Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 12.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
33.62 Кб
Скачать

Тема 12. Внутрішній аудит: його сутність, об'єкти і суб'єкти

  1. Внутрішній контроль на підприємстві, його види.

  2. Об'єкти внутрішнього аудиту.

  3. Функції внутрішнього аудитора.

  4. Планування роботи внутрішнього аудитора.

Ключові слова та поняття: внутрішній контроль, середовище ко­нтролю, внутрішній аудит, операційний аудит, внутрішній ауди­тор, служба внутрішнього аудиту.

Рекомендована література:

  1. Кадуріна Л.О. Основи аудиту:Навчальний посібник- Київ: Видавничий Дім “Слово”, 2008.-184 с.

  2. Пшенична А.Ж. Аудит. Навчальний посібник. - К.: Центр учбової літератури, 2008. - 320 с.

Після вивчення теми студенти повинні вміти:

  • визначати функції внутрішнього контролю як складової сис­теми управління підприємством;

  • розрізняти переваги та відмінності внутрішнього і зовнішнього контролю;

  • ефективно застосовувати сфери внутрішнього аудиту;

  • визначати роль і функції внутрішнього аудиту;

  • визначати процедури аудиту, за якими оцінюється діяльність системи внутрішнього контролю;

  • опрацьовувати Положення про службу внутрішнього аудиту, враховуючи цілі, повноваження та функціональні обов’язки служби внутрішнього аудиту, механізм організації її роботи;

  • визначати відповідальність керівника служби внутрішнього аудиту;

  • складати плани (графіки), що відображають виконання функ­ціональних обов’язків працівників служби внутрішнього ау­диту.

12.1. Внутрішній контроль на підприємстві, його види

Вимоги сучасних ринкових економічних відносин формують но­вий, зовсім інший підхід до питання управління підприємством і збереження власності, в яке вкладено кошти. Це розуміння необхід­ності нових підходів до збереження майна підприємства втілюється в пошук нових форм контролю, який відіграє важливу роль в управ­лінні господарською діяльністю.

Функція контролю притаманна управлінню з моменту створення підприємства, формулювання його завдань, планів на майбутнє. Без контролю не може існувати ніякий вид управління, як управління не може існувати без:

  • об'єктивної інформації щодо фактичного стану справ на підприємстві;

  • перевірки відхилень від встановлених вимог до прийнятих управлінських рішень;

  • виявлення та попередження тих факторів і умов, які негатив­но впливають на виконання цих рішень і насамперед, на до­сягнення поставленої мети.

Такий контроль має назву внутрішньогосподарського (внутріш­нього) контролю.

МСА 315 "Розуміння суб'єкту господарювання та його сере­довища та оцінка ризиків суттєвих викривлень" розглядає внут­рішній контроль як процес, який визначається і на який впливають особи, наділені повноваженнями управління і несуть відповідаль­ність щодо досягнення цілей суб'єкта господарювання, достовір­ності фінансової звітності, ефективності діяльності та дотримання застосованих законів та нормативних актів.

Внутрішній контроль - це процес, який забезпечує відповід­ність функціонування конкретного об'єкта прийнятим управлінсь­ким рішенням і спрямований на успішне досягнення поставленої мети. Залежно від завдань внутрішній контроль класифікується за видами.

Система внутрішнього контролю - це політика і процедури внутрішнього контролю, прийняті управлінським персоналом су­б'єкта господарювання з метою забезпечення (наскільки це можли­во) правильного й ефективного ведення господарської діяльності (в тому числі дотримання політики управлінського персоналу), збереження активів, запобігання шахрайству та помилкам, а також вияв­лення їх, забезпечення точності і повноти облікових записів, своєча­сної підготовки достовірної фінансової інформації.

Внутрішній контроль, згідно з визначеними МСА 315, містить такі складові:

  • середовище контролю;

  • процес оцінювання ризиків суб'єкта господарювання;

  • інформаційні системи, в тому числі пов'язані з ними відповідні бізнес-процеси, що стосуються фінансової звітності, та обмін інформацією;

  • процедури контролю;

  • моніторинг заходів контролю.

Невід'ємною частиною внутрішнього контролю діяльності підприємства є внутрішній аудит, який повинен виконувати не тільки контрольні функції, а, насамперед, розв'язувати завдання, що входять до сфери аудиту ефективності системи внутрішнього кон­тролю підприємства, має охоплювати аналіз і оцінку адекватності, а також якості виконання покладених на цю систему функцій. Тобто внутрішній аудит дає оцінку контрольним процедурам та механізму внутрішнього контролю.

Внутрішній аудит здійснюється на попередній стадії виконання комерційної, технологічної або фінансової угоди в процесі її прохо­дження і після завершення. Він дає експертну науково обґрунтовану оцінку господарським операціям і процесам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]