Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПІЗ ек праці.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
5.11 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Тернопільський національний економічний університет

Івано-Франківський інститут менеджменту

Кпіз з дисципліни «Економіка праці та соціально-трудові відносини» на тему: Ринок праці Івано-Франківської області

Виконали студенти групи Мі-31

Коваль Надія

Королик Любомир

Романюк Марта

Василюк Емілія

Луцик Анна

м. Івано-Франківськ

– 2012р. –

План

  1. Поняття та елементи ринку праці

  2. Івано-Франківський ринок праці за 2008 р.

  3. Аналіз ринку праці Івано-Франківської області за 2009р.

  4. Ринок праці Івано-Франківської області за 2010р.

  5. Ситуація на ринку праці в Івано-Франківської області у 2011 р.

  6. Ситуація на ринку праці Івано-Франківської області у 2012 р.

  7. Загальні відомості по роках.

  8. Використані джерела.

  1. Поняття та елементи ринку праці

Ринок праці — це система суспільних відносин, пов'язаних з наймом і пропозицією праці, тобто з купівлею і продажем послуг праці; це також економічний простір — сфера працевлаштування, в якій взаємодіють покупці і продавці праці; і це механізм, що забезпечує узгодження ціни і умов праці між роботодавцями і найманими працівниками та регулює її попит та пропозицію; це система економічних відносин, де формується попит і пропозиція і встановлюється ціна праці.

Сюди відносять проблеми оплати і умов праці, обсягу й інтенсивності виконуваної роботи, стабілізації і гарантій зайнятості, трудової мотивації, підготовки і перепідготовки робочої сили.

Елементами ринку праці виступають: товар, попит, пропозиція та цінаробочої сили. Співвідношення попиту, пропозиції і ціни робочої сили визначають кон’юнктуру ринку праці.

Попит на робочу силу — це суспільна платоспроможна потреба в робочiй силi. Biн визначається обсягом i структурою суспiльного виробництва, piвнeм продуктивностi працi, кон’юнктурою ринкiв капiталу, тoвapiв та послуг, цiною робочої сили, а також правовими нормами, що регламентуютъ її використання, та iншими умовами.

Пропозиція робочої сили – це контингент працездатного населення, що пропонує роботодавцю свою здатність до працi в обмiн на фонд життєвих благ. На неї впливають: демогpафiчна ситуацiя, характер i змicт працi, інтенсивність, вивiльнення робочої сили, ефективність функцiонування системи пiдготовки i перепiдготовки кадрiв, система оплати працi, кон’юнктура ринків капiталу, тoвapiв тa послуг тощо.

Цiноутворення на ринку праці має свої специфiчнi особливості. 3аробітна плата найманого працiвника повинна включати в себе не тiльки цiну його працi, а й витрати на утримання непрацездатних членiв його сім’ї. Нижньою межею коливання цiни робочої сили є вapтicть робочої сили, навіть якщо вона спускається нижче цього рiвня, і це тимчасове явище не стiйке у часі. Верхній рівень ціни робочої сили обмежується величиною знову cтвopeної вартості. Biн не може перевищувати останню, бо це призведе до банкрутства підприємства.

Щодо такого елементу ринку праці як товар, то в економічній літературі відсутня єдина думка про те, що слід вважати товаром на ринку праці: робочу силу, працю чи результати праці. Але більшість дослідників вважає, що він виступає у вигляді індивідуальної робочої сили. Тобто товаром на ринку праці виступає індивідуальна робоча сила.

Робоча сила – економічна категорія, що охоплює сукупність фізичних і розумових здібностей людини до праці, які вона використовує для виробництва товарів і послуг.

  1. Івано-Франківський ринок праці за 2008 р.

За статистичними даними загальна кількість населення Івано-Франківської області, що зайнята економічною діяльністю (у віці 15-70 років) за 2008 р. становила більше 521,5 тис. осіб, більшість з яких особи у працездатному віці. Серед осіб працездатного віку чоловіки становили 57,3 %, жінки 42,7 %. Серед міського і сільського населення відсоткові співвідношення практично однакові. Порівняно з 2005 р. численність населення у віці 15-70 років зменшилася на 1 тис. осіб, в той же час частка чоловіків серед осіб працездатного віку збільшилася на 3,4 %. У 2008 р. на 1000 осіб працездатного віку приходилося 669 осіб непрацездатного, у тому числі 311 молодші працездатного і 358 старші працездатного віку. У 2006 р. відповідні показники становили 677, 317 і 360 особи.

Варто зазначити, що серед економічного активного населення Івано-Франківської області віком 15-70 років 521,5 тис. осіб зайняті економічною діяльністю, решта не мали роботи, але активно її шукали самостійно і за допомогою державної служби зайнятості. Із загальної кількості найманих працівників значна частина зайнята в установах і організаціях освіти, на промислових підприємствах, у сфері охорони здоров’я та соціальної допомоги. Станом на 2008 рік збільшується число зайнятих в економіці, особливо у фінансовій діяльності, діяльності готелів і ресторанного бізнесу, у сфері операцій з нерухомістю, оренди, надання послуг підприємцям, у торгівлі, ремонті автомобілів, побутових виробів і предметів особистого вжитку .

В той же час, зменшення відбулося на підприємствах сільського господарства, мисливства та лісового господарства і пов’язаних з ними послуг, промисловості, транспорту та зв’язку. Кількість незайнятих громадян у Івано-Франківській області, які перебували на обліку у 2008 році становила 102,1 тис. осіб: у розрізі районів найбільший показник у місті Івано-Франківську(13,8 тис.), Коломийському (10,8 тис.), Калуському (9, 4 тис.) районах (табл. 1). За 2008 р. було працевлаштовано 47,9 тис. осіб (46,9 % від загальної кількості непрацюючих громадян). У розрізі регіонів області виявлена наступна ситуація: у м. Івано-Франківську працевлаштовані 65,2 % (9,0 тис.) осіб від загальної кількості непрацюючих; Коломийському 62,4 % (6,7 тис.) осіб; Снятинському 49,6 % (1,9 тис.) осіб; Галицькому 47,8 % (1,9 тис.) осіб; Тисменицькому 47,2 % (2,5 тис.) районах. Переважна більшість працевлаштованих працюють робітниками (11580 осіб, 24,2 %) службовцями (9327, 19,5 %), на посадах, що не потребують професійної підготовки. На початку 2009 р. в Івано-Франківській області загальна кількість громадян не зайнятих трудовою діяльністю, але перебувала на обліку у державній службі зайнятості становила 31,6 осіб, що на 19,9 % більше ніж за минулий рік. Потреба у трудових ресурсах на підприємствах на 1 січня 2009 року склала 2,1 % (656 осіб) від загальної кількості зайнятих громадян, що перебували на обліку у державній службі зайнятості (на 2,0 % менше ніж на 01.01.2008 р.). Це означає, що за один рік запити по області на робочу силу знизилися майже на 50,0 %. Однак у деяких районах простежується зростання цього показника. Так, зросла потреба у трудових ресурсах у Долинському (на 117,4 % порівняно зі 2007 р.) і Коломийському (на 19,6 %) районах області. У структурі на заміщення вільних робочих місць було 375 місць для робітників, 192 місця для службовців і 89 місць, які не потребують професійної підготовки.

Виходячи з даних зазначимо, що у 2008 р. „навантаження” на одне вільне робоче місце склало 48 осіб (у 2007 р. цей показник становив 20 осіб пересічно по області). Найбільша кількість претендентів на одне робоче місце у Верховинському (333 особи, у 2007 р. 93), Городенківському (235 особи, у 2007 р. 82), Тлумацькому (203 особи, у 2007 р. 78), Рожнятівському (159 осіб, у 2007 р. 83) районах. Ситуація з безробіттям посилилася у 2008 році, що в першу чергу пов’язано зі початковою стадією світової економічної кризи.

У перспективі в Івано-Франківській області, як і цілому по Україні ще збережеться напружена ситуація на ринку праці. Необхідно використовувати більш радикальні заходи зі стабілізації безробіття, основними серед яких є ті, що сприятимуть зайнятості населення, відродять функціонування багатьох підприємств, більш досконало запроваджуватимуть курси перекваліфікації звільнених з роботи працівників; приймати та вносити поправки до державних законів та актів у сфері регулювання відносин між роботодавцем та працівником в контексті можливого виникнення скрутного економічного становища будь-якого виду установи.

  1. Аналіз ринку праці Івано-Франківської області за 2009 р.

У 2009 році в Івано-Франківській області була досить несприятлива ситуація на ринку праці.

За даними Державного комітету статистики у 2009 році чисельність зайнятого населення в області становила 526,3 тис. осіб. Рівень зайнятості населення в середньому по області склав 51,9%.

Чисельність безробітних в області склала 51,9 тис. осіб. Рівень безробіття за методологією МОП становив 9%.

У 2009 році в режимі скороченого робочого часу працювало 24,9 тис. осіб.

У 2009 році на обліку в службі зайнятості Івано-Франківської області перебувало 63810 незайнятих громадян. Статус безробітного мали 43364 особи, з яких отримували допомогу по безробіттю – 35850 осіб. Середній розмір допомоги по безробіттю становив 591,8 грн. у грудні 2009 року до.

Протягом 2009 року за направленням служби зайнятості області були працевлаштовані 24667 незайняті громадяни. Зокрема, 12308 осіб із числа молоді, 290 осіб з обмеженими фізичними можливостями, 3307 інших неконкурентоспроможних на ринку праці громадян. Рівень працевлаштування незайнятих громадян склав 33,5% .

У 2009 році було активізовано роботу щодо працевлаштування безробітних громадян шляхом надання дотацій роботодавцям за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Така форма працевлаштування активно використовується перш за все для працевлаштування осіб, які не конкурентоздатні на ринку праці – жінок з маленькими дітьми, громадян перед пенсійного віку, інвалідів, а також випускників закладів без досвіду роботи. Відновлено роботу щодо надання дотацій роботодавцям для забезпечення молоді першим робочим місцем. Завдяки чому випускники вищих і професійно-технічних учбових закладів мали можливість працевлаштуватися за 55 професіями та спеціальностями.

За рахунок надання дотацій у 2009 році було праце влаштовано 3857 осіб.

Також державна служба зайнятості проводила професійне навчання, перенавчання та підвищення рівня кваліфікації громадян. 315 напрямами, професіями та спеціальностями. Протягом 2009 року це навчання проходило 2960 осіб. Професійною підготовкою, перепідготовкою було охоплено 5,9% безробітного населення.

Після закінчення профнавчання майже 99% з числа працевлаштованих за направленням служби зайнятості працевлаштувалося у термін до 3 місяців.

6545 незайняті особи брали участь в оплачуваних громадських роботах. Це були роботи на об’єктах соціальної сери, а саме: роботи із благоустрою та озеленення населених пунктів, об’єктів охорони здоров’я, територій дитячих садочків, лісосмуг, парків, зупинок транспорту, спортивних майданчиків, попередження та ліквідація наслідків повеней та паводків, роботи з розчищення територій від снігу, стічних каналів, очищення русел річок, чистка каналізаційних та дренажних зливів, укріплення берегів, виконувалися роботи з інформування населення про порядок отримання житлових субсидій, а також з впорядкуванням могил захисників Вітчизни, утримання у належному стані кладовищ.

Рівень залучення незайнятих громадян до громадських робіт склав 9,0 % у 2009 році (в Україні – 17,2%).

Протягом 2009 року 6722 роботодавці зареєстрували у службі зайнятості області 23743 вакансії, з яких 84,3% були укомплектовані (в Україні – 58,3%).