Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

BZhD_testi_i_td / екз. задачі

.rtf
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
129.18 Кб
Скачать

“Затверджено”

на засіданні кафедри

психологічних і педагогічних дисциплін

протокол № 1 від 29 серпня 2012 року

Варіанти задач

для екзамену з дисципліни «Безпека життєдіяльності»

(2012/2013 н. рік)

1. Яку дозу опромінення отримають робітники за 3 години роботи в приміщенні з Кпосл. 10 і середнім рівнем радіації на місцевості 60 Р/год та які очікуються радіаційні втрати?

2. Визначити допустимий час перебування людей у приміщенні з Кпосл. 5 і середнім рівнем радіації на місцевості 25 Р/год а допустима доза опромінення – 5 Р?

3. Яку дозу опромінення отримають робітники за 7 годин роботи в приміщенні з Кпосл. 4 і середнім рівнем радіації на місцевості 50 Р/год?

4. Визначити допустимий час перебування людей у приміщенні з Кпосл. 2, якщо середній рівень радіації на місцевості 50 Р/год, а допустима доза опромінення – 25 Р?

5. Яку дозу опромінення отримають робітники за 3 години роботи в приміщенні з Кпосл.2 і середнім рівнем радіації на місцевості 60 Р/год. та які очікуються радіаційні втрати?

6. Визначити допустимий час перебування людей на повітрі, якщо середній рівень радіації на місцевості 50 Р/год, а допустима доза опромінення – 10 Р?

7. У гаражі знайдено чоловіка, який лежить без свідомості біля автомобіля з працюючим двигуном. Двері у гараж закриті. Шкіра бліда, на ній – яскраво-червоні плями. Дихання відсутнє. Пульс і АТ не визначаються, зіниці широкі. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

8. На дитячому майданчику виявлено людину без свідомості, шкіра синюшного кольору, є сліди блювотних мас, дихання самостійне, хрипле, з рота відчувається запах алкоголю. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

9. Після падіння зі сходів потерпілий відмічає різкий біль у правій половині грудної клітини, який посилюється при диханні. При диханні потерпілий відзначає хрускіт у місці удару. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

9. На пляжі з води витягли потерпілого. Свідомість відсутня, шкіра синього кольору, пульс та дихання відсутні. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

10. На пляжі з води витягли потерпілого. Свідомість відсутня, шкіра білого кольору, пульс та дихання відсутні. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

11. У пацієнта після статевих зносин з малознайомою жінкою на 4-й день виникли різь при сечовипусканні, почащене сечовипускання, підвищилася температура тіла. Вкажіть характер ураження.

12. В результаті ДТП постраждалий скаржиться на біль у лівому стегні, загальмованість, слабкість. У нижній третині стегна - рана, з якої виглядає уламок кістки. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

13. В результаті ДТП у постраждалого спостерігається виражена загальмованість, хоча на питання відповідає вірно. Спостерігається блідість шкірних покривів, шкіра вкрита холодним потом, дихання часте, поверхневе. Пульс – 110 ударів за хвилину, ритмічний. Артеріальний тиск – 95 і 55 мм.рт.ст. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

14. В результаті ДТП у постраждалого спостерігається відсутність свідомості, пульс ниткоподібний, артеріальний тиск не визначається, шкіра бліда, вкрита холодним, липким потом, дихання рідке, за типом «заковтування» повітря. Зіниці широкі, на світло не реагують. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

15. При тривалому стоянні в автобусі дівчина раптово відчула головокружіння, виражену загальну слабкість, втратила свідомість. Пульс визначається, дихання самостійне. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

16. Під час сніданку потерпілий вилив собі на руку склянку гарячого чаю. Відчуває біль. При огляді шкіри руки визначається різке почервоніння шкіри. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

17. Після тривалого перебування на холоді в тісному взутті потерпілий скаржиться на відчуття оніміння пальців лівої стопи. При огляді: пальці набряклі, шкіра на пальцях лівої стопи білого кольору, холодна на дотик, шкірна чутливість знижена. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

18. Після тривалого перебування на холоді в легкій одежі потерпілий без свідомості, В контакт не вступає. Шкіра бліда, холодна, пульс – 60 ударів за 1 хвилину. Артеріальний тиск – 65 і 45 мм. рт.ст. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

19. Визначити втрати населення (2000 чоловік), яке перебуває у приміщеннях і забезпечене протигазами на 90 %, в населеному пункті (прості будівлі).

20. Визначити орієнтовну структуру втрат в осередку хімічного ураження серед 1000 осіб, які перебувають у полі і на 60 % забезпечені протигазами.

21. Визначити орієнтовну структуру втрат в осередку хімічного ураження серед 1000 осіб, які перебувають у полі і на 30 % забезпечені протигазами.

22. Визначити час підходу хмари зараженого хлором повітря до населеного пункту, розташованого від місця аварії на відстані 30 км, якщо швидкість вітру в приземному шарі 3 м/с.

23. Визначити час підходу хмари зараженого хлором повітря до населеного пункту, розташованого від місця аварії на відстані 1 км, якщо швидкість вітру в приземному шарі 3 м/с.

24. Визначити час підходу хмари зараженого хлором повітря до населеного пункту, розташованого від місця аварії на відстані 12 км, якщо швидкість вітру 1 м/с.

25. Під час сніданку потерпілий вилив собі на руку склянку гарячого чаю. Відчуває біль. При огляді шкіри руки визначається різке почервоніння шкіри і міхур, наповнений білуватою, мутною рідиною. Визначте ступінь опіку, надайте першу допомогу.

26. На дитячому майданчику виявлено чоловіка, який веде себе агресивно, і з його слів, намагається захищатися від «павуків», «драконів», «чортів», які нібито оточили його і нападають на нього. Шкіра обличчя синюшного кольору, на одежі - сліди блювотних мас, дихання самостійне, хрипле, з рота відчувається запах алкоголю. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

27. Після травми потерпілий відзначає різкий біль у правій половині обличчя. Зі слів супроводжуючих, на короткий час втратив свідомість, що з ним сталося – не памя’тає. В ділянці щоки – підшкірний крововилив. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

28. Визначити час підходу хмари зараженого хімічними небезпечними речовинами повітря до населеного пункту, розташованого від місця аварії на відстані 6 км, якщо швидкість вітру в приземному шарі 4 м/с.

29. В результаті ДТП постраждалий скаржиться на біль у лівому стегні, загальмованість, слабкість. У нижній третині стегна – кровточаща рана (кров яскраво-червого кольору, характер кровотечі - пульсуючий струмінь), з якої виглядає уламок кістки. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

30. В результаті ДТП постраждалий скаржиться на біль у лівому передпліччі, загальмованість, слабкість. У нижній третині плеча - рана, з якої пульсуючим струменем витікає кров яскраво-червоного кольору. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

31. В результаті ДТП у постраждалого спостерігається виражена загальмованість, хоча на питання відповідає вірно. Спостерігається блідість шкірних покривів, шкіра вкрита холодним потом, дихання часте, поверхневе. Пульс – 110 ударів за хвилину, ритмічний. Артеріальний тиск – 95 і 55 мм.рт.ст. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

32. В результаті бійки на вулиці постраждалий скаржиться на біль у лівому плечовому суглобі. Лівий плечовий суглоб деформований, рухи украй болючі. Шкіра над суглобом не ушкоджена. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

33. У пацієнта після статевих зносин з малознайомою жінкою на 4-му тижні збільшилися лімфатичні вузли в ділянці паху, на статевих органах утворилася неболюча виразка зі щільним дном. Вкажіть характер ураження, надайте рекомендації щодо подальших дій.

34. Потерпілий отримав поранення гострим предметом в ділянці середньої третини правого передпліччя. З рани витікає кров темно-вишневого кольору, струмінь крові без непульсуючий, неінтенсивний. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

35. Після падіння зі східців потерпілий відзначає різкий біль у правій гомілці. При огляді – в середній третині гомілки відмічається припухлість, підшкірний крововилив, при незначних рухах –хрускіт. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

36. Через 3 години після прийому салату, який приготували три дні тому і зберігали без холодильника, потерпілий скаржиться на біль у животі, блювання, пронос, високу температуру тіла, слабість. Вкажіть характер ураження, надайте першу допомогу.

37. Визначте ризик загибелі шахтаря під час роботи в забої, якщо в галузі працює 581 тис. чол., кількість загиблих за рік – 36 чол. Чи є прийнятним цей рівень ризику?

38. Обчисліть ризик утоплення (в розрахунку на рік), якщо в середньому за рік на озері купається 1000 осіб, а за останні 8 років потонули 4 особи. Порівняйте обчислений рівень ризику потонути з прийнятним на сьогоднішній день ризиком у світовій практиці.

39. Який ризик загинути на виробництві у Тернопільській області, якщо кількість працюючих – 500 тис. чол., а за 5 років загинуло 70 чол.? Порівняйте обчислений рівень ризику з прийнятним у світовій практиці.

40. Визначте ризик смертності від отруєння алкоголем в Україні якщо протягом 5 років померло 47566 чол. Порівняйте обчислений ризик з прийнятним на сьогоднішній день у світовій практиці. (Чисельність населення – 46450000 чол.).

Соседние файлы в папке BZhD_testi_i_td