Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екологія.doc
Скачиваний:
5846
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
155.65 Кб
Скачать

Практична робота №1

Аналіз особливостей історичних етапів взаємодії суспільства і природи

Мета: визначити ступінь взаємодії людей та природи на різних етапах еволюції.

Теоретичні відомості

Етапи становлення взаємовідносин між суспільством та природою

І. Період мисливсько – збиральницької культури (від палеоліту (2 млн-25-30 тис. років тому) до неоліту (8-4 тис. років тому)). Це період накопичення знань про природу, пристосування людини до природи. У всіх регіонах розселення людей відбувається винищення великих тварин (перша глобальна екологічна криза).

ІІ. Період аграрної культури (від рабовласницького періоду до феодалізму). Людство завдало шкоди природі у зв’язку з розвитком хімії та одержанням перших кислот, пороху. Це період активного використання людиною природних ресурсів, взаємодії з природою. Глобальний тиск на природу був загалом ще незначним і локальним (зміна складу флори і фауни на території Близького Сходу, Північної та Центральної Африки).

ІІІ. Період індустріального суспільства (ХVIII ст. – перша половина ХХ ст.). Характеризується бурхливим розвитком фізики, техніки, атомної енергії, стрімким зростанням населення. Це період страшних за наслідками воєн, хижацької експлуатації природних ресурсів, локальних і регіональних екологічних криз.

ІV. Постіндустріальна епоха (останні 40-50 років). Розпочинається друга глобальна екологічна криза: виникнення процесу парникового ефекту, поява озонової діри та кислотних дощів, суперіндустріалізація, суперхімізація, суперспоживання і суперзабруднення всіх сфер.

Хід роботи

  1. Ознайомтесь з теоретичним матеріалом.

  2. Оцініть характер впливу людини на природу в різні історичні періоди за шкалою від 1 до 10.

  3. Схарактеризуйте етапи взаємодії суспільства і природи. Заповніть таблицю.

Назва періоду

Тривалість

періоду

Знаряддя

праці

Влив

на природу

І. Період мисливсько – збиральницької культури

(від палеоліту (2 млн-25-30 тис. років тому) до неоліту (8-4 тис. років тому)

Ножі, пилки, свердла, скребла, рубила, молотки

У всіх регіонах розселення людей відбувається винищення великих тварин (перша глобальна екологічна криза).

ІІ. Період аграрної культури

(від рабовласницького періоду до феодалізму).

розвиток хімії та одержанням перших кислот, пороху. Це період активного використання людиною природних

Людство завдало шкоди природі у зв’язку з розвитком хімії та одержанням перших кислот, пороху. Це період активного використання людиною природних ресурсів, взаємодії з природою

ІІІ. Період індустріального суспільства

(ХVIII ст. – перша половина ХХ ст.).

розвитком фізики, техніки, атомної енергії, стрімке машинне виробництво

Характеризується бурхливим розвитком фізики, техніки, атомної енергії, стрімким зростанням населення. Це період страшних за наслідками воєн, хижацької експлуатації природних ресурсів, локальних і регіональних екологічних криз.

ІV. Постіндустріальна епоха

(останні 40-50 років).

машини заміню­ються системами машин і виникають передумови запобігання глобальній екологічній кризі та подолання глобальної екологічної катастрофи.

Розпочинається друга глобальна екологічна криза: виникнення процесу парникового ефекту, поява озонової діри та кислотних дощів, суперіндустріалізація, суперхімізація, суперспоживання і суперзабруднення всіх сфер.

  1. Зробіть висновок

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ВИСНОВОК

1.Людство в давні часи перебувало у більш-менш гармонійній єдності з приро-

дою. Нині людство дедалі більше виходить з-під влади природи, поступово

порушуючи колишню гармонію природи своїх взаємостосунків.

2.

Послідовно зростала інтенсивність перетворення природного середовища

людиною, ускладнювались і зміцнювались взаємозв’язки суспільства і природи

при поступовому відчуженні людини від природи.

Контрольні питання

1.

Етапи становлення взаємовідносин між суспільством та природою - Період мисливсько – збиральницької культури. Це період накопичення знань про природу, пристосування людини до природи. У всіх регіонах розселення людей відбувається винищення великих тварин (перша глобальна екологічна криза).Період аграрної культури. Це період активного використання людиною природних ресурсів, взаємодії з природою. Глобальний тиск на природу був загалом ще незначним. Період індустріального суспільства. Це період страшних за наслідками воєн, хижацької експлуатації природних ресурсів, локальних і регіональних екологічних криз. Постіндустріальна епоха. Це етап переходу до інформаційної цивілізації, епоха домінування знань, інформації і переходу до гармонізації

суспільства і природи.