Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет СРС Основи гідробіол. 2014 a на 4..08.14.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
212.99 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні вказівки

до організації самостійної роботи та виконання контрольних робіт

для студентів заочної форми навчання

при вивчанні навчальної дисципліни

«Основи гідробіології»

Одеса 2014

Міністерство освіти і науки України

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні вказівки

до організації самостійної роботи та виконання контрольних робіт

для студентів заочної форми навчання

при вивчанні навчальної дисципліни

«Основи гідробіології»

Напрям підготовки 6.040106 “Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування”

Затверджено на засіданні

робочої групи методичної ради

«Заочна та післядипломна освіта» ___________________

Одеса 2014

Методичні вказівки до організації самостійної роботи та виконання контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з дисципліни «Основи гідробіології». Напрям підготовки 6.040106 “Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування”,/ д.б.н. Мінічева Г. Г., к. б. н. Ковалишина С. П., ас. Шапошникова Н.М. – Одеса, ОДЕКУ, 2014 р., 26 с., укр. мова.

ЗМІСТ

1 ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА………………………………………………...

    1. Передмова…………………………………………………………..

    2. Зміст дисципліни…………………………………………………..

    3. Список рекомендованої літератури……………………………..

2 ОРГАНІЗАЦІЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ З ВИВЧЕННЯ МАТЕРІАЛУ………………………………………………

2.1 Загальний порядок вивчення та питання самоперевірки теоретичного матеріалу…………………………………………….

2.2 Перелік тем і зміст практичних занять……………………………

3 ВИКОНАННЯ МІЖСЕСІЙНОЇ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ………….

    1. Варіанти контрольних робіт……………………………………….

4 ОРГАНІЗАЦІЯ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ СТУДЕНТІВ…….

4.1 Перелік питань для складання заліку …………………………….

5

5

6

10

12

12

15

17

17

19

23

1 Загальна частина

1.1 Передмова

Дисципліна “Основи гідробіології” належить до циклу професійно-практичної підготовки студентів кафедри Екологічного права і контролю Одеського державного університету за напрямом підготовки 6.040106 “Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування” .

Метою курсу є ознайомлення студентів із особливостями біологічної організації та функціонування водних екосистем. Надання уяви про головні біологічні угруповання – планктонні, бентосі, нектоні; особливостях продукційно-деструкційних процесів у водному середовищі та наслідках життєдіяльності гідробіонтів, які відбиваються на якості водного середовища. Ознайомлення з сучасним станом, наслідками антропогенного впливу та тенденціями екологічних змін у водних екосистемах України.

Загальний обсяг навчального часу, що відводиться на вивчення дисципліни “Основи гідробіології” складає 64 годин, з них 54 годин самостійної роботи. Лекційна частина курсу складається з 6 тем (6 години) і дає студентам необхідні знання про історію розвитку гідробіології; особливостях впливу фізико-хімічних факторів водного середовища на гідробіонтів; екологічних угрупованнях гідробіонтів; основних екологічних процесах, які відбуваються у водному середовищі; механізмах формування біорізноманіття гідробіонтів та впливу таких антропогенних факторів, як евтрофування, забруднення токсичними речовинами; сучасним екологічним станом Українського шельфу Чорного моря, Азовського моря, головними річками та лиманами Причорномор’я та Приазов’я.

Практична частина курсу складається з 8 тем (4 години). На практичних заняттях використовується гербарій та колекції гідробіонтів, здійснюється знайомство студентів із основними представниками систематичних груп фітопланктону, зоопланктону, рослинного та тваринного бентосу, нектону.

У процесі вивчення даного курсу студент повинний опанувати деякі поняття, а саме: особливості впливу фізико-хімічних факторів водного середовища на гідробіонтів, екологічні угрупування гідробіонтів, основні екологічні процеси які відбуваються у водному середовищі, механізм формування біорізноманіття гідробіонтів, та вплив таких антропогенних факторів, як евтрофування, забруднення токсичними речовинами, сучасний екологічний стан українського шельфу Чорного моря, Азовського моря, головних річок та лиманів Причорномор’я та Приазов’я.

Набуті знання та вміння будуть використані при вивченні наступних навчальних дисциплін: «Заповідна справа», «Нормування антропогенного навантаження», «Очисні споруди викидів», «Раціональне водокористування», «Екологічне інспектування», «Правові засади поводження з відходами», «Природоохоронне законодавство України», «Земельне право». Крім того, вони входять до кваліфікаційної характеристики бакалаврів за спеціальністю «Екологія і охорона навколишнього середовища».