Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 7.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
42.42 Кб
Скачать

Тема 7. Аудит фінансової звітності

  1. Якісні характеристики фінансової звітності та її користувачі.

  2. Основні процедури та методика перевірки обліку та фінансо­вої звітності.

  3. Методика дослідження форм фінансової звітності.

  4. Аудит облікової політики.

  5. Аналіз стану та результатів діяльності підприємства при проведенні аудиту.

Ключові слова та поняття: аудиторська думка, залишки на поча­ток періоду, облікова політика, надійність системи бухгалтерсько­го обліку, фінансові звіти, управлінський персонал.

Рекомендована література:

  1. Бутинець Ф.Ф. Аудит: Підруч. для студ. спеціальності “Облік і аудит” вищих навч. закл. - 3-тє вид., доп. і перероб. - Житомир: Рута, 2005.-512с.

  2. Кадуріна Л.О. Основи аудиту:Навчальний посібник- Київ: Видавничий Дім “Слово”, 2003.-184 с.

  3. Міжнародні стандарти аудиту, надання впевненості та етики: Видання 2006 року: Пер. з англ. - К.: ТОВ “СТАТУС”, 2006. - 1152 с.

  4. Пшенична А.Ж. Аудит. Навчальний посібник. - К.: Центр учбової літератури, 2008. - 320 с.

Після вивчення теми студенти повинні вміти:

  • визначати основні вимоги до методики дослідження звітності;

  • послідовно застосовувати доцільні методи й методичні при­йоми контролю;

  • визначати рівні впевненості аудиту та супутніх послуг;

  • аналізувати причини виникнення помилок у звітності;

  • перевіряти правильність складання кожної з форм звітності;

  • складати програми перевірки за окремими напрямами аудиту фінансової звітності;

  • використовувати методи економічного та фінансового аналізу;

  • оцінювати стан та результати діяльності підприємства за результатами проведеного аналізу.

7.1. Якісні характеристики фінансової звітності та її користувачі

Фінансова звітність підприємства - це система узагальнених показників, що характеризують підсумки фінансово-господарської діяльності підприємства за минулий період (місяць, квартал, рік).

Метою складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформа­ції про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів підпри­ємства. Порядок надання фінансової звітності користувачам визна­чено чинним законодавством.

Фінансові звіти, як правило, готуються і подаються щорічно. Во­ни призначені для задоволення загальних інформаційних потреб широкого кола користувачів.

Для багатьох з користувачів фінансові звіти є основним джере­лом інформації, оскільки вони не можуть отримати додаткової інфо­рмації для задоволення своїх конкретних інформаційних потреб.

Основні вимоги до фінансової звітності - реальність, ясність, своєчасність, єдність методики звітних показників, порівнянність звітних показників з минулим періодом.

Якісні характеристики фінансової звітності:

  1. Зрозумілість - доступність для розуміння користувачів є ясною та не припускає суттєво неоднакового трактування.

  2. Доречність - інформація є доречною для характеру суб'єкта господарювання. Фінансова звітність має містити тільки доречну інформацію, що дає змогу впливати на прийняття рішень, оці­нювання минулих і майбутніх подій.

  3. Повнота - операції та події, залишки на рахунках та розкриття інформації, що впливають на фінансову інформацію не пропущені.

  4. Нейтральність - відображення інформації без мети здійснення впливу на рішення для досягнення бажаного результату.

  5. Достовірність - інформація, надана у фінансових звітах відо­бражає економічну суть подій і операцій, а не лише їх юридич­ну форму; призводить до обґрунтовано послідовної оцінки вар­тості.

Необхідність складання звітності на сучасному етапі розвитку господарських відносин в Україні визначаєтьсяпотребами в інфор­мації про результати діяльності та фінансовий стан підприємства.

Мета аудиту фінансових звітів полягає в наданні аудиторові можливості висловити думку про те, чи складені фінансові звіти в усіх суттєвих аспектах відповідно до застосовної концептуа­льної основи фінансової звітності .

МСА визначають термін "фінансові звіти" як структуризоване поняття фінансової інформації, до складу якої входять примітки. Примітки виконуються на основі облікових записів та призначають­ся для інформування користувачів фінансової звітності про економі­чні ресурси, зобов'язання суб'єкта господарювання на певну дату, про зміни стану засобів тощо.

Цей термін може означати повний пакет фінансових звітів, а та­кож і окремий фінансовий звіт, наприклад, баланс або звіт про фі­нансові результати.

Особливо відповідальною роботою аудитора є перевірка достові­рності фінансової звітності підприємства. Аудитор, використовуючи нормативні акти, перевіряє правильність оцінки статей бухгалтерсь­кого балансу та інших форм фінансової звітності, її доброякісності і своєчасності подання.

Перевіряючи фінансову звітність, аудитор визначає повноту і взаємозв'язок звітних форм поточної і річної бухгалтерської та ста­тистичної звітності. Одночасно з'ясовує, як на підприємстві здійс­нюється аналіз і затвердження фінансової звітності структурних підрозділів. Для впевненості у правильності складання форм фінансової звітності аудитору необхідно перевірити взаємну погодженість показників.

Значна увага приділяється перевірці систем та інформації на виході, зокрема аудитор має впевнитись у функціонуванні системи реєстрації та оброблення інформації та оцінити її адекватність як основи для складання фінансової звітності.

Аудитор повинен також виконати аналіз фінансової звітності, який був би достатнім для формування думки про неї.

Аудитор несе відповідальність за формування та висловлення думки стосовно фінансових звітів. Відповідальність за складання та подання фінансових звітів покладається на управлінський персонал суб'єкта господарювання.

Фінансові звіти, призначені відповідати потребам конкрет­них користувачів у фінансовій інформації, а також для задоволення загальних потреб широкого кола користувачів у фінансовій інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]