Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КПІЗ_МАРКЕТИНГ / кпіз4_маркетинг

.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
32.26 Кб
Скачать

КПІЗ 4 (ЧАСТИНА 1)

ЗАВДАННЯ. Зберіть необхідну інформацію та визначте поточний ринковий попит на йогурти в м. Тернополі.

КПІЗ 4 (ЧАСТИНА 2)

ЗАВДАННЯ 1. ELIX COMPANY виготовляє і реалізує товар, який відрізняється від товарів конкурентів кращим дизайном. Середньоринкова ціна дорівнює €50, а місткість ринку складає 1 млн. штук. Частка ринку ELIX – 10%. Цінова еластичність попиту на цю категорію товарів коливається в діапазоні від 1,7 до 2,0. Операційні дані по компанії ELIX наведені в таблиці 1.

Таблиця 1

Змінні витрати на одиницю продукції

€ 20

Постійні витрати

€ 2 млн.

Очікуваний рівень рентабельності

10%

Інвестиційний капітал

€ 10 млн.

Відділ маркетингових досліджень провів аналіз іміджу торгової марки ELIX та її пріоритетного конкурента, марки LUMINA. Отримано наступні оцінки важливості атрибутів для даної товарної категорії: 0,50/0,25/0,25; оцінки по марках: 10/6/9 у ELIX і 8/7/9 у LUMINA.

Розрахуйте цільову ціну; ціну, що відповідає цінності товару; оптимальну ціну. Яку цінову стратегію ви порекомендуєте?

ЗАВДАННЯ 2. Уявіть, що ви менеджер з маркетингу невеликої компанії з виробництва електронних компонентів, які використовують в комп’ютерах. Ви хочете розширити ваш ринок з Західної України на Східну та Південь. Ваш торгівельний персонал – 6 чол. і очікується його збільшення до 15 чол. Накидайте стимулюючу програму, яка б мотивувала як нових торгових агентів, так і тих, що вже працюють.