тим самим сіяти замішання і паніку в військах противника.

Переслідування має на меті завершити розгром відступаючого противника, не допустити організованого переходу його до оборони на вигідних рубежах в глибині або з’єднання з резервами, які підходять.

В сучасних умовах особливо важливо своєчасно виявляти відхід противника, тому що, володіючи високою мобільністю, він може швидко здійснювати відрив від підрозділів (частин), що наступають. Щоб не допустити цього, у передбаченні відходу противника посилюється розвідка. Її завдання - викрити задум дій противника, початок і напрямок відходу, маршрути та швидкість його руху, склад колони, характер дій підрозділів прикриття, виявити, де він обладнує проміжні оборонні позиції та якими силами вони можуть бути зайняті, наявність перешкод та загороджень на шляхах переслідування, а також напрямок висування резервів противника.

  1. З’ясування завдання командиром механізованого відділення, зайняття вказаної позиції та організація спостереження.

З'ясування завдання.

При з'ясуванні бойового завдання командир відділення зобов'язаний зрозуміти:

  • завдання взводу і відділення;

  • завдання сусідів і порядок взаємодії з ними;

  • час готовності до виконання завдання порядок і строки його виконання.

З'ясування завдання командиром відділення(варіант). Зрозумів:

1) Завдання взводу і відділення.

Наш MB у взаємодії з , переходить до

оборони опорного пункту

  • організовує швидке захоплення і заняття позиції на вказаному рубежі;

  • ставить завдання особовому складу;

  • організовує спостереження, систему вогню;

організовує управління, взаємодію та інженерне обладнання позиції.

інженерне забезпечення оборони

На позиції відділення в першу чергу розчищається місцевість для поліпшення спостереження та ведення вогню, відриваються одиночні (парні) окопи та окоп для БМП, потім одиночні(парні) окопи з'єднуються між собою в окоп на відділення, який доводиться до повного профілю, а при нестійкому ґрунті, крім того, посилюється одежею крутостей та з'єднується суцільною траншеєю з окопами сусідніх відділень; для особового складу обладнується перекрита щілина.

Потім відриваються окоп на запасній (тимчасовій) вогневій позиції для БМП та хід сполучення до неї. Хід сполучення повинен обладнуватися окопчиками для ведення вогню з метою проведення маневру силами та засобами. В окопі на відділення обладнується бліндаж, ніші для боєприпасів і проводяться інші роботи щодо його вдосконалення в бойовому і господарчому відношеннях з метою забезпечення тривалого перебування особового складу в обороні. Якщо траншея відрита землерийною машиною, командир організовує її дообладнання.

Під час вогневої підготовки атаки противника командир відділення і спостерігач ведуть спостереження, а решта особового складу ховається в щілини(бліндажі), на дні окопів і траншей або в бойовій машині піхоти в готовності швидко зайняти свої місця на позиції.

3. Бойовий порядок механізованого взводу в обороні. Засоби посилення. (Схема).

4. Подати команду для переповзання цепу взводу по відділеннях.

«Взвод,переповзанням,по відділеннях,в напрямку дерева,перше,друге відділення.ВПЕРЕД.»

білет № 22

1. Ядерна зброя і захист від неї.

Ядерна зброя включає:

1.Різні ядерні боєприпаси: бойові частини ракет, авіаційні бомби, артилерійські снаряди, міни, споряджені ядерними зарядними пристроями.

2.Засоби управління ними.

3.Засоби доставки їх до цілі.

Засобами застосування ядерних боєприпасів є ракети, авіація, артилерія і міни.

ЗАХИСТ ВІД ЯДЕРНОЇ ЗБРОЇ.

  • Надійний захист особового складу, озброєння і військової техніки від ядерної зброї забезпечується здійсненням низки заходів. Одним з них є використання захисних властивостей місцевості і різних фортифікаційних споруд.

  • Для захисту від ударної хвилі, світлового випромінювання, проникаючої радіації і радіоактивного зараження особовий склад може використовувати природні укриття-яри, канави, лощини, виїмки, підземні вироблення, ліс, густий чагарник і інші укриття. Використання фортифікаційних споруд (окопів, бліндажів, укриттів для техніки) не тільки знижує дію вражаючих чинників, але і надійно забезпечує захист особового складу. При знаходженні на відкритій місцевості особовий склад, помітивши спалах, повинен негайно зайняти що знаходяться поблизу природні або штучні укриття, за відсутності їх – ложиться на землю обличчям вниз, ногами у бік вибуху.

  • За відсутності обладнаних укриттів техніка розміщується в природних укриттях: ярах, лощинах, балках, кар'єрах, в лісі, у насипів, гребель і т.п.

  • Захист підрозділів від ядерного вибуху досягається також їх розосередженням при розташуванні на місці і в русі. Інтервали і дистанції розосередження передбачаються відповідними положеннями статутів: завдання полягає в тому, щоб суворо дотримуватися цих нормативів.

2. Місце та завданняроти в похідному порядку батальйону. Засоби посилення, побудов апохідного порядку при діях в похіднійохороні та ускладіголовних сил.

3. Бойовий порядок мпр армії фрн в наступі. Засоби посилення. (Схема).

4. Подати команду кулеметнику для відкриття вогню по групі піхоти противника.

«Кулеметнику,ор.2,група піхоти,короткими,пр..3.ВОГОНЬ»

білет № 23

1. Основні маршеві показники. Похідна охорона та її завдання.

МАРШ - організоване пересування підрозділів у колонах по дорогах і колонних шляхах.

Мета маршу: прибути у призначений район, або на вказаний рубіж в призначений час, маючи особовий склад, бойову техніку та необхідні запаси у повній готовності до виконання бойових завдань.

ОСНОВНИМИ ПОКАЗНИКАМИ МАРШУ Є :

  • середня швидкість руху;

  • величина добового переходу;

  • загальна протяжність маршу.

ВЕЛИЧИНА ДОБОВОГО ПЕРЕХОДУ - це відстань, яку частина (підрозділ) подолає за добу при здійсненні маршу. Вона залежить від швидкості руху колони, можливостей і тривалості руху. Величина добового переходу може складати: - для змішаних колон - до 250 км; - для автомобільних колон - до 300 км.

СЕРЕДНЯ ШВИДКІСТЬ РУХУ - визначається шляхом ділення величини переходу на час, необхідний на здійснення маршу без урахування часу на привали.

В умовах рівнинної та середньо-пересіченої місцевості, для змішаних колон, середня швидкість руху мо­же бути 20-25 км/год.

Автомобільні колони можуть рухатись зі швидкістю 25-30 км/год.

Охорона в підрозділах організовується з метою:

  1. недопущення проникнення розвідки противника до підрозділів , що охороняються;

  2. виключення його раптового нападу;

  3. забезпечення підрозділам вигідних умов для розгортання та вступу в бій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]