Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 8.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
35.61 Кб
Скачать

Тема 8. Аудиторський висновок та інші підсумкові документи

  1. Структура аудиторського висновку та загальні вимоги до нього.

  2. Види аудиторських висновків.

  3. Порядок складання та подання аудиторських висновків.

  4. Інші підсумкові документи за наслідками аудиту.

Ключові слова та поняття: фінансові звіти, концептуальна основа фінансової звітності, аудиторський висновок, модифікація висновку не­залежного аудитора, аудиторська думка, елементи аудиторського ви­сновку, дата аудиторського висновку, завдання з огляду.

Рекомендована література

  1. Бутинець Ф.Ф. Аудит: Підруч. для студ. спеціальності “Облік і аудит” вищих навч. закл. - 3-тє вид., доп. і перероб. - Житомир: Рута, 2005.-512с.

  2. Кадуріна Л.О. Основи аудиту:Навчальний посібник- Київ: Видавничий Дім “Слово”, 2003.-184 с.

  3. Міжнародні стандарти аудиту, надання впевненості та етики: Видання 2006 року: Пер. з англ. - К.: ТОВ “СТАТУС”, 2006. - 1152 с.

  4. Пшенична А.Ж. Аудит. Навчальний посібник. - К.: Центр учбової літератури, 2008. - 320 с.

Після вивчення теми студенти повинні вміти:

  • застосовувати загальні вимоги до складання аудиторського висновку;

  • розрізняти види аудиторських висновків відповідно до стан­дартів аудиту та вимог національних нормативних актів;

  • послідовно і логічно висловлювати думку аудитора в ауди­торському висновку відповідно до вимог стандартів аудиту;

  • складати аудиторські висновки та висновки спеціального призначення за визначеними елементами аудиторського висновку;

  • складати звіти про виконання погоджених процедур, завдань та інші підсумкові документи за наслідками аудиту;

  • використовувати процедури подання та розгляду результатів аудиту.

8.1. Структура аудиторського висновку та загальні вимоги до нього

Відповідно до ст.7 Закону України “Про аудиторську діяльність”, під аудиторським висновком слід розуміти “документ, що складе­ний відповідно до стандартів аудиту та передбачає надання впев­неності користувачам щодо відповідності фінансової звітності або іншої інформації концептуальним основам, які використовувалися при її складанні.

Стандарти і рекомендації щодо виконання завдань з надання впе­вненості, за якими аудитор висловлює свою думку, формат та зміст висновку незалежного аудитора описані в МСА 700 “Висновок не­залежного аудитора щодо повного пакету фінансових звітів за­гального призначення”, МСА 701 “Модифікація висновку неза­лежного аудитора”, МСА 800 “Аудиторський висновок при ви­конанні завдань з аудиту спеціального призначення”, МСЗО 2400 “Завдання з огляду фінансових звітів”, МСЗО 2410 “Огляд проміжної фінансової інформації, що виконується неза­лежним аудитором суб’єкта господарювання”, МСЗНВ 3000 “Завдання з надання впевненості, що не є аудитом чи оглядом історичної фінансової інформації”, МСЗНВ 3400 “Перевірка прогнозної фінансової інформації”.

Кожен стандарт має свою мету і свої особливості, але загальни­ми вимогами є те, що аудиторський висновок повинен містити чіт­ко сформульовану думку щодо фінансових звітів. Ця вимога випли­ває з мети проведення аудиторської перевірки, яка полягає в наданні аудиторові можливості висловити думку.

Стандарти аудиту передбачають застосування певної терміноло­гії, яку аудитор може використати для висловлення своєї думки –“складені фінансові звіти представляють достовірно, в усіх суттєвих аспектах...”, або “складені фінансові звіти справедливо і достовірно відображають...”. Ці терміни є еквівалентними. Використання однієї з цих фраз в конкретній країні визначається законодавчими або нор­мативними актами щодо аудиту фінансових звітів в цій країні, або практикою, що склалася в цій країні.

Думка аудитора формується в контексті застосування основи фі­нансової звітності, а перелічені стандарти аудиту встановлюють більш конкретні та зрозумілі вимоги до процесу формування ауди­торської думки.

Чинні в Україні МСА надають рекомендації щодо форми і змісту аудиторського висновку. Встановлені також вимоги щодо обов’язкової кількості елементів аудиторського висновку, основ­них з них -11:

  1. Заголовок.

  2. Адресат.

  3. Вступний параграф.

  4. Відповідальність управлінського персоналу за фінансові звіти.

  5. Відповідальність аудитора.

  6. Аудиторська думка.

  7. Інші питання.

  8. Інші обов’язки стосовно надання висновку.

  9. Підпис аудитора.

  10. Дата аудиторського висновку.

  11. Адреса аудитора.

Одноманітність структури аудиторських висновків, складених до визнаних стандартів, значно полегшує розуміння із змісту користу­вачами.

Дата аудиторського висновку - це дата, якою аудитор датує свій висновок щодо фінансових звітів. Аудиторський висновок не може датуватися датою раніше тієї, на яку аудитор отримав достатні та відповідні аудиторські дока­зи, на яких він робить свій висновок щодо фінансових звітів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]